Türkiye Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin ve destek verdiği grupların kontrolündeki Zeytin Dalı Harekatı bölgesinin içinde yer alan Afrin’de Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) en büyük bileşeni sayılan YPG unsurları ile çıkan çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada bir askerin şehit olduğunu duyurdu. Söz konusu gelişmeyle eşzamanlı olarak Türk güçlerinin, uluslararası Halep-Lazkiye otoyolunda (M4) tek, Ayn el-Arab (Kobani) çevresinde ise Rus askeri polisleri ile ortak devriye faaliyeti gerçekleştirdiği bildirildi.
Bakanlık, Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada, YPG unsurlarının sızma girişimi sırasında çatışmaların çıktığı ve Türk güçlerinin 6 YPG unsurunu etkisiz hale getirdiğini aktardı.
Türkiye, desteklediği Suriyeli grupların da desteğiyle 2018’de YPG’ye karşı Zeytin Dalı Harekatı’nı düzenledi. Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu Afrin’de kontrolü sağladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) çarşamba gece yarısından sonra Halep kırsalının kuzeyindeki Keferhaşir ve Basufan mevzisine yönelik sızma girişiminde Türk güçlerinden bir askerin şehit olduğunu, 3 askerin de yaralandığını bildirdi. Gözlemevi’nin aktardığına göre Türk güçleri, Halep’in kuzeyinde YPG kontrolündeki mevzileri ve Maranaz, Beylune, Burc el-Kas ve Masiye bölgelerini bombaladı. SOHR’a göre YPG de Afrin kırsalındaki Keymar bölgesinde bulunan Türk üssünü hedef aldı.
Gözlemevi’nin açıklamasına ve bölge sakinlerinin aktardıklarına göre iki taraftan da sızma girişimleri tekrarlandı. Zira YPG, Mara kenti yakınlarındaki Keferkelbin mevzisine ikinci kez benzer bir sızma girişiminde bulundu ve burada Suriyeli silahlı güçlerle çatıştı. Türk güçleri, çatışmalarla eşzamanlı olarak Ayn Dakna’yı hedef aldı. YPG ise Halep kırsalının kuzeyindeki Keferhaşır bölgesinde Suriyeli gruplara ait mevzileri bombaladı.
Diğer yandan Rus askeri polisleri, Ayn el-Arab’da (Kobani) Türk ordusuyla ortak devriye faaliyeti gerçekleştirdi. 8 askeri aracın katıldığı devriye konvoyu, Suriye’nin kuzeyindeki Suriye-Türkiye sınırında yer alan Eşme köyünden başlayarak sınır bölgelerindeki köylerde dolaştı. Bu, Ankara ve Moskova’nın geçen yılın sonlarında Barış Pınarı Harekatı’nın ardından imzaladığı anlaşmadan bu yana iki tarafın gerçekleştirdiği 38’inci ortak devriyeydi. Söz konusu anlaşma ile Türk ordusu ve Suriyeli gruplar, Rakka kırsalının kuzeyindeki Tel Abyad ve Haseke’ye bağlı Rasulayn’da kontrolü ele geçirdiler.
Rus güçleri de dün sabah saatlerinde Rakka kırsalının kuzeybatısındaki Ayn İsa beldesinde savaş uçaklarının eşliğinde askeri araçlarla devriye faaliyeti gerçekleştirdi. Ayn İsa geçen hafta, Suriyeli muhalifler ile Araplardan ve Kürtlerden oluşan SDG arasında şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.
Rus yetkililer ve Beşşar Esed’e bağlı hükümet güçlerinin subayları, Ayn İsa’daki Rus üssünde SDG komutanlarıyla toplantı düzenlediler. Toplantıda, Türkiye’nin son operasyonu ve M4 otoyolu yakınlarında kurulan Türk üssü ve mevzileri ele alındı.
Rus ordusu, Ayn İsa’dan Haseke’nin (bu ayın başından bu yana zaman zaman çatışmaların meydana geldiği ikinci bölge) Tel Tamir beldesine uzanan ve oradan Kamışlı kentine ulaşan M4’te denetlemelerde bulundu. Nitekim Rusya’nın Kamışlı Havalimanı’ndna bir üssü bulunuyor. Görgü tanıkları ve aktivistler, ağır silahlar ve Rus askerlerini taşıyan araçların fotoğraflarını sosyal medyada paylaştılar.
Haseke’ye bağlı Malikiye (Derik) kırsalındaki Tel Şair, Tel Cihat ve Atabe köylerindeki yerli halk, komşu Kamışlı’dan gelen ve 4 araçtan oluşan Rus askeri devriyesine iki Rus helikopterin eşlik ettiğini aktardı.
Diğer taraftan Türk güçleri dün uluslararası Halep-Lazkiye yolunda (M4) tek başına devriye gezdi. Zira Ruslar, devriyelere yönelik tekrarlanan saldırılar nedeniyle birkaç aydır ortak devriyelere katılmayı durdurmuştu. İki taraf ortak devriyelere Ankara ve Moskova’nın 5 Mart’ta imzaladığı ateşkes anlaşmasının ardından başlamıştı.
Türk güçleri, dünkü devriye sırasında M4’te arama tarama faaliyeti gerçekleştirdi. Aynı zamanda İdlib’in güneyindeki Cebel Zaviye’deki gözlem noktalarına askeri takviyelerini de sürdürdü. Önceki gece Türkiye’ye ait askeri ve lojistik malzeme taşıyan 20 tır bölgeye giriş yaptı.
Rejim güçleri de İdlib kırsalının güneyindeki Futeyra, Safuhan ile İdlib’in güneyindeki Deyr Sünbül, Beyneyn ve Ravhiye bölgelerine yönelik füze saldırılarını tekrarladı.
Afrin’de Türk kuvvetleri ile YPG arasında çatışmalar yaşandı
İdlib kırsalındaki enkazda yemek yiyen bir aile. (AFP)
Afrin’de Türk kuvvetleri ile YPG arasında çatışmalar yaşandı
İdlib kırsalındaki enkazda yemek yiyen bir aile. (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة

