ŞARKUL AVSAT

Home > ARAP DÜNYASI > Sudanlı kadınlar Dünya Kupası'nı güvenli bir alanda izliyor

رابط المصدر: https://turkish.aawsat.com/node/4018051

4018051
Hartum - Londra/ Şarku’l Avsat
"ARAP DÜNYASI","Sudan","Spor"
280
Thu, 01 Dec 2022 06:51:14 +0000
https://turkish.aawsat.com/home/article/4018051/sudanl%C4%B1-kad%C4%B1nlar-d%C3%BCnya-kupas%C4%B1n%C4%B1-g%C3%BCvenli-bir-alanda-izliyor
https://turkish.aawsat.com/node/4018051
Sudanlı kadınlar Dünya Kupası'nı güvenli bir alanda izliyor
article
tr
[1] [2] [3] [4] [5]
A
A

Sudanlı kadınlar Dünya Kupası'nı güvenli bir alanda izliyor

Perşembe, 1 Aralık, 2022 - 06:45
Anne ve çocukların futbol maçı sırasındaki tepkisi (Reuters)
Hartum - Londra/ Şarku’l Avsat

Sudan'ın başkenti Hartum'da bir kadın hakları örgütü tarafından düzenlenen gösterilerde kadınlar ve çocuklar Dünya Kupası futbol maçlarını izliyor. Sudan Koruyucu Girişimler Derneği yetkilileri, kadınların maç izlemesi için güvenli bir alan sağladıklarını ve bunun kafelerde ve halka açık yerlerde genellikle erkeklere tanınan bir fırsat olduğunu belirtiyor. Grup, kadınların da futbolu sevdiğini göstermeyi amaçlıyor.

Bu yıl Katar'daki Dünya Kupası, grubun şiddete maruz kalan kadınlara dikkat çekmek için kullandığı “Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Gün” kampanyasıyla aynı zamana denk geliyor.

Şiddete maruz kalan bu kadınlar arasında, 2018'in sonlarından bu yana ülkeyi saran hükümet karşıtı protestolarda öldürülen Sudanlı aktivist Sit en-Nafur da var. Kadınlar, Brezilya-İsviçre maçında el-Nafur’un fotoğraflarını taşımıştı.

Grubun bir üyesi olan Samir Tac El-Sir, “(Birlikte gidelim) Kadın gardiyanlarda görülen slogan buydu ve kızlara özel bir kadın kulübünde Dünya Kupası'na katılma fırsatı vermeyi amaçladık. Bu, onlar için bir rahatlık. Bu, şu anda Sudan'da olmayan bir şey... Onlara bu alanı dert etmeden vermek ve aynı zamanda futbolu iyi takip eden ve iyi anlayan kızların olduğunu topluma yansıtmak istedik.”

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Samir Tac El-Sir açıklamalarına şöyle devam etti: “Dünya Kupası kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmanın 16. gününe denk geldi, biz de 16. günü Sit El-Nafur ile başlatmaya karar verdik. Ayrıca topu kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasıyla ilgili faaliyetlerle ilişkilendirmeye karar verdik. Hala kadına şiddet var ve şehitlerimiz aramızda yaşıyor. Sit de Sudan genelinde şehitleri temsil ediyor. Sit’in bizimle olacağına inanarak bugünü onunla kutluyoruz.”

2019'da eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in devrilmesinin ardından Sudan, kadın oyuncuların futbolda fazla kabul görmeye çalışmasına olanak tanıyan bir kadın futbol ligi başlattı.

Beşir döneminde kadınların spora katılımı büyük ölçüde ihmal edilmişti.


İlgili Haberler




اضغط هنا للطباعة.