DEAŞ Suriye’de saldırılarını yoğunlaştırıyor; bu kez hedef El-Hol Kampı

Suriye'nin doğusunda saldırılarını yoğunlaştıran DEAŞ'ın, dünkü, yeni saldırısında rejim ve rejim destekli güçlerinden toplam 26 kişi öldürüldü. Öte yandan bir Kürt yetkilinin aktardığına göre on binlerce yerinden edilmiş kişi ve DEAŞ militanlarının aile fertlerinin yaşadığı Suriye'deki El-Hol kampında, yıl başından bu yana, en az 14 kişi (3'ü başı kesilerek) öldürüldü.
Suriye çölünde (Badiye bölgesi) aktif olan ve Hama ve Humus'un doğusundan (orta), Deyrizor’un en doğusuna kadar uzanan DEAŞ, hücrelerini kalıcı olarak ortadan kaldırmanın zor olduğunu göstermek istiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Suriye çölünde faaliyet gösteren örgüt unsurlarının dün sabah, Deyrizor'un doğu kırsalındaki Meyadin ilçesinde rejim ve destekli güçlerin askeri konvoyunu hedef aldıklarını belirtti. Bu olay üzerine şiddetli çatışmalar patlak verdi. Rejim güçlerinin çatışma bölgesine askeri takviye gönderdiğini belirten SOHR’a göre, saldırıda rejim ve destekli güçlerinden toplam 26 savaşçı öldürülürken, DEAŞ saflarında 11 militan öldürüldü.
DEAŞ, özellikle ABD destekli Kürt ve Arap gruplardan oluşan bir koalisyon olan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Mart 2019'da örgütü ortadan kaldıracağını açıklamasıyla birlikte maruz kaldığı ağır kayıplara rağmen, bir yandan Suriye ordusu ve destekli güçlerine karşı, diğer taraftan da Kürt güçlere karşı bir yıpratma savaşı sürdürmeye devam ediyor.
Örgütün saldırılarının sıklığının artmasıyla birlikte Suriye çölü, özellikle örgüt ile Rus destekli rejim güçleri arasında çatışmaların yaşandığı bir alana dönüştü.
DEAŞ’ın faaliyetlerini takip etmek ve yeni bir saldırının gerçekleşmesini engellemek amacıyla çölde geniş çaplı arama tarama operasyonları başlatan Suriye rejim güçlerine destek amacıyla Rus uçaklarının zaman zaman bölgelerini hedef alan saldırılarına rağmen örgütün özellikle çöl bölgesindeki kalelerinden rejim güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor. Aşırılık yanlısı örgütün bu ayın başında Hama'nın doğusunda düzenlediği saldırıda 19 rejim ve destekli gücü öldürüldü. Bu yılın başında DEAŞ tarafından kurulan bir pusuda rejim ve destekli güçlerden yaklaşık 40 kişi öldürüldü. Gözlemevi, Mart 2019'dan bu yana saldırılar ve çatışmalar sonucunda bin 270 rejim gücü ve destekli gruplardan savaşçının yanı sıra, 700'den fazla örgüt üyesinin öldürüldüğünü belgeledi.
DEAŞ ve diğer gruplar üzerinde çalışan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Komitesi, bu ayki raporunda, aşırılık yanlısı örgütün Suriye ve Irak'ta on bin "aktif" savaşçısı olduğunu tahmin ediyor. Raporda, DEAŞ unsurlarının çoğunluğunun Irak'ta olmasına rağmen, Irak güvenlik güçlerinin uyguladığı baskı, örgütün operasyonlarının (kendi topraklarında) yapılmasını Suriye'dekine nazaran daha zor hale getirdiği ifade ediliyor.
Rapora göre, Deyrizor kentindeki Suriye çölü, Irak sınırı boyunca faaliyet gösteren kaçakçılık şebekeleriyle bağ kuran DEAŞ için güvenli bir sığınak.
Öte yandan bir Kürt yetkilinin AFP’ye verdiği demece göre on binlerce yerinden edilmiş kişinin yanı sıra DEAŞ militanlarının aile fertlerini içeren Suriye'deki El-Hol kampında, yıl başından bu yana, en az 14 kişi (3'ü başı kesilmiş) susturucu silah kullanılarak öldürüldü.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) Göçmen ve Mülteci İşleri Dairesi Başkanı Şehmus Ahmed'e göre ölenlerin 10’u Iraklı 4’ü ise Suriyeli. Bu olayın arkasında DEAŞ’ın olduğunu ileri süren Ahmed, aşırılık yanlısı örgütün "yabancı kadınlarla koordineli olarak" kampta kaos ve korku yaratmayı hedeflediğini kaydetti. Diğer yandan kamp yönetimiyle iş birliği yapan kişilerin öldürüldüğü bildirildi. Bununla birlikte, ismini vermeyi reddeden bir insani yardım çalışanı, kamptaki bazı suçların arkasında aşiret gerginliklerinin olabileceğinden bahsetti.
BM, geçen ay, yüzde 80'i kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 62 bin kişinin yaşadığı El-Hol kampında halihazırda kötü olan güvenlik durumunun daha da kötüleştiği konusunda uyarıda bulundu. Son aylarda kamp, kaçış girişimleri ve gardiyanlara veya insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılar da dahil olmak üzere birçok güvenlik olayına tanık oldu. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz Ocak ayının ilk yarısında Suriyeli ve Iraklıların yaşadığı kampta 12 öldürme operasyonunun gerçekleştiğini bildirdi.
Geçen hafta yayınlanan ayrıntılı bir raporda, DEAŞ ve diğer cihatçı gruplar üzerinde çalışan BM Güvenlik Konseyi Komitesi, özellikle yerinden edilenler için Suriye'nin kuzeydoğusunda kurulan kampların ve gözaltı tesislerinin "gizli bir tehdit" olduğu konusunda uyarıda bulundu. Komiteden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Aşırılığın yayılması, eğitim, para toplama ve El-Hol kampında harici operasyonlar gerçekleştirilmesi için kışkırtma hamlelerinin olduğu bildirildi. Öte yandan tutuklulardan bazıları El-Hol kampını kalan son halifelik olarak görüyor.”
Komiteye göre, kampta, yabancı kadınlar ve DEAŞ’lı militanların ailelerinden olan çocukları ile ilgili bölümde yaklaşık 10 bin kadın ve çocuk yer alıyor. Komite bazı küçük çocuklara örgüte üye olmaları için hazırlanması telkininde bulunulduğunu belirtiyor.
Güvenliği sağlamak adına "sınırlı bir gücün" olması nedeniyle zaman zaman firar olayları gerçekleşiyor. Kamptaki güvenlik görevlerinin sayısı 2019'un ortasında bin 500 iken 2020'nin sonlarında ise 400'e geriledi.
Rapora göre, El-Hol kampından kaçakçılık maliyeti 2 bin 500 ile 3 bin dolar arasında değişirken, daha az sayıda kişiyi barındıran ve güvenliği daha sıkı ve daha etkili olarak kabul edilen Roj kampında 14 bin oldu. Kürtler, ilgili ülkeleri vatandaşlarını geri almaya veya aşırılık yanlılarını yargılamak için uluslararası bir mahkeme kurmaya çağırıyor, ancak sadece birkaç Avrupa ülkesi (Fransa dahil) sınırlı sayıda öksüz çocuğu geri almakla yetindi.