World News Insights: Opinion Articles

İran-İsrail savaşının kazanının ve kaybedeninin kim olduğunu bilmek artık en önemli konu değil. Nükleer tesislerin bombalanmasının sonuçları konusunda farklı Amerikan pozisyonları bulunuyor. Başkan Donald Trump, kuvvetlerinin düzenlediği askeri saldırının hedef aldığı üç İran nükleer tesisini …

Sam Mensa

Genellikle tek bir savaşı kazanmanın veya kaybetmenin değil, tüm savaşları kazanmanın önemli olduğu söylenir. Bu, bir tarafta İsrail ile birkaç saatlik doğrudan, Amerikan müdahalesi ile diğer tarafta İran arasında dönen 12 günlük savaş için de geçerli mi? Savaşın açıklanan veya zorunlu amacı,…

Mişari Zeydi

Ortadoğu'daki son savaş, seyri ve sonuçları bakımından bir depremdi. 1967 ve 1973 savaşları, Sedat'ın Kudüs ziyareti, İran Devrimi'nin zaferi ve ABD'nin Irak'ı işgali gibi önceki depremlere eklenen bir depremdi. Depremler, özellikle olay yerindeki ve çevresindeki karar vericilerin çıkarımları…

Gassan Şerbil

İran-İsrail savaşında savaşan tarafların her ikisi de zaferini ilan etti. ABD Başkanı Donald Trump, 14 adet süper bomba ile İran’daki üç nükleer tesisin imha edildiğini duyurdu ve barış anlaşması çağrısında bulundu. İran’a yönelik ‘Yükselen Aslan’ adlı operasyonunu ‘tarihi’ olarak nitelendiren…

Abdurrahman Raşid

Size önce kişisel bir anı, ardından da bir basın haberi aktaracağım. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki seçkin kütüphanelerden birini sıkça ziyaret ederdim. Bir gün, kütüphanenin müdürü olan değerli Sudanlı dostum beni arayarak yeni çıkan kitapları haber verdi. Onun davetiyle kütüphaneye…

Mişari Zeydi

Bu satırların yazarı da dahil olmak üzere pek çok kişi, İsrail’in (Netanyahu'nun) son bölgesel gelişmelerden sonra, özellikle de Levant ülkelerinin çöküşü veya parçalanması göz önüne alındığında, bölgede oynayacağı genişleyen rol konusunda endişe duymakta haklı. Ancak bu noktada, meydana gelen…

Hazım Sağıye

İsrail ile İran arasında on iki gün süren savaşla ilgili genel bilgiler, savaşa dahil olanlar ve destekçileri tarafından biliniyor. Savaşın gidişatının ayrıntılarına girmeye gerek yok, ancak halen karanlıkta kalan birçok sır var; bunların bazıları yakında öğrenilebilir, bazıları ise asla…

Muhammed Rumeyhi

Tahran ile Tel Aviv arasındaki füze ve hava saldırılarının sesi kesildiğine göre şu soruyu soralım: Barışın anlamı ve yapısı hakkında derinlemesine düşünmeden askeri gücün yanılsamalarına bağımlı olan İsrail sağının çıkarması gereken kesin bir sonuç var mı? İsrail sağı, ‘şalom’ kelimesinin…

İmil Emin

İslâm düşüncesi ve İslâmî ilimler alanında önde gelen isimlerden Prof. Dr. Rıdvan Seyyid, ABD ile İran arasındaki çatışmayı –ve elbette İsrail’i de kapsayan bu hattı– kadim bir tarihî dönemi hatırlatarak tarihî bir bakış açısından dikkat çekici bir tespitle değerlendirdi: ‘Pers-Roma savaşları’. …

Mişari Zeydi

Hz. Peygamber'in (s.a.v.) risaletinden önce, yaklaşık 610 yılından 628 yılına kadar, Fırat'ın doğusu (İran) ve batısı (Bizans) ya da Arapların deyimiyle Diyar-ı Rum arasındaki nüfuz alanları üzerinde İran ve Bizans arasında savaşlar devam ediyordu. Bu savaş ya da savaşlar o kadar korkunç ve…

Rıdvan Seyyid

Yıllardır -büyük olasılıkla 21. yüzyılda bölgede ve dünyada ana siyasi dönüm noktasını temsil eden Körfez Savaşı'ndan bu yana- analistlerin, uzmanların ve stratejik düşünürlerin çoğunluğunun, güvenle benimsenebilecek bir hipotezle sonuçlanmadan hipotezler ürettiği doğrudur. Öte yandan, meydana…

Emel Musa

Necef, ruhani gelenekte bir yönetim merkezi değildir ve kuruluşundan bu yana böyle olmayı reddetmiştir. Ancak gereklilik anlarında, ulusal devletin sınırlarının ötesinde büyük ya da küçük bir Şii ülkesi veya topluluğu içinde sınırlı olan her türlü otoritenin üzerindeki pastoral konumundan halka…

Mustafa Fahs