Ofislerde çalışmak artık imkansız mı?

2020 başlarında beklentimiz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sona erdikten sonra yeniden ofislerde çalışmaya devam etmekti.
Ancak işler böyle gelişmedi. Salgının patlak vermesinden iki yıl sonra, dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar işyerlerine ne zaman dönecekleri konusunda süregelen bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı.
BBC’nin haberine göre, koronavirüsün mutasyona uğrayan varyantlarının ortaya çıkması durumu daha da kötüleştirdi.
Özellikler Omikron varyantı, küresel olarak rekor vakaları kaydedilmesine neden olurken, yavaş yavaş ofise geri dönme planlarını suya düşürerek, birçok ülkede tekrar uzaktan çalışmaya zorladı.   
BBC’nin haberinde, “Bugün hep birlikte tekrar ofislere döneceğimiz fikri çok gerçekçi görünmüyor. Bazı şirketler zaten kalıcı olarak uzaktan çalışma veya hibrit modellere geçti. Diğerleri personelin ofislere dönmesini beklerken, her gecikme esnek çalışma modellerini daha da sağlamlaştırıyor ve tam kadro olarak ofise dönüş daha imkansız hale geliyor” denildi.
ABD’de bulunan Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Nicholas Bloom konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı;
“Ofise dönme zamanı bitti. Bitmek bilmeyen virüs dalgaları, çoğu üst düzey yöneticiyi pes etmeye ve bunun yerine ofise ne zaman ve nasıl döneceklerine dair acil durum politikalarını uygulamaya koymaya sevk etti.”

Peki, hepimizin kalıcı olarak ofislere dönme fikrinden vazgeçersek, bunun yerine ne beklemeliyiz?
Salgın ilk ortaya çıktığında ve ölçeği henüz belirlenmemişken, 2020’de ofislere yaygın bir şekilde dönüş olası görünüyordu.
Bununla birlikte, salgın uzadıkça şirketler, kısmen birçok ülkede devam eden sağlık endişeleri ve aynı zamanda evden çalışanların rahat etmesi nedeniyle bu planlarında geri adım attı.
Şimdi, salgınının üçüncü yılına yaklaşırken, ofislere dönüş tarihi sürekli tarihi değişen bir hedef olmaya devam ediyor.
Dünya çapında ofislere geri dönüş beklemek giderek daha imkansız görünüyor.
Esneklik ve uzaktan çalışma o kadar derinden kökleşti ki, salgın öncesi iş modellerini yeniden uygulamak artık imkansız gibi görünüyor.
Londra’daki Birkbeck Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Almuth McDowall, “Alışkanlıkları kırmak zordur. Hepimiz işimizi yapmanın daha yenilikçi ve verimli yollarını kullandık” dedi.
Sağlık kriziyle ilgili belirsizlik devam ediyor. Salgının ne zaman sona ereceğini, koronavirüsün endemik olup olmayacağını veya başka bir varyantın ortaya çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz.
Çalışanlar farklı seviyelerde risk toleransına sahip olmaya devam ediyor. Örneğin, sağlıklı ve bekar bir kişi, bağışıklığı baskılanmış veya aşı olamayacak kadar küçük çocukları olan bir çalışana kıyasla ofise geri dönmeye daha istekli olabilir.
McDowell, “Omikron’un ortaya çıkmasıyla birlikte çok fazla endişe var ve pek çok insan ofise geri dönmek istemiyor” ifadelerini kullandı.
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, tüm çalışanların ofise dönüş tarihini belirlemek bir fantezi gibi görünüyor.
Sonuç olarak, ofise dönüş sektörler ve şirketler arasında farklılık gösterecek ve herkese uyan tek bir ‘ofise dönüş’ tarihi olmayacak.
McDowall, “Pek çok patron henüz kesin bir karar veremedi çünkü tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Bir şeyler büyük ölçüde değişmedikçe, ofise tam dönüş muhtemelen bir efsane olarak kalacak” diye ekledi.