Libya Ulusal Ordusu Trablus’ta ilk hava saldırısına başladı

Libya Ulusal Ordusu’na takviyeler (AFP)
Libya Ulusal Ordusu’na takviyeler (AFP)
TT

Libya Ulusal Ordusu Trablus’ta ilk hava saldırısına başladı

Libya Ulusal Ordusu’na takviyeler (AFP)
Libya Ulusal Ordusu’na takviyeler (AFP)

Libya Ulusal Ordusu, başkent Trablus'un bir banliyösünde, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlere karşı ilk hava saldırısını düzenledi.
Libya’da Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz perşembe günü Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH)  merkezi olan Trablus’a saldırı başlatmıştı.
Aynı bağlamda, ABD savaş gemileri, ABD askerlerini başkentin batısındaki Cenzur bölgesinden tahliye etmek amacıyla Trablus sahiline ulaştı.
Libya'nın başkenti Trablus çevresinde General Halife Hafter'e bağlı güçler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmasının ardından, ABD Afrika Komutanlığı da (AFRICOM), bir grup ABD askerinin Trablus’ta artan huzursuzluğa cevaben geçici olarak tahliye edildiğini duyurdu.
AFRİCOM, diplomatik misyonlara askeri destek, terörle mücadele, bölge genelinde ortaklığın güçlendirilmesi ve güvenliğin arttırılması konusundaki kararlılığını belirtti.
“Ulusal Dialog Konferansı gerçekleştirilecek”
Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, başkent Trablus'taki askeri operasyonlara rağmen Ulusal Dialog Konferansı’nın gerçekleştirileceğini söyledi.
BM Temsilcisi, "Bu şartlar altında konferansın yapılması zor ama eğer mücbir sebepler bizi ertelemek zorunda bırakmazsa daha önce kararlaştırıldığı vakitte 14-16 Nisan tarihlerinde yapılmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.
Macron’dan arabuluculuk çabalarına destek
Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i aradı.
Macron, mevcut krize siyasi bir çözüm bulmanın önemini vurgulayarak, BM’nin Libya’daki arabuluculuk çabalarına verdiği desteği yineledi.
Rusya ve Mısır’dan Libya yorumu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile görüşmelerinin ardından başkent Kahire'de düzenlenen basın toplantısında, "Biz de Mısırlılar gibi Libyalıların kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Dışarıdan dayatıldığı gibi yapay tarih aralıklarına sıkıştırılmadan, iradeleri dışında başka bir güç tarafından da yönlendirilmeden kapsayıcı bir diyaloğa başlamaları gerektiğini söylüyoruz" dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı ise, son yıllarda terörün özellikle güneyde nüfuz etmesiyle ilgili Libya’daki durumun endişe verici olduğunu söyleyerek, Mısır’ın Libya ordusu ve devlet kurumlarının birleşmesini desteklediğini vurguladı.
BMGK’dan çağrı
Hafter'in lideri olduğu Ulusal Libya Ordusu'nun Trablus'a ilerlediği haberleri gelirken, dün kapalı oturumda toplanan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Libya'daki tüm güçlere askeri eylemleri durdurma ve diyalog kurma çağrısı yapmıştı.



Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.