Arap Birliği: Arap Bakanlar, Yüzyılın Anlaşmasının etkilerini görüşecek

Arap Birliği binası (Gita)
Arap Birliği binası (Gita)
TT

Arap Birliği: Arap Bakanlar, Yüzyılın Anlaşmasının etkilerini görüşecek

Arap Birliği binası (Gita)
Arap Birliği binası (Gita)

Arap Birliği, Filistin’in acil toplantı çağrısında bulunmasının ardından, ABD’nin Yüzyılın Anlaşması adı verilen planını görüşmek için yarın Mısır’ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları katılımıyla toplantı yapacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Arap bakanlara Filistin’in durumu hakkında bilgi vereceği toplantıda, bu durumla mücadele için Arap tutumun harekete geçmesi için çağrıda bulunması bekleniyor.
Arap Birliği Yardımcısı Husam Zeki, dün yaptığı basın açıklamasında anlaşma hakkındaki genel çerçevenin güvenli olmadığını ifade ederek, bu teklifin olumlu ve dengeli olmasının yanı sıra Filistin haklarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Zeki, “Filistin tarafı, medyada yer alan Yüzyılın Anlaşması ile ilgili haberlerin ardından bu toplantıyı talep etti. Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sunacağı yeni gelişmeler var. Filistin tarafının teklif ettiği bu toplantıyı çok önemli görüyoruz. Çünkü Filistin durumu açıklanacak, Abbas, Filistin tarafının önemli gördüğü gelişmeleri sunacak ve Yüzyılın Anlaşması hakkında konuşacak. Neyin öne sürüleceği hakkında kimsenin kesin bilgiye sahip olduğunu sanmıyorum. Hepsi tahmin. Medya iddialarla dolu. İddialar ortaya atılıyor ve kimse ne kadar doğru olduğunu bilmiyor. Ne zaman anlaşmaya dair bir haber çıksa bu ABD tarafından hızla reddedilir ve küçümsenir. Ancak çok sayıda Arap yetkilisi, ABD’lilerin sunduğu unsurları dinledi. Filistin haklarına riayet edileceğine dair umudumuz yok. Bu konu ile ilgilenen Arap dışişleri bakanları ve Arap diplomatların toplantı yapması gerekir” diye konuştu.
Filistin tarafının mali olarak desteklenmesi hakkında konuşan Zeki, “Filistin’e yapılan mali bir destek var ancak ABD baskıları ve İsrail’in Filistin gelirlerine mali kesinti uygulaması nedeniyle bu ihtiyaç daha da büyüdü. Bu, Filistin yönetiminin mali kaynaklarının hızla kurumasına ve yönetimin çökmesine yol açmaktadır. Sadece Filistin yönetimi ve halkın ihtiyaçları için değil tüm Filistin toplumu için bir Arap finansal güvenlik ağı olacağını umuyoruz. Bu konuda destek olan Arap ülkeleri her zaman vardı. Filistin’i desteklemek için milyonlarca dolar yardım yapan ülkeler var. İnşallah, bu büyük Arap uygulamaları Filistin halkını desteklemeye devam edecektir” diye konuştu.
Zeki, yarınki toplantıda Arap dışişleri bakanları tarafından verilen görev ve adımlardan beklentileri hakkında “Toplantının sonucu hakkında bir şey söylemek zor. Bu toplantı Mahmud Abbas’ın brifingini dinlemek için gerçekleşecek. Bu brifinge göre devletlerin neleri değerlendirebileceğini göreceğiz” diye konuştu.



Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
TT

Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Kürt yönetimi bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara'nın dün yayınladığı kararnamenin "ilk adım olabileceğini, ancak Suriye halkının özlem ve umutlarını karşılamadığını" belirterek, "ülkenin tüm kesimlerinin haklarını koruyan demokratik bir anayasanın yapılmasının" önemini vurguladı.

Suriye'de yaşayan tüm Kürt kökenli vatandaşlara Suriye vatandaşlığı verilmesini öngören Suriye Cumhurbaşkanı'nın dün yayınladığı kararnameye yanıt olarak Kürt yönetimi açıklamasında, "hakların geçici kararnamelerle değil, kalıcı anayasalarla korunduğunu ve güvence altına alındığını" belirtti.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)

Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürt yönetimi, tüm bileşenlerin haklarını koruyan, muhafaza eden ve sürdüren demokratik, çoğulcu bir anayasa taslağı hazırlanması çağrısında bulundu. Niyet ne olursa olsun herhangi bir kararnamenin, kapsamlı bir anayasal çerçevenin parçası olmadığı sürece hakların gerçek bir güvencesini oluşturamayacağını vurguladı.

Açıklamada, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Kürt yönetiminin, Suriye'deki haklar ve özgürlükler sorununun temel çözümünün kapsamlı bir ulusal diyalog ve demokratik bir anayasada yattığına inandığı ifade edildi.


Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi
TT

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

 

Suriye ordusu bugün, "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDG) çekilmesinin ardından Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu ve SDG'yi anlaşmayı ihlal etmekle ve Meskene şehri yakınlarında bir Suriye ordusu devriyesine saldırmakla suçladı. Saldırıda iki asker öldü, birçok asker yaralandı.

Suriye televizyonu daha sonra ordunun Rakka vilayetine girdiğini ve Dibsi Afnan kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

SDG yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun "savaşçılarımızın geri çekilmesi tamamlanmadan önce Deyr Hafir ve Meskene şehirlerine girdiğini ve çok tehlikeli bir durum yarattığını" belirtti.

Bu gelişmeler, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve SDG lideri Mazlum Abdi'nin bir görüşme için Erbil'e geldiği yönündeki haberlerin ardından yaşandı.


Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi'ye gönderdiği mektupta, ABD'nin Nil Nehri sularının paylaşımı sorununu çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında arabuluculuğa yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Truth Social'da yayınlanan bir mektupta şunları yazdı: "Nil sularının paylaşımı sorununu sorumlu ve kesin bir şekilde çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında Amerikan arabuluculuğuna yeniden başlamaya hazırım." Şöyle devam etti: "Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın su ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak bir çözüme ulaşmanıza yardımcı olmak istiyorum."

Nil Havzası ülkelerinin tamamı için kalıcı bir anlaşmaya müzakereler ve ABD'nin taraflar arasındaki koordinasyonu yoluyla ulaşılabileceğine inanıyor, "Büyük Etiyopya Rönesans Barajı etrafındaki gerilimlerin çözülmesi en önemli önceliklerim arasında yer alıyor" diye vurguladı.

Başarılı bir yaklaşım sayesinde, Mısır ve Sudan'daki kuraklık dönemlerinde su tahliyesinin garanti altına alınabileceğini belirtti. Etiyopya ayrıca önemli miktarda elektrik üretebilir ve bunun bir kısmını Mısır veya Sudan'a sağlayabilir veya satabilir.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre “Hiçbir ülke Nil sularını tek taraflı olarak kontrol etmemelidir” ifadesini kullandı.

Sisi'yi ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Mısır ve bölgedeki güvenlik ve insani sorunların yönetimindeki rolünü övdü.