​BAE’de koronavirüsten 7 ölü ve 532 yeni vaka

BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Amine ed-Dahhak (WAM)
BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Amine ed-Dahhak (WAM)
TT

​BAE’de koronavirüsten 7 ölü ve 532 yeni vaka

BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Amine ed-Dahhak (WAM)
BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Amine ed-Dahhak (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı yaptığı açıklamada farklı uyruklara mensup 532 kişinin daha yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını ve böylece ülkede Ocak ayından bu yana görülen toplam vaka sayısının 9 bin 813’e çıktığını duyurdu. Açıklamanın devamında 7 kişinin daha hayatını kaybederek ölü sayısının 71’e çıktığı, 127 kişinin ise iyileşerek toplamda iyileşen vaka sayısının bin 887’ye ulaştığı bilgisi verildi.
Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı göre, söz konusu açıklamalar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili son gelişmeleri aktarmak için BAE hükümeti tarafından yapılan bir basın açıklaması sırasında geldi. Sağlık Bakanı Abdurrahman el-Uveys toplantı sırasında, bakanlığın virüs için yapılan tetkikleri artırmak için 14’ten fazla hızlı test merkezi, sağlık merkezleri ve evlerde test hizmetleri aracılığıyla bir program uyguladığını belirtti. Uveys yaptığı açıklamada vakaları tespit etmek için bir milyon 22 bin 326 test yapıldığına işaret ederek “Ülkede yapılan test sayısının artırılması, vakaları erkenden tespit etmemizi sağlıyor. Bu da virüsün yayılmasını daha büyük oranda kontrol altına almaya yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.
BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Amine ed-Dahhak yaptığı açıklamada iyileşen kişi sayısının toplam vaka sayısının yüzde 20’sini oluşturduğunu söyleyerek BAE’de son iki hafta içerisinde tamamen iyileşen vakaların günlük ortalamasının, her gün 100’ü aştığını ancak hastanede tedavi gören ve gözetim altında tutulan kişi sayısının 7 bin 855’e ulaştığını belirtti.
BAE Bilim Adamları Konseyi üyesi ve modern bilim sektörünün resmi sözcüsü Dr. Alawi eş-Şeyh, BAE’de virüsü ve onun doğasını anlamaya yönelik toplamda 58 çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Şeyh söz konusu çalışmaların, tanı ve tedavi için tıbbi cihazların geliştirilmesini, sağlık tesisleri üzerindeki baskıyı azaltmak için dijital araçların geliştirilmesini, virüsün yayılması, vakaların hareketi ve toplum üzerinde psikoloji ve sağlık açısından etkisinin simülasyonunun yapılmasını içeren 4 eksene odaklandığını söyledi.
Şeyh gazetecilere yaptığı açıklamada araştırma ekibinin, farklı yaş gruplarından oluşan ve virüs ile enfekte olan 240 kişiden topladığı virüs örneklerinin genom dizilimini kaydetmek için çalıştığını ve virüsün genom dizilimi ile ilgili yapılan bu çalışmanın, semptomların şiddetinin kişiden kişiye farklılık göstermesinin nedenlerini daha iyi bir şekilde anlamamıza ve ülke nüfusu ile hastalığa karşı en çok savunmasız olan kişileri korumak için stratejik çözümler ve planlar geliştirmeye yardımcı olacağını söyledi.
Yaklaşık 9 Milyon 400 bin nüfuslu BAE kozmopolit bir toplum yapısına sahip. Ülkenin sadece yüzde 16,5’i BAE  vatandaşı. BAE’nin Yüzde 83,5’ini ise Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çeşitli sektörlerde çalışan işçiler oluşturuyor.



Kuveyt, okullarda her türlü siyasi ve dini etkinliği yasakladı

Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
TT

Kuveyt, okullarda her türlü siyasi ve dini etkinliği yasakladı

Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)

Kuveyt dün okullarında tüm siyasi, dini ve partizanca faaliyetleri ve etkinlikleri yasakladı.

Kuveyt Eğitim Bakanı Seyid Celal Abdul Muhsin el-Tabtabai, okul etkinlikleri sırasında siyasi faaliyetler düzenleyen lise yetkililerinin okuldan uzaklaştırılmasını emretti. Eğitim Bakanlığı, "eğitim faaliyetlerini düzenleyen yönetmelik ve talimatları ihlal ederek düzenlenen okul etkinlikleriyle ilgili iki olay" hakkında acil soruşturma başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim İşleri Müsteşar Yardımcısı Mühendis Hamad el-Hamad, yayınladığı genelgede, tüm okul idarelerinden, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, kurumlarının ve resmi heyetlerinin Kuveyt içinde veya dışında herhangi bir resmi etkinlikte başka bir ülkenin bayrağını dalgalandırmaktan veya milli marşını çalmaktan kaçınmasını öngören Kabine kararına uymaları da dahil olmak üzere gerekli tedbirleri almalarını talep etti. Genelgede ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'na okullarda kutlama yapılmasına ilişkin Kabine kararına uyması çağrısında bulunuldu.


Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

TT

Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz adına, bugün Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentine geldi.

Faysal bin Ferhan, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona erdirilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasının beklendiği Şarm eş-Şeyh Barış Zirvesi’ne katılan Suudi Arabistan heyete başkanlık edecek.


Nobel Ödüllü Ömer Yaghi: Bu başarının arkasında Muhammed bin Selman'ın desteği var

Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
TT

Nobel Ödüllü Ömer Yaghi: Bu başarının arkasında Muhammed bin Selman'ın desteği var

Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)

2025 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Suudi bilim insanı Profesör Ömer Yaghi, Başbakan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a, "Vizyon 2030 kapsamında Krallığımız için bu başarıyı elde etmemizde en büyük etkiyi yaratan bilimsel kariyerime verdiği sürekli destekten dolayı" içten teşekkürlerini ve takdirlerini sundu.

Profesör Yaghi, Suudi Arabistan liderliğine, araştırma, geliştirme ve inovasyon sistemine, çeşitli bilimsel alanlardaki bilim insanlarına ve araştırmacılara verdikleri cömert destek ve himaye için minnettarlığını ve takdirini dile getirdi.

Yaghi, "Bu ödülü almak benim ve dünyadaki tüm Suudi ve Arap bilim insanları için büyük bir onur. Tanrı'dan bu başarının, gelecek nesil gelecek vaat eden Suudi ve Arap gençleri için araştırma ve inovasyon yolculuklarına devam etmeleri konusunda bir teşvik ve ilham kaynağı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Nobel ödüllü araştırmacı, "Dünyanın dört bir yanından aldığım tebrik mesajlarından çok memnun oldum ve onlara minnettarım" dedi. Ayrıca, Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri'nin (KACST) son yıllarda Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ile ortak Mükemmeliyet Merkezi aracılığıyla sağladığı sürekli destekten övgüyle söz etti.

Profesör Ömer Yaghi, alanında en önde gelen Suudi bilim insanlarından biridir. 21. yüzyılın en önemli bilimsel yeniliklerinden biri olan ağ kimyası bilimini kurmuş ve enerji, çevre, su tuzdan arındırma ve karbon yakalama alanlarında yeni ufuklar ve uygulamalar ortaya koymuştur.

Öncü başarıları ve katkılarından dolayı, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen 2025 Nobel Kimya Ödülü'ne, bu tarihi başarıya ulaşan ilk Suudi bilim insanı olarak layık görüldü.