Yasaklı böcek ilaçları Husileri zenginleştirirken Yemenlilerin sağlığını bozuyor

Sanaa’da Tarımsal Araştırma Merkezi’ne bağlı bir çiftlikte çalışan Yemenliler. (Reuters)
Sanaa’da Tarımsal Araştırma Merkezi’ne bağlı bir çiftlikte çalışan Yemenliler. (Reuters)
TT

Yasaklı böcek ilaçları Husileri zenginleştirirken Yemenlilerin sağlığını bozuyor

Sanaa’da Tarımsal Araştırma Merkezi’ne bağlı bir çiftlikte çalışan Yemenliler. (Reuters)
Sanaa’da Tarımsal Araştırma Merkezi’ne bağlı bir çiftlikte çalışan Yemenliler. (Reuters)

Husi darbecilerin tarım sektöründe neden olduğu yozlaşma hamlelerinin, bu yolla zenginleşme ve kaynaklarını çoğaltma arzusunun bedelini Yemenliler sağlıklarıyla ödüyor. Husi grubunun yolsuzlukları açığa çıkarken, liderleri yasaklı böcek ilaçlarını piyasaya sürmek, kaçakçılık yapmak ve onları satmak için çalışıyor ve diğer ilaç türlerinin aslında sağlığa daha az zararlı olduğunu görmezden geliyor. Yasaklı böcek ilaçları kullanma nedeniyle Yemen’de tehlikeli ve kritik olarak nitelenen sağlık durumu yaygınlaşıyor.

Şarku’l Avsat’ın elde ettiği bilgilere göre yakın zamanda sızdırılan bir belge, Husi Dayfallah Şamlan’a Tarım Bakanlığı Müsteşarı statüsü verildiğini ortaya çıkardı. Belge ayrıca, Yemen’de 2006’dan bu yana, Tarım Bakanlığı’nın denetimi dışında ithalatı ve kullanımı kısıtlanan Dorsban böcek ilacını büyük miktarda ithal etmesi ve pazarlaması için bir şirkete ruhsat verildiği de ortaya koydu.

dsds
Husiler, tarım malzemeleri satan bir dükkanı ‘ihlalde bulunulduğu” gerekçesiyle kapattı. (Facebook)

Buna paralel olarak bir başka belgede, Havacılık Otoritesi’nde havalimanları sektörü müsteşar yardımcısı olarak belirlenen Husi lideri Yahya el-Kahlani’nin söz konusu böcek ilacının binalarda ve havaalanı çevresinde, böcek ve örümceklere karşı kullanılmak üzere Tarım Hizmetleri Kurumu’ndan yedi ton temin edilmesini istediğini gösterdi. Belge, istenen böcek ilacının, Ebu Şamlan’ın böcek ilacını ithal etmesine ruhsat verdiği şirkete ait olduğunu ortaya çıkardı.

Başkent Sana’daki tarım sektöründen kaynaklar, bir yandan istenen böcek ilaçlarının miktarı, diğer yandan tarım dışı bina ve arazileri korumak için bu tür ilaçlara ihtiyaç olmaması nedeniyle, istenen böcek ilaçlarının gerçekten Sana Havalimanı’nın arazilerini ve binalarını böceklerden korumak için kullanıp kullanılmayacağına yönelik şüphelerini dile getirdi. Kaynaklar, bahsi geçen noktalarda üreyen böceklerin sınırlı miktarlarda olduğunu ve insanlar için daha az zehirli ve tehlikeli olan türlerdeki böcek ilaçlarıyla yok edilebildiğini belirtti. 

Kaynaklar, gözetim ve denetim eksikliğinin yanı sıra yolsuzluk ağlarının birbiriyle bağlantılı olması nedeniyle, havaalanı depolarından yağmalanarak doğrudan tarım ilacı ve tarımsal malzeme satıcılarına teslim edilmesi muhtemel olduğu için bu miktardaki böcek ilacı talebinin arkasında büyük bir yolsuzluk şüphesi olduğunu öne sürdü.

Alerji ve kanser

Bilimsel adı Chlorpyrifos olan Dorsban, çevre ve insan sağlığı açısından en tehlikeli böcek ilaçlarından biri olarak biliniyor. Zira yanlış kullanımı veya cilt ile teması ciddi hasara neden olabiliyor. Bu hasarlar, maruz kalan deri alanın ve ilaç yoğunluğunun artması durumunda ani felç veya hızlı ölüm noktasına kadar varabiliyor.

Çiftçiler, bu ilaçları nasıl kullanacaklarını, tehlikeli durumları nasıl önleyecekleri ve nasıl koruma araçları sağlayacakları konusunda yeterli bilince sahip olmamalarının yanı sıra paketlerin dışında kullanım şekli ve uyarıların tercümesinin bulunmaması nedeniyle, böcek ilacı ve diğer toksinlere maruz kalma riski en yüksek olan grubu oluşturuyor. Bununla birlikte, sonradan görülen riskler, sebze ve meyve tüketicilerine ve gat bitkisinin kullanıcılarına geçiyor.

sdfr
Bir Husi liderinin, Sanaa’da havaalanının binaları ve çevresindeki böceklere karşı kullanmak için yedi ton yasaklı böcek ilacı istediği belge. (Twitter)

Husi milisler, kontrolü altındaki milletvekillerinin aylarca, kanser vakaları ile Husi kontrolü altındaki alanlarda yayılan böcek ilaçları arasındaki ilişkiler hakkında bir harita hazırlanmasına yönelik talepte bulunduktan sonra, Yemen savaşında kullanılan silahlar nedeniyle belirli kanser türlerinin görülme sıklığının yüzde 200 ila 300 arttığını kabul etti.

Başkent Sana’da alerji konusunda uzmanlaşmış bir tıp merkezi, günlerdir ağız, dil, yemek borusu ve boğazda şişlik, nefes alma ve yutkunma güçlüğü çeken çok sayıda alerjik vakanın geldiğini duyurdu. Bu vakaların, semptomlar sona erene kadar yemek yiyemediği ve sıvı ile beslendikleri belirtildi.

Başkent Sana’daki sağlık kaynaklarına göre, bu alerjiye sahip kişilerin çoğu çiftçilerin büyümesini hızlandırma, tüketime uygun dallardan en fazla sayıda hasat elde etme ve kârı ikiye katlama arzusu nedeniyle böcek ilaçlarına en çok maruz kalan bitki olan gat bitkisinin tüketicileri oldu.

Kaynakların belirttiğine göre sadece Husi darbecilerin kontrolü veya yönetiminde olan devlet hastanelerinde veya büyük hastanelerde bulunan özel testler yapılamazken, domates, salatalık, pırasa, mango, çilek, kivi ve muz gibi çoğu sebze ve meyve gibi çeşitli tarım ürünlerinden kaynaklanan başka alerji türleri de bulunuyor.

Sağlık kaynakları, bu testlerin yüksek maliyetlerine dikkat çekerek, herhangi bir hastalığı veya alerjisi olan kişilerin sadece yaşadıkları semptomları anlatarak tedavi almak zorunda kaldığını belirtiyor. Bu durum doktorlara tarif edilen semptomlarla karar alma ve tahmin yürütmekten başka çare bırakmıyor. Testler, sadece 30’dan az belli gıda grubu için yapılabiliyor.

Sahtecilik ve haraç

Husi milisleri, sık sık denetim altındaki valiliklerin girişlerinde oluşturduğu kontrol noktalarında ve gümrük noktalarında, çok miktarda tarım ilacına el konulduğunu belirtiyor. Ancak bu böcek ilaçlarının akıbetini ve onlardan nasıl kurtulacağına bir açıklama yapılmıyor. Tarım malzemeleri tüccarlarından biri şu açıklamada bulundu:

“Pazarlar her gün kaynağı ve adı bilinmeyen ucuz böcek ilacı türleri ile dolup taşıyor. Husi unsurlar dükkanlarımızı basıp ruhsatlı mallarımıza el koyarken, itiraz etmeye cesaret edemiyoruz.”.

ferf
Tarım sektörünü kontrol altında tutan Husi liderleri tarafından verilen tehlikeli bir böcek ilacını ithal etme ruhsatı. (Twitter)

Başkent Sanaa’da ikamet eden bir iş insanı kendi bilgisine ve meslektaşlarından duyduklarına istinaden, Husi milisleri tarafından el konulduğu açıklanan böcek ilaçlarının birçoğunun ruhsatlı ve yan etkileri sınırlı türler olduğunu söyledi. Bununla birlikte el koymaların, tacirlere şantaj yapma ve onları yasadışı haraç ödemeye zorlama çerçevesine geldiğini belirtti.

Bazı tarım malzemesi tacirleri, Yemen’e ithal ettikleri pek çok böcek ilacını, kendilerine bağlı olmayan satıcılar tarafından pazarlarda satıldıklarını gördüklerini, bu durumun, el koyma işlemlerinin ürünleri yağmalayıp satma amacıyla yapıldığı anlamına geldiğini, dolayısıyla da fiilen kaçırılanlar da dahil olmak üzere, el konulan tüm yasaklanmış malzemeler hakkında şüphe olduğunu kaydetti.

İsmini vermek istemeyen bir iş insanı, Yemen yasalarının yasaklı böcek ilacı ithal eden taciri masrafları kendisine ait olmak üzere menşei ülkeye iade etmeye zorladığını ancak Husi milislerinin el koydukları ürünleri bilinmeyen yerlere naklettiklerini ve bu böcek ilaçlarının ne olduğu hakkında daha sonra bir açıklama yapmadıklarını belirtti.

Kaçakçılık konusunda, yasalar bu böcek ilaçlarından kurtulmak için sert cezalar ve çok kesin ve hassas önlemleri içeriyor olsa da milislerin, kaçakçıların ve ihlalcilerin kimliklerini bile ifşa etmeden ve haklarında yasal işlem başlatmadan ürünlere el konulduğu açıklamalarıyla yetinmeleri nedeniyle şüpheye neden oluyor.

İş insanı Yemen pazarlarında onlarca yüksek oranda tehlikeli böcek ilacı satıldığını ayrıca Husi milislerinin rızası ve bilgisi dahilinde çiftçilere satılmaları için üzerlerindeki etiketlerin çıkarılarak ve yerine daha az tehlikeli böcek ilaçlarının isimlerinin yapıştırıldığını belirtti.

Milisler tarafından ülkede 700’den fazla böcek ilacı türünün yayıldığına dair resmi olmayan kabuller olduğunu ancak resmi olarak yalnızca 167 türün varlığının kabul edildiğini kaydetti.



Ünlü şarkıcıyı biyografik filmde kimin canlandıracağı belli oldu

Meryl Streep'in, yaklaşan biyografik filmde Joni Mitchell'ı canlandıracağı doğrulandı (AP)
Meryl Streep'in, yaklaşan biyografik filmde Joni Mitchell'ı canlandıracağı doğrulandı (AP)
TT

Ünlü şarkıcıyı biyografik filmde kimin canlandıracağı belli oldu

Meryl Streep'in, yaklaşan biyografik filmde Joni Mitchell'ı canlandıracağı doğrulandı (AP)
Meryl Streep'in, yaklaşan biyografik filmde Joni Mitchell'ı canlandıracağı doğrulandı (AP)

Meryl Streep'in, birkaç yıldır geliştirilme aşamasındaki yeni biyografik filmde Joni Mitchell'ı canlandıracağı doğrulandı.

Rolling Stone'un haberine göre Cameron Crowe'un yöneteceği filmde Streep'in rol alacağını, plak şirketi yöneticisi Clive Davis, Los Angeles'ta düzenlediği yıllık Grammy öncesi partisinde doğruladı. Cumartesi günü Beverly Hilton'da düzenlenen etkinlikte Mitchell'ı takdim ederken bu haberi duyuran Davis, aylar süren spekülasyonlara noktayı koydu.

Proje yıllardır tartışılsa ve ana karakter için birkaç oyuncu aday gösterilse de başrol ilk kez resmen onaylandı.

The Independent cevap hakkı için Streep, Crowe ve Mitchell'in temsilcileriyle temasa geçti.

Crowe, sanatçının hayatı ve kariyerini konu alan bir film üzerinde Mitchell'la birlikte çalıştığını ve filmin dışarıdan bir biyografik perspektifle değil, Mitchell'ın kendi bakış açısından anlatılacağını ilk kez 2023'te duyurmuştu. Şöhrete İlk Adım'ın (Almost Famous) yönetmeni Ultimate Classic Rock'a verdiği röportajda, "Bu Joni'nin hayatı, başka birinin merceğinden görünmüyor. Onun merceğinden görünüyor. Onun hayatına etki eden karakterler var, bazılarını biliyorsunuz ve çoğunu bilmiyorsunuz" demişti.

Şarkıcı-besteciyi Streep'in canlandıracağına dair söylentiler ilk kez Temmuz 2024'te ortaya atılmıştı. Anya Taylor-Joy'un adı da gündeme geldi ve Mitchell'ın gençlik yıllarına hayat vereceği yönünde spekülasyonlar yapılsa da bu oyuncu seçimi henüz doğrulanmadı.

Jimmy Fallon'ın Tonight Show programına geçen yıl konuk olan The Housemaid yıldızı Amanda Seyfried, santur çalarak Mitchell'ın 1971 yapımı klasiği California'yı kusursuz entonasyonla seslendirmişti. Bu performansın hemen ardından, Seyfried'ın 81 yaşındaki müzik ikonunu canlandırma yarışına girdiğine dair spekülasyonlar başlamıştı.

Daha sonra bu söylentileri yalanlayan Seyfried, "bunun bir seçme olmadığını" vurgulamış ve "genç Joni'yi oynamak için çok ama çok yaşlandığına" emin olduğunu söylemişti.

Konuşulan bir diğer isim ise, 2012'de Sheila Weller'ın Girls Like Us kitabının film uyarlaması için ilk düşünülen kişi olan Taylor Swift'ti. Kitap, Mitchell'ın 1970'lerdeki çağdaşları Carly Simon ve Carole King'le birlikte müzik dünyasına etkisini inceliyor.

2014'te Mitchell, projeyi bilinçli biçimde "rafa kaldırdığını" öne sürmüş, daha sonra da Swift'in müziğini "hiç dinlemediğini" söylemişti.

New York Magazine'e göre Mitchell, "Onu gördüm. Fiziksel açıdan benzer şekilde dar kalçaları ve çıkık elmacık kemikleri var. Onu neden seçtiklerini anlayabiliyorum" demişti. 

Müziğinin nasıl olduğunu bilmiyorum ama şunu biliyorum: Eğer beni canlandıracak ve şarkı söyleyecekse, iyi şanslar dilerim.

Independent Türkçe


ABD gişesinde çakılan Jason Statham filminden sürpriz rekor

Sığınak, İskoçya kıyılarında tek başına yaşayan eski asker Mason'ın, fırtınada mahsur kalan genç bir kızı kurtarmasıyla gelişen olayları merkezine alıyor (Black Bear Pictures)
Sığınak, İskoçya kıyılarında tek başına yaşayan eski asker Mason'ın, fırtınada mahsur kalan genç bir kızı kurtarmasıyla gelişen olayları merkezine alıyor (Black Bear Pictures)
TT

ABD gişesinde çakılan Jason Statham filminden sürpriz rekor

Sığınak, İskoçya kıyılarında tek başına yaşayan eski asker Mason'ın, fırtınada mahsur kalan genç bir kızı kurtarmasıyla gelişen olayları merkezine alıyor (Black Bear Pictures)
Sığınak, İskoçya kıyılarında tek başına yaşayan eski asker Mason'ın, fırtınada mahsur kalan genç bir kızı kurtarmasıyla gelişen olayları merkezine alıyor (Black Bear Pictures)

Jason Statham'ın yeni aksiyon filmi Sığınak (Shelter), Kuzey Amerika'da son 18 yılın en zayıf açılışını yaparken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da seyircinin yoğun ilgisiyle gişede zirveye yerleşti.

Film, bağımsız dağıtımcı Front Row Filmed Entertainment ve ortağı Kuwait National Cinema Company aracılığıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da açılış hafta sonunda 2,2 milyon dolar hasılat elde etti. 

Ric Roman Waugh imzalı yapımda Statham, İskoçya açıklarındaki bir adada saklanan, eski bir MI6 ajanını canlandırıyor. Karakter, suikastçılardan hem kendisini hem de genç bir kızı korumak zorunda kalıyor.

Şirket, bu sonucun Statham'ın Nisan 2025'te vizyona giren filmi Ağır İşçi'den (A Working Man) bu yana bölgede bağımsız bir projenin yakaladığı en büyük açılış olduğunu belirtti. İki filmin de yapımcıları arasında Black Bear bulunuyor.

Bölgedeki açılış performansı, Çin ve Birleşik Krallık gibi önemli uluslararası pazarları da geride bıraktı: Ayrıca bu sonuç, filmin ABD'deki yaklaşık 5,5 milyon dolarlık açılışının da yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde güçlü tablo

Sığınak özellikle Suudi Arabistan'da öne çıktı. Açılış hafta sonunda ülke genelindeki toplam bilet satışlarının yüzde 34,5'ini ve gişe gelirinin yüzde 38'ini tek başına oluşturdu. 

Hafta sonu boyunca film, Suudi Arabistan’da 59 bin bilet satıp 1 milyon dolar hasılat yaptı. Bu performans, eylül sonundan bu yana ülkede bir İngilizce yapımın yakaladığı en büyük açılış olarak kayda geçti.

Film, ayrıca vizyona girdiği çarşamba günü, yalnızca gece yarısı seanslarının etkisiyle günlük gişede zirveye yerleşti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise Sığınak, açılış hafta sonunda 37 bin bilet sattı. 681 bin dolar hasılatla, hafta sonu toplam bilet satışlarının yüzde 28'ini ve gişe gelirinin yüzde 33'ünü oluşturdu. 

Front Row CEO'su Gianluca Chakra, "Seyirci ve sinema pazarı açısından büyük belirsizliklerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz; bu tepki bu yüzden özellikle anlamlı" diyerek ekledi: 

Böyle zamanlarda sinemanın kaçış işlevi daha da önem kazanıyor ve Sığınak tam da bu damara bastı. Jason Statham'ın bu bölgede seyirciyle kurduğu bağın eşi benzeri yok.

Öte yandan The Numbers verilerine göre film, pazar sabahı itibarıyla ABD ve Kanada gişesinde üç günde yaklaşık 5,5 milyon dolar hasılat yaptı. Bu rakamla Sığınak, Statham'ın 2008'den bu yana en zayıf açılışına imza attı. Üstelik filmin 50 milyon dolar olduğu belirtilen bütçesi, kârlılık çıtasını daha da yukarı taşıyan bir unsur olarak öne çıkıyor.

Sığınak, Türkiye'de 20 Şubat'ta gösterime girecek.

Independent Türkçe, Deadline, Variety, ScreenRant


Efsane uyarlama yeniden doğuyor: Oscarlı yıldız ikonik kötü rolünde

6 kez Oscar'a aday gösterilen 51 yaşındaki Amerikalı aktris Amy Adams, Geliş (Arrival), Dövüşçü (The Fighter) ve Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) gibi filmlerdeki rolleriyle tanınıyor (Apple TV)
6 kez Oscar'a aday gösterilen 51 yaşındaki Amerikalı aktris Amy Adams, Geliş (Arrival), Dövüşçü (The Fighter) ve Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) gibi filmlerdeki rolleriyle tanınıyor (Apple TV)
TT

Efsane uyarlama yeniden doğuyor: Oscarlı yıldız ikonik kötü rolünde

6 kez Oscar'a aday gösterilen 51 yaşındaki Amerikalı aktris Amy Adams, Geliş (Arrival), Dövüşçü (The Fighter) ve Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) gibi filmlerdeki rolleriyle tanınıyor (Apple TV)
6 kez Oscar'a aday gösterilen 51 yaşındaki Amerikalı aktris Amy Adams, Geliş (Arrival), Dövüşçü (The Fighter) ve Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) gibi filmlerdeki rolleriyle tanınıyor (Apple TV)

Apple TV'nin Javier Bardem, Amy Adams ve Patrick Wilson'lı yeni dizisi Cape Fear, 5 Haziran'da iki bölümlük prömiyerle başlayacak. 

İlk görseller, dün (3 Şubat) düzenlenen Apple TV 2026 Basın Günü kapsamında paylaşıldı. Etkinlikte yalnızca salonda izletilen tanıtım videosu da gösterildi. Dizinin yaratıcısı Nick Antosca, Adams ve Wilson'ın katıldığı panelin moderatörlüğünü üstlendi.

10 bölümlük drama dizisi, John D. MacDonald'ın 1957 tarihli The Executioners romanına ve Martin Scorsese'nin 1991 yapımı Korku Burnu (Cape Fear) filmine dayanıyor.

Scorsese'nin filmi, romanın Gregory Peck'li 1962 uyarlamasının yeniden çevrimiydi. Scorsese yeni dizide yürütücü yapımcı olarak yer alırken, usta yönetmenin sinema uyarlamasında da yürütücü yapımcı olan Steven Spielberg de projeye aynı sıfatla dahil oldu.

Dizi sorumlusu görevini de üstlenen Antosca, panele Scorsese'nin filminin kendisini ne kadar korkuttuğunu anlatarak başladı; Wilson ve Adams da bu görüşe katıldı. Antosca, filmin "hummalı bir enerjiye" sahip olduğunu söyledi. Ayrıntı verip sürprizleri kaçırmak istemediğini belirten Antosca, hikayenin bu versiyonunun "yeniden tasarlandığını" ifade etti.

Resmi tanıma göre dizi, "21. yüzyılda Amerika'nın gerçek suç saplantısını" mercek altına alıyor. 

Hikayede "evli ve mutlu avukatlar" Anna (Adams) ve Tom Bowden (Wilson) için fırtına kopmak üzere: Hapse girmesinde onların da payı olan kötü şöhretli katil Max Cady (Bardem) cezaevinden çıkıyor ve intikam istiyor. 

Dizinin oyuncu kadrosunda ayrıca CCH Pounder, Joe Anders, Lily Collias ve Jamie Hector da bulunuyor.

Antosca, Adams ve Wilson'a hikayedeki "ilkel dehşeti" nasıl yakaladıklarını sorduğunda, ikili ebeveyn olmanın ve çocuklarını her koşulda koruma içgüdüsünün belirleyici olduğundan söz etti. 

Adams, "Çocuklarını ne pahasına olursa olsun korumaya çalışan ebeveynler olmak... Nokta" dedi.

Adams, daha önce Robert Mitchum ve Robert De Niro tarafından ikonik hale getirilen Max Cady rolündeki Bardem'in karaktere "doğal karizmasını" taşıdığını söyledi. Ancak Adams'a göre Bardem, kötüyü oynama biçimine farklı bir katman da ekliyor: 

Aynı zamanda büyük bir kırılganlık getiriyor; bu ihanetin içinde çok büyük bir yıkım var. Bunu izleyebileceğiniz günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Antosca, Scorsese'nin filmindeki korku tonunun diziye de ilham verdiğini vurguladı:

Bana göre dizinin ilk anından itibaren mesele, sinsi bir tedirginlik hissi. Bu da belirsizlikleri, muğlaklıkları ve paranoyasıyla 2026'da hayatta olmanın atmosferini yansıtıyor.

Independent Türkçe, Variety, TV Line, Mashable