Aşırı sıcakların yeni ölüm fenomeni: Yaş ampul sıcaklığı

İnsan vücudunun ısıya dayanma yeteneğinin bilimsel bir göstergesi ‘yaş ampul sıcaklığı’

9 Ağustos 2023’te Madrid’de bir sıcak hava dalgası sırasında Puerta del Sol meydanından geçerken kendilerini güneşten koruyan insanlar (AFP)
9 Ağustos 2023’te Madrid’de bir sıcak hava dalgası sırasında Puerta del Sol meydanından geçerken kendilerini güneşten koruyan insanlar (AFP)
TT

Aşırı sıcakların yeni ölüm fenomeni: Yaş ampul sıcaklığı

9 Ağustos 2023’te Madrid’de bir sıcak hava dalgası sırasında Puerta del Sol meydanından geçerken kendilerini güneşten koruyan insanlar (AFP)
9 Ağustos 2023’te Madrid’de bir sıcak hava dalgası sırasında Puerta del Sol meydanından geçerken kendilerini güneşten koruyan insanlar (AFP)

İnsan vücudu belli bir oranda ısı ve neme tahammül edebilirken, hızlanan iklimsel dengesizlikler, yaş ampul sıcaklığının artışı olarak bilinen, insanlar için ölümcül olabilen, ısı ve nem faktörlerinin birleşimiyle bağlantılı bir fenomenin artması konusunda uyarıda bulunuyor.

Düzenli olarak rekor seviyelere ulaşan mutlak sıcaklık seviyelerinin ötesinde, vücudun direnç kapasitesi ‘ıslak sıcaklık’ veya yaş ampul sıcaklığı kavramına göre değerlendiriliyor.

Bilimsel araştırmalara göre, sağlıklı bir genç bile, ısı ve nemi hesaba katan küresel ıslak ampul sıcaklığında 35 derece sıcaklığa yüzde 100 nemle 6 saatlik maruz kalınca ölüm tehlikesi yaşıyor.

Bu seviyede, sıcak havadaki nem, vücudun ana soğutma aracı olan terin buharlaşmasını engelliyor ve bu da sıcak çarpmasına, organ yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabiliyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre NASA Araştırmacısı Colin Raymond, ajansa verdiği demeçte, dünyanın, özellikle Güney Asya ve Batı Asya’daki Körfez bölgesinin bugüne kadar onlarca kez yaş ampul endeksinde 35 derecelik bir seviyeye tanık olduğunu söyledi.

2020 yılında yayınlanan bir araştırmanın baş yazarı olan bu uzmana göre, bu bölgelerdeki aşırı sıcakların hiçbirinin süresi henüz iki saati geçmedi. Ayrıca, hiçbir ‘toplu ölüm olayı’ belirtilmedi.

Ancak sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, Temmuz 2023, Dünya’nın şimdiye kadarki en sıcak ayı oldu. Bilim adamları yaş ampul endeksinin iki katına çıkacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Colin Raymond’un araştırmasına göre, nemli üst ısı seviyelerinin sıklığı, 1979'dan bu yana dünya çapında iki kattan fazla arttı. Küresel ısınma iki buçuk santigrat dereceye ulaşması halinde, dünyanın farklı yerlerinde sıcaklık düzenli olarak 35 santigrat dereceyi aşması bekleniyor.  

Güney ve Güneydoğu Asya, Körfez bölgesi, Meksika Körfezi ve Afrika kıtasının bazı bölümleri bu tehdide karşı en savunmasız olanları oluşturuyor.

SXCADV
İspanya’daki sıcak hava dalgasının ortasında, 8 Ağustos 2023’te İspanya’nın güneyindeki Cordoba’da bir su çeşmesinin yanında oturan turistler (AFP)

‘Islak sıcaklık’ etkisi şu anda öncelikle sıcaklık ve nem verilerinden hesaplanıyor, ilk başlarda ıslak bir bezi bir termometrenin üzerine koyarak ve onu havaya maruz bırakarak ölçülüyordu.

Bu, derinin terlemesine benzer şekilde, kumaştan su buharlaşma hızının ölçülmesini sağlıyordu. Yüzde 100 nemle, 35 derece yaş ampul sıcaklığı teorik olarak insan hayatta kalma sınırını temsil ediyor. Sınır, yüzde 50 nemle 46 derece de olabilir.

Bu sınırı test etmek için ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir termal odada sağlıklı genç insanların vücut sıcaklıklarını değerlendirdiler.

Katılımcılar, vücut iç sıcaklığın artmaya devam etmesini engelleyemediğinde, yaş ampul endeksinde 30.6 derecede ‘çevresel kritik sınıra’ ulaşmıştı.

Son derece tehlikeli sıcaklık

Araştırmada çalışan Daniel Vecellio, AFP’ye verdiği demeçte, ekibin bu tür koşulların ‘son derece tehlikeli çekirdek sıcaklıklarına’ ulaşmasının 5 ila 7 saat süreceğini tahmin ettiğini söyledi.

Geçen ay Nature dergisinde Güney Asya’daki yaş ampul sıcaklıklarını inceleyen bir çalışma yayınlayan Hindistan'dan araştırmacı Joy Monteiro, bölgedeki en ölümcül sıcak hava dalgalarının 35 derece yaş ampul sıcaklığı eşiğinin çok altında olduğunu söyledi.

Ancak AFP’ye tolerans sınırlarının bir kişiden diğerine büyük ölçüde değiştiğini söyledi. Küçük çocuklar vücut sıcaklıklarını daha az düzenleyebiliyorlar ve bu nedenle daha savunmasız oluyorlar.

Bunun yanı sıra, yaşlılar, daha az ter bezlerinin olması ile en savunmasız olmaya devam ediyor ve bu nedenle sıcak hava dalgalarının ilk kurbanları arasında yer alıyor.

Açık havada çalışmak zorunda olan insanlar da daha fazla risk altında bulunuyor.

İnsanların ara sıra - örneğin klimalı alanlarda - vücutlarını soğutup soğutamayacakları da önemli bir faktörü oluşturuyor. Tuvaletlere erişimde aynı şekilde önemli, çünkü erişim olmaması halinde insanlar genellikle daha az su içiyorlar ve susuz kalmaya karşı daha savunmasız oluyorlar.

Raymond araştırması, El Nino hava olaylarının geçmişte yaş ampul sıcaklıklarını yükselttiğini gösterdi. Bu fenomenin geri dönmesiyle birlikte, tehlikeli döngüsel meteorolojik olay, tüm etkilerini bu yıl sonuna kadar gösterecek ve bir sonraki yıl da devam edecek.

Araştırmacı, yaş ampul endeksinin daha yüksek seviyelerinin okyanus yüzey sıcaklığı ile yakından ilişkili olduğunu söylüyor. Avrupa İklim Gözlemevi’ne (Copernicus), okyanuslar geçen hafta yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırarak 2016’da kırılan önceki rekoru geride bıraktı.



Brad Pitt'in en büyük pişmanlığı ortaya çıktı

Angelina Jolie ve Brad Pitt, Hollywood'un gözde çiftiydi (AFP)
Angelina Jolie ve Brad Pitt, Hollywood'un gözde çiftiydi (AFP)
TT

Brad Pitt'in en büyük pişmanlığı ortaya çıktı

Angelina Jolie ve Brad Pitt, Hollywood'un gözde çiftiydi (AFP)
Angelina Jolie ve Brad Pitt, Hollywood'un gözde çiftiydi (AFP)

Son dönemde, başrolünde yer aldığı F1 Filmi'nin (F1: The Movie) gişe başarısıyla konuşulan Brad Pitt'in özel hayatında önemli bir pişmanlıkla boğuştuğu bildirildi. 

Us Weekly, adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberde, 61 yaşındaki yıldızın alkolizmle mücadelesi ve Angelina Jolie'den boşanmasına değindi. 

Magazin dergisi, kaynağının 8 yıl süren boşanma süreciyle ilgili şu sözleri sarf ettiğini aktardı: 

Boşanma çok uzun yıllardır onun hayatını kontrol eden bir şey. Ona aşıktı ve hatalar yaptığını biliyor. Çok yıkıcı ve toksik bir durumdu.

2004'te Tomb Raider'ın yıldızıyla çıkmaya başlayan Pitt, 10 yıl sonra nikah masasına oturmuştu. Yalnızca iki yıl evli kalan ikili, 8 yıl süren hukuk mücadelesine girişmişti.

Sansasyonel boşanma, 30 Aralık 2024'te resmileşti ve velayet anlaşmazlıklarıyla ikonik Fransız mülkü Château Miraval da dahil olmak üzere paylaşılan varlıklarla ilgili sorunlar çözüme kavuştu.

Angelina Jolie; Maddox (23), Pax (21), Zahara (20) ve Shiloh'un (19) yanı sıra Knox ve Vivienne adlarını taşıyan 16 yaşındaki ikizlere sahip. 

Bu çocukların ilk üçünü Jolie evlat edinmişti. Diğerleriniyse Brad Pitt'le birlikte yaptılar. Ancak 2016'da kiraladıkları özel uçakta ettikleri kavga, evliliğin yanı sıra Brad Pitt'in çocuklarıyla ilişkisine de büyük zarar verdi. 

Görsel kaldırıldı.Geçen yaz People'a konuşan bir kaynak, yalnızca biyolojik çocuklarının Pitt'le görüşmeyi kabul ettiğini söylemişti (AFP)


Us Weekly'nin kaynağı, Pitt'in boşanmaya neden olan bu kavga ve alkol bağımlılığı yüzünden çocuklarının kendisine karşı cephe aldığını bildiğini söylerken "Her şey için Jolie'yi suçlamıyor" dedi ve ekledi:

En büyük pişmanlığı çocuklarıyla arasını düzeltememesi. Dava bitti ama kazanan yok. Davayı geride bırakmak rahatlık sağlasa da çocuklarıyla müthiş bir ilişkiye sahip olmamak onu zorluyor.

Us Weekly'nin kaynağı, Pitt'in alkolle mücadelesine dair de "İçmeyi bıraktığından beri her şey değişti" ifadesini kullandı. 

50 yaşındaki Jolie'nin eski eşini affetmeye niyeti olmadığı da haberde belirtildi.

Yönetmen koltuğunda Pablo Larraín'in oturduğu Maria'nın sadece "En İyi Sinematografi" dalında Oscar'a aday gösterilmesinin başroldeki Angelina Jolie'yi üzdüğü önceki aylarda iddia edilmişti.

Sektördeki bir kişinin "Bu, Hollywood'un Brad Pitt'in tarafında olduğunu gösterdi. Altın Küre yabancı basının ona bayıldığını ortaya koyuyor ancak Hollywood için aynısı söylenemez. İnsanlar Brad'i çok seviyor, kimse ona karşı çıkıp Angelina'ya oy vermez" dediği de bildirilmişti.   


Independent Türkçe, Page Six, AFP