Netanyahu, Kudüs'teki yangınların ormandan şehre yayılabileceği konusunda uyardı

TT

Netanyahu, Kudüs'teki yangınların ormandan şehre yayılabileceği konusunda uyardı

Netanyahu, Kudüs'teki yangınların ormandan şehre yayılabileceği konusunda uyardı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, Kudüs yakınlarında çıkan orman yangınlarının şehre ulaşabileceği uyarısında bulundu.

İsrailli itfaiyeciler, Kudüs-Tel Aviv otoyolu yakınlarında çıkan ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan yangınlarla mücadele ediyor.

Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan video mesajında Netanyahu, ‘batı rüzgarlarının yangını kolayca Kudüs banliyölerine ve hatta şehre doğru itebileceğini’ söyledi.

“Şu an için öncelik Kudüs'ün savunulmasıdır” diyen Netanyahu, durumu ‘ulusal acil durum’ olarak tanımladı.

İsrail İtfaiye ve Kurtarma Kurumu Komiseri Eyal Caspi, düzenlediği basın toplantısında, “İsrail'de son on yılın en büyük yangınıyla karşı karşıyayız” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın ofisi, Romanya'dan gelen desteğe ek olarak İspanya'dan iki, Fransa'dan da bir yangın söndürme uçağının geldiğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kudüs şehrini tehdit eden yangınlar karşısında ülkesinin İsrail ile dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, Paris'in bu kriz karşısında İsrail’e ‘maddi destek’ sağlamaya hazır olduğunu vurguladı. Macron bugün X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, “Korkunç yangınlarla karşı karşıya olan İsrail halkıyla dayanışma içindeyiz. Fransa önümüzdeki saatlerde maddi destek sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir de orduya, gerekirse yangınların söndürülmesinde polise ve itfaiyeye destek olunması talimatı verdi. Bazı ordu birlikleri şimdiden görevlendirildi.

asdfg

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ordu komutanlığına, itfaiyecilerin şiddetli yangınlarla başa çıkmasına yardımcı olmak üzere birlikler konuşlandırması talimatını verdi.

sdfrg

İsrail acil durum servisi Kızıl Davut Yıldızı, yangınlar nedeniyle yüzlerce sivilin risk altında olduğu uyarısında bulundu.

Kızıl Davut Yıldızı, hafif yaralı en az 23 kişiyi tedavi ettiğini ve alarm durumunu en üst seviyeye çıkardığını bildirdi.

sdfvgth

Katz yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi: “Ulusal acil durum halindeyiz… Tüm güçler hayat kurtarmak ve yangınları kontrol altına almak için seferber edilmeli.”

Tahliye edilen bölgeler

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre öğleden sonra bölgeye ulaşan birlikler, yoğun duman bulutları arasında yollarda mahsur kalan insanların tahliyesine yardımcı oldu.

İsrail polisine göre Kudüs'ün yaklaşık 30 kilometre batısındaki en az beş bölge boşaltıldı.

Ana otoyol kapatıldı ve yol boyunca yaşayan sakinler tahliye edildi.

sdfgr

İsrail polisi tarafından X platformu üzerinden yapılan açıklamada, “Route 1 ve Kudüs Tepeleri bölgesinde yangınların yayılması nedeniyle sahada çok sayıda polis gücü faaliyet gösteriyor. Halktan bölgeye seyahat etmekten kaçınmaları isteniyor” denildi.

Bir AFP fotoğrafçısı, Latrun ve Beit Shemesh arasındaki yol boyunca ormanları saran alevleri görüntüledi. Bu durum birçok sürücünün araçlarını yol ortasında terk ederek alevlerden kaçmasına neden oldu.

erg

Fotoğrafçı, bir çekicinin insanların olay yerinden taşınmasına yardım ettiğini, helikopterlerin ise yangınları söndürme çalışmalarına katıldığını görüntüledi. AFP tarafından yayınlanan görüntülerde, otoyoldan tahliye edilirken bir çekicinin arkasında oturan insanlar görüldü.

dswevgrre

AFP fotoğrafçısına göre, bölgeyi kaplayan yoğun duman görüş mesafesini büyük ölçüde engelliyor ve bölgede mahsur kalanlar arasında boğulma vakalarına neden oluyor.

Kızıl Davut Yıldızı, yangınların neden olduğu trafik sıkışıklığında mahsur kalanlara tıbbi yardım sağlamak için motosiklet birimleri görevlendirdiğini duyurdu.

wefrew

İsrail polisinden yapılan açıklamada, yangınların ormanlık alandaki yüksek sıcaklık ve şiddetli rüzgar nedeniyle yayıldığı ve en az beş topluluğun tahliye edilmesine neden olduğu belirtildi.

Etkinlikler iptal edildi

İsrail'in itfaiye teşkilatını denetleyen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, genellikle yılın bu zamanlarında orman yangınlarının görüldüğü bölgeye gitti.

Bir video açıklamasında Ben-Gvir, yangından etkilenen bölgelere daha fazla yardım sağlamak ve mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

wegfr

Ben-Gvir daha sonra yaptığı açıklamada, yangınların suç teşkil eden bir eylem olabileceğini ima etti ve polis Doğu Kudüs'te yaşayan bir kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Bu kişinin ‘şehrin güneyindeki bir tarlayı ateşe vermeye çalışırken’ gözaltına alındığı belirtildi.

Ancak hiçbir resmî açıklama iki olay arasında doğrudan bir bağlantı kurmadı.

Ben-Gvir, “İsrail polisi, kundaklama saldırılarına karışan herkesi gözaltına almak için çabalarını sürdürecektir” dedi.

Kudüs Belediyesi, Bağımsızlık Günü münasebetiyle dün gece kentte yapılması planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

İtfaiye teşkilatından bir sözcü, “Kurtarma ve yangın müdahale hizmetleri etkinliklerin güvenliğinin sağlanmasına katılamayacaktır” diyerek, Bağımsızlık Günü kutlamalarının iptal edilebileceğini belirtti.

wefgre

Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan açıklamaya göre, aralarında İtalya'nın da bulunduğu çeşitli ülkelerden yangın söndürme uçaklarının ‘mümkün olan en kısa sürede’ İsrail'e ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta yangınlar Kudüs'te aynı bölgeye yaklaştığında Netanyahu uluslararası takviye talep etmeyi düşündüğünü söylemiş, ancak yangınlar sonunda kontrol altına alınmıştı.



Hamas kuruluşundan bu yana en zor ve karmaşık gerçeklikle karşı karşıya

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AFP)
TT

Hamas kuruluşundan bu yana en zor ve karmaşık gerçeklikle karşı karşıya

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AFP)

Hamas, 1987'deki kuruluşundan bu yana belki de en karmaşık koşullarla karşı karşıya. Zira 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ndeki İsrail mevzilerine düzenlenen saldırının sonuçları, hareketin muhtemelen bu kadar şiddetli olacağını tahmin etmediği sonuçlar doğurdu.

7 Ekim saldırısına yanıt olarak İsrail, Gazze Şeridi'nde aralarında çok sayıda Hamas liderinin de bulunduğu 50 binden fazla Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni büyük ölçüde tahrip ettikten sonra şu anda parçalamaya devam ediyor.

Hamas'ın yaşadığı kriz sadece Gazze Şeridi ile sınırlı değil; Batı Şeria ve Lübnan'a da yayılıyor. Hareket bu üç cephede, ekonomi ve güvenlik durumuyla ilgili olarak büyük krizlerle karşı karşıya. Özellikle Gazze Şeridi'nde idari krizler yaşanıyor ve Hamas'a yönelik halk desteğinde belirgin bir düşüş var.

Hamas'tan ve Hamas dışından kaynaklar Şarku’l Avsat'a, bu koşulların ne mevcut savaş sırasında ne de daha önceki dönemlerde hareket tarafından hiç yaşanmadığını doğruladı. İsrail ve Filistin Yönetimi 1990'larda Hamas'ın peşine düşüp aktivistlerini gözaltına aldığında bile bu tarz bir durum yaşanmamıştı.

Kaynaklar, ekonomik açıdan hareketin Gazze Şeridi'ndeki hükümet çalışanlarının yanı sıra, askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları mensuplarına ve hatta hareketin diğer organlarında çeşitli düzeylerde çalışan aktivistlerine maaş verme konusunda zor koşullar altında olduğunu söylüyor.

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bulunan su dağıtım merkezinden su alan Filistinliler (AFP)Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bulunan su dağıtım merkezinden su alan Filistinliler (AFP)

Kaynaklar, Gazze Şeridi'nde Hamas hükümetine bağlı kamu çalışanlarına son dört aydır sadece 900 şekel (yaklaşık 250 dolar) ödeme yapıldığını, bunun da çalışanlar arasında kızgınlığa yol açtığını ve geçimlerini sağlamalarına yardımcı olacak parayı bulamayan pek çok çalışan ve ailesinin yaşam zorluklarının arttığını belirtiyor.

Aynı kaynaklar, bazı bakanlıklara ve acil durum komiteleri gibi devlet kurumlarına sosyal ve hizmet çalışmaları için ayrılan bütçelerin dört aydan uzun bir süre önce neredeyse tamamen durduğunu, bunun da Hamas hükümetine bağlı hizmet kurumlarının hareketlerini büyük ölçüde engellediğini belirtiyor. Sağlık ve Sosyal Kalkınma bakanlıkları gibi vatandaşlara daha fazla hizmet veren bakanlıklar, vatandaşların yakıt ve ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geldi.

Kaynaklar, Kassam Tugayları'nın yaklaşık üç aydır mensuplarına maaş ödemediğini ve askeri faaliyetlerle ilgili bazı ihtiyaçları satın almak için fon sağlamakta da büyük zorluk çektiğini belirtti.

Kaynaklar, Hamas'ın hayatını kaybeden aktivistlerinin yanı sıra tutuklu ve yaralıların ailelerinin, hareketin diğer kademelerinde olduğu gibi savaş süresi boyunca yapılanın aksine maaşlarını düzenli olarak alamadıklarını ortaya koydu. Eskiden kendilerine ödenen maaşlara bağımlı olan aileler olduğunu ve bunun iki buçuk aydan fazla bir süre önce durmasıyla işlerin daha karmaşık hale geldiğini belirtti.

İdari düzeyde ise kaynaklar, Gazze Şeridi'ndeki birçok hükümet görevinde ve işinde açık bir idari boşluk olduğunu ve İsrail'in hükümet işlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya ya da durumu yeniden düzenlemeye çalışan herhangi bir figürü hedef alması nedeniyle hareketin bu boşluğu doldurmakta çok zorlandığını doğruladı.

Kaynaklar bu durumun Gazze Şeridi'ndeki tüm bölgelerde olmasa da bazı bölgelerde örgütsel düzeyde bile geçerli olduğunu, ancak askeri kanat düzeyinde idari yapının işlemeye devam ettiğini belirtiyor. Ancak İsrail'in devam eden askeri takibi ve önde gelen lider ve aktivistlere yönelik suikastlar, özellikle Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyinde bazı işleri zorlaştırıyor.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AP)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan bir aşevinin önünde yemek almak için bekleyen Filistinliler (AP)

Savaştan bir yıl sonra Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki popülaritesi önemli ölçüde azaldı. Halk, Hamas'ı açıkça suçluyor ve hatta açıkça Hamas'a saldırıyor. Hamas üyelerine saldırmaya cüret edenler bile var ki bu Hamas’ın 2006'dan bu yana Gazze Şeridi'nde iktidarda olduğu yıllarda hiç yaşanmamış bir durum.

Kaynaklar Batı Şeria'da da İsrail ve Filistin güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen gözaltılar ışığında hareketin karmaşık bir kaderle karşı karşıya olduğunu ve birçok hücresini kaybettiğini söylüyor. Bu hücrelerin İsrail içinde ya da Batı Şeria'da yerleşimcilere ya da askeri güçlere karşı saldırılar düzenlemesi gerekiyordu. Ancak bu saldırılar, üyeleri daha sonra öldürülen veya tutuklanan birkaç hücreyle sınırlı kalırken, diğer hücreler de çeşitli güvenlik gerekçeleriyle veya Batı Şeria'daki zor durumdan dolayı gelebilecek tepkilerden korktukları için görevlerini yerine getirmediler.

Görünen o ki Gazze Şeridi'ndeki trajik durum, İsrail'in Batı Şeria'yı ikinci bir Gazze'ye dönüştürme tehditleri ışığında Hamas'ın Batı Şeria'daki popülaritesinin de azalmasına neden oldu.

Yurtdışında Hamas mali ya da idari açıdan sıkıntı çekmiyor. Ancak Lübnan'da, savaşın sona ermesinin ardından (geçtiğimiz Kasım ayında), özellikle de Lübnan'daki yeni siyasi hükümetin Filistinlilerin silahlarını toplama ve Filistinli gruplara Lübnan'ın ulusal güvenliğini etkileyecek hiçbir eyleme izin verilmeyeceği yönünde açık mesajlar gönderme konusundaki ısrarı ışığında, siyasi ve mali açıdan karmaşık bir tabloyla karşı karşıya.

Hareketin önümüzdeki dönemde Lübnan'da siyasi ve mali konularda nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. Zira ülkede ciddi bir baskıyla karşı karşıya kalmaya başladı.

Kaynaklar, İsrail'in onlarca yıldır süren zulmü, Filistin Yönetimi ile yaşanan anlaşmazlıklar ve hatta hareketin bulunduğu ülkelerdeki bazı siyasi rejimlerle yaşanan anlaşmazlıklar boyunca Hamas'ın hiç bu kadar karmaşık bir manzarayla karşılaşmadığını vurguluyor.

Hareket geçmişte özellikle İsrail'in suikastlarıyla birçok darbe aldı ama yaklaşık 20 aydır devam eden savaşta hiç bu kadar zor bir gerçeklikle karşı karşıya kalmamıştı.

Hamas kaynakları bu durumun çok zor, hatta felaket olduğunu, ancak hareketin savaş bittikten sonra toparlanabileceğini ve bunun uzun zaman alacağını söylüyor. Aynı kaynaklar, hareketin halen bazı mali olanaklara sahip olduğunu, ancak güvenlik gerçeğinin başa çıkılması gereken başka bir gerçekliği dayattığını da ifade ediyorlar.