Mısır: Toplu taşıma özel araçlara alternatif haline geldi

Toplu taşıma yüksek yakıt fiyatları karşısında Mısırlılar için bir sığınak

Metrodaki kalabalıklar (Fotoğraf: Abdulfettah Fırağ)
Metrodaki kalabalıklar (Fotoğraf: Abdulfettah Fırağ)
TT

Mısır: Toplu taşıma özel araçlara alternatif haline geldi

Metrodaki kalabalıklar (Fotoğraf: Abdulfettah Fırağ)
Metrodaki kalabalıklar (Fotoğraf: Abdulfettah Fırağ)

Rabab, arabasını kaplayan toza aldırış etmedi çünkü artık onu çalıştırmayacak, Kahire'nin doğusundaki “Şehrim” otobüsüne binmek için spor ayakkabılarını giymekle yetinirken, fiyatı yaklaşık 500 bin lirayı aşan özel arabası sadece aile gezintileri için.

Mısır'da bir Alman okulunda eğitim gören iki kız çocuğu annesi olan kırk yaşındaki kadının, yaşadığı mahallenin değerlendirmesine göre Mısırlıların lüks olarak tanımladığı bir sosyal sınıfa ait olduğu doğrudur ancak “poundun değerinin düşmesi ve fiyatların artması hayatının şeklini değiştirdi” dedi ve bu durum günlük hayatın büyük kısmına da yansıdı, özellikle de şehir merkezindeki Seyyide Zeyneb bölgesinde iş kurmak için taşındı, burada bir çocuk oyun mağazasına sahip ve kocası prestijli bir devlet işinde çalışıyor (ayrıntılı olarak bahsetmeyi reddetti).

“Şehrim” özel otobüsünün maliyeti 23 cüneyh, bu da arabasının yakıt ve bakım masraflarından çok daha az, ayrıca garaj kirası da 10 pound'u geçmezken iki katına çıkarak günlük 30 cüneyhe ulaştı.

Mısır ile Uluslararası Para Fonu arasında mutabık kalınan bir stratejinin uygulanmasıyla dolar karşısında daha esnek hale gelmek için döviz kurunun birden fazla kez değişmesinin ardından geçen yılın Mart ayından bugüne kadar pound değerinin neredeyse yarısını kaybetti. Doların Mısır bankalarındaki resmi fiyatı yaklaşık 30.8 sterline ulaşırken, paralel piyasada 37 bariyerini aştı.

Buna paralel olarak yakıt fiyatları da Şubat 2022'den bu yana 3 kat artarak geçen yıl 8,5 pound olan 92 litre benzinin (Mısır'da en çok kullanılan) litre fiyatı geçtiğimiz Mart ayında 10,25'e yükseldi.

Şehir merkezinde çalışan bir bilgisayar mühendisi olan Amr, fiyat ve yakıt artışlarından önce arabasından vazgeçmek için erken bir karar almıştı ve “eski metro hattından beslenen Marj mahallesinde (Kahire'nin kuzeydoğusunda) yaşadığını ve işine yaklaşık 25 km. uzaklıkta bir bölge olduğu için, özellikle daha hızlı olduğu için metroyu benimsemenin daha iyi olduğunu” söylüyor.

Kahire sokaklarında araba ve otobüs kalabalığı (Fotoğraf: Abdulfettah Firağ)
Kahire sokaklarında araba ve otobüs kalabalığı (Fotoğraf: Abdulfettah Firağ)

Henüz eğitime başlamamış iki çocuk babası olan ve aylık geliri yaklaşık 300 dolar olan otuzlu yaşlarındaki genç bir adam, “akaryakıt fiyatlarına zam yapılmadan önce evinin yakınındaki bazı işler için taksileri tercih ettiğini, ancak yüksek fiyatlarla birlikte bunun bir lüks haline geldiğini" söyledi. "Mikrobüsün en kolay ve en hesaplı çözüm haline geldiğini” belirtti.

Toplu taşıma ağı

Ulaştırma Bakanlığı, yakın zamanda yakıt fiyatını artırmak için hafif bir artış uygulandıktan sonra fiyatları 6 ila 11,5 pound arasında değişen bir halk otobüsü ağı sağladığından, Kahire sokakları kamu ve özel arasında birden fazla ulaşım türü içermeye başladı.

Mısırlılar, Birleşik Arap Emirlikleri'nden hibe olarak Mısır'a getirilen “Emirlik Otobüsü” adını verdikleri bir otobüs ağını da kullanıyor. Bu otobüslerin özelliği klima ve “Wi-Fi” hizmeti ile donatılmış olmaları. Bilet fiyatları 15 ile 20 pound arasında değişiyor. Mısır Bakanlar Kurulu Medya Merkezi tarafından Aralık 2019'da yayınlanan verilere göre, metrolar “günde yaklaşık 3,5 milyon yolcu tarafından kullanılıyor” ve bilet fiyatı şu anda istasyon sayısına bağlı olarak 5 ila 10 pound arasında değişiyor. Yukarıdakilere ek olarak, “mikrobüs” de ülkedeki yaygın ulaşım araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ekonomik kriz ve bunun sosyal yansımalarıyla yüzleşmek için Mısırlılar “araba döngüsü” ya da “araba bowlingi” modeline başvurdu. Bunlar arasında, ayda 1.000 dolar geliri olan ve özel bir arabası bulunan, 4 kişilik bir ailenin reisi ve bir TV yönetmeni olan Mahmud da var. Kendisi ve 6 Ekim mahallesindeki birkaç meslektaşının işe gidip gelme maliyetinden tasarruf etmek için günde bir araba kullanmaya karar verdiklerini söylüyor.

Daha az tüketim ve yeni öncelikler

Şarku’l Avsat’a konuşan Kahire Üniversitesi'nden politik ekonomi profesörü Dr. Karim el-Umde’ye göre ekonomik değişimler toplumun dokusuna gölge düşürüyor ve alışkanlıklarını öngörülenden daha kısa bir sürede değiştirebiliyor: “İçinde bulunduğumuz dönem, uyum sağlamayı gerektiriyor.”

“Mısır halkı tüketime meyilli ancak sterlinin değerinin düşmesi ve beş yıl içinde ilk kez yüzde 40 bariyerini aşan enflasyon oranlarındaki artış, seçeneklerini sınırlandırdı. Fikirlerin ve çözümlerin, geri dönüşümün iyi bir yönü olduğunu” düşünüyor. Belediye Başkanı, “Gıda tüketiminin ve sağlığı olumsuz etkileyen her türlü lüksün azalmasının, evde yemek hazırlama alışkanlıklarına geri dönülmesinin ve günde birkaç metre yürüyerek özel araç yerine bir ulaşım aracına binmenin zamanı geldi” diye açıklıyor.

Ancak Rabab “ekonomik krizin kendisini nereye götüreceğini, harcama önceliklerini ne ölçüde gözden geçirmesi gerektiğini ve sadece arabasından değil başka şeylerden de vazgeçmeye itip itmeyeceğini bilmiyor.”



Dahlan Gazze'de güvenlik veya hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi

Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
TT

Dahlan Gazze'de güvenlik veya hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi

Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)

Filistinli lider Muhammed Dahlan dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, savaşı durdurmanın en önemli öncelikleri olduğunu belirterek, Gazze'de herhangi bir güvenlik ya da hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi.

Dahlan “X” platformu aracılığıyla yaptığı açıklamada: “Tüm meslektaşlarım ve şahsen ben, BAE'deki kardeşlerimizin bu iğrenç soykırım boyunca verdikleri cömert ve sürekli desteğe dayanarak, Gazze'deki halkımıza yardım için elimizden geleni yapmak üzere buradayız.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Wall Street Journal, Filistinli lider Muhammed Dahlan'ın ateşkesin ardından Gazze Şeridi'nde güvenlik sorumluluğunu üstlenmesinin beklendiğini belirten bir haber yayınladı.

Dahlan mesajında: “Savaşı durdurmak en önemli önceliğimizdir. Bizi Filistin siyasi sistemini şeffaf bir demokratik süreç yoluyla yeniden inşa etmeye götürecek ve halkımızın başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma mücadelesinin gerçekleşmesine yol açacak belgelenmiş ve programlanmış bir uluslararası eylem planı sağlayacak Filistin ulusal anlayışları dışında, hiçbir seçeneği desteklemeyeceğiz.”

Dahlan “herhangi bir güvenlik, hükümet veya yürütme rolünü kabul etmeyi ya da yerine getirmeyi” reddettiğini vurguladı.