Sisi ve Şeyh Temin’den Sudan halkının huzuru için Mısır-Katar girişimi başlatıldı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)
TT

Sisi ve Şeyh Temin’den Sudan halkının huzuru için Mısır-Katar girişimi başlatıldı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad, Sudan halkının desteklenmesi ve huzurun sağlanması için ortak bir girişim başlattı. Girişim, mevcut krizin Sudanlılar ve özellikle mülteciler üzerindeki etkilerini, onlara insani yardım hizmetleri sunarak hafifletmeyi amaçlıyor.

Sisi ve Şeyh Temim dün, Sudan’daki insani durumu kontrol altına almak için yoğun çalışmanın önemini vurguladı. Sudan’a insani erişimi kolaylaştırmak için çalışmanın önemine işaret ettiler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bigilere gör Sisi dün akşam Şeyh Temim ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki kardeş ülke arasındaki çeşitli alanlarda ikili ilişkileri güçlendirmenin, desteklemenin ve geliştirmenin yolların gündeme getir. Sisi özellikle Sudan’daki durum kapsamında bölgesel ve uluslararası açıdan son gelişmeleri gözden geçirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi’nin dün akşam yaptığı açıklamaya göre iki lider telefon görüşmesi sırasında Sudan’daki insani durumun kontrol altına alınması, yardım akışının kolaylaştırılması ve sivilleri kurtarmak için yoğun bir biçimde çalışılmasının önemini vurguladı.

Mısır, Sudan’da savaşın patlak vermesinden bu yana krizi çözmek amacıyla ilgili taraflarla yoğun temaslarda bulundu. Kahire, Mısır’ın barışçıl diyalog için bir ortam yaratmak, geçiş aşamasını tamamlamak ve kardeş Sudan halkını çatışmanın kötüleşen insani risklerinden kurtarmak için gösterdiği çabaları aralıksız sürdürdü.

Fotoğraf Altı: Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad geçtiğimiz eylül ayında Doha’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. (Katar Emirlik Divanı’nın Twitter hesabı)

Mısır Dışişleri Bakanlığı bir süre önce, Sudan krizinin ilk gününden bu yana Mısır’ın desteğini doğruladı ve derhal ateşkes çağrısında bulundu. Ayrıca Mısır’ın kardeş Sudan halkını koruma ve tüm tarafların ateşkesi istikrara kavuşturmayı amaçlayan ciddi bir diyalog başlatmaya çalıştığına işaret etti.

Kahire sıklıkla Sudan’daki mevcut durumun devam etmesi konusundaki ciddi endişelerini dile getiriyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı şu açıklamada bulundu:

“Nil Vadisi halkları arasındaki kader birliğine ve ortak tarihe olan inancımızdan dolayı Sudan’daki kardeşlerimizin bu sorunun üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız.”

Sisi geçen eylül ayında Şeyh Temim’in daveti üzerine Doha’yı ziyaret etti. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Sisi ve Şeyh Temim, ikili ilişkiler ile karşılıklı çıkar sağlayan bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştü.



El-Hanbeşi, Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: Hadhramut zafer kazandı ve herkese kucak açıyor

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi, Riyad'da "Şarku’l Avsat Podcast"ine konuştu
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi, Riyad'da "Şarku’l Avsat Podcast"ine konuştu
TT

El-Hanbeşi, Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: Hadhramut zafer kazandı ve herkese kucak açıyor

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi, Riyad'da "Şarku’l Avsat Podcast"ine konuştu
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi, Riyad'da "Şarku’l Avsat Podcast"ine konuştu

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi ve Başkan Yardımcısı Salim el-Hanbaşi, Hadramaut'un "kendi adına zafer kazandığını" ve "herkese yer olduğunu" belirterek, sivil barışı etkileyebilecek kışkırtma ve çağrılara karşı uyardı ve vilayette sivil davranışın benimsenmesi ve istikrarın korunması çağrısında bulundu.

El-Hanbeşi, "Şarku’l Avsat Podcast"e verdiği röportajda, Hadramut'ta geçen yılın sonu ve ocak ayının başlarında yaşananların, iç çatışmalardan korunması amacıyla “kampların ele geçirilmesi” çerçevesinde gerçekleştiğini açıkladı. El-Hanbeşi, bugün önceliğin güvenliği sağlamak, kalkınmayı teşvik etmek ve yatırım için cazip bir ortam yaratmak olduğunu vurguladı.

El-Hanbeşi, Hadramut'taki istikrarın daha geniş bir kalkınma aşamasının kapısını açacağını vurgulayarak, enerji ve yatırım alanlarındaki fırsatların valiliğin ekonomik rolünü güçlendirebileceğini ve sakinlerinin yaşamlarını iyileştirebileceğini belirtti.

Liderlik Konseyi üyesi, yeni Yemen hükümetine üç tavsiyede bulundu: Partizanlıktan uzak durmak ve dar çıkarlara kapılmamak, devlet kurumlarındaki yolsuzlukla mücadele etmek ve özellikle gelir getiren bakanlıklarda Merkez Bankası'na kaynak toplama ve sağlama verimliliğini artırmak.


ABD’den Suriye'ye Çin menşeili iletişim sistemlerinden vazgeçmesi baskısı

Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
TT

ABD’den Suriye'ye Çin menşeili iletişim sistemlerinden vazgeçmesi baskısı

Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)

Üç kaynak, ABD'nin Suriye'ye telekomünikasyon sektöründe Çin teknolojisine güvenmemesi konusunda uyarıda bulunduğunu, bunun ABD'nin çıkarlarına aykırı olduğunu ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini savunduğunu bildirdi.

Bu mesaj, salı günü San Francisco'da ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet ile Suriye İletişim Bakanı Abdusselam Heykel arasında yapılan bir toplantıda iletildi. Toplantının yapılacağı bilinmiyordu. Washington, muhalefetin Çin ile stratejik ortaklığı olan eski Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimini devirdiği 2024 yılından bu yana Şam ile yakın iş birliği yapıyor.

Suriye'li bir iş adamı, Suriye'nin telekomünikasyon kulelerini ve yerel internet servis sağlayıcılarının altyapısını desteklemek için Çin’in teknolojisini satın almayı düşündüğünü söyledi. Görüşmelere dair bilgi sahibi bir kaynak, ABD tarafının bakanlığın Çin telekomünikasyon ekipmanlarına ilişkin planları hakkında açıklama istediğini aktardı. Kaynak, Suriyeli yetkililerin altyapı geliştirme projelerinin zaman açısından hassas olduğunu ve Şam'ın tedarikçilerin çeşitliliğini artırmak istediğini söylediğini açıkladı.

cdfvg
Suriye devrimi bayrağını sallayan Suriyeliler (AFP)

San Francisco'da düzenlenen toplantıyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Suriye'nin Amerikan şirketleriyle iş birliğine açık olduğunu, ancak konunun aciliyeti karşısında ihracat kontrolleri ile bunlara ‘aşırı uyumun’ bir engel teşkil etmeye devam ettiğini söyledi.

ABD'li bir diplomat ise Reuters'a yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ‘Suriye'ye telekomünikasyon sektöründe ABD veya müttefiklerinin teknolojisini kullanması için açıkça çağrıda bulunduğunu’ söyledi. ABD'nin bu konuda Suriye'ye mali veya lojistik destek sözü verip vermediği bilinmiyor.

Öte yandan Reuters'ın sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü şunları söyledi:

“Kritik altyapı ile ilgili tüm satın alımlarda, ülkelerin daha düşük fiyatlı ekipman ve hizmetler yerine ulusal güvenlik ve gizliliği öncelikli tutmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Sözcü, Çin istihbarat ve güvenlik kurumlarının ‘Çin vatandaşlarını ve şirketlerini hassas verileri paylaşmaya zorlama veya müşterilerinin sistemlerine yetkisiz erişim izni verme konusunda yasal hakka sahip olduğunu’ ve Çinli şirketlerin müşterilerinin gizliliğini koruma vaatlerinin ‘Çin yasaları ve yerleşik uygulamalarla tamamen çeliştiğini’ de sözlerine ekledi. Buna karşın Çin, casusluk amacıyla teknoloji kullandığı iddialarını defalarca kez reddetti.

Suriye İletişim Bakanlığı tarafından Reuters'a yapılan açıklamada, ekipman ve altyapı ile ilgili tüm kararların ulusal teknik ve güvenlik standartlarına uygun olarak alındığı, veri koruma ve hizmet sürekliliğinin sağlandığı belirtildi. Bakanlık, ulusal çıkarlar doğrultusunda ortaklıkların ve teknoloji kaynaklarının çeşitlendirilmesine öncelik verdiğini vurguladı.


Gazze’deki İran destekli gruplar çöküşten korkuyor

Gazze’deki İran destekli gruplar çöküşten korkuyor
TT

Gazze’deki İran destekli gruplar çöküşten korkuyor

Gazze’deki İran destekli gruplar çöküşten korkuyor

Gazze’deki İran destekli grupların saha komutanları ve üyeleri, ABD'nin Tahran'a olası bir saldırı sinyalleriyle eşzamanlı olarak tırmanan mali krizle karşı karşıya kalırken ‘tam bir çöküşten’ korkuyorlar.

Neredeyse iki yıldır süren İsrail'in Gazze'de yürüttüğü uzun soluklu savaşı ve Lübnan, İran ve Suriye'nin bazı bölgelerini de kapsayan saldırıların kapsamı, para transferi yollarına baskı uyguladı ve bu grupların varlıklarını ve birikimlerini tüketti.

İslami Cihad Hareketi, Gazze’deki İran’la mali ve lojistik olarak bağlantılı en büyük grup. Daha az ölçüde de olsa, bu bağlantılar ‘Direniş Komiteleri’, ‘Mücahit Tugayları’ ve diğer askeri gruplar için de söz konusu.

Bu gruplardan kaynaklar ve Gazze'deki diğer aktivistler, zorlu mali koşulların herkesi etkilediği konusunda hemfikir.

Washington'ın İranlı kuruluşlara ve kişilere uyguladığı ekonomik yaptırımlar, krizin geleceğini tartışmaya devam eden grupları desteklemeyi zorlaştırdı.