ABD First Lady’si Jill Biden, Marakeş'te Bin Yusuf Okulu’nu ziyaret etti

Fas'a cumartesi günü varan Jill Biden, Prenses Lalla Hasna tarafından karşılandı.

Prenses Lalla Hüsna, ABD Başkanı'nın eşi Jill Biden ile Marakeş'te bir araya geldi. (MAP)
Prenses Lalla Hüsna, ABD Başkanı'nın eşi Jill Biden ile Marakeş'te bir araya geldi. (MAP)
TT

ABD First Lady’si Jill Biden, Marakeş'te Bin Yusuf Okulu’nu ziyaret etti

Prenses Lalla Hüsna, ABD Başkanı'nın eşi Jill Biden ile Marakeş'te bir araya geldi. (MAP)
Prenses Lalla Hüsna, ABD Başkanı'nın eşi Jill Biden ile Marakeş'te bir araya geldi. (MAP)

ABD’nin First Lady'si Jill Biden, tarihi Marakeş’in merkezinde yer alan mimari şaheser Bin Yusuf Okulu’nu ziyaret etti.

Bayan Biden ziyaretinde, Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanı Muhammed el-Mehdi BinSaid, Marakeş Belediye Başkanı Fatıma Zehra el-Mansuri ve Marakeş-Safi Bölgesi Başkanı Samir Kodar tarafından karşılandı. Söz konusu tarihi eğitim kurumunu ziyareti sırasında okul hakkında, Fas Krallığı tarihinin önemli bir döneminde İslami eğitim ve öğretim merkezi olarak oynadığı role ilişkin bilgi aldı.

Fas ve Endülüs işçiliğinin etkileyici bir örneği olan Bin Yusuf Medresesi, Kuzey Afrika'nın çeşitli yerlerinden ve ötesinden öğrenci kabul eden dini eğitim veren bir kolej olarak faaliyet gösteriyordu. Sultan Abdullah el-Galib tarafından 1565 yılında kuruldu. Adını Marinid sultanı Ebu el-Hasan'dan aldı. 14’üncü yüzyılın başlarında hüküm süren Ali Bin Osman, Bin Yusuf olarak da biliniyor.

Kral 6. Muhammed bu tarihi kültür ve medeniyet yapısını korumak amacıyla, 2017 yılında restorasyon çalışmalarını başlattı. Restorasyon tamamlandıktan sonra bu yapıya gelen ziyaretçi sayısı arttı. Bölgenin turistik ve uluslararası karakterini geliştirmeyi amaçlayan restorasyon çalışması, Evkaf ve İslam İşleri Bakanlığı tarafından, Marakeş antik kentinin tarihi mirasının korunmasının yanı sıra bu ve benzeri okulları eski haline getirerek hoşgörüyü ve ılımlı İslam değerlerini yaymayı amaçlayan program çerçevesinde yürütüldü.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.