Yemen Dışişleri ve Göçmen İşleri Bakanı Dr. Ahmed Ivad bin Mübarek, Yemen’de İnsani İşler Koordinatörü David Gresley ile görüştü. Mübarek, insani yardım çalışmalarında ademi merkeziyetçiliğinin önemi ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının Yemen valiliklerindeki varlığına dikkat çekti.
Mübarek’e dün Hollanda’nın Lahey kentinde Gresley ile yaptığı görüşmede, BM’nin Kızıldeniz el-Hudeyde’nin Ras İsa kıyılarında demir atan petrol tankı Safer’i kurtarma planının uygulanmasında kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgi verildi.
BM yaklaşık iki hafta önce, destek gemisi Endeavour’un Ras İsa kıyılarındaki Safer’in sahasına gelişini duyurdu. BM, geminin yakında denizde çalışmaya başlayacağını ancak finansman eksikliği olduğunu bildirdi.
Mübarek, bölgedeki etkileri onlarca yıl sürebilecek olan ve ‘en büyük çevre felaketi’ olarak nitelendirilen durumdan kaçınmak için uluslararası toplumun gösterdiği çabalara ve yaptığı katkılara övgüde bulundu.
BM’ye göre Safer’den petrol sızıntısı meydana gelmesi halinde milyonlarca kişi hava kirliliğine maruz kalacak. Ayrıca Kızıldeniz’deki mercan resiflerini ve diğer deniz yaşamını bozmasının yanı sıra kıyı toplulukları üzerinde de yıkıcı etkileri olacak.
İki taraf ayrıca insani yardım çalışmalarının ademi merkeziyetçiliğinin genişletilmesinin, illerde uluslararası örgütlerin kalıcı varlığının ve mayın temizleme sorunlarıyla başa çıkmak için kaynakların seferber edilmesinin önemine işaret etti.
Diğer yandan BM el-Hudeyde Anlaşması’nı Destekleme Misyonu Başkanı ve Yeniden Yerleştirme Koordinasyon Komitesi Başkanı Tümgeneral Michael Perry, Yemen konulu kapalı bir oturumda Güvenlik Konseyi’ne bilgi verdi.
Perry, el-Hudeyde’deki BM misyonu tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Güvenlik Konseyi’ne misyonun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Peryy, durumu iyileştirmek için çalışmaya devam edeceği konusunda güvence vererek, mayınların ve patlayıcı mühimmatın halkın yaşamları üzerindeki yıkıcı etkisi konusunda uyardı.
Perry, BM misyonunun Yemen’de istikrar ve barışın sağlanmasına yönelik ortak çabalarını güçlendirme taahhüdünü de yineledi.
Suudi Arabistan'ın Yemen’deki mayın temizleme projesi (Masam) ile beş yılda 400 binden fazla Husi mayını temizlendi. Husilerin mayınlarının, ateşkesin ikinci yılına girmesine rağmen halen sivilleri etkilediğine dikkat çekildi.