Kurban Bayramı öncesinde Husiler haraç kampanyası başlattı

Husiler, Yemen’deki cephelere kurbanlık bağışı yapılması ve barınma ücreti ödenmesi zorunluluğu getirdi

İki Yemenli, başkent Sana’daki bir pazarda satmak için bir arabada patates taşıyor (Reuters)
İki Yemenli, başkent Sana’daki bir pazarda satmak için bir arabada patates taşıyor (Reuters)
TT

Kurban Bayramı öncesinde Husiler haraç kampanyası başlattı

İki Yemenli, başkent Sana’daki bir pazarda satmak için bir arabada patates taşıyor (Reuters)
İki Yemenli, başkent Sana’daki bir pazarda satmak için bir arabada patates taşıyor (Reuters)

Kurban Bayramı’nı fırsat bilen Husiler, kontrolleri altındaki çeşitli şehirlerde tüccarları ve dükkân sahiplerini hedef alan yeni bir haraç alma kampanyası başlattı. Kamu kurumları, devlet kurumları ve üniversiteler de yeni kampanyadan etkilendi. Ayrıca konutlara da yeni haraçlar uygulanmaya başlanırken, bu duruma adam kaçırma, mülke zarar verme ve gasp eylemleri de ekleniyor.

Husilerin söz konusu eylemi, kontrolü altındaki resmi kurumları kapsayacak şekilde genişletildi. Öyle ki bu kurumlara cephedeki milislerin bayram ihtiyaçlarının karşılanması çağrısı yapıldı. Ayrıca kurbanlık hayvanların yanı sıra büyük tüccarlara ve dükkân sahiplerine bağışlanması gereken giysiler, hediyeler ve yiyeceklerin cephelere bağışlanması istendi.

Husi darbeciler, İbb vilayetindeki (başkent Sana’nın 193 km güneyinde) bazı yetkilileri, cephedeki savaşçılara çeşitli nakdi ve ayni bağışlara ek olarak 2 bin 705 canlı hayvan bağışlamaya zorladı.

FOTO: Husi darbeciler, resmi makamlara cephedeki milislere canlı hayvan bağışlamaları çağrısı yaptı (Twitter)
Husi darbeciler, resmi makamlara cephedeki milislere canlı hayvan bağışlamaları çağrısı yaptı (Twitter)

Husi milisler, İbb Üniversitesi, Cable şehrinde bulunan fakültelerine, eğitim, sağlık, vergi ve finans dairelerine, zekat dairesine, vakıflara, iletişim, temizlik ve petrol şirketine bağışlanmasını talep ettikleri büyükbaş hayvanları dağıttı.

Geçtiğimiz aylarda Husi darbesinin çeşitli isimler altında dayattığı haraç alma kampanyaları protesto edilmişti. Geçen Ramazan ayının sonunda Zamar şehrinde bir genç, kaldırımdaki bir tezgâhta satış yapmasına engel olunduğu için mallarını yaktı. Bir dizi sokak satıcısı da kendilerine uygulanan ve büyük zarar ettikleri haraçlar nedeniyle Sana’da aynı şeyi gerçekleştirdi.

Konut vergileri

Husiler, cephelerdeki milislerini desteklemek için başkent Sana’daki konut sahiplerinden de yeni haraçlar alıyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Sana’daki yerel kaynaklar, Husi liderlerin mahalle yetkililerini her birinin üzerinde ev sahibinin adının ve ‘Kolay da olsa zor da olsa sefere çıkın ve mallarınızla canlarınızla Allah yolunda cihat edin’ ayetlerinin yazılı olduğu boş zarfları dağıtmaya mecbur ettiğini bildirdi.

Husi liderler, ödeme ve bağış yapmayı reddedenleri ağır cezalarla tehdit etti. Bu durum ise birçok vatandaşı, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı ve bunun birçok gerekliliği ile karşı karşıya kaldıkları zorlu yaşam koşullarına rağmen “bağış yapmaya” mecbur bıraktı.

Foto: Darbeci Husiler, temizlik ve trafik sıkışıklığını önleme bahanesiyle başkent Sana’nın kuzeydoğusundaki bir pazarı yıkıyor (Husi medyası)
Darbeci Husiler, temizlik ve trafik sıkışıklığını önleme bahanesiyle başkent Sana’nın kuzeydoğusundaki bir pazarı yıkıyor (Husi medyası)

Sana’nın kuzeyindeki el-Hasba Mahallesi’nde bulunan er-Rouni pazarında bir Husi lider, silahlı adamlarıyla birlikte sokak satıcılarına ve tezgah sahiplerine saldırdı. Birçok satıcı tarafından kullanılan tüm malları, ekipmanları, büfeleri ve arabaları kasten imha etti. Ayrıca hiçbir sebep açıklamadan bazı milislerin satıcıların mal ve eşyalarını gasp etmelerine izin verdi.

Sana’daki kaynaklara göre söz konusu Husi lider, silahlı adamları ve bir dizi yağmacı çete üyesiyle aniden pazara baskın düzenledi. Ayrıca satıcıları ihlaller yapmakla ve cepheleri ve milisleri desteklemek için kendilerinden istenen parayı ödememekle suçlayarak saldırı başladı.

Satıcılar, milisler lehine kendilerinden istenen tüm meblağları ödediklerini kanıtlamaya çalışsalar ve senetleri gösterseler de Husi lider onlara itiraz etme fırsatı vermedi. Satıcıları dinlemeye isteksiz olan Husi lider, takipçilerini saldırı ve yağmalamaya yönlendirmeden önce mallarını pazardan çıkarmaları için satıcılara birkaç dakika verdi.

Seyyar satıcılar kovalandı

Öte yandan başkent Sana’nın batısındaki Manaha kasabasında Husi milisler, temizlik, gelişigüzel görünümleri ve trafik sıkışıklığını ortadan kaldırma gerekçesiyle halka açık yolların kenarlarına yayılmış seyyar satıcıları ve tezgah sahiplerini kovaladı ve mallarına el koydu.

Bu keyfi tedbirler ise ilçe halkı tarafından kınandı. Ancak Husilere bağlı medya organları tarafından yayınlanan haberler, ortaya koyulan eylemlerin halk tarafından kabul gördüğünü iddia etti. Ancak bu iddia ise, sokak satıcılarının kendilerine dükkanlarda satılanlardan daha ucuza mal sağladığını açıklayan vatandaşlar tarafından yalanlandı.

Darbeci Husiler, halkı milislere bağış yapmaya zorluyor (Twitter)
Darbeci Husiler, halkı milislere bağış yapmaya zorluyor (Twitter)

Özellikle sokak satıcıları, insanları ihtiyaçlarını karşılamak için büyük şehirlere ve büyük pazarlara gitme zahmetinden kurtardığı için halk, ülkedeki zor ekonomik koşullar ve kötüleşen insani kriz ortasında sokak satıcılarının gelir kaynaklarının hedef alınmasına karşı öfkesini dile getirdi.

Husi milislere ait medya organlarına göre bayındırlık işleri ve belediye ofisleri, geçtiğimiz günlerde pazarları izlemek ve tüccarların, dükkân sahiplerinin ve sokak satıcılarının temizlik ve trafik kurallarına olan bağlılıklarını takip etmek için toplantılar gerçekleştirdi. Esnaflar ise bu durumu, kendilerine şantaj yapmak, tüccar ve satıcılara vergi ve telif ücreti yüklemek için bir gerekçe olarak nitelendiriyor.



İnsani krizler karşısında Sudan'ı desteklemeye yönelik uluslararası çabaların artırılması

Uluslararası yardımların bir parçası (Şarku’l Avsat)
Uluslararası yardımların bir parçası (Şarku’l Avsat)
TT

İnsani krizler karşısında Sudan'ı desteklemeye yönelik uluslararası çabaların artırılması

Uluslararası yardımların bir parçası (Şarku’l Avsat)
Uluslararası yardımların bir parçası (Şarku’l Avsat)

Sudan'da devam eden insani kriz ve ülke içinde ve komşu ülkelerde nüfusun artan temel ihtiyaçları ışığında, 2023 yılında çatışmaların patlak vermesinden bu yana devam eden zor durumunda Sudan halkına destek sağlamaya yönelik uluslararası çabaların önemi artıyor.

Raporlar, Sudan'ın, özellikle ülke içinde ve dışında savaştan etkilenen insanların ve mültecilerin sayısının artmasıyla birlikte gıda, sağlık, barınma ve eğitim dahil olmak üzere acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

İnsani yardım kuruluşları

Geçtiğimiz yıl boyunca insani yardım kuruluşları Sudan genelinde 15,6 milyondan fazla insana 1,8 milyar dolarlık destekle ulaştı. Sağlanan yardımlar arasında 13 milyondan fazla insan için gıda ve geçim desteğinin yanı sıra su, sanitasyon, hijyen, sağlık, beslenme ve barınma yardımı da yer aldı.

Komşu ülkelerde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları bir milyondan fazla kişiye gıda, yarım milyon kişiye tıbbi destek ve 800 binden fazla kişiye koruma hizmetleri sağlayarak hayat kurtarıcı yardımlarda bulundu.

Kötüleşen koşullar

Bu bağlamda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), insani krizin başlangıcından bu yana Sudan'a destek sağlıyor. Suudi Arabistan, Nisan 2023'te krizin patlak vermesinden önce daha sürdürülebilir müdahaleler uygulamaya yönelen Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSrelief) çabalarının bir parçası olarak, birçok coğrafi alana ve insani sektöre dağıtılan 132 milyon dolarlık insani yardım da dâhil olmak üzere Sudan'a 3 milyar dolardan fazla destek sağladı.

KSrelief, çatışma nedeniyle kötüleşen insani durumun bu kazanımları heba ettiğini, bunun da KSrelief’i acil yardım sağlamak için geri dönmeye zorladığını ve Nisan 2023'ten bu yana Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla iş birliği içinde 73 milyon dolardan fazla maliyetle 70'ten fazla insani yardım projesi uyguladığı Sudan'daki ihtiyaç alanlarındaki çabalarını iki katına çıkardığını açıkladı.

Kalkınma projeleri

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan son istatistikler, BAE'nin 2014-2025 yılları arasında 3,5 milyar dolar değerinde insani yardım ve kalkınma yardımı sağladığını ortaya koyarken, 2023'te çatışmanın patlak vermesinden bu yana 600,4 milyon dolar tahsis edildi. Bu yardımlardan iki milyondan fazla kişi doğrudan faydalandı.

defd
Sudan'a yönelik Suudi yardımı hava yoluyla ulaştırıldı. (Şarku’l Avsat)

Bu çabaların bir parçası olarak BAE, Şubat 2025'te Addis Ababa'da düzenlenen Sudan için Üst Düzey İnsani Yardım Konferansı'nda 200 milyon dolar taahhüt etti. BAE ayrıca 162 uçak ve bir deniz sevkiyatı aracılığıyla, 6 bin 388 tonu Sudan içinde ve 280 tonu tıbbi yardım olmak üzere 12,6 bin ton gıda, sağlık ve yardım malzemesi dahil olmak üzere yardımların ulaştırılmasına katkıda bulundu.

Sudanlı mültecileri desteklemek üzere Çad'a 6 bin ton ve Uganda'ya 200 ton gönderildi. Ayrıca bir sağlık merkezine destek sağlandı, 3 su kuyusu açıldı ve 10 sağlık tesisi inşa edildi. BAE ayrıca, Güney Sudan'daki mültecilere 300 ton yardım sağladı.

Sağlık sektörü

Sağlık sektöründe BAE, Çad'da 90 bin 889'dan fazla hastaya tıbbi hizmet sağlayan iki sahra hastanesi kurdu ve Güney Sudan'ın Bahr el-Gazal eyaletinde bir hastane açtı. Ayrıca 14 Sudan eyaletinde 127 sağlık tesisi desteklendi.

İstatistikler, BAE'nin Sudan'da faaliyet gösteren BM kurum ve kuruluşlarına 70 milyon dolar, komşu ülkelerdeki Sudanlı mültecilere de 30 milyon dolar sağladığını gösterdi. Buna Dünya Gıda Programı (WFP) için sağlanan 25 milyon dolar da dahil.

csdvfgt
BAE yardımı, Sudan'da mağdur olanlara yardım etmek için çeşitli kalemler içeriyor. (WAM)

Söz konusu mali katkılar şöyle: WFP’ye 25 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) 20 milyon dolar, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) 8 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) 7 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) yaklaşık 5 milyon dolar ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) yaklaşık 5 milyon dolar.

Ek destek

BAE ayrıca, krizden etkilenen Sudanlı mülteci kadınlar için WHO’ya 3 milyon dolar, UNHCR'ye 3 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na (UNFPA) 2 milyon dolar, Kadın Barış ve İnsani Yardım Fonu'na 2 milyon dolar ve Çad'daki Toplumsal Cinsiyete Dayalı Müdahale Programı'na 250 bin dolar olmak üzere 10,25 milyon dolar değerinde ek destek sağladı.

Eğitime destek bağlamında BAE, UNICEF ile Çad'daki Sudanlı mültecilerin eğitimine 4 milyon dolar destek sağlamak üzere bir anlaşma imzaladı.

Bu çabalar, Sudan'ın hem ülke içinde hem de mülteci kamplarında milyonlarca insanın yaşam koşullarının kötüleştiği bir ortamda, insani krizi hafifletmek için daha koordineli bir uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor.