Libya’da cumhurbaşkanlığa aday olan 38 isim, geçtiğimiz günlerde Fas’ın Bouznika kentinde çalışmalarını tamamlayan 6+6 Ortak Komitesi’nin kararlarının bir kısmını reddederek “yasal haklarının” saklı olduğuna işaret ettiler.
2021 yılının sonunda yapılması planlanan ancak sekteye uğrayan seçimlere aday olan siyasiler “yasal statülerine” bağlı olduklarını belirttiler.
Şarku’l Avsat’ın Libya resmi haber ajansı LANA’dan aktardığına göre, adaylar yaptıkları açıklamada Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ve Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih’e bir mektup göndererek 2021 tarihli 1 Sayılı Kanun’un yürürlükten kaldırılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kanun teklifinin 88. maddesiyle ilgili olarak Ortak Komite’nin vardığı sonuçları reddettiklerini duyurdular.
Kanun, bütün yasal ve maddi sonuçları lağvediyor. Adaylar bunu “yasayla kazanılan ve yargı kararıyla korunan hakların, yasama organı tarafından haksız bir şekilde lağvedilmesi” olarak değerlendiriyor.
Adaylar mektuplarında, önceki seçim sürecinin “iyi bir gidişatı olduğunu, geniş bir halk desteği ve ivmesi kazandığını, temyiz ve yargı kararları aşamasının aşıldığını ve bu kararlardan doğan yasal statülerin geçerli ve kazanılmış haklar haline geldiğini” vurguladılar.
Adaylar, “kamu yararını sağlayacak şekilde yasanın değiştirilmesini ve mahkeme kararları sonucunda ortaya çıkan mücbir sebebin kaldırılmasını desteklediklerini” ifade ettiler. Ancak, “şayet 6+6 Ortak Komitesi’nin çalışmaları bağlayıcı hale gelir ve uzlaşma sağlanırsa, 88. maddenin iptal edilmesini talep ettiklerini” belirttiler.
Diğer adaylar komitenin verdiği çabaları överek vardığı sonuçları memnuniyetle karşıladılar. Açıklama, BM Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy’nin BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği son brifingde komitenin bazı kararlarını tartışmalı ve ihtilaflı olarak nitelendirmesi üzerine yapıldı.
Adaylar aynı zamanda “BM Libya Özel Temsilcisi’nin arabuluculuk görevinden vazgeçip mevcut anlaşmazlıklara seyirci kaldığını” söyleyerek bu durumu eleştirdiler.