Cezayir'de teröre destek verdiklerinden şüphelenilen 11 kişi tutuklandı

Cezayir ordusunun haziran ayındaki operasyonları sonucunda teröre destek verdiklerinden şüphelenilen 11 kişi tutuklandı

Cezayir ordusunun teröre destek, uyuşturucu tacirleri ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı kişilerden birkaçı (Cezayir Savunma Bakanlığı)
Cezayir ordusunun teröre destek, uyuşturucu tacirleri ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı kişilerden birkaçı (Cezayir Savunma Bakanlığı)
TT

Cezayir'de teröre destek verdiklerinden şüphelenilen 11 kişi tutuklandı

Cezayir ordusunun teröre destek, uyuşturucu tacirleri ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı kişilerden birkaçı (Cezayir Savunma Bakanlığı)
Cezayir ordusunun teröre destek, uyuşturucu tacirleri ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı kişilerden birkaçı (Cezayir Savunma Bakanlığı)

Cezayir Savunma Bakanlığı, salı günü, ordunun 21-27 Haziran tarihleri ​​arasında düzenlediği operasyonlarda, radikal grupları destekledikleri şüphesiyle 11 kişiyi tutuklamayı başardığını bildirdi.

Savunma Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, terörle ve her türlü organize suçla mücadele alanında sürdürülen kesintisiz çalışmalar çerçevesinde ordu ve Cezayir Ulusal Halk Ordusu (ANP)'nun birlikleri ve müfrezeleri, niteliksel sonuçların elde edildiği operasyonlar gerçekleştirdikleri ve bununda Cezayir Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin dört bir yanında yüksek profesyonellik ve her zaman hazır olma durumunu yansıttığı belirtildi.

Ordunun terörü, uyuşturucu satıcılarını ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı bazı kişiler (Cezayir Savunma Bakanlığı)
Ordunun terörü, uyuşturucu satıcılarını ve gıda kaçakçılarını destekledikleri gerekçesiyle tutukladığı bazı kişiler (Cezayir Savunma Bakanlığı)

26-27 Haziran tarihlerindeki operasyonlarla ilgili bir rapora göre ordu tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda, ‘El-KağKağ’ kod adlı Meluki Muhammed isimli bir terörist, ülkenin güneydeki Burc Baci Muhtar ilinde askeri yetkililere teslim olarak terör faaliyetlerine son verdi. Savunma Bakanlığı, Meluki’nin 2012 yılında Sahel bölgesindeki silahlı terör gruplarına katıldığını, teslim olduğu sırada kalaşnikof model saldırı tüfeği, iki el bombası ve bir miktar mühimmat taşıdığını bildirdi.

aa
Kaçakçı, haydut ve teröristlere ait silah ve mühimmat (Cezayir Savunma Bakanlığı)

Ordu tarafından düzenlenen operasyonlar sonucunda 79 uyuşturucu taciri de tutuklandı. Fas sınırı üzerinden 708 kilo keyif verici madde getirme girişimleri engellendi ve 356 binden fazla uyuşturucu hap ele geçirildi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu operasyonların ‘organize suçlarla mücadele ve ülkedeki uyuşturucu kaçakçılığı belasına yönelik amansız mücadelenin sürdürülmesi’ çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

asc
 Ordunun terörü destekledikleri suçlamasıyla tutukladığı kişilerden bazıları (Cezayir Savunma Bakanlığı)

Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre ordu birlikleri, ülkenin güneyindeki Tamanrasset, Burc Baci Muhtar ve In Guezzam illerinde 322 kişiyi tutuklarken 55 araç, 182 jeneratör, 59 çekiç, dört metal dedektörü ve 178,5 ton altın cevheri (kalkopiriti sarmış altınlar) ve taş karışımının yanı sıra büyük miktarda patlayıcıya ve yasadışı altın aramada kullanılan ekipmana el koydu.

Aynı tarihlerde Tamanrasset, Burc Baci Muhtar, Tebessa, Suuk Ahras ve Tunus sınırı yakınlarında et Tarf illerinde 26 kişi tutuklandı, 9 av tüfeğine el konuldu. Kaçakçılık ve spekülasyon amaçlı 84 ton gıda maddesi, 190 ton atık bakır ve 11 ton sigara ele geçirildi. Sınır muhafızları, jandarma ve gümrük ile koordineli olarak, 140 bin ton olduğu tahmin edilen akaryakıt kaçakçılığı girişimi engellendi.

cs
Ordunun terörü destekledikleri suçlamasıyla tutukladığı bazı kişiler (Cezayir Savunma Bakanlığı)

Öte yandan, Sahil Güvenlik ekipleri kıyı kesimlerinde yasa dışı göç girişimlerini önleyerek derme-çatma teknelere denize açılmaya çalışan 45 kişiyi kurtardı, yasadışı yollarla ülkeye girmeye çalışan farklı uyruklardan 150 yasadışı göçmen tutuklandı.



İsrail'in provokasyonları ile Arap teşviki arasında Macron

Macron ve Abbas 2022'de Elysee Sarayı'nda (AP)
Macron ve Abbas 2022'de Elysee Sarayı'nda (AP)
TT

İsrail'in provokasyonları ile Arap teşviki arasında Macron

Macron ve Abbas 2022'de Elysee Sarayı'nda (AP)
Macron ve Abbas 2022'de Elysee Sarayı'nda (AP)

Halil Musa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ülkesinin Filistin Devleti'ni tanıma ihtimaline ilişkin açıklamaları karşılıksız kalmadı. Macron, İsrail'de sövgüye varan sert eleştirilere maruz kalırken, Fransız sağı da açıklamalarını reddetti.

Geçtiğimiz hafta Mısır ziyaretinden dönüşte Macron uçakta, 17-20 Haziran tarihleri ​​arasında New York'ta Suudi Arabistan ile birlikte eş başkanlığını yürüteceği ve iki devletli çözümü teşvik etmek amacıyla düzenlenecek uluslararası konferansta, Fransa'nın Filistin devletini tanıma olasılığını dışlamadı. Ancak Macron, Filistinliler ile Arapların kendisinden talep ettiği bu hamlenin, “Filistin'i savunan herkesin İsrail'i tanımasıyla sonuçlanacak kolektif bir hareketin parçası” olmasını istediğini belirtti.

Macron, New York barış konferansının “Filistinlilerin meşru devlet ve barış haklarına kavuşmalarında, aynı zamanda İsraillilerin barış ve güvenlik içinde yaşama hakkına kavuşmalarında ve her iki devletin komşu ülkeler tarafından tanınmasında bir dönüm noktası” olması için çabalıyor.

Geçtiğimiz yıl Fransa Cumhurbaşkanı, Norveç, İspanya, İrlanda ve Slovenya'nın Filistin devletini tanımasının ardından, Filistin devletinin tanınması konusunda “acele edilmemesi” çağrısında bulunmuştu. Daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan “Fransa'nın Filistin devletini tanıması için Filistin Ulusal Otoritesi’nde hayati reformlar yapmasını” istemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Filistin devletini tanıma ihtimaline ilişkin açıklamalarından günler sonra Abbas, dün pazartesi günü Macron'u aradı. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bir başkan yardımcısı atanmasına olanak tanıyan yasal değişiklikleri onaylayacak olan Filistin Merkez Konseyi toplantısının hazırlıkları hakkında kendisine bilgi verdi.

Bu adım, Avrupa ​​ve Arap ülkelerinin Filistin Devlet Başkanı'na baskı yaparak hayata geçirmesini talep ettiği reformlardan biri. Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Abbas, Fransız mevkidaşına Filistin'in kapsamlı reform planı hakkında bilgi verdi.

sdfrg
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AFP)

Açıklamaya göre iki başkan “uluslararası meşruiyet temelinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin ve önümüzdeki haziran ayında uluslararası bir barış konferansının düzenlenmesinin gerekliliğini” vurguladı. Abbas, Macron'a “Fransa'nın iki devletli çözüm temelinde barışın gerçekleşmesi yönündeki destekleyici duruşu ve Suudi Arabistan ile birlikte uluslararası barış konferansının düzenlenmesine katılımı nedeniyle” teşekkür etti. Filistin devletinin tanınmasının ve BM'ye tam üyelik hakkını elde etmesinin önemine değindi.

İsrail’in eleştirisi

Ne var ki İsrail, Fransız Cumhurbaşkanı’nın Filistin'i tanıma girişimini hedef aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü X platformundan yaptığı paylaşımda, “Macron, topraklarımızın kalbinde, tek amacı İsrail Devleti'ni yıkmak olan bir Filistin devleti fikrini yaymaya devam ederek büyük bir hata yapıyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun bu sözleri, oğlu Yair Netanyahu'nun Macron'un sözlerine sert bir dille, “Canın cehenneme” demesinin ardından geldi. Binyamin Netanyahu, oğlunun üslubunu eleştirerek, “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Barış karşıtlığı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu ve oğlunun açıklamalarını “Netanyahu'nun barışa karşı düşmanlığının devam ettiğinin, uluslararası meşruiyeti reddetmekte ileri gittiğinin, siyasi süreci hiçe sayarak şiddete ve askeri çözümlere tutunduğunun açık bir itirafı” olarak değerlendirdi.

cdfrgt
Fransa Cumhurbaşkanı, Mısır'ın Ariş şehrinde ülkesinin Gazze'ye gönderdiği yardımları denetlerken (AFP)

Bakanlık, Netanyahu'nun tutumlarının “Fransa ve Avrupa Birliği'ni Filistin devletini tanıma yönündeki adımları hızlandırmaya sevk etmesi gerektiğini, bunun, iki devletli çözümün korunmasına ve bölgede barış, istikrar ve refahın sağlanmasına katkı sağlayacağını” kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia'dan aktardığı habere göre  Filistin Dışişleri Bakanı Farsin Şahin, yaptığı açıklamada, Macron'un açıklamaları ışığında Fransa'nın “önümüzdeki haziran ayında düzenlenecek barış konferansı öncesinde, sırasında veya sonrasında Filistin devletini tanıyabileceğini” söyledi.

Avrupa ülkelerine kapıyı aralamak

Şahin, Macron'un “Ana konusu Filistin devletinin tanınması olan bir barış konferansına başkanlık ettiğini, dolayısıyla bu adımı atmasının uygun olduğunu” söyledi. Uzun zamandır beklenen bu adımı atmasını umduğunu dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının “doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu belirtti. İki devletli çözümü destekleyen ancak henüz Filistin Devleti'ni tanımayan ülkeleri de bunu yapmaya çağırdı.

Filistinli bakan, Fransa'nın tanıması durumunda “Almanya ve İngiltere gibi diğer Avrupa ülkelerinin de aynı adımı atmasının kapısının aralanacağını” söyledi. Tanımanın “Filistin adında bir devlet vardır, onu tanıyoruz, sınırları budur ve bunlar da vatandaşlarıdır şeklinde açık ve net bir mesaj” teşkil ettiğini sözlerine ekledi. Bunun “devletin sahada somutlaşmasına katkı sağlayacağını” kaydetti.

Tel Aviv'in pozisyonlarına yanıt

Birzeit Üniversitesi siyaset bilimi Profesörü Ali el-Cerbavi ise Fransa'nın Filistin devletini tanıma olasılığının, Tel Aviv'in iki devletli çözümü reddeden pozisyonlarına ve İsrail ile uyumlu ve ne istediğinden hâlâ emin olmayan Donald Trump yönetimine kısmi bir yanıt olduğunu düşünüyor. Cerbavi'ye göre, eğer bu tanıma gerçekleşirse, bu “Avrupa ülkelerinden gelecek ek tanımaların habercisi” olabilir. Ancak, “Arap-İsrail çatışması dosyasının Washington'un kontrolünde olduğu ve diğer herhangi bir ülkeden daha fazla etki sahibi olduğu” göz önüne alındığında, bunun sahadaki etkisinin boyutundan şüphe duyuyor. Cerbavi'ye göre, “Batı'nın vizyonuna göre gerçekçi bir bakış açısıyla iki devletli çözüm, şu anda Gazze Şeridi'nde, silahsızlandırılmış bir Filistin devletinin kurulması, gelecekte de Batı Şeria’dan geride kalan kısmın buna eklenmesi anlamına geliyor.”

Washington’a karşı muhalif bir ses

Yazar ve siyasi analist Muhammed Kavas, Paris'in Filistin devletini tanıma olasılığına kuşkuyla yaklaştı. Fransa Cumhurbaşkanı'nın konuya ilişkin açıklamalarını, “Washington'a karşı muhalif bir ses olma ve ondan farklılaşma arayışı” olarak nitelendirdi. Kavas, bu açıklamaları “Arap ülkelerini hesaba katan ve Suudi Arabistan'ın tutumuyla yakınlaşmaya çalışan medyatik bir gürültü” olarak da niteledi. Bu açıklamaların, “Suudi Arabistan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkilerinde konumunu güçlendirdiğini” açıkladı.

Ancak siyasi analist Nizar Celidi, Fransa'nın Filistin devletini muhtemelen “Macron'a Fransız sokağı ve sivil toplumunun uyguladığı baskılar ışığında” tanıyabileceğini öngördü. Macron'un ikinci döneminde “ilk döneminde verdiği tahribatı onarmaya” çalıştığını belirtti. Beklenen Fransız hamlesinin “Fransa ve Avrupa'nın pozisyonunda yeni bir değişimi temsil edeceğini, ABD Başkanı’nın yönetimi üzerinde baskı yaratacak bir atmosfer oluşturacağını” belirtti.