Mısır’da 3 Mayıs’ta başlayan Ulusal Diyalog görüşmelerinin tavsiyelerini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye sunmak için bu hafta ‘mini oturumlar’ başlatılacak. “Ulusal Diyalog” oturumlarına “Sivil Hareket” tarafından temsil edilen muhalefet partileri ve diğer güçler de dahil olmak üzere çeşitli toplumsal ve siyasi güçlerden geniş bir katılım gerçekleşiyor.
Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti üyesi Amr Haşim Rabi, “Diyalog oturumlarının önerilerinin -tavsiyelerinin- şekillendirileceği oturumlar, 6 Ekim Şehri’ndeki Ulusal Eğitim Akademisi merkezinde düzenlenecek ve her oturumda -medyanın katılımı olmadan- süreçle ilgili 15 ilgili katılımcı bulunacak. Ulusal Diyalog’un genel oturumları ise Nasr Şehri (Kahire’nin doğusunda) banliyösünde etkinliklere tanık olan konferans salonunda medyanın geniş bir katılımıyla gerçekleştirilecektir" açıklamasında bulundu.
Şarku’l Avsat’a konuşan Rabi, yaklaşmakta olan Ulusal Diyalog oturumlarındaki tartışma konularıyla ilgili olarak, bunların “henüz belirlenmediğini” ve “tavsiyeleri şekillendirme sürecinin fazla zaman almayacağını” umduğunu söyledi.
Konuların belirlenmesi
Mütevelli Heyeti üyesi Ahmed eş-Şerkavi ise Şarku’l Avsat’a, önümüzdeki genel kurul oturumlarında görüşülecek dosyaların belirlenme sürecinin “eksenlerin raportörleri ile yapılacak koordinasyona bağlı olacağını” açıkladı.
Öte yandan Ulusal Diyalog resmi sayfasında, her yıl 15 Temmuz’da kutlanan Dünya Gençlik Becerileri Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı paylaşıldı. Dün yayınlanan mesajda, “Ulusal diyalog oturumlarının başlamasından beri gençleri güçlendirme, yeterlilik ve eğitim programlarını genişletme hedefi doğrultusunda, gençlerle ilgili meselelerin tartışılması masasındaki en önemli konular arasında yer aldı. Dünya Gençlik Becerileri Günü’nde, herhangi bir ulusu inşa etmenin ve geleceğe taşımanın hakiki ve doğru göstergesi olarak gençleri desteklemeye devam edeceğimizi teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Mısırlılar, Ulusal Diyalog’un sonuçlarını dört gözle bekliyor. Mütevelli Heyeti üyesi Talat Abdulkavi, tartışma oturumlarında üzerinde uzlaşma sağlanan birçok konuya dikkat çekerek, bunlar arasında “mal vesayeti ile ilgili yasaların düzenlenmesi, ayrımcılığı önleme komisyonu kurulması, sivil iş kanunu, seçim sistemi düzenlemeleri ve yerel seçim yasası” konularının olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Abdulkavi, “50’den fazla genel oturum toplantısının ardından yapılan son Mütevelli Heyet toplantısında Ulusal Diyalog çabaları değerlendirildi ve bir sonraki aşama için yol haritası çıkarıldı” dedi.
Oturumların değerlendirmesi
Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti üyesi Kemal Zayid, “Mütevelli Heyeti üyeleri, geçen dönemdeki çabaların sonuçlarını değerlendirmek üzere 12 Temmuz’daki son toplantılarına katıldılar” dedi. Şarku’l Avsat’a konuşan Zayid, “bu değerlendirmenin, bir sonraki aşamada çalışma mekanizmalarının geliştirilmesi lehine, izlenen herhangi bir gözleme karşı tedbirli olmayı amaçladığını” açıkladı. Zayid “Komiteler, Cumhurbaşkanı Sisi’ye sunmaya hazırlık olarak Mütevelli Heyeti’ne sunulacak teklif ve tavsiyeleri hazırlamak için toplanacak” dedi. Zayid, diyalog faaliyetlerinin sonuna kadar, muhataplarla görüşülen konuların genel tartışmaları ile eş zamanlı olarak, teklif ve tavsiye oluşturma sürecinin “kapalı toplantılarda” devam edeceğini kaydetti.
Ulusal Diyalog’un tavsiye oluşturmaktan sorumlu komitelerinin öncelikleri hakkında konuşan Zayid, bu komitelerin, genel diyalog komitelerinin sonuçlarından hareketle, verileri sıkı bir çerçeve içinde şekillendirmek ve düzenlemek üzere “üzerinde mutabakat sağlanan” konularla işe koyulacağını belirtti. Bunun ardından oluşturulacak tavsiyelerin, “yürütmeyle ilgili ise” bir karar çıkartılmak üzere Cumhurbaşkanı’na; ancak “belirli yasama prosedürleriyle ilgili ise parlamento meclislerine havale edileceğini” kaydetti.