Sudan ordusu ile HDK arasında çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ordu güçleri Port Sudan kentinde (arşiv - Reuters)
Ordu güçleri Port Sudan kentinde (arşiv - Reuters)
TT

Sudan ordusu ile HDK arasında çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ordu güçleri Port Sudan kentinde (arşiv - Reuters)
Ordu güçleri Port Sudan kentinde (arşiv - Reuters)

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Pazartesi sabahı Hartum'un güneyindeki Al-Sahara bölgesinde yer alan Zırhlı Kolordu çevresinde çatışmalar yeniden başladı.

Görgü tanıkları Arap Haber Ajansı'na (ANA) HDK’nın el-Şecera kampına kuzey ve doğu tarafından saldırdığını söyledi. Vatandaşlar, şehir merkezindeki eski Omdurman mahallelerinde iki taraf arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi. Bölge sakinleri ayrıca Omdurman'ın güneyindeki Mühendisler Birliği civarında ve Kolordu'nun batısındaki Umbada el-Mansura, Hamad el-Nil ve el-Murabat mahallelerinde de çatışmaların meydana geldiğini belirtti.

Ordu, Omdurman'ın kuzeyindeki Karari askeri bölgesinden kentin batı ve güneyinde Hızlı Destek Kuvvetlerinin kontrolündeki bölgelere top atışları gerçekleştirdi.

Omdurman şehrini Kuzey Hartum'a bağlayan ve enerji hattının ana noktası olan Şambat Köprüsü'nü kontrol altına almak amacıyla, Ağustos ayının başından bu yana Omdurman mahallelerinde iki taraf arasında çatışmaların temposu arttı.

Görgü tanıkları, HDK’nın konuşlandığı alanlar çevresinde bu sabahın erken saatlerinden itibaren savaş uçaklarının yoğun bir şekilde uçtuğunu, çatışma sesleri ve şiddetli patlamaların duyulduğunu ifade etti.

Hızlı Destek Kuvvetleri, Hartum eyaletinin çoğunu kontrol ederken ordu, Nil'in her iki yakasındaki başkenti oluşturan Omdurman, Bahri ve Hartum bölgelerini birbirine bağlayan köprüler üzerinden ikmal yollarını kesmeye çalışıyor.

Ordu ile HDK arasındaki çatışmalar Nisan ayının ortasından bu yana sürüyor ve çatışmayı sona erdirecek bir çözüm henüz ufukta görünmüyor.

Hamideti, Sudan krizinin çözümüne yönelik vizyonunu sundu

Öte yandan HDK lideri Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), kapsamlı bir çözüm ve yeni Sudan devletinin kurulmasına yönelik bir vizyon sunarak, mevcut krizin çözümünün ‘barışçıl bir çözüme geri dönmek’ olması gerektiğini vurguladı.

Hamideti, çatışmanın çözümünün barışçıl olması gerektiğini belirterek, Sudan'daki savaşların temel nedenlerini ele alan kapsamlı bir siyasi çözüm ve uzun vadeli bir ateşkes anlaşmasına varılması için çalışma çağrısında bulundu.

“Mevcut savaş, Sudan’daki tüm savaşları sona erdiren bir savaş olmalı” diyen Hamideti, hükümet sisteminin, hükümetin her kademesinde adil ve özgür seçimlere dayanan demokratik ve sivil olması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, tek bir profesyonel ulusal askeri kurum inşa etmek için mevcut birçok askeri yapıdan yeni bir Sudan ordusu inşa edilmesi gerektiğini de ifade etti.

HDK lideri, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve Sudan'ın her bölgesinden kadınların iktidara gelmesi için mümkün olan en geniş siyasi ve sosyal tabanın dahil edilmesi için çalışmalar yapılması çağrısında bulundu.

Hamideti; radikal, partizan, aile veya aşiret ideolojisi olsun, yasa dışı tekelci güç ve nüfuz eğilimlerinin yönetimin her kademesinden tasfiye edilmesi gerektiğini belirtti.

Burhan: Ordu ve halk birlik içinde

Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah El Burhan, ‘dünyanın farklı yerlerinden gelen hainler ve paralı askerler karşısında ordu ve halkın birlikte yan yana durduğunu’ söyledi.

Sudan Egemenlik Konseyi, Burhan'ın Port Sudan’daki Flamingo Deniz Üssü'ne yaptığı ziyarete ait bir video yayınladı.

Burhan burada yaptığı konuşmada, ordunun tek başına savaştığını vurgulayarak şunları ekledi:

"Yüce Allah'a güvenerek ve destekçimiz olmadan tek başımıza savaşıyoruz ki bu da bizim çok gurur duyduğumuz bir şey."

Kaynaklar, geçtiğimiz Cuma günü Burhan'ın Nil Nehri eyaletindeki Atbara'da kaldığını ve 48 saat içerisinde ‘geçici idari başkent’ Port Sudan’da bir tura başladığını söyledi.

Burhan, Flamingo Üssü ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Hiçbir anlaşma yok, ellerimizi isyancıların eline bırakmayacağız ve ordu zafere kadar savaşmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Burhan, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında savaşın başladığı 4 ayı aşkın bir süredir ilk kez ülkenin doğusunda Kızıldeniz’e bakan Port Sudan’a gitti.



BM: İsrail, Gazze Şeridi'ne 100 yardım tırının girmesine izin verdi

BM: İsrail, Gazze Şeridi'ne 100 yardım tırının girmesine izin verdi
TT

BM: İsrail, Gazze Şeridi'ne 100 yardım tırının girmesine izin verdi

BM: İsrail, Gazze Şeridi'ne 100 yardım tırının girmesine izin verdi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler'in (BM) bugün İsrail'den yaklaşık 100 yardım tırının daha Gazze Şeridi'ne girmesi için izin aldığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Cenevre'de bir basın toplantısı düzenleyen Laerke, “Bugün dün onaylanan miktardan çok daha fazla tır için talepte bulunduk ve onay aldık” dedi.

Sayıyı belirtmesi istendiğinde ise “Yaklaşık 100” cevabını verdi.

11 haftalık İsrail ablukasının ardından İsrail dün Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan dokuz tır dolusu yardımın Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdi, ancak Laerke bu tırlardan sadece beşinin Gazze Şeridi'ne girdiğini bildirdi.

“Bir sonraki adım bunları teslim almak ve ardından mevcut sisteme göre dağıtmak olacak. Sistemin verimli olduğu kanıtlandı” diyen Laerke, tırlarda çocuklara ve bebeklere yönelik gıda ve beslenme ürünlerinin bulunduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) bir sağlık yetkilisi de aynı basın toplantısında İsrail ablukasının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde yetersiz beslenme oranlarının arttığını ve gıda sıkıntısının devam etmesi halinde bu oranın dramatik ve istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam edebileceğini söyledi.

UNRWA Sağlık Direktörü Akihiro Seita, “Elimde nisan ayı sonuna kadar yetersiz beslenmede artış olduğunu gösteren veriler var. Endişemiz şu ki, mevcut gıda sıkıntısı devam ederse, yetersiz beslenme giderek kötüleşecek ve kontrolümüzden çıkacak” ifadelerini kullandı.