Irak Genelkurmay Başkanı Yarullah, gerginliğin yaşandığı Kerkük şehrine geldi

Yarullah, KDP'ye devredileceği iddia edilen Kerkük'teki ordu karargahında güvenlik yetkilileriyle toplantı yaptı

Kerkük'te yaşanan protestolardan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti (AA)
Kerkük'te yaşanan protestolardan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti (AA)
TT

Irak Genelkurmay Başkanı Yarullah, gerginliğin yaşandığı Kerkük şehrine geldi

Kerkük'te yaşanan protestolardan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti (AA)
Kerkük'te yaşanan protestolardan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti (AA)

Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarullah'ın Kerkük'te yaşanan gerginliğin ardından kente geldiği ve Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) verileceği iddia edilen ordu karargahında yetkililerle güvenlik toplantısı yaptığı bildirildi.

Kerkük Valiliğinden yapılan yazılı yazılı açıklamaya göre, Kerkük Ortak Operasyonlar Karargahı'ndaki toplantıya Yarullah'ın yanı sıra Kerkük Valisi Rakan Said el-Cuburi ile birçok ordu, polis ve istihbarat görevlisi de katıldı.

Genelkurmay Başkanı Yarullah'ın, "Irak Başbakanı Mumammed es-Sudani'nin talimatıyla Kerkük'te güvenliği tesis etmek için geldik." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, toplantının sonucuna dair bilgi paylaşılmadı.

Karargahın KDP'ye verileceği iddialarına tepkilerin sürdüğü Kerkük'te karşı gösteriler düzenlendi

IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı. IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.

Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıkları yapıldığı iddialarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.

Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor. Bu göstericiler Kerkük ile Erbil'i birbirine bağlayan kara yolunu kapalı tutuyor.

Öte yandan Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde bugün akşam saatlerinde toplananlar da karşı gösteri düzenledi.

Kapalı tutulan yolun açılması ve ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaşanan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını söylemişti.

Bunun üzerine şehirde cumartesi yerel saatle 19.00'da başlayan sokağı çıkma yasağı ilan edilmiş, yasağın ne kadar süreceği ise açıklanmamıştı.

Irak Başbakanı es-Sudani de sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerince operasyon başlatılması talimatı vermişti.



ABD hava saldırılarıyla Sana, Saada, El-Hudeyde ve El-Cevf'i hedef aldı

Husi savaşçıları Yemen'in başkenti Sanaa'da ABD'ye karşı geçit töreni düzenledi (DPA)
Husi savaşçıları Yemen'in başkenti Sanaa'da ABD'ye karşı geçit töreni düzenledi (DPA)
TT

ABD hava saldırılarıyla Sana, Saada, El-Hudeyde ve El-Cevf'i hedef aldı

Husi savaşçıları Yemen'in başkenti Sanaa'da ABD'ye karşı geçit töreni düzenledi (DPA)
Husi savaşçıları Yemen'in başkenti Sanaa'da ABD'ye karşı geçit töreni düzenledi (DPA)

Husilere bağlı Al-Masirah TV kanalı Pazar akşamı ABD uçaklarının Sana, Saada, Hudeyde ve Al- Cevf vilayetlerinde çeşitli yerleri hedef alan bir dizi saldırı düzenlediğini bildirdi.

Kanal, saldırıların Hudeyde vilayetindeki Ras İsa limanı ve Kamran Adası'nın yanı sıra Saada şehrinin doğusundaki üç noktayı ve Yemen'in el-Cevf vilayetindeki iki noktayı hedef aldığını söyledi. Saldırılarda herhangi bir can kaybı rapor edilmedi.

Günün erken saatlerinde İsrail haber sitesi Ynet, Yemen'den ateşlenen bir füzenin Ben Gurion Havaalanı'na düştüğünü ve İsrail ambulans servisinin birkaç kişinin hafif yaralandığını duyurduğunu bildirdi.

Husi isyancılar “İsrail havaalanlarını tekrar tekrar hedef alma” niyetinde olduklarını açıklarken, grubun askeri sözcüsü Yahya Saree yaptığı açıklamada “İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırgan operasyonlarını genişletme kararıyla tırmandırmasına karşılık olarak grubun Ben Gurion Havaalanı olarak adlandırılan Lod Havaalanı başta olmak üzere havaalanlarını tekrar tekrar hedef alarak İsrailli düşmana kapsamlı bir hava ablukası uyguladığını duyurdu.

Açıklamada İran yanlısı Husiler, tüm uluslararası havayolu şirketlerine (bu açıklamanın içeriğini) duyurulduğu ve yayınlandığı andan itibaren dikkate almaları ve uçaklarının ve müşterilerinin güvenliğini korumak için düşmanın havalimanlarına yaptıkları tüm uçuşları iptal etmeleri çağrısında bulundu.