Sudan ÖDBG lideri Arman Şarku’l Avsat’a konuştu: Burhan Sudan’ı değil orduyu temsil ediyor

ÖDBG lideri Yaser Arman (Şarku’l Avsat)
ÖDBG lideri Yaser Arman (Şarku’l Avsat)
TT

Sudan ÖDBG lideri Arman Şarku’l Avsat’a konuştu: Burhan Sudan’ı değil orduyu temsil ediyor

ÖDBG lideri Yaser Arman (Şarku’l Avsat)
ÖDBG lideri Yaser Arman (Şarku’l Avsat)

Sudan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) lideri Yaser Arman, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki savaşın, askeri açıdan hala sınırlı olmasına rağmen, muhtemelen daha uzun bir süre devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Arman, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Bunun tehlikelerinden biri de, ülkenin toplumsal bileşenleri arasında kapsamlı bir iç savaşa dönüşmesidir. Buna son vermek için ulusal güçlerden oluşan geniş bir sivil cephenin oluşturulması gerekiyor” dedi.

ÖDBG lideri konuya ifadelerini şöyle sürdürdü;

Silahlı Kuvvetler Komutanı Korgeneral Abdulfettah El Burhan, orduyu barış gündeminde birleştiremez ve bu nedenle darbeyle başaramadıktan sonra ‘Aralık 2019 devrimini’ ortadan kaldırmak için İslamcıların arkasında durduğu savaş gündeminde orduyu birleştirmeye başvuracaktır. İzole edilmiş Ulusal Kongre Partisi ve İslamcılar için bu savaş, iktidara dönmenin bir yoludur.

Burhan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarındaki konuşmasına değinen Arman, “Burhan, ordu komutanı sıfatıyla Silahlı Kuvvetleri temsil ediyor ve demokratik sivil yönetime karşı askeri darbe gerçekleştiren Sudan’ı temsil etmiyor” dedi.

Burhan, ordu komutanı sıfatıyla silahlı kuvvetleri temsil ediyor ve demokratik sivil yönetime karşı askeri darbe gerçekleştiren biri olarak Sudan’ı temsil etmiyor.

Arman, ÖDBG’yi ‘Hızlı Destek Kuvvetleri’nin siyasi kanadı’ olarak nitelendirmenin ‘asılsız suçlama’ olduğunu dile getirerek, bu hamlelerin İslamcılar tarafından siyasi ve sivil toplum hareketini parçalamak ve yok etmek için yapıldığını öne sürdü.

Bu savaşı yönetenlerin izole edilmiş rejimin kalıntıları olduğunu söyleyen Arman, “Sivillerin savaşa katılması yönünde seferberliğin arkasında duruyorlar ve Burhan’ın kendisine saldırıyor, onu Cidde’ye gitmemesi ve ateşkes anlaşmasını imzalamaması konusunda uyarıyor ve savaşı sürdürmeye zorluyorlar” dedi.

Arman, savaşın durdurulmasının önündeki asıl engelin, İslamcıların bu savaşta zafer elde edecekleri yönündeki illüzyonlar olduğunu ileri sürerek, “Sudan’da bir Suriye modeli üretmek için savaşın süresini uzatmaya çalışıyorlar” dedi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times