Mısır: Okullarda devamsızlığı azaltmak için kontroller sıkılaşıyor

Mısır’da yeni eğitim-öğretim yılı başladı

Mısır Eğitim Bakanı Rıza Hicazi (Eğitim Bakanlığı, Mısır)
Mısır Eğitim Bakanı Rıza Hicazi (Eğitim Bakanlığı, Mısır)
TT

Mısır: Okullarda devamsızlığı azaltmak için kontroller sıkılaşıyor

Mısır Eğitim Bakanı Rıza Hicazi (Eğitim Bakanlığı, Mısır)
Mısır Eğitim Bakanı Rıza Hicazi (Eğitim Bakanlığı, Mısır)

Mısır’da yeni akademik yıl başlarken, ülke okullarında devamsızlık kontrolleri sıkılaşacak. Mısır Eğitim Bakanlığı “yeni eğitim-öğretim yılı boyunca çeşitli devamsızlık kontrollerinin uygulanacağını” duyurdu.

Bu kontroller arasında elektronik devamsızlık mekanizmasının etkinleştirilmesi ve okula devamın tüm öğrenciler için zorunlu olduğunun vurgulanması yer alıyor. Bakanlık Sözcüsü Şadi Zalta, “Öğrencinin okula devam etmesini engelleyen sağlık koşulları olmadığı sürece, öğrencilerin okula devam etmemesi için hiçbir gerekçe yok” dedi.

Mısır Eğitim Bakanı Rıza Hicazi, daha önce öğrencilerin devamlılığına not verilmesini de içeren bir okul disiplin yönetmeliği açıklamıştı. Öğrencilerin davranış sorunlarını çözmek ve nedenlerini araştırmak üzere çeşitli eğitim kademelerinde "Okul Koruma" Komitesi de oluşturuldu.

Eğitim Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin zaman haritasını açıkladı. Devlet, dil ve özel okulların tüm eğitim kademeleri için  1 Eylül’de başlayıp yarı yıl tatili 27 Ocak’ta başlayacak. 8 Haziran'da ise eğitim-öğretim yılı sona erecek.

Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlara göre, özellikle ortaöğretim düzeyinde öğrencilerin okula gitmeyi reddetmesi, Mısır okullarında farklı zaman dilimlerinde yaşanan bir kriz.

Ayn Şems Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden eğitim uzmanı Prof. Dr. Tamer Şevki, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Okullardaki devamsızlık krizi, çeşitli derslerde öğretmen eksikliğinin bulunması, öğrencinin müfredatı basit ve kolay bir şekilde açıklayabilecek seçkin bir öğretmen bulamaması, bu nedenle insanların özel öğretmen ve özel ders merkezleri arayışıyla okulu terk etmesi ve bazı okulların spor alanları ve tiyatrolar gibi öğrenciler için cazip aktivitelerden yoksun olması gibi birçok nedenden kaynaklanıyor.

Şevki sözlerine şöyle devam etti: "Öğrencilerin okula devamsızlık nedenlerinden biri, bazı öğrencilerle eğitim dışı etkileşim ve bazı öğrenciler için okulun sınav, değerlendirme ve ceza ile zihinsel olarak ilişkilendirilmesi ve bu durumun onlarda bir tür korku yaratmasıdır."

Şevki, okullardaki devamsızlık sorununu çözmek için, “okulun öğrenciler için cazip hale getirilmesini, onlara çeşitli aktiviteler ve hobiler edinme fırsatı verilmesini, okul dışında özel ders merkezleri sağlanmasını, okulların görevlerinin yakından takip edilmesini, okullardaki devamsız öğrenci sayılarına ilişkin günlük raporlar hazırlanmasını ve son olarak en düşük yüzdeleri kaydeden okul yönetimlerinin onurlandırılmasını" önerdi.

Mısır'daki Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkezi Ajansı'nın son istatistiklerine göre, üniversite öncesi eğitim gören öğrenci sayısının (ilköğretim, hazırlık ve ortaöğretim) yaklaşık 26 milyon 300 bin öğrenci olduğu tahmin ediliyor.

Bu bağlamda Mısır Eğitim Bakanı son açıklamalarında "Bakanlık seçkin bir eğitim sistemi sağlamayı amaçlıyor; kalite güvencesine dayalı olarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşacak ve eğitim süreci boyunca tüm okullarda üniversite öncesi eğitimin çeşitli aşamalarında ve türlerinde öğretmenlerle birlikte öğrenciler için uygun, iyi, güvenli ve sağlıklı bir iklim yaratacaktır. Yeni eğitim-öğretim yılının disiplinli ve güvenli geçmesi için, okul düzeni ve disiplin yönetmeliğinin öğrencinin okul içinde ve dışında öz disiplinini sağlamayı amaçladığını" vurgulayarak, "Mısır okullarında disiplinin önemli bir önceliği temsil ettiğini" kaydetti.



Suriye'ye destek bugün Bağdat zirvesinde

Arap dışişleri bakanları "Bağdat Zirvesi" hazırlık toplantısında (Arap Birliği)
Arap dışişleri bakanları "Bağdat Zirvesi" hazırlık toplantısında (Arap Birliği)
TT

Suriye'ye destek bugün Bağdat zirvesinde

Arap dışişleri bakanları "Bağdat Zirvesi" hazırlık toplantısında (Arap Birliği)
Arap dışişleri bakanları "Bağdat Zirvesi" hazırlık toplantısında (Arap Birliği)

Arap Birliği'nin 34. olağan zirvesi bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta liderler ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Gündemin ilk sırasında "Suriye'de kapsamlı diyalogu” destekleyen bir karar yer alıyor.

Şarku'l Avsat, Bağdat Deklarasyonu taslağı ve zirve kararlarının "Suriye halkının, tüm bileşenleri ve mezhepleriyle birlikte tercihlerine saygı gösterilmesi" çağrısında bulunacağını ve "nüfusun tüm kesimlerinin ve bileşenlerinin inançlarına saygı duyarak, çeşitliliği ve toplumsal barışı koruyan kapsamlı bir siyasi geçiş süreciyle ilerlemenin ve Suriye'nin yeniden inşasının gerekliliğini" vurgulayacağını öğrendi.

Filistin konusunda ise Arap liderlerin, Filistinlilerin “kendi toprakları içinde veya dışında” yerlerinden edilmesini reddeden, “Gazze'deki savaşın derhal durdurulmasını ve masum sivillerin acılarını artıran tüm düşmanca eylemlerin sona erdirilmesini” talep eden ve “iki devletli çözümün uygulanması için geri dönüşü olmayan adımların atılmasını” vurgulayan bir kararı onaylamaları umuluyor.

Sudan konusunda ise, “bu ülkedeki çatışmayı, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde sona erdirmek ve sürdürülebilir çözümler bulmak için Cidde sürecini yeniden başlatmak” konusunda Arap mutabakatı beklenirken, “anlaşmazlıkların güç kullanarak çözülmesine” karşı uyarıda bulunulacak.