Lübnan'da yargı krizi derinleşiyor

Beyrut'taki Adalet Sarayı (AFP)
Beyrut'taki Adalet Sarayı (AFP)
TT

Lübnan'da yargı krizi derinleşiyor

Beyrut'taki Adalet Sarayı (AFP)
Beyrut'taki Adalet Sarayı (AFP)

Lübnan Adalet Bakanı Henry Huri’nin Hakimler Kulübü’nün tüm üyelerini kulüp tarafından yapılan ve sosyal medyada yayınlanan açıklamalar dolayısıyla adli denetime sevk etme kararıyla ülkede yeni bir hukuk krizi yaşanıyor. Huri, denetim kurumundan tüm kulüp üyelerini soruşturmaya tabi tutmasını, onlara karşı cezai tedbirler almasını talep etti.

Adalet Bakanı'na yakınlığı ile bilinen kaynaklar, bu prosedür hakkında yorum yapmayı reddetti. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, konunun tam bir gizlilik ilkesine tabi olduğunu, olumlu ya da olumsuz yorum yapılamayacağını belirtti.

Hakimler Kulübü geçtiğimiz Cuma günü yaptığı son açıklamada, Beyrut Temyiz Mahkemesi ilk başkanı hakim Habib Rızkullah’ın yayınladığı muhtırayı eleştirdi. Muhtırada, emekliliğe sevk edilen meslektaşlarının yerine hakimlerin atanması öngörüldü. Hakimler Kulübü, valiliklerdeki cumhuriyet savcısı veya ilk soruşturma hakimi kadrolarının boşalması durumunda en yüksek rütbeli veya en yaşlı hakimin değiştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Aynı zamanda, “Son zamanlarda yaşananlar tahammül edilemeyecek bir ihlaldir. Yeni karara, yargıyı bu noktaya getiren ve son nefesine kadar katletmeye devam eden seçicilik, karamsarlık ve kötü niyetlilik hakim oldu” vurgusunda bulundu.

Beyrut'taki Adalet Sarayı çevreleri, bilhassa yeni adli yılın başlangıcına denk gelen bu gelişmelerin daha da kötüye gideceğinden korkuyor. Bu durum, Hakimler Genel Kurulu toplantısında kaydedilen atmosfer ile farklılık gösterdi. Bu toplantıda Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Hakim Süheyl Abbud, hakimlerin çalışmalarına devam etmelerini, gerilimi artırmaktan kaçınmalarını, mali, sosyal ve ahlaki açıdan hakimlerin endişelerini ortadan kaldıracak çaba gösterme sözü verilmesini diledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan yargı kaynakları, “Hakimler Kulübü idari organı üyeleri Adli Teftiş Kurulu huzuruna çıkarılarak uzun ve ciddi bir soruşturmaya tabi tutuldu. Adalet Bakanı'nın Hakimler Kulübü'nü incelemeye göndermesi ilk değil. Hakimler Kulübü Başkanı Hakim Faysal Mekki’yi daha önce üç kez teftişe göndermişti. Ancak bu kez kulübü tüm üyeleriyle birlikte cezalandırmaya karar verdi. Sorgulanmalarını ve haklarında cezai tedbirlerin alınmasını talep etti. Bu tedbirin amacı, Hakimler Kulübü'nü susturmak, herhangi bir açıklama yapmasını engellemek, ülkede diğer görüşlerin susturulması yönünde genel bir atmosfer yaratmaktır. Yargıçların, Lübnan'da yargının karşı karşıya olduğu krizlere ve adaletin başarısızlığına ışık tutmasının engellenmesi isteniyor” ifadelerini kullandı.

Hakimler Kulübü’nün 112 üyesi sessizliğini koruyarak bu kararı aralarında gizlice istişare etti. Aynı kaynaklar, “Bu hoşnutsuzluk, kulüp dışındaki hakimleri de etkiledi. Bilhassa adalet saraylarının ve mahkemelerin kötüleşen koşullarını, hakimlerin en temel haklarından mahrum edilmesini protesto etmek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayı başında iş bırakıldığını duyuranları. Bakan Huri, Hakimler Kulübü'nü sona erdirmeyi amaçlıyor olabilir. Zirâ onları adli denetime sevk ederek rekor kırdı. Bakanın önceliklerinin yargısal izolasyonun nedenlerini ele almak ya da yargıçların kararlılığını sağlayacak unsurları sağlamak değil, yargı makamlarıyla ilişkilerde eleştiren ve hataları düzelten herkesi susturmayı amaçladığı anlaşılıyor. Siyasi otoriteden bağımsız bir otorite olduğunu düşünmeyi reddediyor” vurgusunda bulundu.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.