İsrail ile çatışmalarını sürdüren Hizbullah'ın lideri Nasrallah "sessiz"

Daha önce neredeyse her hafta kameralar karşısına geçip açıklamalarda bulunan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 7 Ekim'den bu yana tek bir konuşma veya açıklama dahi yapmaması dikkati çekiyor

Hasan Nasrallah (AA)
Hasan Nasrallah (AA)
TT

İsrail ile çatışmalarını sürdüren Hizbullah'ın lideri Nasrallah "sessiz"

Hasan Nasrallah (AA)
Hasan Nasrallah (AA)

Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında şiddeti giderek artan çatışmalara rağmen herhangi bir açıklama yapmayarak sessizliğini koruyor.

İran destekli Hizbullah, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından bir açıklama yaparak "tarafsız olmadıklarını, Filistin direniş gruplarını destekleyeceklerini" duyurdu.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ile İsrail ordusu arasında karşılıklı çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalarda Hizbullah şu ana kadar 26 mensubunu kaybetti.

Ancak tüm yaşananlara rağmen daha önce neredeyse her hafta kameralar karşısına geçip açıklamalarda bulunan Hizbullah lideri Nasrallah'ın 7 Ekim'den bu yana tek bir konuşma veya açıklama dahi yapmaması dikkati çekiyor.

Nasrallah'ın 2006'daki konuşması ile savaş başlamıştı

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 12 Temmuz - 14 Ağustos 2006'da yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan savaş resmen başlamadan önce Nasrallah kameraların karşısına geçerek açık bir şekilde savaşı başlattıklarını duyurmuştu.

O dönem Hizbullah tarafından Beyrut açıklarında İsrail'e ait bir savaş gemisinin hedef alınmasından sonra Nasrallah, "Direniş ateşi altında batan İsrail gemisine bakın." demiş ve sonrasında 33 gün süren savaş resmen başlamıştı.

Hizbullah lideri, 2006'daki gelişmelerin aynısının 8 Ekim'den bu yana yaşanmasına rağmen kamuoyuna yönelik Hizbullah'ın topyekûn savaşa katılıp katılmayacağına dair net bir mesaj vermedi.

"Tüm seçenekler masada"

İsrail ile çatışmaların başladığı tarihten bu yana Nasrallah'ın, üst düzey seviyede gerçekleştirdiği ve toplantının içeriğine dair açıklamanın yapıldığı tek görüşmesi 13 Ekim'de Beyrut'ta İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile oldu.

Abdullahiyan-Nasrallah görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada öne çıkan ifade "İsrail ile savaşa girip girilmemesi hususunda tüm senaryoların hazır olduğu" şeklinde idi.

Ayrıca Abdullahiyan, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği bir demeçte, Nasrallah'a işaret ederek "Tüm senaryoların masada olduğunu bana bildirdi." ifadesini kullanmıştı.

"Vakti geldiği zaman konuşacak"

AA, Hizbullah'n Basın Sorumlusu Rana Sahili'ye, "Nasrallah'ın neden sessiz kaldığı ve bir açıklama yapmadığı?" sorusunu sordu.

Bu soruya Sahili, "Vakti geldiği zaman konuşacak. Şu anda, ne zaman konuşacağı tam olarak belli değil." yanıtını verdi.



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.