Haaretz gazetesi: İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim

İsrail'in Haaretz gazetesi, yaklaşık bir aydır İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin hala Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın kontrolünde olduğunu bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Haaretz gazetesi: İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim

(AA)
(AA)

Haaretz'in kıdemli askeri uzmanlarından muhabir Amos Harel'in imzasıyla gazetede, "İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim" başlığıyla bir analiz yayımlandı.

İsrail'in Gazze kentini fiilen kuşatmasıyla beraber Hamas mensupları ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğine yer verilen analizde, "İsrail ordusu, havadan da dahil olmak üzere büyük miktarda askeri güç eşliğinde, yavaş ve sistemli bir şekilde ilerleyen bir parçalama taktiği kullanıyor." denildi.

İsrail hava saldırılarının, genellikle kara kuvvetlerinin talimatları doğrultusunda küçük hata payları ile yalnızca birkaç dakika sürdüğü iddia edilen analizde, İsrail ordusunun açıklamalarının aksine, "Zayıf yönlerden birinin, kara operasyonunda birçok Hamas mensubunun öldürme yeteneğiyle ilgili olmaya devam ettiği" belirtildi.

Analizde, İsrailli üst düzey askerlerin, yüzlerce Hamaslının öldürüldüğüne ilişkin raporların "kesin ve yeterli olmadığı düşüncesi taşıdığına dikkati çekilerek, "Asıl zorluk, İsrail hükümeti ve ordusunun misyonu Hamas'ın yönetimini yok etmek ve askeri gücünü bertaraf olarak tanımlaması nedeniyle diğer faktörlerin yanı sıra misyonun tanımlanmasında yatmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Gazze'de daha önce düzenlenen operasyonlara katılan komutanlar ve yedeklerin bu seferki yıkımın şiddetiyle daha önceki çatışmalarda yaşananlar arasında hiçbir karşılaştırma olmadığı yönündeki ifadelerine yer verilen analizde, bu hedefin yolunun tamamen belirsiz olduğu kaydedildi.

Analizde, İsrail ordusunun gerçek bir savaş durumu içinde olduğu ve sınırlı operasyonlara kalkışmadığı ifade edilerek, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesinde mahallelerin İsrail ordusunca tamamen yerle bir edildiği vurgulandı.

Hamas'ın taktiği

Hamas'ın, savunma tünelleri ağına güvendiği, savaşçılarını anti tank füzeleri fırlatmak için açıklıklardan gönderdiği ve İsrail ordusunun zırhlı araçlarının yakınına patlayıcı cihazlar yerleştirdiği belirtilen analizde, Hamas'ın aynı zamanda saldırılarında insansız hava araçları da kullandığı ifade edildi.

Analizde, "Bu durum birçok soruna yol açabilir. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyine büyük güçler getirdi ve çok sayıda zırhlı aracı ileri sürdü. Bu da yeraltında saklanan gerilla güçlerine karşı savaşta düşmana birçok hedef sağlıyor." denildi.

Mevcut durumda İsrail'in uyguladığı şiddetli baskıya rağmen belirgin bir baskısının olmadığına işaret edilen analizde, Hamas'ın hala aktif bir şekilde hakimiyetini ve faaliyetini sürdürdüğü vurgulandı.

Washington'un sabrı

Analizde, ABD'nin İsrail'in yürüttüğü operasyona ilişkin sabrının tükenmek üzere olduğu uyarısı yapılarak, "Uzun süren çatışmalar göz önüne alındığında Washington'un İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarına karşı sabrının azalmaya başladığı satır aralarında hissediliyor." ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardımın girişine izin vermesi çağrısı hatırlatılan analizde, Blinken'ın Gazze'de insani bir felaket uyarısı yaptığı, savaşı durdurmanın İsrailli esirlerin serbest bırakma çabalarına yardımcı olacağını belirttiği aktarıldı.

Blinken, dün sürpriz bir şekilde işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.



UNRWA: Gazze Şeridi'ndeki 50 çalışanımız İsrail hapishanelerinde kötü muameleye maruz kaldı

Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından işletilen bir klinikteki çalışan ilaç dağıtıyor. (AFP)
Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından işletilen bir klinikteki çalışan ilaç dağıtıyor. (AFP)
TT

UNRWA: Gazze Şeridi'ndeki 50 çalışanımız İsrail hapishanelerinde kötü muameleye maruz kaldı

Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından işletilen bir klinikteki çalışan ilaç dağıtıyor. (AFP)
Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından işletilen bir klinikteki çalışan ilaç dağıtıyor. (AFP)

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bugün, 50'den fazla çalışanının Gazze Şeridi'nde İsrail ordusu tarafından alıkonuldukları sırada kötü muameleye maruz kaldıklarını ve canlı kalkan olarak kullanıldıklarını açıkladı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ekim 2023'te savaşın başlamasından bu yana, aralarında öğretmen, doktor ve işçilerin de bulunduğu 50'den fazla UNRWA personeli gözaltına alındı ve kötü muameleye maruz kaldı. En korkutucu ve insanlık dışı şekillerde muamele gördüler. Dövüldüklerini ve canlı kalkan olarak kullanıldıklarını bildirdiler” ifadelerini kullandı.

Lazzarini, paylaşımında, İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan bir personelin şu ifadesine yer verdi: “Yaşadığım kâbusun sona ermesi için ölmeyi diledim.”

Gözaltına alınanların ‘uykusuz bırakıldığını, aşağılandığını, ailelerine zarar vermekle tehdit edildiğini ve üzerlerine köpek salındığını’ belirten Lazzarini, “Birçoğu itirafta bulunmaya zorlandı ki bu her türlü standarda göre dehşet verici ve utanç verici bir durum” dedi.

İsrail ordusundan suçlamalara henüz bir yanıt gelmedi.

UNRWA, Filistinlilere insani yardım hizmeti sağlayan başlıca Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu. Ancak İsrail Knesset'i, İsrail kurumlarının UNRWA ile iş yapmasını yasaklayan bir yasa çıkardı.

Bu yasa, kurumun en çok ihtiyaç duyduğu dönemde faaliyetlerini aksatıyor.

Knesset, UNRWA'nın Gazze Şeridi'ndeki Hamas mensuplarını koruduğu suçlamaları nedeniyle ajansın çalışmalarına karşı bu yasayı kabul etti. BM ve bazı bağışçı devletler, bir soruşturma komisyonunun asılsız olduğu sonucuna vardığı bu suçlamaları reddediyor.

Lazzarini'nin yorumları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün İsrail'in savaştan harap olmuş Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine tam bir abluka uygulamasından 50 günden fazla bir süre sonra Filistinlilere karşı insani yükümlülüklerine ilişkin bir haftalık oturumlara başlamasıyla geldi.

İsrail oturumlara katılmamasına rağmen, bunları meşruiyetini elinden almayı ve itibarını zedelemeyi amaçlayan ‘sistematik bir zulmün parçası’ olarak değerlendirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar dün yaptığı açıklamada, “Mahkemede olması gereken İsrail değil, BM ve UNRWA'dır” dedi.