Eski İsrail milletvekili Ebu Şehade, Filistinli olarak İsrail'de yaşamanın zorluklarını anlattı

Eski İsrail Meclisi (Knesset) milletvekili Sami Ebu Şehade, İsrail'de yaşayan bir Filistinli olmaya ilişkin, "İsrail devletindeki hiçbir şeyde yeterince temsil edilmiyoruz" ifadesini kullandı

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)
TT

Eski İsrail milletvekili Ebu Şehade, Filistinli olarak İsrail'de yaşamanın zorluklarını anlattı

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)

İsrail'de Filistinlilerin hakları için mücadele eden Balad Partisinin lideri Ebu Şehade, İsrail'de yaşayan bir Filistinli olmanın zorluklarını anlattı.

İsrail Meclisinde 2019'dan 2022'ye kadar görev yapan 47 yaşındaki Ebu Şehade, "Dünyanın çoğu bizden haberdar değil. İsrail 1948 yılında kurulduğunda, Filistin devletinin yıkıntıları üstüne inşa edilmişti." dedi.

Ebu Şehade, 1948'den beri İsrail'in "ırkçı politikalarına" maruz kaldıklarını ve "karar alma süreçlerinde yer alamadıklarını" ifade ederek, "İsrail devletindeki hiçbir şeyde yeterince temsil edilmiyoruz." görüşünü aktardı.

İsrail'in Yafa kentinde yaşayan Ebu Şehade, "1948 yılında kentin nüfusunun yüzde 98'i sürgün edildi. Güneye gidenler bugün Gazze'de mülteci olarak yaşıyor, bu yüzden İsrail Gazze'yi bombaladığında ailelerimizi yitiriyoruz." açıklamasında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında akrabalarını kaybeden Ebu Şehade, İsrail'de bir Filistinli olarak yaşamanın daha da zorlaştığını ve insanların "savaşa karşı olduklarını söylemelerinin bile engellendiğini" ifade etti.

Ebu Şehade, "İsrail ordu sözcülerinin söylemini benimsemezseniz, Hamas'ı destekleyen bir terörist olarak yaftalanıyorsunuz." değerlendirmesini yaptı.

"Bu hasta bir toplum"

"Barış isteklerinin gayrimeşru kabul edildiğini" söyleyen Ebu Şehade, "Atom bombalarından, Gazze'nin tamamen yok edilmesinden ve Gazze'deki insanların öldürülmesinden bahsedenler ise meşru kabul ediliyor. Bu hasta bir toplum." yorumunu yaptı.

Ebu Şehade, İsrail'deki kamuoyu fikrine ilişkin yapılan bir anketin altını çizerek, "İsrail ordusunun yeterince şiddet kullanmadığını düşünen büyük bir çoğunluk var. Bütün bu yıkımın, çocukların ve kadınların öldürülmesinin üzerine hala büyük bir destek var." diye konuştu.

İsrail toplumunun "yalnızca küçük bir kısmının" sorunun silahsız çözümünü savunduğunu belirten Ebu Şehade, şunları aktardı:

Tarihi öğrenme şekilleri, Holokost ve tarih boyunca her zaman kurban olma anlatısıyla yetiştirilme biçimleri, nüfusun büyük çoğunluğunu Filistinlilerin acılarına ve çektiklerine karşı körleştiriyor.

Nasıra kentindeki savaş karşıtı protestolarda gözaltına alındığını söyleyen Ebu Şehade, "Beni karakola götürdüler. Onlara bunun yasa dışı olduğunu söyledim. 'Ne diyorsun sen? Kanun falan yok.' dediler." ifadelerini kullandı.

"Netanyahu politik kariyerini bitirdi"

Gazze'de yaşananların olası sonuçlarına dair tahminlerini de aktaran Ebu Şehade, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "politik kariyerini bitirdiğini" söyledi.

Ebu Şehade, İsrail'in, diplomatik ilişkiler ve dünyada nasıl görüldüğü açısından da "savaşının bedelini çok ağır ödediğini" kaydederek, "İsrail'in demokratik bir yönetimle alakası yok, demokrasiden çok uzak. İsrail'de çok fazla ırkçılık var. İsrail, sadece Filistinliler için değil, tüm komşuları için tehlikeli." görüşünü paylaştı.

"ABD savaşın bir parçası"

Eski İsrail Meclisi Üyesi Ebu Şehade, "ABD'nin İsrail'e hem askeri hem de ekonomik yardımda bulunduğunun" altını çizerek, "ABD savaşın bir parçası. Gazze'de halkıma karşı işlenen suçlardan onlar sorumludur." dedi.

Öte yandan Ebu Şehade, Filistin'i destekleyen de çok ülke olduğuna değinerek, "Bu sefer daha iyi bir geleceğe yol açabilecek çok daha ciddi bir barış süreci yaşayacağımızı düşünüyorum." açıklamasında bulundu.



Suriye'deki yeni yönetimin lideri Faruk eş-Şara ile görüştü ve ulusal diyalog çağrısı yaptı

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
TT

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Faruk eş-Şara ile görüştü ve ulusal diyalog çağrısı yaptı

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera, bugün devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarının son yıllarında siyaset dışına itilen eski başkan yardımcısı Faruk eş-Şara ile bir araya geldi ve onu ulusal diyalog konferansına katılmaya davet etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Faruk'un kuzeni Mervan eş-Şara, “Ahmed eş-Şera Şam'a girdiği ilk günlerden itibaren Faruk eş-Şara'yı Şam'daki evinde ziyaret etti ve onu yakında düzenlenecek ulusal diyalog konferansına katılmaya çağırdı. Kuzenim Faruk bu daveti kollarını açarak kabul etti. Tesadüfe bakın ki kuzenim en son 2011 yılında Sahara Otel'de düzenlenen ulusal diyalog konferansına katılmıştı ve bundan sonra ilk kez önümüzdeki ulusal diyalog konferansına katılacak” ifadelerini kullandı.

Hdhh
Eski Suriye Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara şair Hadi Danyal ile birlikte (Facebook)

Faruk eş-Şara, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca Suriye'nin dış politikasını şekillendiren ana sütunlardan biri oldu. Deneyimli siyasetçi, 1984 yılında merhum Devlet Başkanı Hafız Esed döneminde dışişleri bakanı olarak görev yaptı ve oğlu Beşşar 2000 yılında iktidara geldiğinde de bu görevde kaldı.

2006'da başkan yardımcısı olarak atandı ve Esed karşıtı protestoların patlak vermesinden aylar sonra 2011'de Şam'daki Sahara Otel'de düzenlenen ulusal diyalog konferansına başkanlık etti. Konferans sırasında eş-Şara çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulunan açıklamalar yaptı ve ardından uzun bir süre siyaset sahnesinden kayboldu.

Kuzeni, şimdi 86 yaşında olan Faruk eş-Şara'nın ‘ev hapsinde tutulduğunu, şoförü ve özel korumasının Esed rejiminden kaçma girişimini kolaylaştırmak suçlamasıyla hapse atıldığını ve geçen süre boyunca Şam'dan ayrılmasına izin verilmediğini’ söyledi.

Kdjkd
 (sağdan sola) Faris Buiz, Refik Hariri, Faruk eş-Şara, İlyas el-Heravi, Abdulhalim Haddam ve Gazi Kenan (Getty Images)

Mervan, “Kuzenimin sağlığı iyi ve şu anda Beşşar'ın 2000'den bugüne kadarki tüm yönetim dönemini anlatan bir kitap yayınlamaya hazırlanıyor” dedi.

Protestoların başlangıcından bu yana Faruk eş-Şara, mevcut rejime olan sadakati ile protestoların fitilinin ateşlendiği memleketi Dera'ya olan bağlılığı arasında kaldıktan sonra arabulucu rolü oynamayı teklif etti.

Cenaze törenlerinde ya da kişisel bir ziyaret sırasında nadiren görünmesi dışında 2011'den bu yana medya objektiflerinde ve resmi toplantılarda yer almadı.

Ailenin soyağacı tarihçisi olduğunu ifade eden Mervan, Ahmed ve Faruk eş-Şara'nın uzaktan akraba olduklarını belirterek şunları söyledi: “Biz aslında tek bir aileyiz. Ahmed eş-Şera'nın büyükbabasının erkek kardeşi Faruk'un teyzesiyle evli.”

Faruk eş-Şara, Esed'in protestolara yaklaşımıyla ilgili görüş ayrılıklarını kamuoyuna açıklayan tek yetkiliydi.

Aralık 2012'de Lübnan gazetesi el-Ahbar'a verdiği bir röportajda, Esed'in ‘nihai zafere ulaşana kadar olayları askeri yollarla çözme arzusunu gizlemediğini’ belirten Faruk eş-Şara, “Muhalifler savaşı askeri olarak çözemez. Güvenlik güçleri ile ordu birliklerinin yaptıkları da bir çözüm sağlamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Krizi sona erdirecek bir geçiş dönemi üzerinde anlaşılması halinde Esed'in olası halefi olarak adı geçmişte defalarca gündeme gelen Faruk eş-Şara, bölge devletlerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerini kapsayan ‘tarihi bir çözüm’ çağrısında bulundu.

Faruk eş-Şara Temmuz 2013'te iktidardaki Baas Partisi'ndeki görevinden alındı. Yaklaşık 25 yıllık görev süresinin ardından Beşşar Esed'in iktidarı, 8 Aralık günü şafak vakti Ebu Muhammed el-Culani olarak bilinen Ahmed eş-Şera liderliğindeki Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif grupların Şam'a girmesi ve devlet başkanının kaçmasıyla sona erdi.