Mısır Cumhurbaşkanlığı: Yurtdışındaki vatandaşlar seçimlerde oy kullanmaya devam ediyor

Yurt dışındaki oy kullanma işlemi, diplomatik heyetlerdeki 137 alt komite aracılığıyla devam ediyor.

Mısır Göç Bakanı yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanma işlemlerini takip ediyor. (Mısır Göç Bakanlığı)
Mısır Göç Bakanı yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanma işlemlerini takip ediyor. (Mısır Göç Bakanlığı)
TT

Mısır Cumhurbaşkanlığı: Yurtdışındaki vatandaşlar seçimlerde oy kullanmaya devam ediyor

Mısır Göç Bakanı yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanma işlemlerini takip ediyor. (Mısır Göç Bakanlığı)
Mısır Göç Bakanı yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanma işlemlerini takip ediyor. (Mısır Göç Bakanlığı)

Yurtdışında ikamet eden Mısırlılar, dün (cumartesi) yurtdışında oy kullanımının başlamasının ikinci gününde Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanmaya devam etti. Mısır Ulusal Seçim Kurulu Yürütme Organı Direktörü ve Mısırlıların yurtdışındaki oy verme işlemlerini takip eden Operasyon Odası’nın Başkanı Ahmet el-Bendari, “Toplam 137 oy verme alt komitesinin bulunduğu 121 diplomatik heyetteki çalışmaların düzenli bir şekilde ilerlediğini” bildirdi.

Bendari, dün yaptığı açıklamada “oy verme işleminin ikinci gününde dünyanın çeşitli yerlerindeki büyükelçilik ve konsolosluklarda Mısırlıların yurtdışındaki oy verme işlemlerinin 24 saat boyunca periyodik olarak izlendiğine” dikkat çekti. Bendari, yurtdışındaki diplomatik heyet üyelerine “oy verme hakkının kurallara göre kayıtlı olan ulusal kimlik kartı veya geçerli çipli bir pasaport sahibi olan seçmenlerin hepsi için garanti edildiğini” vurguladı.

Bendari, dün canlı yayın ve video konferans aracılığıyla çeşitli diplomatik heyetlerle oy verme sürecinin ilerleyişini takip etti. Bendari, “Oy verme işlemlerinin takibi, seçim gününün sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar. Oy verme işlemlerinin takibi, seçmenlerin oylarını kullanmalarını sekteye uğratmamak için oy kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek engellerin çözülmesini ve ortadan kaldırılmasını kolaylaştırır” dedi.

sdwerg
Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Cidde'de oy kullanan bir Mısır vatandaşı (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ülke sınırları dahilindeki oy verme işleminin 10-12 Aralık tarihleri arasında yapılması ve sonuçların aynı ayın 18'inde açıklanması planlanıyor. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde, yurt dışındaki Mısırlılar için 5, 6 ve 7 Ocak 2024'te, yurt içindeki Mısırlılar için ise 8, 9 ve 10 Ocak 2024 tarihlerinde seçimler yapılacak. Sonuçlar 16 Ocak'ta açıklanacak.

Şarku’l Avsat’ın edindiği verilere göre, 2018 yılında Mısır'da yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, oy kullanma hakkına sahip toplam 59,1 milyon vatandaştan 24,3 milyon kişi seçimlere katılım gösterdi. Bu sayı, katılım oranının yüzde 41,05 olduğunu gösteriyor. Katılım oranının en yüksek olduğu yer, yüzde 58,76'lık oranla Vadi Cedid vilayeti oldu.

Mısır’daki cumhurbaşkanlığı yarışında mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Ferid Zahran, Vefd Partisi Genel Başkanı Abdussened Yemame ve Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Hazım Ömer ile yarışıyor.

Bu arada, Göç ve Yurtdışındaki Mısırlıların İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Suha Cundi, dün yaptığı açıklamada, “yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanmalarını, sosyal medya platformları, e-posta, telefon numaraları ve diğer iletişim araçları olsun, yurtdışındaki Mısırlılara duyurulan tüm araçlar aracılığıyla takibe devam ettiklerini” doğruladı.

Mısır Göç Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, “Yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanma sürecini takip eden operasyon odası, Almanya, Suriye, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’dan, büyükelçilik ve konsolosluklardaki seçim merkezlerinin adresleri, oy kullanma tarihleri ve yurtdışındaki Mısırlılar için oy kullanma ile ilgili prosedürleri içeren bir dizi soru aldı.” Oy verme işlemi, her ülkenin yerel saatine göre sabah dokuzdan akşam dokuza kadar devam etti.

dwf

Mısır Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkezi Ajansı tarafından 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre, yurtdışında ikamet eden Mısırlıların çoğu, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap ülkelerinde yoğunlaşıyor. İkinci sırada ise Amerika kıtası ülkeleri geliyor.

Mısır Göç Bakanı, dün yaptığı açıklamada, “Yurtdışında ikamet eden ve yurtdışındaki Mısırlılar için ilan edilen seçim zamanlarında tatil için Mısır'da bulunan vatandaşların, ülke içinde ilan edilen seçim zamanlarında Mısır'daki seçim bölgesinde oy kullanabileceğini” belirtti. Kısa süreliğine seyahat edip de seçim boyunca ülkeye geri dönmeyecek olan Mısırlılarla ilgili de bilgi veren bakan, “Büyükelçilik ve konsoloslukları bilgilendirerek 1, 2 ve 3 Aralık günlerinde yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanmaları için ilan edilen günlerde oy kullanabileceklerini” vurguladı. Ayrıca Bakan, “Yaşadığı ülkeden başka bir ülkede bulunan yurt dışındaki Mısırlılar, bulundukları ülke içindeki onaylanmış seçim merkezlerinde oy kullanma hakkına sahiptir” dedi.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.