Cezayir, Mali'deki Wagner milislerine ilişkin kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, ‘hakaret’ olarak değerlendirdiği bu durumu kınadı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
TT

Cezayir, Mali'deki Wagner milislerine ilişkin kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı

Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, hükümetin Mali'deki durumla ilgili gelişmelere ilişkin tutumuna değinen bir açıklamada kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı. Yapılan açıklamada, Wagner milislerinin desteğiyle düzenli ordunun Cezayir sınırının kuzey kesimini kontrol altına almasının ardından Mali'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ülke hükümetinin tutumu ele alındı. Öyle ki muhalefet, uzun yıllardır bu duruma karşı çıkıyordu.

swerg
Ülkenin kuzeyindeki Mali Ordusu askerleri. (Mali siteleri)

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mali hakkında dün (Cumartesi) dolaşan ve sosyal medyada Dışişleri Bakanlığı'na atfedilen bilgilerin yanlış, asılsız ve sadece manipülasyon olduğunu” bildirdi. Bakanlık, “kendisine yönelik hakaret” olarak değerlendirilen bu durumu kınadı ve “görevini yerine getirirken asla Facebook veya başka bir sosyal medya platformu aracılığıyla iletişim kurmadığını” vurguladı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'nın antetli kağıdını taşıyan sahte açıklama sosyal medyada yayıldı. Cezayir'in “Mali silahlı kuvvetleri ve Wagner milisleri tarafından Azavad bölgesinde her gün gerçekleştirilen skandal ve kışkırtıcı ihlallere ilişkin şiddetli kınamasını ifade ettiği” belirtildi. Açıklamada ayrıca, geçtiğimiz günlerde Mali'nin kuzeyindeki en büyük şehir olan ve Cezayir sınırına yakın Kidal kentindeki bir pazara düzenlenen saldırıya değinildi. Azavad, üç ana şehirde (Kidal, Gao ve Timbuktu) yaşayan Tuareg kabilelerine verilen bir isimdir.

dfbg
Kidal'daki Tuareg militanları. (Mali siteleri)

Sahte açıklamaya göre, Rusya'ya bağlı Wagner milisleri, “kadın ve çocuklara yönelik suç faaliyetleri” yürütüyor. Açıklamada, “Azavad halkını korumanın, Azavad halkına zulmeden bu adaletsizliğe son vermek için önlem alma konusundaki yetersizliğinden kaçamayan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne düşen bir sorumluluk var” ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz ekim ayının başında Dışişleri Bakanlığı, Mali'de meydana gelen olaylara ilişkin resmi bir tutumun yer aldığı benzer bir ‘sahte’ belgenin içeriğinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmişti. O gün okuyucular, sahte bir belgenin neden olabileceği zarar konusunda uyarıldı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’na iliştirilen uydurma veriler, özel bir kanaldan yayınlamasını istediği yanlış haberlerle bizzat uğraşan İletişim Bakanı Muhammed Bu Süleymani'nin geçtiğimiz haziran ayında görevden alınmasına yol açtı. Bir yandan Dışişleri Bakanlığı'nın Arap ülkelerinden birinin Cezayir büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 48 saatlik süre vermiş olması, ona büyük bir hükümet organı olduğunu düşündürtüyordu. Zira Cezayir güvenlik güçleri, bu ülkeden Mossad'la iletişim kuran dört casusu tutukladı.

Kanalın ‘son dakika’ formatında yayınladığı iddia edilen haberde, “gözaltındaki dört kişinin Cezayir devletine ilişkin sırları ve bilgileri aktarmaya çalıştığı” öne sürüldü. Sahte açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı, “Cezayir'e yönelik alçakça planları kınadı.”

Görevden alınan bakanın bu konuda “emsalleri” vardı. Kasım 2021'de kendisi ile Savunma Bakanlığı'nda tümgeneral rütbesindeki bir müdürü taklit eden bir kişi arasında geçen telefon görüşmesi sızdırıldı. Devlet televizyonunda yayınlanan “sahte haberler” nedeniyle onu şiddetle suçladı. Bu, uluslararası tutuklama emrine konu olan bir Cezayirlinin yurt dışında ‘aldatma ve dolandırıcılık’ suçlamasıyla tutuklanmasıyla ilgilidir.



Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
TT

Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda yakınlarını kaybedenler, Filistinli örgütün kara para aklamasını sağladığı gerekçesiyle kripto devi Binance'e dava açtı.

306 ABD vatandaşının açtığı ve pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılan davada, Hamas'ın saldırısında hayatını kaybeden, yaralanan veya rehin alınan kişilerin yakınları Binance'in yaptırımları deldiğini savunuyor. 

Davacılar, kripto borsasının Hamas, Hizbullah, Filistin İslami Cihad Örgütü ve İran Devrim Muhafızları'nın platform üzerinden 1 milyar dolardan fazla para transferi yapmasına göz yumduğunu iddia ediyor. 

Bu tutarın en az 50 milyon dolarının Gazze savaşını başlatan 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından transfer edildiği belirtiliyor. 

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde açılan davada, sözkonusu örgütlerin Binance'i kullanarak şüpheli hesaplar üzerinden kara para akladığı ileri sürülüyor. Bu örgütlerin hepsi ABD'nin yaptırım listesinde yer alıyor. 

Şikayette "CZ" diye de anılan Çinli iş insanı Changpeng Zhao'nun kurduğu kripto borsasına dair şu ifadeler yer alıyor: 

Binance yasadışı faaliyetler için kasıtlı olarak bir sığınak şeklinde faaliyet gösteriyor. Bugüne dek Binance'in temel iş modelini anlamlı biçimde değiştirdiğine dair hiçbir gösterge yok.

Şirketin açıklamasında davanın detaylarına ilişkin yorum yapılmazken "uluslararası alanda tanınan yaptırım yasalarına tam olarak uyulduğu" savunuldu. 

Kasım 2023'te ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarının ihlali nedeniyle Binance'le 4,3 milyar dolarlık bir uzlaşmaya varmıştı. Bu rekor tutar şirket tarafından kurumsal olarak ödendi. CZ ise aynı anlaşma kapsamında CEO'luk görevinden ayrılmış ve şirketten bağımsız olarak 50 milyon dolarlık kişisel para cezasını ödemeyi kabul etmişti.

Amerika'da yürütülen ceza yargılamasının ardından Zhao'ya gerekli kara para aklama kontrollerini uygulamadığı gerekçesiyle 4 ay hapis cezası verildi ve iş insanı bu cezasını tamamen çekerek tahliye edildi. Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan af kararıyla da yeniden CEO'luğa dönmesi önündeki engeller kaldırılmış oldu.

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuter


BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
TT

BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaşın bölgenin ekonomisini mahvettiğini ve Filistin topraklarının ‘bekasını’ tehdit ettiğini belirterek, uluslararası ‘acil’ müdahale çağrısında bulundu.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, Gazze'nin yeniden inşasının maliyetinin 70 milyar doları aşacağı ve onlarca yıl sürebileceğini belirtildi. Raporda, savaş ve ablukanın ‘Filistin ekonomisinde eşi benzeri görülmemiş bir çöküşe’ neden olduğu uyarısında bulunuldu.

Askeri operasyonların hayatta kalmanın her temel unsurunu önemli ölçüde zayıflattığı ifade edilen raporda, “Gazze Şeridi, gıdadan barınmaya ve sağlık hizmetlerine kadar insan eliyle yaratılmış bir uçuruma itildi” denildi.

Sistematik bir şekilde devam eden yıkımın, Gazze'nin kendini yaşayabilir bir alan ve toplum olarak yeniden inşa etme yeteneğini zedelediği belirtilen raporda, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 221 kişi ölürken İsrail, Gazze Şeridi’ne  iki yıl süren yıkıcı bir savaş başlattı.

cdvfgthy
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na geri dönen yerinden edilmiş Filistinlilerin görüldüğü havadan çekilmiş bir fotoğraf (AFP)

BM’nin güvenilir kabul ettiği Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail, Hamas'ın saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ve kara saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 69 bin 756 Filistinliyi öldürdü.

Savaş, Gazze Şeridi'nde büyük yıkıma ve BM’nin bazı bölgelerde kıtlık ilan etmesine neden olan bir insani krize yol açtı.

UNCTAD raporuna göre Gazze Şeridi'ndeki yıkımın boyutu, ard arda ekonomik, insani, çevresel ve sosyal krizleri tetikleyerek, bölgenin gelişme düzeyindeki düşüşü tam bir yıkıma dönüştürdü.

Raporda, çift haneli büyüme ve önemli dış yardım desteğine rağmen, Gazze'nin 7 Ekim 2023 öncesi refah düzeyine geri dönmesinin onlarca yıl sürebileceği vurgulandı.

UNCTAD, koordineli uluslararası yardım, havale işlemlerinin yeniden başlatılması ve ticaret, hareket ve yatırım kısıtlamalarını hafifletmeye yönelik önlemleri bir araya getiren kapsamlı bir kurtarma planı çağrısında bulundu.

Gazze halkı ‘ciddi ve çok boyutlu bir yoksullukla’ karşı karşıya kalırken, UNCTAD, Gazze'deki her bireye yenilenebilir ve koşulsuz aylık nakit transferi sağlayan kapsamlı bir acil temel gelir programının başlatılmasını istedi.

Raporda, Gazze ekonomisinin 2023-2024 döneminde yüzde 87 oranında küçüldüğü ve kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 161 dolar gibi cüzi bir rakama gerilediği, bu rakamın da küresel olarak en düşük oranlardan biri olduğu belirtildi.

Öte yandan Batı Şeria'da durum o kadar vahim olmasa da raporda ‘şiddet, Yahudi yerleşim birimlerinin inşasındaki hız ve işçi hareketliliğine getirilen kısıtlamaların’ buranın ekonomisini vurduğu ve UNCTAD'ın verileri kaydetmeye başladığı 1972 yılından bu yana en kötü ekonomik gerilemeye yol açtığı ifade edildi.


Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
TT

Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)

Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin Mevasi bölgesinde, bugün (Salı) sabah saatlerinde etkili olan yoğun yağışlar sonucu çok sayıda sığınmacı çadırı sular altında kaldı.

d
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş kişiler için kurulan geçici kampta, Filistinli çocuklar yağmurdan korunmaya çalışıyor (AFP)

Filistin Haber Ajansı WAFA bölgede çok sayıda çadırın yağmur suları nedeniyle zarar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Kurtarma ekipleri su baskınından etkilenen çadır alanlarına müdahalelerini çeşitli noktalarda sürdürüyor.

csdfrg
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta, yağmur sonrası eşyalarını düzenleyen Filistinli bir aile (AFP)

Gazze Şeridi genelinde şiddetli sağanak yağış ve fırtınalarla birlikte sığınmacı kamplarında ek olumsuzluklara yol açmaktadır.

Öte yandan, 15 Kasım’da meydana gelen yağışlar sırasında da binlerce çadırın su baskını nedeniyle zarar görmüştü.

sd
Filistinliler, sular altında kalan sokaklardan, eşek arabalarıyla geçiyor (DPA)