Cezayir, Mali'deki Wagner milislerine ilişkin kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, ‘hakaret’ olarak değerlendirdiği bu durumu kınadı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
TT

Cezayir, Mali'deki Wagner milislerine ilişkin kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı

Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Cezayir Dışişleri Bakanlığı binası. (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, hükümetin Mali'deki durumla ilgili gelişmelere ilişkin tutumuna değinen bir açıklamada kendisine atfedilen ‘uydurma haberleri’ yalanladı. Yapılan açıklamada, Wagner milislerinin desteğiyle düzenli ordunun Cezayir sınırının kuzey kesimini kontrol altına almasının ardından Mali'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ülke hükümetinin tutumu ele alındı. Öyle ki muhalefet, uzun yıllardır bu duruma karşı çıkıyordu.

swerg
Ülkenin kuzeyindeki Mali Ordusu askerleri. (Mali siteleri)

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mali hakkında dün (Cumartesi) dolaşan ve sosyal medyada Dışişleri Bakanlığı'na atfedilen bilgilerin yanlış, asılsız ve sadece manipülasyon olduğunu” bildirdi. Bakanlık, “kendisine yönelik hakaret” olarak değerlendirilen bu durumu kınadı ve “görevini yerine getirirken asla Facebook veya başka bir sosyal medya platformu aracılığıyla iletişim kurmadığını” vurguladı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'nın antetli kağıdını taşıyan sahte açıklama sosyal medyada yayıldı. Cezayir'in “Mali silahlı kuvvetleri ve Wagner milisleri tarafından Azavad bölgesinde her gün gerçekleştirilen skandal ve kışkırtıcı ihlallere ilişkin şiddetli kınamasını ifade ettiği” belirtildi. Açıklamada ayrıca, geçtiğimiz günlerde Mali'nin kuzeyindeki en büyük şehir olan ve Cezayir sınırına yakın Kidal kentindeki bir pazara düzenlenen saldırıya değinildi. Azavad, üç ana şehirde (Kidal, Gao ve Timbuktu) yaşayan Tuareg kabilelerine verilen bir isimdir.

dfbg
Kidal'daki Tuareg militanları. (Mali siteleri)

Sahte açıklamaya göre, Rusya'ya bağlı Wagner milisleri, “kadın ve çocuklara yönelik suç faaliyetleri” yürütüyor. Açıklamada, “Azavad halkını korumanın, Azavad halkına zulmeden bu adaletsizliğe son vermek için önlem alma konusundaki yetersizliğinden kaçamayan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne düşen bir sorumluluk var” ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz ekim ayının başında Dışişleri Bakanlığı, Mali'de meydana gelen olaylara ilişkin resmi bir tutumun yer aldığı benzer bir ‘sahte’ belgenin içeriğinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmişti. O gün okuyucular, sahte bir belgenin neden olabileceği zarar konusunda uyarıldı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’na iliştirilen uydurma veriler, özel bir kanaldan yayınlamasını istediği yanlış haberlerle bizzat uğraşan İletişim Bakanı Muhammed Bu Süleymani'nin geçtiğimiz haziran ayında görevden alınmasına yol açtı. Bir yandan Dışişleri Bakanlığı'nın Arap ülkelerinden birinin Cezayir büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 48 saatlik süre vermiş olması, ona büyük bir hükümet organı olduğunu düşündürtüyordu. Zira Cezayir güvenlik güçleri, bu ülkeden Mossad'la iletişim kuran dört casusu tutukladı.

Kanalın ‘son dakika’ formatında yayınladığı iddia edilen haberde, “gözaltındaki dört kişinin Cezayir devletine ilişkin sırları ve bilgileri aktarmaya çalıştığı” öne sürüldü. Sahte açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı, “Cezayir'e yönelik alçakça planları kınadı.”

Görevden alınan bakanın bu konuda “emsalleri” vardı. Kasım 2021'de kendisi ile Savunma Bakanlığı'nda tümgeneral rütbesindeki bir müdürü taklit eden bir kişi arasında geçen telefon görüşmesi sızdırıldı. Devlet televizyonunda yayınlanan “sahte haberler” nedeniyle onu şiddetle suçladı. Bu, uluslararası tutuklama emrine konu olan bir Cezayirlinin yurt dışında ‘aldatma ve dolandırıcılık’ suçlamasıyla tutuklanmasıyla ilgilidir.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.