Tunus’ta un krizi fırınlarda uzun kuyruklara neden oldu

Un sıkıntısı nedeniyle Tunus fırınlarının önündeki kuyruklar yeniden oluşuyor

Uzun süre kuyrukta bekledikten sonra ekmek alan bir Tunuslu (AFP)
Uzun süre kuyrukta bekledikten sonra ekmek alan bir Tunuslu (AFP)
TT

Tunus’ta un krizi fırınlarda uzun kuyruklara neden oldu

Uzun süre kuyrukta bekledikten sonra ekmek alan bir Tunuslu (AFP)
Uzun süre kuyrukta bekledikten sonra ekmek alan bir Tunuslu (AFP)

Kuraklığın şiddetlenmesi ile tahıl ürünlerinde yaşanan ciddi kıtlığın artması sonucunda Tunus’un başkentinde ve diğer şehirlerinde fırınların önündeki kuyruklar yeniden oluştu. Dün (Çarşamba), rant ekonomisiyle mücadelede faaliyet gösteren Alert örgütü, Tunus’taki tahıl sisteminde, insanların yaygın olarak tükettiği ekmeğin temel malzemesi unun mevcudiyetini tehdit eden bir kriz konusunda uyarıda bulundu. Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığına göre özellikle akşam saatlerinde ekmek arayanlar başkentteki çoğu fırının önünde metrelerce kuyruk oluşturuyor. Kuraklığın etkisiyle bu yıl tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında azalırken, pek çok fırının, ekmek üretiminin iki temel maddesi olan un ve irmiğin piyasada istenilen formda ve yeterli miktarda bulunamıyor. Bu durum, mahallelerdeki ucuz sandviç satıcılarının işine de gölge düşürüyor. Alert, krizi, un üretiminde kullanılan yumuşak buğday başta olmak üzere tahıl ithalatındaki kesintiye bağladı. Bunun Ulusal Tahıl ve Değirmenler Ofisi’nin stoklarında ciddi bir kıtlığa neden olduğunu belirtti. Rusya ve diğer ülkelerden gelen tahıl sevkiyatları sık bir şekilde Tunus limanlarına ulaşıyor ancak fırınlar ve Gıda Tacirleri Odası bu sevkiyatların yavaş boşaltılmasına yönelik şikayetlerde bulunuyor. Bu bağlamda Alert, yetkililerin, sübvansiyonlu ekmek yapımında yumuşak buğdayın yerine irmik yapımında kullanılan sert buğdayı (sübvansiyon sisteminden yararlanan) bazı fırınlara sağlayarak yumuşak buğday kıtlığını önlemeye çalıştıklarını belirtti. Ancak bu çözüm bazı gözlemcilere göre sürdürülebilir bir seçenek değil ve krizi daha da derinleştirebilir.

Alert, sert buğdayın yumuşak buğdaydan ton başına yaklaşık 100 dolar daha pahalı olduğunu, bunun da ekmeğe yönelik devlet sübvansiyonlarının maliyetini artırdığını, aynı zamanda pazarın ihtiyaç duyduğu irmik arzını da azalttığını belirtti. Tahıl krizi aynı zamanda Tunus’un likidite sıkıntısı çeken kamu maliyesinin zor durumuyla da bağlantılı olarak ortaya çıktı. Ancak, ülkenin 1984’te tanık olduğu en şiddetli halk protestolarının ana nedeni olan un konusunun hassasiyeti nedeniyle, ekmek üretiminin güvence altına alınması hükümetin önceliği olmaya devam ediyor. Eylül ayında hükümet, küresel pazarlardan tahıl tedarikini garanti altına almak için Afrika Kalkınma Bankası’ndan 87 milyon dolar değerinde bir kredi aldı.



Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
TT

Trump: Filistinlilerin Gazze'yi terk etmekten başka alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump başkanlık ofisinde konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni terk etmekten başka alternatifleri olmadığını vurguladı. Trump, Mısır ve Ürdün'ün Gazze'den yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinlilerin fırsat bulmaları halinde kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni terk ederek başka bir yerde yaşamayı  çok isteyeceklerini ifade eden Trump,"Bence bunu yaparlarsa çok mutlu olurlar" dedi.

Gazze çevresindeki İsrail yerleşimlerini desteklemediğini söyleyen Trump, Ürdün ve Mısır'ın Gazze'den gelenleri kabul edebileceğini yineledi.

Trump, “Ürdün ve Mısır, İsrail askeri saldırısının korkunç bir insani duruma neden olduğu ve on binlerce kişinin ölümüne yol açtığı Gazze'den daha fazla Filistinliyi kabul etmelidir” dedi. Bunun geçici mi yoksa uzun vadeli bir öneri mi olduğu sorulduğunda Trump şunları söyledi: “Biri ya da diğeri olabilir.”

Trump szölerini şöyle sürdürdü:  “Gazze kelimenin tam anlamıyla harap olmuş bir yer, neredeyse her şey yıkılmış durumda ve insanlar orada ölüyor, bu nedenle bazı Arap ülkeleriyle ortaklık kurmak ve bir değişiklik için barış içinde yaşayabilecekleri farklı bir yerde konut inşa etmek daha iyi.”

Filistinlilerin tepkili

Gazze'de yaşayan Filistinliler, Trump'ın kendilerini Gazze Şeridi'nden çıkarma fikrini reddetiklerini, savaşın yıkıma uğrattığı Gazze Şeridi'nin yeniden inşası gecikse bile topraklarında kalacaklarını vurguladı.

Yarım milyondan fazla Filistinli Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçti.

Birleşmiş Milletler Salı günü, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeye geçtiğini bildirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, bir hafta süren İsrail ve Filistin toprakları ziyareti kapsamında Ramallah'ta Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ve bazı Filistinli bakanlarla bir araya geldi.

BM'den yapılan açıklamaya göre aynı zamanda Acil Yardım Koordinatörü olan Fletcher, Filistin Kızılay Derneği (PRCS) başkanı ile acil durum ekiplerinin karşılaştığı zorlukları görüştü.

Açıklamada, geçtiğimiz hafta yarım milyondan fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine geçtiği, 36 binden fazlasının ise kuzeyden güneye doğru hareket ettiği kaydedildi.