Irak’ta parti genel merkezlerine saldıran 12 kişi tutuklandı

Saldırıyı düzenleyenler adayların posterlerini yırttı.

Irak yerel seçimlerinde Musul bölgesinde yarışanların posterleri. (AFP)
Irak yerel seçimlerinde Musul bölgesinde yarışanların posterleri. (AFP)
TT

Irak’ta parti genel merkezlerine saldıran 12 kişi tutuklandı

Irak yerel seçimlerinde Musul bölgesinde yarışanların posterleri. (AFP)
Irak yerel seçimlerinde Musul bölgesinde yarışanların posterleri. (AFP)

Irak yargısı, 18 Aralık'ta yapılması planlanan yerel seçimlerde parti genel merkezlerine saldırmak ve adayların propaganda posterlerini kasten yırtıp yakmakla suçlanan 12 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

Yargı tarafından dün yapılan açıklamada, Bağdat Temyiz Soruşturma Mahkemesi’nin saldırıyı gerçekleştirirken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra adayların fotoğraflarına ve seçim programlarına saldıran bir grup kanun kaçağının tutuklanmasına karar verdiğini kaydedildi. Açıklamada, yasa dışı oluşturulan 12 kişilik grubun doğudaki bölgelerde parti genel merkezlerine saldıran ve seçim adaylarının posterlerini yıkanlar olduğu belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sadr Hareketi'nin seçimlere katılmaması göz önüne alındığında, bu tür eylemleri yapanların genellikle Sadr destekçileri olduğu yönünde. Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr destekçilerine seçimi boykot etme çağrısında bulunurken, bu durum Koordinasyon Çerçevesi dahil muhalif güçlere önümüzdeki dört yıl boyunca nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu orta ve güney valiliklerindeki yerel konsey koltuklarının çoğuna hakim olma fırsatı sağlayacak.

Dün sabah onlarca Sadr Hareketi destekçisi, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal Hikmet Hareketi’nin Bağdat’ın doğusundaki Cemile bölgesindeki karargâhına basın düzenlerken, bazı bölgelerde ise hareketteki aday isimlerin posterleri yırtıldı.

Önceki akşam ise ülkenin doğusunda yer alan Diyala valiliğinde Sadr Hareketi’ne mensup onlarca kişi Ulusal Hikmet Hareketi’nin karargahının bir kısmını yaktı. Söz konusu gelişmeler Bağdat hükümetin Diyala'daki güçlerine ‘herhangi bir nedenle parti genel merkezine saldırmaya yönelik her türlü girişime karşı son derece dikkatli olması ve yasalara uygun şekilde hareket etmesi’ yönünde acil talimatlar yayınlamasına yol açtı.

Ulusal Hikmet Hareketi'nin siyasi büro üyesi Balig Ebu Kelil sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, Sadr Hareketi’ne mensup olanlara hakaret ettiği iddialarını reddederek şunları söyledi:

“Mesele şu: X platformu üzerinden verilen belli bir mesajı ve açıklamayı tahrif ediyorlar, sonra küfrediyorlar, sonra da yakmak veya kaos yaratmak için saldırıyorlar. Kaos olmadan yaşayamazlar, yani kendi gerekçelerini uyduruyorlar. Başkalarının hesaplarını kullanarak kendi aleyhine yazılar yazıyorlar. Sahte bir mesaj attıkları için başkalarının merkezlerine saldırıyorlar. Tüm bunlar seçimleri aksatmak için yapılıyor.”

Sadr destekçileri, Nuri el-Maliki liderliğindeki Dava Partisi ve Ulusal Hikmet Hareketi ile bağlantılı kişilerin kendi hareketlerindeki isimlere yönelik hakaretleri gerekçe olarak kullanıyor.

Hafta başında harekete bağlı gruplar, Dava Partisi'nin güney Basra Valiliği'ndeki genel merkezine füze saldırısı düzenledi ve partinin diğer bölgelerdeki genel merkezlerine de saldırdı. Dava Partisi ise konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bazı valiliklerimizde çok sayıda makamımıza ve adaylarımıza yönelik gerçekleştirilen saldırılar, sivil huzuru bozma ve kasayı korkutma kapsamına giren eylemlerdir.”

Dava Partisi ve merkezleri hedef alınan diğer partiler, özellikle bu eylemlerin Şii çoğunluğun yaşadığı şehir ve valiliklerde gerçekleşmesi nedeniyle Şii kanat içinde olası bir çatışma çıkmasından endişe ediyor.



İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)

İsrail, Gazze Şeridi’nde işgal altındaki bölgeler (Sarı Hattın doğusu) ile Hamas'ın faaliyet gösterdiği bölgeleri (Sarı Hattın batısı) birbirinden ayıran Sarı Hattın yaklaşık 3 kilometre batısında yeni bir tampon bölge oluşturmaya çalışıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan silahlı gruplardan saha kaynaklarına göre İsrail'in bu çabaları, ateşkesin ikinci aşamasına geçmeden önce sahadaki yeni durumu istikrara kavuşturmayı amaçlıyor. Bu çabalar, işgalci İsrail güçlerinin tampon bölge için istedikleri yerleri belirlemelerine olanak tanıyan evlerin yıkılması ve arazinin düzleştirilmesini içeriyor.

Sahadaki bu gelişmeler, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'ndeki İsrail güçlerini teftiş ederken yaptığı açıklamalarla tutarlıydı. Zamir, Sarı Hattın yeni bir sınır, yerleşim yerleri için ileri bir savunma hattı ve bir saldırı hattı oluşturduğunu söyledi.

Buna karşın Hamas liderlerinden Husam Bedran, Zamir'in açıklamalarının işgalin ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığını açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Bedran dün Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Hamas’ın anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmeden önce İsrail'in ateşkese yönelik ihlallerine son verilmesini istediğini belirtti.


Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, Suriye meselesine ilişkin ABD'nin de katıldığı son görüşmelerin iki taraf arasında bir anlaşma veya mutabakata yol açtığı iddiaları yalanlandı.

Açıklamada, Suriye ile ilgili konularda Washington'ın himayesinde görüşmeler ve temaslar yapıldığı, ancak bunların henüz ön görüşme aşamasında olduğu vurgulandı.

Bu konuda herhangi bir anlaşma veya niteliksel ilerleme olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, temasların ABD'nin bölgede yürüttüğü daha geniş diplomatik çabaların bir parçası olduğu belirtildi.

Kaynaklara göre Netanyahu, İsrail medyasının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları sırasında, ABD'nin arabuluculuğuyla iki taraf arasında varılan anlaşmayı imzalamayı reddettiğini bildirmesinin ardından bu açıklamayı yapmak zorunda kaldı.


Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)

Suriye Devlet Televizyonu dün akşam başkent Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine ‘nereden ateşlendiği bilinmeyen’ havan topları düştüğünü, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Suriye Arap Haber Ajansı SANA’ya konuşan askeri bir kaynak, üç havan topunun Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresini hedef aldığını, ancak herhangi bir can kaybı veya maddi hasara yol açmadığını söyledi. SANA, ‘İlgili yetkililer Mezze Askeri Havaalanı çevresine konuşlandı ve havan toplarının nereden ateşlendiğini belirlemek için soruşturma başlattı’ bilgisini aktardı.

Reuters geçtiğimiz kasım ayında, ABD'nin Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşmasının önünü açmak için Şam'daki bir hava üssünde askeri olarak konuşlanmayı planladığını bildirmişti.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre hava üssü, İsrail ve Suriye arasında gelecekte imzalanacak bir saldırmazlık anlaşması kapsamında silahsızlandırılmış bölge oluşturulması beklenen Suriye'nin güneyindeki bazı bölgelerin girişinde yer alıyor.

O dönemde SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynaktan bilgiler aktaran Reuters'ın haberini yalanlamış ve ‘Reuters'ın Suriye'deki ABD üsleri hakkında yayınladığı haberlerin hiçbir gerçeklik payı yoktur’ ifadelerini kullanmıştı.

ABD, Suriye ile İsrail arasındaki gerilimi azaltmak ve Şam'ın İsrail'in son zamanlarda ele geçirdiği topraklarını geri almasını sağlayacağını umduğu bir güvenlik anlaşmasına varmak için iki taraf arasında arabuluculuk yapıyor.