Gazze’nin güneyindeki şiddetli çatışmalar sürüyor

Guterres: BMGK savaşa yönelik çözümleri baltalayan jeostratejik bölünmeler nedeniyle felç oldu

Han Yunus’tan kaçıp Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a giden Filistinliler (AFP)
Han Yunus’tan kaçıp Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a giden Filistinliler (AFP)
TT

Gazze’nin güneyindeki şiddetli çatışmalar sürüyor

Han Yunus’tan kaçıp Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a giden Filistinliler (AFP)
Han Yunus’tan kaçıp Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a giden Filistinliler (AFP)

İsrail, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ı ‘ölü ya da diri’ isterken, Hamas ise İsrail’in savaşı bitirmek için ortaya koyduğu hedeflerle alay ediyor.

İsrailli bir ordu yetkilisi, Han Yunus’taki operasyonun amacının Hamas liderlerinden Yahya Sinvar’ı ‘ölü ya da diri’ ele geçirmek olduğunu açıkladı.

Gazze’deki savaşın 65. gününde, dün bölgenin güneyinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

İsrail, tankların Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük şehir olan Han Yunus’un merkezine girdiğini, Mısır sınırına yakın Refah da dahil olmak üzere Gazze’nin çeşitli bölgelerine hava ve topçu bombardımanının devam ettiğini bildirdi.

Şehir sakinleri, gece boyunca İsrail’in doğudan ilerleyişini yavaşlatan şiddetli çatışmaların ardından İsrail güçlerinin, Han Yunus’un kalbinden Gazze’nin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan ana yola ulaştığını söyledi.

Hamas hareketinin askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise Gazze Şeridi’nin güneyine giren İsrail kuvvetlerine karşı mümkün olan en büyük saldırıyı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Açıklamada, İsrail ordusunun ‘saldırısını derinleştirdiğini ve Hamas hareketinin çöküşünü görmeye başladığını’ açıklamasından saatler sonra İsrail askerlerinin öldürüldüğü, tank ve araçlarının imha edildiği bilgisi verildi.

İzzeddin El Kassam Tugayları, insani ateşkesin sona ermesinin ardından çatışmaların yeniden başlamasından bu yana geçen 10 günde 180 İsrail askeri aracını kısmen veya tamamen imha ettiklerini de ekledi.

Gazze’deki çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkes talebini sürdürmekten vazgeçirmeye yönelik baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi.

Katar’da düzenlenen Doha Forumu’nda konuşan Guterres, BMGK’nın 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşına yönelik çözümleri baltalayan ‘jeostratejik bölünmeler nedeniyle felç olduğunu’ söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının Filistinli sivilleri korumak için gerekli olduğunu söyledi.

Blinken, savaşın ardından ‘Filistin devletinin kurulmasına yol açacak kalıcı bir barış’ gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İsrail’de ise savaşın sona ermesine yönelik beklenen senaryolara ilişkin farklı açıklamalar yapılıyor.

Askeri ve siyasi liderler, Hamas hareketinin yoğun İsrail saldırısı karşısında başarısızlık işaretleri gösterdiğini ve hareketin üst düzey liderliğinin saha komutanlıkları üzerindeki kontrolünü kaybettiğini savunuyor.

Diğer bir taraf ise Hamas’ı yok etme hedefine ulaşmanın gerçekçi olmadığını, bu gerçekleşse bile savaşın bir yıl veya daha uzun süreceğini vurguluyor.



Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı
TT

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, ordunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgede 500'den fazla mevzi ve silah deposunu imha ettiğini belirterek, ‘İsrail saldırganlığının gölgesinde istikrarın sağlanamayacağını’ vurguladı.

Yeni hükümetin kuruluşunun 100’üncü günü münasebetiyle konuşan Selam, ‘devletin otoritesini dayatmak’ için çalışmaya devam etme sözünü yineledi. Selam, “Kurtuluş ancak gerçek bir reform süreci başlatarak ve Arap kardeşlerimizin güvenini yeniden kazanarak sağlanabilir… Lübnan tarihinin önemli bir aşamasında” ifadelerini kullandı.

“Refik Hariri Uluslararası Havaalanı yolundaki tüm partizan resimler ve sloganlar kaldırıldı. Bu yolda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) unsurlarına saldıranlar gözaltına alındı” diyen Selam, yerinden edilmiş Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Selam, hükümetin 100 gün içinde gerçekleştirdiklerinden bahsederek şunları söyledi: “Bugün bir yük haline gelen bankacılık gizliliği yasasını çıkardık. Hedefimiz modern ve iyileşen bir bankacılık sistemi kurmak. Zira insanların mevduatlarını geri kazanmanın yolu bu.”

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye işaret eden Selam, “Ben mevduatların silinmesi fikrinden vazgeçilmesinden yanayım” dedi.

“Biri yeniden yapılanma diğeri de yatırım için olmak üzere iki konferans düzenleyeceğiz” diyen Selam, hükümetin yeniden yapılanmaya öncelik verdiğini, bu amaçla 250 milyon dolarlık bir kredi sağlandığını ve dört yıllık bir plana göre eğitim, sağlık ve diğer sektörleri desteklemek için 350 milyon dolardan fazla değerde projeler üzerinde çalışıldığını vurguladı.

“Gerçek büyümenin tüm bölgeleri kapsaması gerektiğini” vurgulayan Selam, bu nedenle güney, kuzey ve Bekaa Vadisi'ni ziyaret ederek bu bölgelerin ihtiyaçlarını yerinde gördü.

Hükümetin reformları bağlamında, ‘performansı arttırmak ve hizmet seviyesini yükseltmek için liyakat ve rekabetçiliğe dayalı yeni bir işe alım mekanizmasının benimsenmesinin’ yanı sıra telekomünikasyon sektörünün geliştirilmesine, elektrik sektöründe reform yapılmasına ve yenilenebilir enerji projelerine odaklanılmasına işaret etti.