Libya'nın batısında yer alan Misrata kentinde öfke arttı. Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başkanı Abdulhamid ed-Dibeybe’ye bağlı askeri ‘Ortak Kuvvetlerin’ kentte yaptığı ‘ihlaller’ tepkiye neden oldu. Diğer yandan, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi, Surman’dan bir heyetle geçiş sürecini sona erdirmeye yönelik ortak çalışmaları ele aldı.
Misrata’nın ileri gelenleri ve şeyhler, UBH’ye bağlı ordu komutanı Tümgeneral Muhammed el-Haddad ile bir araya geldi ve Ortak Kuvvetler’in, ‘vatandaşlara karşı ihlaller’ yaptığını vurgulayarak kendisinden Ortak Kuvvetleri çözmesini ve sınır dışı etmesini istediler. Yerel medya, ‘24. Piyade Taburu’nun Misrata Havaalanı çevresinde araçlarını konuşlandırdığını ve diğer birliklerin de el-Giryan bölgesinden havaalanına doğru hareket ettiğini bildirdi.
Libya'nın batısındaki güvenlik güçlerinden ise söz konusu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak, sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan bir videoda, örtülü bir Libyalı kadın, toplantıda hazır bulunan Haddad'a, "Güvenlik güçlerinden bir subay, beni evimi terk etmeye zorluyor" diye şikayet etti.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Dibeybe’nin Savunma Bakanı sıfatıyla oluşturulmasını emrettiği Kuvvet, 444. ve 52. Tugaylar, 166. Tabur, Caydırıcılık Hizmetleri, İstikrar Destek ve Kamu Güvenliği ile Terörle Mücadele’den oluşuyor. Kuvvet, Müşterek Harekat Gücü ve Elektronik Havacılık Cihazı donanımına sahip olup, 450 araçlık güce sahip.
Diğer yandan Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi'nin, Surman Belediyesi'nin ileri gelenleri ve bilgelerinden oluşan bir heyetle son siyasi gelişmeleri ele aldığı bildirildi. Toplantıda, geçiş sürecini sona erdirme çabalarını, ‘ulusal uzlaşma projesinin gelişmelerini ve belediyedeki bazı güvenlik, insani ve hizmet sorunlarının’ ele alındığını belirtildi.
Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu'nun desteğiyle Diyalog ve Tartışma Vakfı tarafından düzenlenen Birleşmiş Milletler simülasyonuna ülkenin dört bir yanından 50 Libyalı katıldı. Misyon tarafından yapılan açıklamada, katılımcıların ‘simülasyonda tartışma ve liderlik becerilerini test edebildiklerini ve Birleşmiş Milletler'in nasıl çalıştığını ve çeşitli mekanizmalarını öğrendikleri’ ifade edildi. Açıklamada ayrıca, BMSM çalışanları, Hollanda Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler Yüksek İnsan Hakları Komiseri Yardımcısı Nida Nasıf'ın, dört gün süren etkinlikte, video konferans aracılığıyla 25 gence katıldığını ve dış politika ve insan hakları alanındaki güncel zorlukları tartıştıkları kaydedildi.
İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Nida Nasıf, video konferans yoluyla yaptığı konuşmada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde öngörülen insan haklarını korumada gençlerin oynadığı kritik role dikkat çekti. Ayrıca çok kültürlülük, uluslararası normlar ve evrensel insan hakları değerlerinin ‘bugün her zamankinden daha fazla gerekli olduğunu’ vurguladı.
Ancak, birçok katılımcı, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 27’nci maddesi uyarınca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine verilen veto hakkına duydukları hayal kırıklığını dile getirdi. Farklı ülkeler arasında fikir birliğine varmanın ne kadar zor olduğu ifade edildi.
Birleşmiş Milletler Destek Misyonu Libya'nın İnsan Hakları Bölümü'nde görevli bir yetkili olan Pema Doornenbal şu açıklamada bulundu:
"Birbirimizle nasıl tartıştığımız ve diyalog kurduğumuz, Birleşmiş Milletler ile nasıl etkileşim kurduğumuzu ve gelecekte birlikte nasıl yenilikler yaptığımızı iyileştirmek için çok önemlidir."
Diğer yandan Diyalog ve Münazara Vakfı'nın CEO'su Muhammed Ebu Sinine, model Birleşmiş Milletler konferanslarının paha biçilmez bir eğitim aracı olarak önemini vurguladı.