Mısır Temsilciler Meclisi, ‘sınavda kopya çeken’ milletvekilini Etik Kurul’a sevk etti

Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)
Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)
TT

Mısır Temsilciler Meclisi, ‘sınavda kopya çeken’ milletvekilini Etik Kurul’a sevk etti

Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)
Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)

Mısır Temsilciler Meclisi, Vefd Partisi’nden milletvekili Nashwa Raif’i, South Valley Üniversitesi (Yukarı Mısır) Hukuk Fakültesi’nde üçüncü sınıfın ilk dönem sınavlarına girerken kopya çektiğine dair hakkındaki suçlamaların araştırılması için Etik Kurul’a sevk etti.

Üniversiteden yapılan açıklamada, “Nashwa Raif, kulaklık kullanarak kopya çekerken yakalandı ve iki gözlemciye saldırarak sınavların tamamlamasını engelledi” ifadelerine yer verildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Hanefi Cibali’nin, ‘Raif’i Etik Kurul’a sevk etme’ kararı ise pazar günü yapılan genel kurul toplantısında alındı.

Cibali konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Karar, milletvekilinin genel kurul öncesi Meclis ofisinde yaptığı açıklamalar dinlendikten sonra alındı. Etik Kurul, incelemelerin tamamlanmasının ardından olayla ilgili bir rapor sunmakla görevlendirildi. Olay, eğer kanıtlanırsa, 2020 tarihli 205 sayılı sınav ihlali eylemleriyle mücadeleye ilişkin kanun hükümlerine ve dolayısıyla Meclis üyeliği görevlerinin ihlali anlamına geliyor. Milletvekillerinin yararlandığı dokunulmazlık, kamu düzenini ihlal etmeleri, yasama organının itibarını zedeleyecek veya sorumlu kişilerin güvenini sarsacak eylemlerde bulunmaları halinde, onların disiplin veya cezai açıdan sorumlu tutulmalarına engel teşkil etmesi mümkün değildir.”

Şarku’l Avsat’a konuşan Etik Kurul üyesi milletvekili Afaf Zahran, “Kurul, üniversitenin olayla ilgili açıklamalarını takip etmenin yanı sıra milletvekilinin kendisine atfedilen suçlamalara ilişkin açıklamalarını dinlemek üzere bir toplantı yapacak. Daha sonra Kurul Başkanı’na sunacağı öneriler konusunda üyeler arasında müzakereye başlayacak. Yayınlanacak tavsiye kararı, çoğunluğun görüşüne dayanacak” dedi.

Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)
Milletvekili Nashwa Raif (Facebook sayfası)

Kina İdare Mahkemesi, perşembe günü yapılan oturumda, milletvekili Raif’in üniversite rektörü Dr. Ahmed Akkavi’nin sınavları tamamlamasını engelleme kararının iptali talebiyle açtığı davayı reddetti.

Böylece Raif, dün yapılan İş Hukuku dersinin sınavına giremedi.

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan Vefd Partisi liderlerinden Dr. Yaser El Hudeybi, “Parti lideri, milletvekilinin anlattıklarının üniversitenin açıklamalarıyla çelişmesine rağmen, Başsavcılığın olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı beklemeye karar verdi” dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, milletvekili, ‘sınav gözetmenliğinin uydurma olduğunu ve kopya çekmekle suçlandığını’ doğruladı.

Olaya tanık olan, Hukuk Fakültesi’nden bir öğretim üyesi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yasal prosedürler normal seyrinde devam ediyor. Olay, Etik Kurul tarafından soruşturulacak ve bu ceza, kendisini Mısır’daki herhangi bir üniversitede eğitimine devam etmekten mahrum bırakma yönünde azami cezaya varabilir.”

Etik Kurul’dan bir üye, konuya ilişkin raporun Meclis Başkanı’na gönderilmesinin uzun zaman almayacağını dile getirdi.

Meclis Başkanı ise Vefd Partisi liderinin, savcılık soruşturmaları sonucunda nihayet suçlu bulunması halinde milletvekilini parti üyeliğinden ihraç etme kararı aldığını söyledi.



Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Mısır medyası bugün, Kahire'nin merkezindeki Ramses Central binasında dün çıkan yangında dört kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 30 kişinin yaralandığını bildirdi.

Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Amr Talat, telekomünikasyon hizmetlerinin 24 saat içinde kademeli olarak geri döneceğini belirterek, Ramses Central binasının yangın nedeniyle günlerce hizmet dışı kalacağını açıkladı.

ı8

Mısır devlet televizyonunun dün kontrol altına alındığını açıkladığı Mısır Telekomünikasyon Şirketi binasındaki yangın başkent genelinde telekomünikasyon ve internet kesintilerine neden oldu.

Mısır Telekomünikasyon Şirketi bugün yaptığı açıklamada, çalışanların yaşamını yitirmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mısır Telekomünikasyon Şirketi, dün Ramses Central'da meydana gelen yangında hayatını kaybeden çalışanlarının yasını tutuyor… Şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve tüm çalışanları hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine en derin taziyelerini sunuyor.”

dfvgthy
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Talat, olayla ilgili gelişmeleri takip etmek, meydana gelen hasarın boyutunu değerlendirmek, telekomünikasyon hizmetlerinin devamını sağlamak ve yangının etkilerini en aza indirmek için alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Kahire'ye dönmek üzere yurtdışı ziyaretini yarıda kesti.

fgthyu
Yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiyeciler dinleniyor. (Reuters)

Mısır Borsası, sistemle etkin bir şekilde iletişim kurmakta yaşanan güçlükler nedeniyle bugün işlemlere ara verme kararı aldı.

Mısır Borsası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son gelişmeler ışığında ve tüm tarafların ticaret için uygun bir ortam yaratma ve aracı kurumların ticaret sisteminin tüm taraflarıyla verimli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için sürekli girişimlerine ve büyük çabalarına rağmen, tarafların çıkarları ve tüccarlar arasında eşit fırsatlar için Mısır Borsası'nın çıkarları doğrultusunda, bugün, 8 Temmuz 2025 Salı günü işlemlerin askıya alınmasına karar verilmiştir.”

ıko
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangını söndürmeye çalışan bir itfaiyeci (AFP)

Mısır Merkez Bankası krizin aşılması amacıyla bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar bazı bankaların açılış saatlerinin iki saat uzatılarak akşam 5'e çekildiğini açıkladı.

Yangın telekomünikasyonu doğrudan etkiledi, insanlar telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi ve binada yangın çıktıktan sonra büyük internet kesintileri rapor edildi. Küresel internet erişimini takip eden Birleşik Krallık merkezli NetBlocks, ağ verilerinin yerel düzeyde bağlantının normal seviyelerin yüzde 62 altında olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, vatandaşların ana telefon hattına ulaşamaması durumunda çeşitli valiliklerdeki ambulans hizmetleri için alternatif numaralar yayınladı.

Telefon görüşmelerinin yanı sıra bir bankacılık kaynağı ve vatandaşlar kredi kartları, ATM'ler ve online işlemler gibi bazı dijital bankacılık hizmetlerinin de etkilendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hussam Abdulgaffar dün yaptığı açıklamada, yaralanmaların çoğunun duman solumaktan kaynaklandığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre bir güvenlik kaynağı, “Sivil savunma görevlileri yangının merkez binanın tamamına yayılmasını önlemenin yanı sıra komşu binaların çatılarına sıçramasını da engellemeyi başardı” dedi.

Kaynak, ilk incelemenin ‘yangının muhtemelen bir elektrik kısa devresinden kaynaklandığını gösterdiğini’ ifade etti. Öte yandan uzmanlar, yangının nedenini belirlemek için yangının kalıntılarını inceliyor.

Kahire Valiliği daha önce yaptığı açıklamada, ‘merkezi operasyon odası ve valilik kontrol merkezinin 10 katlı Ramses Central binasının yedinci katında yangın çıktığına dair bir ihbar aldığını’ belirtmişti.