Libya’daki iki hükümet kararlar çıkarma konusunda yarışırken, seçim süreci için hiçbir adım atılmıyor

Siyasetçiler, her iki hükümet tarafından yapılan açıklamaların ‘vatandaşın değil, daha çok kendi politikaları lehine’ olduğunu düşünüyorlar

UBH Başbakanı Dibeybe’nin Ulusal Petrol Şirketi (NOC) başkanıyla görüşmesinden (UBH)
UBH Başbakanı Dibeybe’nin Ulusal Petrol Şirketi (NOC) başkanıyla görüşmesinden (UBH)
TT

Libya’daki iki hükümet kararlar çıkarma konusunda yarışırken, seçim süreci için hiçbir adım atılmıyor

UBH Başbakanı Dibeybe’nin Ulusal Petrol Şirketi (NOC) başkanıyla görüşmesinden (UBH)
UBH Başbakanı Dibeybe’nin Ulusal Petrol Şirketi (NOC) başkanıyla görüşmesinden (UBH)

Libya’da birbiriyle rekabet eden iki ayrı hükümet, farklı kararlar yayınlayarak ve açıklamalar yaparak siyaset sahnesinde ağırlıklarını artırmaya çalışıyor. Libyalı siyasetçiler ise bu durumu ertelenen seçimlerin yapılmasına yönelik herhangi ciddi bir adım atmadan iktidarda kalma çabası olarak değerlendirdi.

Libyalı Milletvekili Ammar el-Ablak, iki hükümet arasında ‘vatandaşların lehine olmaktan ziyade, kendi politikaları lehine kararlar alındığını ve açıklamalar yapıldığını, yoğun rekabetin onların ve müttefiklerinin iktidardaki konumlarını koruma çabasından ibaret olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Milletvekili Ablak, devletin yönetiminde siyasi ve mali bir başarısızlık olduğunu, kimsenin devleti tehdit eden risklerin farkında olmadığını ve yolsuzluk vakalarının giderek arttığını vurguladı.

Libya'da Mart 2022’den bu yana iki hükümet iktidar mücadelesi veriyor. Bu hükümetlerden biri, başkent Trablus merkezli, Abdulhamid ed-Dibeybe’nin başbakanı olduğu geçici Ulusal Birlikte Hükümeti (UBH). Diğeri ise Usame Hammad’ın başbakanı olduğu ve Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen, merkezi Libya'nın doğusunda bulunan paralel İstikrar Hükümeti.

dve
Paralel İstikrar Hükümeti Başbakanı Usame Hammad (İstikrar Hükümeti)

Her iki hükümet de ülkenin meşru hükümeti olduğunu iddia ederken, başta denetim olmak üzere ülkenin yürütme otoritesi ile bu otoriteye bağlı kurumların birleştirilmesini gerektiren temel sorunlara bazı geçici çözümlere bel bağlıyor. Her iki hükümetin aldığı kararlar, seçimlerin yapılacağı tarih açıklanmadan daha fazla zamana ihtiyaç duyarken, seçim tarihini açıklamak ise onların değil, TM ve Devlet Yüksek Konseyi’nin (DYK) yetkisi dahilinde.

UBH Başbakanı Dibeybe, çeşitli tarafların karşı çıkmasına rağmen, nihayet Hamada petrol sahasının geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesinin gerekli olduğuna yönelik teknik ve hukuki gözlemlerin ele alınmasını vurguladı ve gerekli talimatları verdi. Bu konuyu değerlendiren Milletvekili Ablak, iki hükümet arasında zaman zaman öne çıkan ikincil meselelerle ilgili çekişmeler ve sekteye uğrayan siyasi süreç meselesinin unutulması nedeniyle Libyalıların dikkatinin dağılmasına karşı uyardı.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele etme bahanesiyle akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırma kararı alan Dibeybe, halkın çeşitli kesimlerinin verdiği tepkinin ardından geri çekti. İstikrar Hükümeti Başbakanı Hammad da hiç vakit kaybetmeden kararın yansımaları konusunda uyarmış, kararla ilgili bir kamuoyu yoklaması yapılması çağrısında bulunmuştu. İstikrar Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, bu tür kararların sonuçları, boyutları ve olası zararları incelenmeden hiç kimse tarafından bu kadar hızlı bir şekilde alınamayacağı vurgulandı.

Her iki hükümet de koltuklara sıkı sıkıya tutunuyor

Libyalı Milletvekili Halife ed-Dağari, yakında ne iki hükümetin de istifa edeceğini ne de seçimler için ciddi hazırlık yapılacağını düşünüyor. Dağari, buna karşın kendilerinin ve çatışmanın ana taraflarından müttefiklerinin mevcut konumlarına sadık kaldıklarının altını çizdi. Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy’nin siyasi bir çözüme ulaşmak için Libyalı tarafları bir müzakere masası etrafında toplamak için başlattığı inisiyatife dikkat çeken Dağari, şartların tüm taraflarca belirlediğini söyledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Dağari, sözlerini şöyle sürdürdü:

Petrol ihraç ediliyor ve gelirleri ise maaşlar, destek, yeniden yapılanma ya da diğer harcama yapılan kalemler de dahil, genel bütçeye dağıtılıyor. Her hükümet de bunlardan pay alıyor. Haliyle hiçbiri iktidardan ayrılmayacak.

sd
TM ile Merkez Bankası, Daniel Kasırgası'ndan etkilenen şehirlerin yeniden inşası için yapılacak harcama konusunda anlaştı (TM)

Dağari, TM ve Merkez Bankası'nın kısa bir süre önce Daniel Kasırgası'ndan etkilenen şehirlerin yeniden inşası için 3 yıllık bir süre zarfında kademeli olarak yapılacak harcama konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Her iki hükümetin liderlerinin, kendi nüfuz bölgelerinde yaşayan vatandaşların bu hükümetler tarafından alınan ve genel olarak seçimlere hazırlanmakla ilgili olmayıp, belirli bir tarafın taleplerinin karşılanması, bazı gıda maddelerinin tedariğinin desteklenmesi ya da küçük hibelerin sağlanması ile sınırlı olan kararlara dikkat çeken Dağari, yapılan çalışmalardan memnun olup olmadıklarını öğrenmek isteyip istemediklerini merak ettiğini dile getirdi.

Dağari, TM ve DYK başkanlıklarının ve üyelerinin çoğunluğunun, gerek seçim yasaları üzerinde fikir birliğine vararak gerekse anayasa taslağı hazırlayarak’ ülkedeki bölünmeyi ele almaya ve siyasi süreçte ilerlemeye yönelik çağrıları görmezden gelmeye devam etmelerini eleştirdi.

İstikrar Hükümeti’nin Yerel Yönetim Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Derne şehrini vuran Daniel Kasırgası nedeniyle evleri hasar gören 400 aileye tazminat belgelerini dağıttı. Öte yandan UBH’nin medya platformu, son günlerde Başbakan Dibeybe’nin gençlere ve ihtiyaç sahibi ailelere konut sağlama girişimi kapsamında başkent Trablus’un güneyindeki Suvani Bin Adem bölgesinde nakit kredi için aday listelerini açıkladığı aktarıldı.

Libyalı siyasi aktivist Ahmed et-Tevati, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

İki hükümetin de geçtiğimiz yılın başlarında bir şekilde seçim düzenlemeye hazır olduklarını açıklamaları, aralarındaki rekabetin ciddiyeti konusunda şüphe yaratma girişiminden başka bir şey değildi. Bathiliy’nin inisiyatifinin engellenmesiyle birlikte seçimlerle ilgili açıklamalar da azaldı.

Tevati, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, bir şehrin içinde bulunduğu koşulların düzeltilmesi, belirli bir kesimin maaşlarının iyileştirilmesi ya da bir okul veya köprü inşa edilmesi gibi her iki hükümetin de yaptığı hizmetlerin Libyalılara asıl hayalleri olan seçimleri unutturmayacağını söyledi.

Libyalıların her iki hükümetin de vaatlerinden yüz çevirdiklerini ve kararlarının gerekçeleri konusunda şüphe duyduklarını belirten Tevati, İstikrar Hükümeti Başbakanı Hammad'ın, Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Mareşal Halife Hafter'in oğlu Belkasım'ı Derne ve kasırga felaketinden etkilenen diğer şehirler ve bölgeler için İcra Direktörü olarak atama kararı sonrası başlayan tartışmalara dikkati çekti.

Tüm taraflara halkın gösterdiği sabra daha fazla güvenmemeleri tavsiyesinde bulunan Tevati, özellikle mali ve düzenleyici kurumların raporlarının, geçtiğimiz yıl ülkenin yasama ve yürütme organlarına yapılan toplam harcamalardaki artışa ilişkin ortaya çıkardığı sonuçların gerilimi tırmandığını hatırlattı. Tevati, UBH’nin Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Aydınlatma ve Şeffaflık Raporu'na göre, toplam harcamaların 3 milyar 855 milyon dinar (Libya’da 1 dolar 4,81 dinar) olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.



Dibeybe, silahlı Zaviye gruplarını dağıtma sözü verdikten sonra bu grupların liderleriyle uzlaştı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 Ekim’de düzenlenen Zaviye-Misrata Forumu’na katıldı. (Dibeybe’nin ofisi)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 Ekim’de düzenlenen Zaviye-Misrata Forumu’na katıldı. (Dibeybe’nin ofisi)
TT

Dibeybe, silahlı Zaviye gruplarını dağıtma sözü verdikten sonra bu grupların liderleriyle uzlaştı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 Ekim’de düzenlenen Zaviye-Misrata Forumu’na katıldı. (Dibeybe’nin ofisi)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 Ekim’de düzenlenen Zaviye-Misrata Forumu’na katıldı. (Dibeybe’nin ofisi)

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin, ülkenin batısındaki Zaviye’de bulunan silahlı oluşumları kontrol altına almaya çalıştığı, buna karşılık denetleyici kurumlar ve Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı’na yönelik söylemini sertleştirdiği görüldü. Dibeybe, Sayıştay ve İdari Denetim Kurumu çalışanlarının maaşlarının ödenmesini durdurmak ve bu maaşları birleşik maaş cetveline dahil etmekle tehdit etti.

Dibeybe, cumartesi akşamı Zaviye ve Misrata’dan ileri gelenler, kanaat önderleri ile sosyal ve askeri liderlerle Vatanın Evlatları Buluşması kapsamında gerçekleştirdiği toplantıya katılımını, İdari Denetim Kurumu ve Sayıştay’a yönelik eleştirilerde bulunmak için kullandı. Bu tutum, hükümeti ile Libya’nın doğusundaki rakip yönetimlere bağlı kurumlar arasındaki siyasi çekişmenin sürdüğüne işaret etti.

yuj
3 Ekim’de Misrata şehrinde düzenlenen Vatanın Evlatları Buluşması etkinliklerinden (Dibeybe’nin ofisi)

“İdari Denetim Kurumu ve Sayıştay bize bağlı değil. Yarından itibaren maaşlarını durduracağım ve birleşik maaş cetveline geri döndüreceğim” ifadelerini kullanan Dibeybe, konuşmasında TM Başkanı Akile Salih’in ismini de zikretti.

Dibeybe’nin açıklamaları, Libya’nın doğusu ve batısındaki rakip yönetimler arasında denetleyici kurumların yetkileri ile harcama ve maaş düzenlemeleri konusundaki anlaşmazlığın sürdüğünü ortaya koyarken, Dibeybe’nin ülkeyi seçimlere götürecek yeni bir yürütme organı kurulması yönündeki çağrılar karşısında siyasi konumunu güçlendirmeye çalıştığı görülüyor.

Dibeybe ayrıca Zaviye’deki silahlı oluşumların önde gelen liderlerinin, aralarında İstikrar Destek Teşkilatı Başkanı Hasan Buzriba ve 103. Piyade Taburu Komutanı Osman el-Leheb’in de bulunduğu toplantıda, aralarındaki anlaşmazlıkları derhal sona erdirmeleri çağrısında bulundu. Bu adım, uzlaşı ve safların birleştirilmesi başlığı altında atılırken, aynı zamanda Dibeybe’nin kentteki silahlı oluşumların liderleriyle gerçekleştirdiği bir dizi telefon görüşmesi ve toplantının ardından geldi. Söz konusu isimler arasında, Dibeybe’nin daha önce nüfuzlarını sona erdireceğini ve devlet otoritesini tesis edeceğini taahhüt ettiği kişiler de bulunuyor.

Toplantı, Zaviye’de rakip silahlı oluşumlar arasında güvenlik gerilimleri ve anlaşmazlıkların yaşandığı bir dönemde, Dibeybe’nin kentteki liderlerle gerçekleştirdiği bir dizi görüşme ve toplantının ardından yapıldı.

Dibeybe, Libya’nın birliğinin ve halk arasındaki bölünmüşlüğün reddedilmesinin istikrar ve seçimlere götürecek her türlü sürecin temelini oluşturduğunu belirterek, Zaviye halkına ‘anlayışı güçlendirme’ ve ‘diyalog dilini öne çıkarma’ çağrısı yaptı. Dibeybe ayrıca, çabaların kentin inşası, kalkınması ve halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneltilmesini istedi.

Zaviye’nin devlete yaptığı katkılara övgüde bulunan Dibeybe, hükümetinin kent ve halkına desteğini teyit etti. Diyalog ve uzlaşının yanı sıra çatışma ve silahlı mücadeleye yeniden dönülmemesinin istikrar ve seçimlere giden yol olduğunu vurguladı.

Dibeybe, Buzriba ve el-Leheb’e de aralarındaki anlaşmazlık ve çatışmaları sona erdirmeleri çağrısında bulunarak, Zaviye’nin projelerin uzak durduğu bir kent haline gelmemesi gerektiğini söyledi.

Bu çağrı, hükümetin Zaviye’deki silahlı güçlere yaklaşımında farklı bir tutuma işaret ediyor. Dibeybe, bu kez silahlı oluşumların dağıtılmasından veya liderlerinin nüfuzunun sona erdirilmesinden söz etmek yerine, tarafları anlaşmazlıklarını çözmeye ve kent içindeki istikrarı korumaya çağırdı.

Bu tutum, Dibeybe’nin silahlı oluşumları dağıtma ve devlet otoritesini tesis etme yönündeki açık taahhütlerinden aylar sonra geldi. Dibeybe, geçen temmuz ayında hükümetinin ‘güvenlik planını uygulamaya devam ettiğini’ ve milislerle silahlı oluşumların dağıtılmasından geri adım atmayacağını söylemişti. Dibeybe, bir sonraki hükümetin önünü açmak istediğini belirterek, yeni yönetimin ‘çetelerin devlete hâkim olduğu’ bir ortamla karşılaşmamasını amaçladığını ifade etmişti.

Libya uzmanı Celal Herşavi ise Dibeybe’nin hamlesini yalnızca silahlı oluşumlarla yeniden ittifak kurma girişimi olarak değerlendirmenin doğru olmadığını düşünüyor.

Herşavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Dibeybe’nin ‘fırsatı değerlendirdiğini’ ve son gelişmeleri, Zaviye’nin iki büyük kabilesini, ülkenin doğusunda konuşlanan Libya Ulusal Ordusu (LUO) etkisinden çıkararak, Dibeybe’yi destekleyen Misrata ile yakın bir ittifaka dahil etme girişiminde kullandığını söyledi.

Herşavi, Dibeybe’nin aylardır bu yönde çalıştığına işaret ederek, yaklaşık bir ay önce Ayn Zara’da bir sabotaj hücresinin yakalanmasının ardından bu görevin, kendi değerlendirmesine göre, kolaylaştığını belirtti.

Herşavi, Dibeybe’nin son dönemde Zaviye’deki milislerden söz ederken esas olarak bölgedeki diğer organize suç gruplarına atıfta bulunduğunu söyledi. Dibeybe’nin, en azından son iki yılda, rafinerinin ve diğer kritik bölgelerin güvenliğinden sorumlu silahlı gruplar hakkında olumsuz konuşmadığına dikkati çekti.

Herşavi, “Belki 2023 ve 2024 yıllarında onlarla sorunları vardı, ancak geçen yıldan bu yana böyle bir durum söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Vatanın Evlatları Buluşması’nın sonuç bildirisi ise sosyal uzlaşının ötesine geçerek, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılana kadar UBH’nin görevine devam etmesine destek verildiğini açıkladı. Katılımcılar ayrıca Dibeybe’nin de katılımıyla batı bölgesinde geniş kapsamlı bir ulusal toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundu.


Yemen ordusu, Saada, Cevf, Taiz ve sahil bölgelerinde Husilere yönelik operasyonlarını sürdürüyor

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Macid en-Nezili (SABA)
Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Macid en-Nezili (SABA)
TT

Yemen ordusu, Saada, Cevf, Taiz ve sahil bölgelerinde Husilere yönelik operasyonlarını sürdürüyor

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Macid en-Nezili (SABA)
Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Macid en-Nezili (SABA)

Yemen ordusu Sözcüsü Albay Macid en-Nezili, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin “kurtuluş savaşı, devlet kurumlarının yeniden tesis edilmesi ve Husi darbesine son verilmesi” kapsamında Husilere karşı bin 122 hedefe yönelik operasyon düzenlediğini açıkladı.

Nezili, X platformunda yayımladığı açıklamada, Silahlı Kuvvetlerin “onaylanan planlar doğrultusunda çeşitli çatışma hatları ve cephelerde askerî operasyonlarını sürdürdüğünü” belirtti.

Nezili, “Silahlı Kuvvetlerimiz, topçu mevzileri ve roketatarlar, savunma tahkimatları, yaklaşma ve sevk güzergâhları, ikmal hatları ve araçları, askerî takviye ve yığınaklar, yönetim merkezleri ile terörist Husi milislerine ait komuta ve kontrol merkezlerine yönelik bin 122 hassas operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlar Sada, Cevf, Taiz ve sahil bölgelerindeki çeşitli cephe ve çatışma hatlarında düzenlendi” ifadelerini kullandı.

Saldırıların savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA), topçu birlikleri, füzeler, roketatarlar ve keskin nişancılar kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Nezili, saha verilerine göre operasyonlarda “bin 747 milis unsurunun etkisiz hâle getirildiğini, 364 araç, teçhizat ve askerî nakliye ve ikmal aracının imha edildiğini veya kullanılamaz hâle getirildiğini” söyledi.

Nezili, “Silahlı Kuvvetlerimiz, kurtuluş, devlet topraklarının ve kurumlarının yeniden tesis edilmesi, ulusal egemenliğin yeniden sağlanması ve kendilerine verilen görevlerin yerine getirilmesi mücadelesinde kararlılık ve yetkinlikle görevlerini sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.


Yemen güçleri koalisyon desteğiyle BabulMendeb'in kontrolünü ele geçirdi... Sana'ya stratejik saldırı başlatıldı

Yemen güçleri koalisyon desteğiyle BabulMendeb'in kontrolünü ele geçirdi... Sana'ya stratejik saldırı başlatıldı
TT

Yemen güçleri koalisyon desteğiyle BabulMendeb'in kontrolünü ele geçirdi... Sana'ya stratejik saldırı başlatıldı

Yemen güçleri koalisyon desteğiyle BabulMendeb'in kontrolünü ele geçirdi... Sana'ya stratejik saldırı başlatıldı

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, pazartesi günü devlet kurumlarını yeniden tesis etmek, başkent Sana'yı kurtarmak ve Husilerin gerçekleştirdiği darbe girişimine son vermek amacıyla “Yemen Şafağı” operasyonunun başlatıldığını duyurdu. Yemen Silahlı Kuvvetleri ise BabulMendeb Boğazı'nın kontrolünün ele geçirildiğini açıkladı.

Alimi, dün (pazar) yaptığı açıklamada, cumhuriyet topraklarının geri kalanını yeniden ele geçirmek, devlet otoritesi ve kurumlarının ülkenin tamamında hakimiyetini tesis etmek amacıyla askeri operasyonların başladığını duyurmuştu.

Öte yandan Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Pilot Türki el-Maliki, bugün “Yemen Şafağı” operasyonuna 100 savaş uçağının katıldığını açıkladı. Maliki, “BabulMendeb Boğazı'na hava koruması sağlıyoruz. Hareketli hedeflere yönelik müdahaleler sürüyor” dedi.

Koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin “Yemen Silahlı Kuvvetleri'ne karadaki operasyonlarında 24 saat kesintisiz hava desteği sağladığını” ifade etti.

Bu arada Yemen Silahlı Kuvvetleri, Amaliqa ve Vatan Kalkanı güçlerinin BabulMendeb Boğazı'nın kontrolünü ele geçirdiğini, Zubab ilçesindeki havalimanının da hükümet güçlerinin kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, ayrıca “Sana'ya yönelik stratejik saldırı operasyonunun başlatıldığını” duyurdu.

Yemen Silahlı Kuvvetleri daha önce yaptığı açıklamada, Husilere ait topçu mevzileri ve roketatarlar, savunma tahkimatları, ikmal hatları ve araçları, askeri takviye ve yığınaklar ile komuta ve kontrol merkezlerini hedef alan 1122 hassas operasyon düzenlendiğini bildirmişti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Albay Macid en-Nezili, yaptığı açıklamada, Saada, Cevf, Taiz ve sahil cephelerini kapsayan hedef alma operasyonlarının savaş uçakları, silahlı insansız hava araçları, topçu birlikleri, füzeler, roketatarlar ve keskin nişancılarla gerçekleştirildiğini belirtti.

Nezili, saha verilerine göre operasyonlarda Husilerden 1747 unsurun etkisiz hale getirildiğini, 364 askeri araç, teçhizat ile nakliye ve ikmal aracının imha edildiğini veya kullanılamaz hale getirildiğini kaydetti.