Mısır’da İsrail gazetesine röportaj veren parti liderine yönelik tepki artıyor

Partiler ve politikacılar Muhammed İsmet Sedat'tan resmi bir özür bekliyorlar.

Mısır Reform ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Enver İsmet Sedat. (Facebook hesabı)
Mısır Reform ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Enver İsmet Sedat. (Facebook hesabı)
TT

Mısır’da İsrail gazetesine röportaj veren parti liderine yönelik tepki artıyor

Mısır Reform ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Enver İsmet Sedat. (Facebook hesabı)
Mısır Reform ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Enver İsmet Sedat. (Facebook hesabı)

Mısır Reform ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Enver İsmet Sedat'ın İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a yaptığı ve Arap medyasının aktardığı açıklamalar, Mısırlı siyasetçilerin İsrail medyasını gayri resmi boykot etmesi nedeniyle Mısır’da tartışmaya neden oldu.

İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmek için Camp David Anlaşmaları’nı imzalayan merhum Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yeğeni İsmet Sedat, geniş kitleler arasında yayılan, tercüme edilmiş metne göre Mısır ile Hamas'ın 7 Ekim’de yerleşim yerlerine yönelik işlediği cinayet ve İsraillilerin kaçırılması konusundaki İsrail’in öfkesini anladığını ifade etti.

Sedat, ‘İsrail'in kendini savunma hakkı’ olduğunu vurgulayarak ‘İsrail hükümetinin konuyu aşırılıkçı bir tarafa çekmesini’ eleştirdi. Son iki günde geniş kitlelere yayılan Arapça metne göre ‘Gazze halkına karşı intikam kampanyasının durdurulmasını’ talep etti.

Sedat, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İsrail gazetesi için Kahire'deki bir muhabirle telefonda İngilizce röportajım yayınlanmak üzere İbraniceye çevrilmeden önce birçok haber sitesinde Arapça olarak yayınlandı ve çarpıtıldı. İfadeler söylendiği bağlamdan koparılarak parçalı bir şekilde ortaya kondu.”

Fotoğraf Altı: Sedat'a yönelik eleştiriler hız kazandı. (Facebook hesabı)
Sedat'a yönelik eleştiriler hız kazandı. (Facebook hesabı)

Meclis üyesi gazeteci Mustafa Bekri, söz konusu açıklamaların Mısır’da siyasi partiye başkanlık yapan biri tarafından yapılamayacağını belirterek açıklamaları Filistin meselesine yönelik, normalleşme söyleminin ötesinde bir ‘hançer’ olarak niteledi.

Birlik Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdünnasır Kandil de Şarku'l Avsat'a şunları söyledi:

“Sedat, medya veya siyasi olsun herhangi bir İsrailli partiyle iletişim kurmayı reddeden Mısır partilerinin yerleşik siyasi ilkelerini ihlal etti. Bu özellikle de İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği katliamların gölgesinde, siyasi nezaket eksikliğidir.”

Kandil ayrıca ‘Mısır ile İsrail arasındaki ilişkilerin resmi düzeyde normalleşmesine rağmen, Camp David anlaşmasının imzalanmasından bu yana İsrail ile veya herhangi bir İsrail vatandaşıyla iletişim kurmayı reddeden çeşitli Mısırlı siyasi partileri tarafından İsrail’in ‘düşman devlet’ olarak görüldüğünü, bu durumun ana sebeplerinden birisinin Kahire'deki İsrail Büyükelçisi ile görüşmesinden sonra milletvekili Tevfik Ukkaşe’nin Parlamento üyeliğinin düşürülmesi olduğunu’ ifade etti.

Parlamento, milletvekili Tevfik Ukkaşe’nin üyeliğini, 2016 yılında İsrail büyükelçisi ile Kahire'de yaptığı önceden koordinasyon olmadan ve siyasi konuların konuşulduğu görüşme nedeniyle soruşturmaya sevk edildikten sonra Konsey'in oy çokluğuyla düşürmüştü. İsmet Sedat, ‘politikacıların kafalarını kuma gömüp kavga etmemesi gerektiğini’ belirterek, bakış açısını ‘şu an hükümetine savaşı durdurması için baskı yapan İsrail toplumu içinde farklı sesler ile iletişim kurulmasının gerekliliğini’ vurgulayarak ortaya koyuyor.

Fotoğraf Altı: Sedat ulusal diyalog oturumlarına katıldı. (partinin Facebook sayfası)
 Sedat ulusal diyalog oturumlarına katıldı. (partinin Facebook sayfası)

Sedat ‘basın açıklamaları, yapmadığım alım-satım işlemleri veya İsrail’i ziyaret etmek anlamına gelen İsrail ile normalleşmeden tamamen farklı bir şeydir. Ancak bu açıklamalarla ulaşmak istediğim şey İsrail kamuoyuna bir mesaj vermektir’ dedi.

Ancak Mustafa Bekri, Sedat'ın gerekçelerini mantıksız bularak reddetti. Mustafa Bekri’nin değerlendirmesi Abdülnasır Kandil tarafından da desteklendi. Kandil açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir. Sedat'ın açıklamalarını gerekçelendirdiği yüce hedefe rağmen, İsrail'i kuşatma altına alma ve boykot etme zorunluluğu göz önüne alındığında zamanlaması yanlış."



Suriye'deki yeni yönetimin lideri Faruk eş-Şara ile görüştü ve ulusal diyalog çağrısı yaptı

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
TT

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Faruk eş-Şara ile görüştü ve ulusal diyalog çağrısı yaptı

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera (Telegram)

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera, bugün devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarının son yıllarında siyaset dışına itilen eski başkan yardımcısı Faruk eş-Şara ile bir araya geldi ve onu ulusal diyalog konferansına katılmaya davet etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Faruk'un kuzeni Mervan eş-Şara, “Ahmed eş-Şera Şam'a girdiği ilk günlerden itibaren Faruk eş-Şara'yı Şam'daki evinde ziyaret etti ve onu yakında düzenlenecek ulusal diyalog konferansına katılmaya çağırdı. Kuzenim Faruk bu daveti kollarını açarak kabul etti. Tesadüfe bakın ki kuzenim en son 2011 yılında Sahara Otel'de düzenlenen ulusal diyalog konferansına katılmıştı ve bundan sonra ilk kez önümüzdeki ulusal diyalog konferansına katılacak” ifadelerini kullandı.

Hdhh
Eski Suriye Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara şair Hadi Danyal ile birlikte (Facebook)

Faruk eş-Şara, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca Suriye'nin dış politikasını şekillendiren ana sütunlardan biri oldu. Deneyimli siyasetçi, 1984 yılında merhum Devlet Başkanı Hafız Esed döneminde dışişleri bakanı olarak görev yaptı ve oğlu Beşşar 2000 yılında iktidara geldiğinde de bu görevde kaldı.

2006'da başkan yardımcısı olarak atandı ve Esed karşıtı protestoların patlak vermesinden aylar sonra 2011'de Şam'daki Sahara Otel'de düzenlenen ulusal diyalog konferansına başkanlık etti. Konferans sırasında eş-Şara çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulunan açıklamalar yaptı ve ardından uzun bir süre siyaset sahnesinden kayboldu.

Kuzeni, şimdi 86 yaşında olan Faruk eş-Şara'nın ‘ev hapsinde tutulduğunu, şoförü ve özel korumasının Esed rejiminden kaçma girişimini kolaylaştırmak suçlamasıyla hapse atıldığını ve geçen süre boyunca Şam'dan ayrılmasına izin verilmediğini’ söyledi.

Kdjkd
 (sağdan sola) Faris Buiz, Refik Hariri, Faruk eş-Şara, İlyas el-Heravi, Abdulhalim Haddam ve Gazi Kenan (Getty Images)

Mervan, “Kuzenimin sağlığı iyi ve şu anda Beşşar'ın 2000'den bugüne kadarki tüm yönetim dönemini anlatan bir kitap yayınlamaya hazırlanıyor” dedi.

Protestoların başlangıcından bu yana Faruk eş-Şara, mevcut rejime olan sadakati ile protestoların fitilinin ateşlendiği memleketi Dera'ya olan bağlılığı arasında kaldıktan sonra arabulucu rolü oynamayı teklif etti.

Cenaze törenlerinde ya da kişisel bir ziyaret sırasında nadiren görünmesi dışında 2011'den bu yana medya objektiflerinde ve resmi toplantılarda yer almadı.

Ailenin soyağacı tarihçisi olduğunu ifade eden Mervan, Ahmed ve Faruk eş-Şara'nın uzaktan akraba olduklarını belirterek şunları söyledi: “Biz aslında tek bir aileyiz. Ahmed eş-Şera'nın büyükbabasının erkek kardeşi Faruk'un teyzesiyle evli.”

Faruk eş-Şara, Esed'in protestolara yaklaşımıyla ilgili görüş ayrılıklarını kamuoyuna açıklayan tek yetkiliydi.

Aralık 2012'de Lübnan gazetesi el-Ahbar'a verdiği bir röportajda, Esed'in ‘nihai zafere ulaşana kadar olayları askeri yollarla çözme arzusunu gizlemediğini’ belirten Faruk eş-Şara, “Muhalifler savaşı askeri olarak çözemez. Güvenlik güçleri ile ordu birliklerinin yaptıkları da bir çözüm sağlamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Krizi sona erdirecek bir geçiş dönemi üzerinde anlaşılması halinde Esed'in olası halefi olarak adı geçmişte defalarca gündeme gelen Faruk eş-Şara, bölge devletlerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerini kapsayan ‘tarihi bir çözüm’ çağrısında bulundu.

Faruk eş-Şara Temmuz 2013'te iktidardaki Baas Partisi'ndeki görevinden alındı. Yaklaşık 25 yıllık görev süresinin ardından Beşşar Esed'in iktidarı, 8 Aralık günü şafak vakti Ebu Muhammed el-Culani olarak bilinen Ahmed eş-Şera liderliğindeki Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif grupların Şam'a girmesi ve devlet başkanının kaçmasıyla sona erdi.