ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Ortadoğu’nun karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ve İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesine ilişkin korkuların daha önceki krizlere benzemediğini vurguladı.
Hamas'ın İsrail'e karşı 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyondan bu yana yedinci kez bölgeye gitmeden önce konuşan Leaf, “ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) bölgede güvenlik, istikrar ve refahı sağlamanın daha iyi yollarını bulma konusundaki kararlılığını” vurguladı.
Leaf, dün (Perşembe) akşam bir grup gazeteciyle yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:
“Mesleki hayatımın çoğunu bölgede çalışarak geçirdim. Deneyimlerime göre, bu çatışmanın kapsamının genişlemesi konusunda bugün karşılaştığımız zorluklara benzer hiçbir şey yok. Dışişleri Bakanı ile birlikte İsrail'e gittim ve bölgedeki müttefiklerimiz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Türkiye ile konuştuk. Amaç çatışmaya bir çözüm bulmaktı. Uzun vadede bir Filistin devletinin temellerinin nasıl inşa edileceğine ve İsrail ile Filistin halkı için istikrarsızlık sorunlarının nasıl çözüleceğine bakıyoruz.”
Leaf, “Orta vadede önceliğimiz Gazze'deki insani durumu iyileştirmeye odaklanmak, Gazze halkına yardım ulaştırmak ve hayat kurtarmak için ortaklarımızla birlikte çalışmak. İkincisi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve bu olayın ne İsraillilerin ne de Filistinlilerin başına bir daha gelmemesini sağlamak” ifadelerini kullandı.
Leaf, ‘İran'ın bölgedeki vekil güçlerinin istikrarsızlaştırıcı eylemleri’ göz önüne alındığında, Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlememesini sağlamanın ‘çok karmaşık bir hedef’ olduğunu belirtti.
Leaf, Ürdün'de ABD askerlerine yönelik saldırıları “çok talihsiz ve kabul edilemez” olarak tanımladı. ABD'nin tepkisinin ne olacağı hakkında konuşmayı reddeden Leaf şunları söyledi: “Bunun İran'ın vekalet savaşının önemli bir parçası olduğunu ve onun tarafından desteklendiğini söyleyebilirim. Buna verilecek cevabın zamanı ve yeri hakkında tahminde bulunmayacağım, ancak ABD'nin belirleyeceği yer ve zamanda olacağını düşünüyorum.”
Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla nasıl başa çıkılacağına ilişkin de konuşan Leaf, bu saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu, bölge ülkelerinin ekonomilerini ve uluslararası ticareti etkilediğini yineledi.
Koalisyon ülkelerinin “siyasi, diplomatik ve askeri muamele yürüttüğüne” dikkat çeken Leaf, “Ortaklarımızla birlikte Husilerin bu sorumsuz davranışına çözüm aramaya devam edeceğiz” dedi.
Leaf ayrıca Irak Hizbullahı’nın (Ketaib Hizbullah) ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını “Irak egemenliğine yönelik bir saldırı ve Irak devletinin varlığına yönelik ciddi bir tehdit” olarak değerlendirdi.
Leaf sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte yakından ilgilendiğimiz bir konu. Bu yıllardır devam eden bir durum ve yıllar boyunca İran tarafından finanse edilen, silahlandırılan ve desteklenen milisleri kontrol etmek Irak devletinin sorumluluğunda. Biz bu milisleri sorumlu tutacak bir yanıt görmek istiyoruz.”
Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını azaltma niyetinde olduğu yönündeki habere ilişkin bir soruya ‘hayır’ yanıt veren Leaf, ABD yönetiminin bu konuyu düşünmediğini söyledi.