Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
TT

Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Ortadoğu’nun karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ve İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesine ilişkin korkuların daha önceki krizlere benzemediğini vurguladı.

Hamas'ın İsrail'e karşı 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyondan bu yana yedinci kez bölgeye gitmeden önce konuşan Leaf, “ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) bölgede güvenlik, istikrar ve refahı sağlamanın daha iyi yollarını bulma konusundaki kararlılığını” vurguladı.

Leaf, dün (Perşembe) akşam bir grup gazeteciyle yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Mesleki hayatımın çoğunu bölgede çalışarak geçirdim. Deneyimlerime göre, bu çatışmanın kapsamının genişlemesi konusunda bugün karşılaştığımız zorluklara benzer hiçbir şey yok. Dışişleri Bakanı ile birlikte İsrail'e gittim ve bölgedeki müttefiklerimiz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Türkiye ile konuştuk. Amaç çatışmaya bir çözüm bulmaktı. Uzun vadede bir Filistin devletinin temellerinin nasıl inşa edileceğine ve İsrail ile Filistin halkı için istikrarsızlık sorunlarının nasıl çözüleceğine bakıyoruz.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)

Leaf, “Orta vadede önceliğimiz Gazze'deki insani durumu iyileştirmeye odaklanmak, Gazze halkına yardım ulaştırmak ve hayat kurtarmak için ortaklarımızla birlikte çalışmak. İkincisi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve bu olayın ne İsraillilerin ne de Filistinlilerin başına bir daha gelmemesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Leaf, ‘İran'ın bölgedeki vekil güçlerinin istikrarsızlaştırıcı eylemleri’ göz önüne alındığında, Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlememesini sağlamanın ‘çok karmaşık bir hedef’ olduğunu belirtti.

Leaf, Ürdün'de ABD askerlerine yönelik saldırıları “çok talihsiz ve kabul edilemez” olarak tanımladı. ABD'nin tepkisinin ne olacağı hakkında konuşmayı reddeden Leaf şunları söyledi: “Bunun İran'ın vekalet savaşının önemli bir parçası olduğunu ve onun tarafından desteklendiğini söyleyebilirim. Buna verilecek cevabın zamanı ve yeri hakkında tahminde bulunmayacağım, ancak ABD'nin belirleyeceği yer ve zamanda olacağını düşünüyorum.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)

Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla nasıl başa çıkılacağına ilişkin de konuşan Leaf, bu saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu, bölge ülkelerinin ekonomilerini ve uluslararası ticareti etkilediğini yineledi.

Koalisyon ülkelerinin “siyasi, diplomatik ve askeri muamele yürüttüğüne” dikkat çeken Leaf, “Ortaklarımızla birlikte Husilerin bu sorumsuz davranışına çözüm aramaya devam edeceğiz” dedi.

Leaf ayrıca Irak Hizbullahı’nın (Ketaib Hizbullah) ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını “Irak egemenliğine yönelik bir saldırı ve Irak devletinin varlığına yönelik ciddi bir tehdit” olarak değerlendirdi.

Leaf sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte yakından ilgilendiğimiz bir konu. Bu yıllardır devam eden bir durum ve yıllar boyunca İran tarafından finanse edilen, silahlandırılan ve desteklenen milisleri kontrol etmek Irak devletinin sorumluluğunda. Biz bu milisleri sorumlu tutacak bir yanıt görmek istiyoruz.”

Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını azaltma niyetinde olduğu yönündeki habere ilişkin bir soruya ‘hayır’ yanıt veren Leaf, ABD yönetiminin bu konuyu düşünmediğini söyledi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.