Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
TT

Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Ortadoğu’nun karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ve İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesine ilişkin korkuların daha önceki krizlere benzemediğini vurguladı.

Hamas'ın İsrail'e karşı 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyondan bu yana yedinci kez bölgeye gitmeden önce konuşan Leaf, “ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) bölgede güvenlik, istikrar ve refahı sağlamanın daha iyi yollarını bulma konusundaki kararlılığını” vurguladı.

Leaf, dün (Perşembe) akşam bir grup gazeteciyle yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Mesleki hayatımın çoğunu bölgede çalışarak geçirdim. Deneyimlerime göre, bu çatışmanın kapsamının genişlemesi konusunda bugün karşılaştığımız zorluklara benzer hiçbir şey yok. Dışişleri Bakanı ile birlikte İsrail'e gittim ve bölgedeki müttefiklerimiz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Türkiye ile konuştuk. Amaç çatışmaya bir çözüm bulmaktı. Uzun vadede bir Filistin devletinin temellerinin nasıl inşa edileceğine ve İsrail ile Filistin halkı için istikrarsızlık sorunlarının nasıl çözüleceğine bakıyoruz.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)

Leaf, “Orta vadede önceliğimiz Gazze'deki insani durumu iyileştirmeye odaklanmak, Gazze halkına yardım ulaştırmak ve hayat kurtarmak için ortaklarımızla birlikte çalışmak. İkincisi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve bu olayın ne İsraillilerin ne de Filistinlilerin başına bir daha gelmemesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Leaf, ‘İran'ın bölgedeki vekil güçlerinin istikrarsızlaştırıcı eylemleri’ göz önüne alındığında, Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlememesini sağlamanın ‘çok karmaşık bir hedef’ olduğunu belirtti.

Leaf, Ürdün'de ABD askerlerine yönelik saldırıları “çok talihsiz ve kabul edilemez” olarak tanımladı. ABD'nin tepkisinin ne olacağı hakkında konuşmayı reddeden Leaf şunları söyledi: “Bunun İran'ın vekalet savaşının önemli bir parçası olduğunu ve onun tarafından desteklendiğini söyleyebilirim. Buna verilecek cevabın zamanı ve yeri hakkında tahminde bulunmayacağım, ancak ABD'nin belirleyeceği yer ve zamanda olacağını düşünüyorum.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)

Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla nasıl başa çıkılacağına ilişkin de konuşan Leaf, bu saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu, bölge ülkelerinin ekonomilerini ve uluslararası ticareti etkilediğini yineledi.

Koalisyon ülkelerinin “siyasi, diplomatik ve askeri muamele yürüttüğüne” dikkat çeken Leaf, “Ortaklarımızla birlikte Husilerin bu sorumsuz davranışına çözüm aramaya devam edeceğiz” dedi.

Leaf ayrıca Irak Hizbullahı’nın (Ketaib Hizbullah) ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını “Irak egemenliğine yönelik bir saldırı ve Irak devletinin varlığına yönelik ciddi bir tehdit” olarak değerlendirdi.

Leaf sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte yakından ilgilendiğimiz bir konu. Bu yıllardır devam eden bir durum ve yıllar boyunca İran tarafından finanse edilen, silahlandırılan ve desteklenen milisleri kontrol etmek Irak devletinin sorumluluğunda. Biz bu milisleri sorumlu tutacak bir yanıt görmek istiyoruz.”

Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını azaltma niyetinde olduğu yönündeki habere ilişkin bir soruya ‘hayır’ yanıt veren Leaf, ABD yönetiminin bu konuyu düşünmediğini söyledi.



Hizbullah İran ile dayanışma içinde... Caca: Lübnan krizinin sona ermesi, İran tarafından verilen desteğin sona ermesiyle başlar

 Hizbullah destekçileri, Beyrut şehir merkezindeki Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) binası önünde Hizbullah tarafından düzenlenen gösteride Hizbullah ve İran bayrakları salladı, 4 Şubat 2026. (EPA)
Hizbullah destekçileri, Beyrut şehir merkezindeki Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) binası önünde Hizbullah tarafından düzenlenen gösteride Hizbullah ve İran bayrakları salladı, 4 Şubat 2026. (EPA)
TT

Hizbullah İran ile dayanışma içinde... Caca: Lübnan krizinin sona ermesi, İran tarafından verilen desteğin sona ermesiyle başlar

 Hizbullah destekçileri, Beyrut şehir merkezindeki Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) binası önünde Hizbullah tarafından düzenlenen gösteride Hizbullah ve İran bayrakları salladı, 4 Şubat 2026. (EPA)
Hizbullah destekçileri, Beyrut şehir merkezindeki Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) binası önünde Hizbullah tarafından düzenlenen gösteride Hizbullah ve İran bayrakları salladı, 4 Şubat 2026. (EPA)

Bölgenin yaşadığı bekleyiş atmosferi içinde Lübnan’daki tutumlar, özellikle İran’ın rolü başta olmak üzere bölgesel dosyalara yaklaşımda mevcut çelişkiyi yansıtıyor. Bu durum, Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca’nın, “İran, Hizbullah’a verdiği desteği kestiği zaman Lübnan’daki sorun çözülür” sözlerinde açıkça görülürken, Hizbullah’ın meclis grubu ise Genel Sekreter Naim Kasım’ın tarafsız kalınmayacağını vurgulamasının ardından Tahran ile ‘dayanışma’ ifade etmekle yetindi.

Bu gelişmeler, İsrail’in Lübnan’ın güneyi ve doğusuna yönelik hava saldırılarına yeniden başladığı bir dönemde yaşandı. Dün öğleden sonra güneyde Mahmudiye beldesi ve Vadi Burguz’u hedef alan saldırılar, daha sonra güneyde Cebel er-Reyhan’daki el-Vaziyye bölgesi ile doğuda Hermel-Zegrin tepelerine yöneldi.

İsrail Ordu Sözcüsü Ella Waweya, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde Hizbullah terör örgütüne ait hedeflere saldırılar düzenliyor” ifadesini kullandı.

 İsrail’in Lübnan’ın doğusundaki Hermel bölgesini hedef alan hava saldırılarının ardından yükselen duman (Sosyal medya)İsrail’in Lübnan’ın doğusundaki Hermel bölgesini hedef alan hava saldırılarının ardından yükselen duman (Sosyal medya)

Hizbullah, İran’la dayanışma içinde olduğunu ifade etti

Hizbullah’ın meclis grubu yayımladığı açıklamada, “ABD’nin saldırgan tehditleri karşısında İran İslam Cumhuriyeti ile liderliği, hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu” ifade ederken, ‘İran’ın liderliği ve halkıyla sergilediği kararlı ve dirençli tutumun, olası bir saldırıyı püskürtebileceğini’ belirtti.

Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabası Ayta eş-Şaab’da İsrail güçleri tarafından havaya uçurulan bir evin enkazı (Lübnan Ulusal Haber Ajansı – NNA)Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabası Ayta eş-Şaab’da İsrail güçleri tarafından havaya uçurulan bir evin enkazı (Lübnan Ulusal Haber Ajansı – NNA)

Lübnan iç siyasetine ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan blok, ‘günlük suikastlardan sivil tesislerin yoğun şekilde hedef alınmasına kadar uzanan suç niteliğindeki saldırıları’ kınadığını belirtti. Açıklamada, ‘ekili alanlara ve tarım arazilerine zehirli maddeler atılması ve Lübnanlıların sağlığının tedavisi zor hastalıklar riskiyle karşı karşıya bırakılmasına’ dikkat çekilerek, bunun ‘ön cephe bölgelerini çölleştirerek halkından arındırmayı amaçladığı’ ifade edildi. Blok, ‘uluslararası sessizliği’ ve ‘bu açık terör suçları karşısındaki ihmali’ de kınarken, uluslararası toplum kuruluşlarını bu ihlallerin sürmesinden tamamen sorumlu tuttu.

Caca: İran Hizbullah’a desteğini keserse sorun çözülecek

Buna karşılık Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca, “İran, Hizbullah’a verdiği desteği kestiğinde tüm sorun çözülecek” görüşünü dile getirdi.

Bir radyo programında konuşan Caca, “Dünyadaki tüm ülkeler cuma günü (bugün) Umman’da yapılacak toplantıyı bekliyor” diyerek, ‘ihtilaf noktalarının son derece büyük olduğunu’ vurguladı. Sorunun müzakereler yoluyla çözülmesini temenni ettiğini belirten Caca, “Ancak bunun bir sonuca ulaşacağını görmüyorum” ifadesini kullandı.

Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca, (Arşiv)Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca, (Arşiv)

Umman’da yaşanacak gelişmelerin Lübnan’a yansımalarına da değinen Caca, “Ne yazık ki Lübnan ve İran dosyaları arasında bir bağlantı var” değerlendirmesinde bulundu. Caca sözlerini şöyle sürdürdü: “İran, son kırk yıl içinde Lübnan devletinin tüm işleyişini sekteye uğratan bir nüfuz alanı oluşturmayı başardı. İran, Hizbullah’a verdiği desteği durdurduğunda tüm sorun çözülecek.”

Caca, ‘ateşkes anlaşmasının Lübnan’da belirli bir bölgeyi değil, ülkenin tamamını kapsadığını’ vurgulayarak, 1559 sayılı kararın ‘Lübnan topraklarının tamamında tüm gayrimeşru silahlı örgütlerin tasfiye edilmesini talep ettiğini’ hatırlattı. Meclis seçimlerine ilişkin olarak ise ‘seçimlerin zamanında yapılacağını’ ve ‘tüm sürecin yüzde 100 anayasal ve yasal çerçevede ilerlediğini’ ifade etti.


ABD Genelkurmay Başkanı, Lübnan Ordu Komutanı ile görüştü

General Rudolph Heykel (Rehberlik Müdürlüğü)
General Rudolph Heykel (Rehberlik Müdürlüğü)
TT

ABD Genelkurmay Başkanı, Lübnan Ordu Komutanı ile görüştü

General Rudolph Heykel (Rehberlik Müdürlüğü)
General Rudolph Heykel (Rehberlik Müdürlüğü)

ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Keane, Pentagon'da Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel ile görüştükten sonra, ABD'nin Ortadoğu'daki savunma ilişkilerinin önemini vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Joseph Holstead, Keane'in salı günü Lübnan ordu komutanı ve bir önceki gün Katarlı bir savunma yetkilisiyle yaptığı görüşmenin ardından "ABD'nin Ortadoğu'daki kalıcı savunma ilişkilerinin önemini yeniden teyit ettiğini" söyledi. Heykel'in Kasım 2025'te Washington'u ziyaret etmesi planlanmıştı, ancak o dönemdeki bir askeri kaynağa göre, ABD'li siyasi ve askeri yetkililer Lübnan'dan ayrılmadan saatler önce onunla yapacakları görüşmeleri iptal etmeleri nedeniyle ziyaret iptal edilmişti.

Ziyareti iptal edenler arasında önde gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da vardı. Graham o dönemde yaptığı açıklamada, Heykel'in "Hizbullah'ı silahsızlandırmak için neredeyse hiçbir çaba göstermemesini" eleştirmişti. Graham, dün X.com'da yaptığı paylaşımda, Heykel'e Lübnan ordusunun Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak görüp görmediğini sorduktan sonra onunla yaptığı görüşmeyi aniden sonlandırdığını söyledi. Graham, Heykel'in "Hayır, Lübnan bağlamında değil" diye yanıt verdiğini ifade etti.

Lübnan ordusu ocak ayında, Hizbullah'ı silahsızlandırma planının ilk aşamasını tamamladığını ve bu aşamanın Lübnan'ın güneyinde Litani Nehri ile İsrail sınırı arasındaki bölgeyi kapsadığını duyurdu. İsrail ile Hizbullah arasında yaklaşık bir yıl süren çatışmaların ardından Kasım 2025'in sonlarında varılan ateşkes anlaşmasına göre, İran destekli grubun Litani Nehri'nin kuzeyindeki güçlerini geri çekmesi ve boşaltılan bölgelerdeki askeri altyapısını ortadan kaldırması, İsrail güçlerinin ise Lübnan'dan çekilmesi gerekiyor.

Ancak Hizbullah silahlarını teslim etme çağrılarını reddederken, İsrail Hizbullah üyelerini ve tesislerini hedef aldığını söylediği düzenli Lübnan baskınlarına devam etti ve stratejik olarak gördüğü Lübnan toprakları içindeki ve sınırlarına yakın beş noktada güçlerini konuşlandırdı.

Lübnan ordusunun planı beş aşamadan oluşuyor. İkinci aşama, Litani Nehri'nin kuzeyinden, Sayda’nın (Sidon) kuzeyinden geçen ve sınırdan yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Avali Nehri'ne kadar olan bölgeyi kapsıyor. Hükümetin, uygulamaya geçmeden önce şubat ayında bu ikinci aşamayı görüşmesi bekleniyor.


İsrail, "7 Ekim" olaylarına katılan Gazzelileri hedef alıyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta İslami Cihad lideri Ali el-Razayna'nın cenaze töreninde Filistinli bir kadın oldukça duygulanmış halde görüntülendi (Reuters)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta İslami Cihad lideri Ali el-Razayna'nın cenaze töreninde Filistinli bir kadın oldukça duygulanmış halde görüntülendi (Reuters)
TT

İsrail, "7 Ekim" olaylarına katılan Gazzelileri hedef alıyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta İslami Cihad lideri Ali el-Razayna'nın cenaze töreninde Filistinli bir kadın oldukça duygulanmış halde görüntülendi (Reuters)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta İslami Cihad lideri Ali el-Razayna'nın cenaze töreninde Filistinli bir kadın oldukça duygulanmış halde görüntülendi (Reuters)

İsrail, 7 Ekim 2023 saldırısına katılan ve Filistinliler tarafından intikam eylemi olarak nitelendirilen operasyonlarda İsrailli rehinelerin (canlı veya ölü) ele geçirilmesinde rol oynayan Gazze Şeridi'ndeki önde gelen aktivistleri takip etmeye devam ediyor. Şarku'l Avsat'ın aldığı bilgiye göre bu durum, daha önce birkaç kez olduğu gibi, olaya karışanların ailelerine karşı da gerçekleşti.

İsrail ordusu çarşamba günü, Hamas ve İslami Cihad'ın silahlı kanatlarındaki önde gelen aktivistleri hedef aldığını ve saldırıya karışmakla suçladığını açıklayan bir dizi bildiri yayınladı.

Öte yandan, İsrail Savcılığı, Tel Aviv Bölge Mahkemesi'ne bazı savunma tanıklarını sorgulamaktan vazgeçtiğini ve böylece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun üç yolsuzluk davasındaki yargılama süresinin kısaltıldığını bildirdi. Bu durum, savcılığın artık onu mahkum etmek için yeterli kanıta sahip olduğu anlamına mı geldiği, yoksa affın bir öncüsü mü olduğu konusunda soruları gündeme getirdi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Savcılık, sorgulamayı on dört oturum yerine dört veya beş oturumda tamamlayacağını vurguladı; bu da davanın yıl sonundan önce bitebileceği anlamına geliyor.