WHO: Emel Hastanesi baskını endişe verici

WHO: Han Yunus’taki el-Emel Hastanesi’ne baskın yapıldığına ilişkin haberler ‘son derece endişe verici’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus (AFP)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus (AFP)
TT

WHO: Emel Hastanesi baskını endişe verici

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus (AFP)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus’taki el-Emel Hastanesi’ne baskın yapıldığına ve sağlık personeli ve hastaların gözaltına alındığına yönelik haberlerin ‘son derece endişe verici’ olduğunu söyledi.

WHO Genel Direktörü, X platformunda yaptığı paylaşımda, Han Yunus’taki el-Emel Hastanesindeki sağlık personeli ve hastaların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Han Yunus’taki el-Emel Hastanesi’ne baskın düzenlediğini bildirdi. Açıklamasında “Yaklaşık 10 saat boyunca el-Emel Hastanesi’ne baskın düzenlediler, bu sırada hastaneyi aradılar ve bazı cihaz, ekipman ve mobilyaları imha ettiler. Çalışanlarını gözaltına alıp, sorguladılar, darp ettiler ve hakaret ettiler. Ayrıca çalışanların ve hasta refakatçilerinin su içmelerini ve tuvaleti kullanmalarını engellediler” ifadelerine de yer verdi.

Filistin Kızılayı İsrail güçlerinin ‘Kızılay’ın, çalışanların, hastaların, refakatçilerin paralarını ve kişisel eşyalarını çaldığını, ayrıca Han Yunus Valiliği’nde yaklaşık bir aydır yaşanan iletişim kesintisi nedeniyle hastane çalışanlarının tek iletişim aracı olan bilgisayarlarına ve kablosuz iletişim cihazlarına el koyduğunu’ belirtti.

Filistin Kızılayı cumartesi günü X platformunda yaptığı paylaşımda İsrail güçlerinin, ‘hastane hala kuşatma altındayken mürettebatın araç kullanmasını engellemek ve 20 günde de hastaneyi hedef almaya devam etmek için el-Emel Hastanesindeki ambulansların ve idari araçların tüm anahtarlarını çaldığını ve direksiyonlarını kitlediğini’ bildirdi.



İsrail: Gazze'deki askeri operasyon sona yaklaşıyor

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
TT

İsrail: Gazze'deki askeri operasyon sona yaklaşıyor

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısının dün en az 100'e ulaştığı bildirilirken, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşının sona ermekte olduğunu söyledi.

Katz, Yahudi devletinin İran ile kısa süren savaşının sona ermesinden bir hafta sonra yaptığı açıklamada, "Gazze'deki operasyonun sonuna yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Katz, İsrail'in çatışmadaki hedeflerini yineledi; bunlara tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yenilgisi de dahildi.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu Gazze'de yakında bir ateşkes sağlanacağı beklentisini dile getirdi. Ancak Trump'ın açıklamasının dayanağı belirsizdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz (X)İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz (X)

Ancak Katz, Trump'ın iyimserliğini teyit eder gibi görünürken, Filistinli kaynaklar bu açıklamanın Gazze Şeridi'nde kanlı bir günde yapıldığını belirtiyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 56 bin 531 vatandaşın şehit olmasına ve 133 bin 642 kişinin de yaralanmasına neden oldu.