Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgalinin sona erdirilmesi ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması için Gazze Şeridi'ndeki İsrail savaşının derhal durdurulması ve uluslararası garantilerle birlikte belirli bir takvimde uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Abbas bu öneriyi pazartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da yaptıkları toplantıda Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ile görüştü. Abbas Pazar günü Tamim'in daveti üzerine Doha'ya gelmişti.
Kaynaklara göre Katar, Batı Şeria'da olduğu gibi Filistin Yönetimi'nin Şeridi de yönetmesini içeren bir Filistin anlaşmasına varmak istiyor. Bu, ateşkes müzakerelerinde Gazze'nin yönetimi konusunun Filistin'in iç meselesi olması nedeniyle İsrail'le müzakerelerin dışında olmasını öngören Hamas’ın vizyonu ile örtüşüyor.
Kaynaklar, Hamas'ın “savaşın ertesi günü” için Gazze'nin, Şeridi yeniden inşa etme misyonuna sahip bir hükümet tarafından yönetilmesi ve ardından kapsamlı seçimler yapılmasına dayanan bir vizyonu olduğunu söyledi.
Kaynaklar, Katar'ın Gazze'nin yönetimi konusunda Filistin’de bir anlaşmaya varılmasını istediğini aktardı. Ancak Abbas, Gazze'nin yönetimini, Filistin devletinin kurulmasıyla sona eren siyasi bir yol üzerinde yapılacak uluslararası bir anlaşmaya bağlıyor ve bununla ilgili garantiler istiyor. Abbas ayrıca yönetim, kontrol, güvenlik, yeniden yapılanma konularında da garanti istiyor.
Abbas önce halka açık bir toplantıda, ardından da kapalı bir toplantıda Tamim ile görüştü. Filistin Haber Ajansı WAFA, şunları aktardı: “Abbas ve Tamim, Filistin topraklarındaki durumla ilgili son gelişmeleri ve İsrail'in Filistin halkına, özellikle de İsrail ölüm makinesinin imha savaşına maruz kalan Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığını durdurmak için gösterilen çabaları görüştü. İkili ayrıca saldırganlığı durdurma ve uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi'ne dayanan siyasi bir çözümün önünü açma yönündeki ısrarlı Arap çabalarını da ele aldı.”
Katar’a kadar Abbas'a eşlik eden Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh şunları söyledi: “İsrail’in Filistin halkına yönelik devam eden saldırganlığının bir sonucu olarak bölgede meydana gelen gelişmeler ve bu saldırganlığı durdurmak için her düzeyde ikili, Arap ve uluslararası eylemler ve uluslararası hukuka ve uluslararası meşruiyete uygun olarak iki devletli çözümün derhal uygulanmasını garanti eden siyasi bir çözümün yolları gözden geçirildi. Ayrıca Filistin'in iç cephesini mevcut ve gelecekteki tüm zorluklarla yüzleşmek için güçlendirme ve sağlamlaştırma konusu da masaya yatırıldı.”
Gazze savaşının ertesi günü meselesi, Gazze'yi kimin yöneteceği konusundaki ABD-İsrail anlaşmazlıklarının yanı sıra İsrail-Filistin ve ABD-Filistin anlaşmazlıkları da dikkate alındığında büyük bir ikilem teşkil ediyor.
Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, İsrail’i, "mallara el koyarak, Gazze’ye giden tüm geçişleri kapatarak ve Batı Şeria ve Kudüs'ten buraya herhangi bir yardım gönderilmesini engelleyerek" Filistin yönetimini Gazze Şeridi'nden uzaklaştırmaya çalışmakla suçladı.
İştiyye, 12 Şubat’ta Filistin hükümet oturumunun açılışında yaptığı konuşmada şunu söyledi: “İsrail, otoriteyi ekonomik ve mali olarak yok etmeye çalışıyor.”
ABD, savaştan sonra Gazze Şeridi'ni yönetecek "nitelikli" bir otorite istiyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ı ve Fetih’i kastederek "Ne Hamasistan ne de Fetihistan, hiçbir Filistin otoritesi Gazze'yi yönetmeyecek" diyor.
Filistin yönetimi ise Gazze'yi bağımsız bir Filistin devletine giden siyasi süreç çerçevesinde yönetmek istiyor ve reformları gerçekleştirmeye hazır; ancak ABD perspektifine göre değil.