Şarku’l Avsat’a konuşan ABD’li Korgeneral: Husilere karşı savunma eylemlerimizi sürdürüyoruz

Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)
Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)
TT

Şarku’l Avsat’a konuşan ABD’li Korgeneral: Husilere karşı savunma eylemlerimizi sürdürüyoruz

Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)
Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)

ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı Dokuzuncu Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alexus Grynkewich, ABD’nin İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan çeşitli silahlara karşı savunma tedbirleri almaya devam ettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’a özel açıklama yapan Grynkewich, “ABD’nin gerçekleştirdiği operasyonlar, Husilerin bu hayati bölgede gemi akışını engellemeye yönelik birçok girişimini durdurmayı başardı” dedi.

Grynkewich, ABD’nin Kızıldeniz saldırılarında İran’ın doğrudan rolünün varlığını defalarca teyit etmesiyle ilgili bir soruya yanıt olarak ise şunları söyledi:

“Washington, İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı milislerin ABD kuvvetlerine saldırmak için kullandığı, Irak ve Suriye’deki 85’ten fazla hedef dahil olmak üzere yedi tesise saldırı düzenleyerek tehditlere orantılı ve doğrudan yanıt verdi.”

Foto: Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)
 Korgeneral Alexus Grynkewich geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı sırasında (Şarku’l Avsat)

ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine değinen Grynkewich, şu ifadeleri kullandı:

“Suudi Arabistan ve ABD, bölge genelinde güvenlik ve istikrara yönelik ortak ve kalıcı bir vizyona sahip güçlü stratejik ortaklardır. Suudi Arabistan’ın oynadığı liderlik rolü, Arap Yarımadası’nın ortak savunması için çok önemli. Riyad’ın bilgi alışverişinde bulunma ve koalisyonla bütünleşme yeteneği ve istekliliği, bölgede barış ve istikrar adına saldırı tehditlerine daha iyi yanıt verme konusundaki kolektif yeteneğimizi artırıyor.”

Korgeneral Grynkewich, iki ülke arasındaki savunma işbirliğine değinerek, “Suudi Arabistan, hem operasyonel hem de eğitim tatbikatlarında daha büyük işbirliği fırsatlarının yaratılmasına her zaman öncülük ediyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na katılımı hakkında yorum yapan Korgeneral, “Uluslararası Savunma Fuarı, daha iyi entegrasyon ve işbirliğinin nasıl sağlanacağına dair harika bir örnek. Bu hem Suudi Arabistan hem de ABD için öncelikli bir etkinlik oldu” diye konuştu.

FOTO: Uluslararası Savunma Fuarı’na ABD’nin katılımında bir kesit (CENTCOM)
Uluslararası Savunma Fuarı’na ABD’nin katılımında bir kesit (CENTCOM)

Korgeneral, fuar hakkındaki görüşlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı, 100’den fazla personel ve çok sayıda destek uçağıyla fuara katıldı. Bu fuara katılımımızı sağladığı için kendisine teşekkür etmek amacıyla Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı ile görüşme onuruna sahip oldum. İki taraf arasındaki güçlü ilişkileri pekiştirmeye devam edeceğiz.”

Korgeneral, Gazze’de devam eden çatışmanın bölgede daha fazla genişleyeceği yönündeki korkulara ilişkin ise şunları söyledi:

“ABD Başkanı, Savunma Bakanı ve diğer üst düzey ABD’li liderler, Washington’ın durumun tırmanmasını önleme konusundaki kararlılığını vurgulamaya devam ediyor.”

Korgeneral, ABD Hava Kuvvetleri’nin ABD ve müttefiklerini en iyi şekilde korumak ve bölgede istikrarı sağlamak için üst düzey liderlere savunma seçenekleri sunduğunu vurguladı.

FOTO: ABD Deniz Kuvvetleri tarafından el konulan İran menşeli gelişmiş silahlar, Yemen’deki Husilere gönderiliyordu (CENTCOM)
ABD Deniz Kuvvetleri tarafından el konulan İran menşeli gelişmiş silahlar, Yemen’deki Husilere gönderiliyordu (CENTCOM)

Korgeneral, ABD’nin uluslararası seyrüseferi güvence altına almak amacıyla Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde şehrini Husilerin pençesinden kurtarmak için Yemen ordusuna destek sağlamaya hazır olup olmadığı sorusuna yanıt vermekten kaçındı.

Grynkewich, Kızıldeniz gibi su yollarında seyrüsefer özgürlüğünün, insani yardım ve ticaretin bölgede hareket etmesine izin vermek için esas olduğunu söylemekle yetindi.

FOTO: Aden Körfezi’nde Husilerin füze saldırısına uğrayan İngiliz kargo gemisi (DPA-Arşiv)
Aden Körfezi’nde Husilerin füze saldırısına uğrayan İngiliz kargo gemisi (DPA-Arşiv)

Korgeneral, Irak hükümetinin talebi üzerine, özellikle terör örgütü DEAŞ ile mücadele çabaları kapsamında, ABD güçlerinin Irak’tan ayrılmasının bölge üzerindeki olası etkisine ilişkin soruyu da yanıtlamaktan kaçındı.



Suudi Kalkınma Fonu, 1,5 milyar dolarlık finansmanla Suriye’de toparlanma sürecini hızlandırıyor

Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yesir Berniyye ile görüşmesi sırasında (Suriye Maliye Bakanlığı)
Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yesir Berniyye ile görüşmesi sırasında (Suriye Maliye Bakanlığı)
TT

Suudi Kalkınma Fonu, 1,5 milyar dolarlık finansmanla Suriye’de toparlanma sürecini hızlandırıyor

Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yesir Berniyye ile görüşmesi sırasında (Suriye Maliye Bakanlığı)
Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yesir Berniyye ile görüşmesi sırasında (Suriye Maliye Bakanlığı)

Suudi Kalkınma Fonu (SFD) İcra Kurulu Başkanı Sultan bin Abdurrahman el-Murşid başkanlığındaki heyet, Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir ve bakanlık yetkilileriyle elektrik ve su sektörlerinde öncelikli projeleri görüştü. Görüşmelerde toplam değeri 250 milyon dolar olan dört proje ele alınırken, bu projelerin farklı sektörleri kapsayan ve toplam hacmi aşamalı olarak 1,5 milyar dolara kadar çıkabilecek finansman paketinin parçası olduğu belirtildi. El-Murşid, Şarku’l Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, öncelikli projelerin finansmanı için Suriye hükümetiyle “yakın zamanda” kalkınma anlaşmaları imzalanacağını söyledi.

Heyetin Salı günü başlayan ve üç gün sürecek Suriye ziyareti kapsamında, çeşitli bakanlar ve kurum başkanlarıyla bir araya gelinerek farklı kalkınma sektörlerindeki öncelikli projelerin finansmanı ve fonun Suriye’de ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkısı ele alınıyor.

gthyuj
Suudi Kalkınma Fonu heyetinin, Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir ile gerçekleştirdiği görüşmeden bir kare (Şarku’l Avsat)

Ziyaret programı çerçevesinde heyet, Çarşamba günü Şam’daki Enerji Bakanlığı’nda Enerji Bakanı ile görüştü. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, görüşmede elektrik ve su sektörlerindeki öncelikli projelerin ele alındığı ve önümüzdeki aşamada desteklenebilecek alanların belirlenmesi için koordinasyon sağlandığı ifade edildi.

Daha sonra Enerji Bakan Yardımcıları İbrahim el-Addehan (Planlama ve Kurumsal Mükemmellik) ile Usame Ebu Zeyd (Su Kaynakları) ve elektrik, su ve kanalizasyon sektörlerinden yetkililerin katılımıyla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, bakanlığın önceliklerinin belirlenmesi amacıyla bir dizi hizmet ve kalkınma projesi değerlendirildi.

dfgth
El-Murşid, Şarku’l Avsat açıklamalarda bulundu (Şarku’l Avsat)

Gündeme gelen projeler arasında Halep Termik Santrali’nin bakım ve rehabilitasyonu yoluyla azami üretim kapasitesine çıkarılması, tüm illerde kurumlara yönelik ön ödemeli akıllı su sayaçlarının tedariki ve kurulumu, Fırat Nehri’nden Deyrizor’dan Humus ilindeki Tedmur ve Hesiya bölgelerine su taşınması projesi ile Halep kırsalındaki Bab ve Tadif ovalarının sulanması yer aldı. Bu projelerin su kaynaklarının iyileştirilmesine ve tarım sektörünün desteklenmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Enerji Bakanlığı, ziyaretin ihtiyaçların belirlenmesi amacı taşıdığını ve ilerleyen aşamada Maliye Bakanlığı ile koordinasyon toplantısı yapılarak desteklenecek öncelikli projelerin seçileceğini açıkladı.

Suudi Kalkınma Fonu İcra Kurulu Başkanı el-Murşid, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, ziyaretin Suriye ile farklı kalkınma sektörlerinde iş birliği fırsatlarını değerlendirmeyi amaçladığını belirterek, fonun Suriye’de ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sunmayı ve istikrarı desteklemeyi hedeflediğini vurguladı. El-Murşid, öncelikli ve hayati sektörlerdeki projelerin finansmanı için yakın zamanda anlaşmaların imzalanacağını yineledi.

cdfgy
Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yesir Berniyye ile görüşmesi sırasında (Suriye Maliye Bakanlığı)

Enerji Bakan Yardımcısı Usame Ebu Zeyd ise projelerin “erken toparlanma süreci ve halka sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi açısından önemli ve acil” olduğunu ifade etti. Bab ve Tadif ovalarının sulama projesinin 6 bin 600 hektardan fazla alanı kapsadığını, Halep Termik Santrali’nin rehabilitasyonunun ise elektrik üretimine 600 kilovatlık katkı sağlayacağını belirten Ebu Zeyd, savaşta zarar gören köy ve kasabalardaki 157 su istasyonunun yeniden rehabilite edileceğini, akıllı ön ödemeli sayaçların da tüketimi rasyonelleştirerek hizmet kalitesini artıracağını söyledi.

Toplam değeri 250 milyon dolara ulaşan bu projelere Suudi Kalkınma Fonu’nun olumlu yaklaştığını belirten Ebu Zeyd, yazışma süreçlerinin tamamlanmasının ardından finansmanın kısa sürede onaylanacağını kaydetti.

Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Salı günü ayrıca Maliye Bakanı Yeser Berniye ile bir araya gelerek, hayati sektörlerdeki devlet projelerini desteklemek amacıyla yüksek hibe unsuru içeren uygun koşullu finansman imkanlarını görüştü. Berniye, LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımda, ziyaretin sonunda aşamalı olarak finanse edilecek ve toplam hacmi 1,5 milyar dolara ulaşabilecek proje listesi üzerinde mutabakata varılmasını umduğunu ifade etti.

gthy
Suudi Kalkınma Fonu heyeti, Suriye Milli Eğitim Bakanı Dr. Muhammed Abdurrahman Terko ile bir araya geldi (SFD)

Berni’ye göre projeler başta sağlık ve eğitim olmak üzere, hastane ve okulların rehabilitasyonu ve donatımını; enerji ve su alanında elektrik iletim trafo merkezleri ve su arıtma tesislerinin kurulmasını; ayrıca konut, afet yönetimi ve iletişim sektörlerini kapsıyor. Bunun yanı sıra mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanına destek verilerek çeşitli kalkınma bölgelerinde istihdam yaratılması hedefleniyor.

Berni, bu projelere ilişkin ön değerlendirme sunumunun, Maliye Bakanlığı’nın hafta başında düzenlediği ve “Kampsız Suriye” projesini desteklemeyi amaçlayan çalıştay kapsamında, çeşitli bakanlıklar ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde hazırlandığını belirtti.

Heyetin temasları kapsamında Sağlık Bakanı Musab el-Ali ile 2026-2028 yıllarını kapsayan plan çerçevesinde hayati sağlık projelerinin finansmanı, Eğitim Bakanı Muhammed Abdurrahman Terko ile de eğitim alanında iş birliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

Suudi Kalkınma Fonu, Salı günü yaptığı açıklamada, ziyaretin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı ve Suriye’de kalkınma girişimlerini destekleme açısından önem taşıdığını vurguladı. Fon, 1974’teki kuruluşundan bu yana 100’den fazla gelişmekte olan ülkede 800’ün üzerinde projeyi 22 milyar doları aşan finansmanla destekledi.

Suudi Arabistan, 8 Aralık 2024’te Beşşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından “yeni Suriye”ye çeşitli alanlarda destek sağlamayı sürdürüyor. Suriye Uluslararası Fuarlar ve Sergiler Kurumu Başkanı Muhammed Hamza da, 15-17 Aralık’ta Suudi Arabistan’da düzenlenen “Made in Saudi” fuarında yaptığı açıklamada, 2025 yılı içinde Suudi Arabistan’ın Suriye’deki yatırımlarının farklı sektörlerde 6,6 milyar doları aştığını bildirdi.


El-Alimi, Aden, Hadramut ve Mehra’da üst düzey isimleri görevden aldı

Hadramut’un en büyük kenti Mukalla’da “Vatan Kalkanı” güçlerine bağlı Yemenli askerler (Reuters)
Hadramut’un en büyük kenti Mukalla’da “Vatan Kalkanı” güçlerine bağlı Yemenli askerler (Reuters)
TT

El-Alimi, Aden, Hadramut ve Mehra’da üst düzey isimleri görevden aldı

Hadramut’un en büyük kenti Mukalla’da “Vatan Kalkanı” güçlerine bağlı Yemenli askerler (Reuters)
Hadramut’un en büyük kenti Mukalla’da “Vatan Kalkanı” güçlerine bağlı Yemenli askerler (Reuters)

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, bugün (Çarşamba) otoriteyi güçlendiremeye yönelik bir dizi askerî kararname yayımladı. Kararlar; görevden almalar, soruşturmaya sevkler ve kritik askerî, güvenlik ve yerel makamlara yeni atamaları kapsadı. Bu adımlar, hızla değişen siyasi ve güvenlik gelişmeleri karşısında devlet kurumlarını yeniden disipline etme ve hukukun otoritesini güçlendirme yönünde kararlı bir tutum olarak değerlendirildi.

2026 yılına ait 7 sayılı kararnameyle, İkinci Askerî Bölge Komutanı Tümgeneral Talib Said Abdullah Bercâş görevden alınarak yasal prosedürler kapsamında soruşturmaya sevk edildi. Aynı kararla Mehra vilayetinde Gayda Ekseni Komutanı ve Askerî Polis Tugayı Komutanı Tümgeneral Muhsin Ali Nasır Mersâ da görevinden alındı ve soruşturma kapsamına alındı.

Askerî komuta kademesinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde yayımlanan 2026 tarihli 8 sayılı kararnameyle, Tümgeneral Muhammed Ömer Avad el-Yemini İkinci Askerî Bölge Komutanlığına atanırken, Tuğgeneral Salim Ahmed Said Baslum bölgenin Kurmay Başkanı olarak görevlendirildi. Ayrıca Albay Murad Hamis Kerâme Said Bahle, rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek İkinci Askerî Bölge Askerî Polis Tugayı Komutanı olarak atandı.

efgjukıhy
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi (SABA)

2026 yılına ait 9 sayılı kararnameyle ise Salim Ali Saad Ahmed Mihbâl Kedde, rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek Gayda Ekseni Komutanı olarak görevlendirildi. Bu adımın Mehra vilayetinde güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesini hedeflediği belirtildi.

Geçici başkent Aden’de ise Başkanlık Konseyi’nin 2026 tarihli 5 sayılı kararıyla Devlet Bakanı ve Aden Valisi Ahmed Hamid Lamlis görevden alındı ve soruşturmaya sevk edildi. Bunu izleyen 6 sayılı kararla, Abdurrahman Şeyh Abdurrahman el-Yafii, Aden’in yeni valisi olarak atandı.

Kararnameler kapsamında ayrıca, 2026 yılına ait 10 sayılı kararla Tuğgeneral Halid Yeslem Ali el-Kasemi, İkinci Cumhurbaşkanlığı Özel Muhafız Tugayı Komutanlığına atandı.

Başkanlık Konseyi’nin aldığı kararların, bir yandan daha önce Hadramut Valisi Salim el-Humbişi tarafından alınan görevden alma ve görevlendirme kararlarını resmîleştirmeyi, diğer yandan ise Güney Geçiş Konseyi’nin tek taraflı askerî hamlelerine destek verdiği belirtilen bazı askerî ve güvenlik yetkililerini cezalandırmayı amaçladığı ifade edildi.

Öte yandan Başkanlık Konseyi, çarşamba günü Aydarus ez-Zübeydi’nin “vatana ihanet” suçlamasıyla Başkanlık Konseyi üyeliğini düşürdü. Aynı kapsamda, Zübeydi’ye destek verdikleri ve isyana katıldıkları gerekçesiyle Ulaştırma Bakanı ile Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı da görevden alındı.


Suriye: İsrail'in geri çekilmesi için bir takvim olmadan stratejik konular müzakere edilemez

İsrail güçleri, 23 Temmuz 2025'te İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyü yakınlarındaki Suriye sınırındaki çitte devriye geziyor (AFP)
İsrail güçleri, 23 Temmuz 2025'te İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyü yakınlarındaki Suriye sınırındaki çitte devriye geziyor (AFP)
TT

Suriye: İsrail'in geri çekilmesi için bir takvim olmadan stratejik konular müzakere edilemez

İsrail güçleri, 23 Temmuz 2025'te İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyü yakınlarındaki Suriye sınırındaki çitte devriye geziyor (AFP)
İsrail güçleri, 23 Temmuz 2025'te İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyü yakınlarındaki Suriye sınırındaki çitte devriye geziyor (AFP)

Suriye'li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Beşşar Esed'in Aralık 2024'te devrilmesinden sonra Suriye topraklarını işgal eden İsrail güçlerinin çekilmesi için net ve bağlayıcı bir takvim olmadan, İsrail ile yapılacak görüşmelerde “hiçbir stratejik konuya geçilemeyeceğini” söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, pazartesi ve salı günleri Paris'te düzenlenen ve ABD'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen son tur görüşmelerin, ABD'nin Suriye'ye yönelik “tüm İsrail askeri faaliyetlerinin derhal dondurulması” yönündeki girişimi ile sona erdiğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.