Süveyş Kanalı İdaresi, lojistik projelerle gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın kuzey girişinin havadan görünümü ( Reuters)
Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın kuzey girişinin havadan görünümü ( Reuters)
TT

Süveyş Kanalı İdaresi, lojistik projelerle gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın kuzey girişinin havadan görünümü ( Reuters)
Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın kuzey girişinin havadan görünümü ( Reuters)

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, yönetiminin bölgedeki küresel ticaret hareketine hizmet edecek lojistik ve denizcilik projeleri kurarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

İtalyan nakliye şirketi Messina’nın CEO'su Ignazio Messina bugün yaptığı açıklamada, şirketinin grubun genişleme politikasının bir parçası olarak önümüzdeki dönemde Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerinin sayısını ve tonajını artırmayı planladığını ifade etti.

Süveyş Kanalı Genel İdaresi'nden yapılan açıklamada, Messina'nın Rabi ile video konferans yönetimi ile yapılan toplantısında, İtalyan grubun Süveyş Kanalı İdaresi ile işbirliği köprüleri kurmayı ve lojistik hizmet sağlama alanında ortak koordinasyon kurmayı sabırsızlıkla beklediğini söylediğini bildirerek, bunun Süveyş Kanalı'nın lider konumunu güçlendirmek ve Ortadoğu ve Afrika bölgesinde denizcilik ve lojistik hizmetleri sağlayan bölgesel bir merkeze dönüşmesini desteklemek amacıyla olduğunu aktardı.

Rabi, idarenin bölgedeki küresel ticaret hareketine hizmet edecek lojistik ve denizcilik projeleri kurarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedeflediğini ifade ederek, Kızıldeniz bölgesindeki mevcut zorluklara rağmen, Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerin sayısının artmasıyla son zamanlarda netleşen İtalyan nakliye hattıyla genişletilmiş ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Messina, Ortadoğu ve Afrika'daki nakliye rotalarında faaliyet gösterecek büyük taşıma kapasitesine sahip konteyner gemilerini dahil etmek ve inşa etmek istediklerini aktardı.

İtalyan CEO, denizcilik şirketi Messina’nın 100 yılı aşkın bir süre önce kurulduğunu, 1930'lardan bu yana Süveyş Kanalı İdaresi ile işbirliğine dayalı ilişkiler içerisinde bulunduğunu, şirketine ait gemilerden birinin kanalın 1975'te yeniden açılmasından sonra kanalı geçen gemilerin ön saflarında yer aldığını kaydetti.

Süveyş Kanalı İdaresi'nin gelir kaynaklarını çeşitlendirme hamleleri, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin geçtiğimiz Pazartesi günü Süveyş Kanalı gelirlerinin bu yılın başından bu yana yüzde 40 ila 50 oranında azaldığını açıklamasının ardından geldi.



BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
TT

BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün (Çarşamba) Sudan'ın Darfur bölgesine yönelik silah ambargosunu bir yıl süreyle uzattı.
BM Güvenlik Konseyi oybirliğiyle kabul ettiği kararla, 2005 yılından bu yana yürürlükte olan ve Darfur'a yönelik silah ambargosu ile şu anda sadece üç kişiyi etkileyen bireysel yaptırımları (mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları) 12 Eylül 2025 tarihine kadar uzattı.
ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Robert Wood şu açıklamayı yaptı: “Darfur halkı tehlike ve umutsuzluk içinde yaşamaya devam ediyor (...) Bu karar onlara, uluslararası toplumun içinde bulundukları kötü durumla yakından ilgilendiğine dair önemli bir mesaj göndermektedir.”

Jjxjxj
Batı Darfur eyaletinin başkenti el-Cuneyne yıllardır bölgenin savaştan en çok etkilenen şehri (AFP)

Wood, “Yaptırımlar tüm ülkeyi kapsamasa da, bunların yenilenmesi Darfur'a silah akışını kısıtlayacak ve Sudan'ın istikrar ve güvenlik yoluna geri dönmesine yardımcı olacaktır” dedi.
Sudan’da Nisan 2023'ten bu yana Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir savaş sürüyor.
BM'ye göre çatışma on binlerce kişinin ölümüne ve 10 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Uluslararası örgütler ve insani yardım çalışanları, savaşın, yirmi yıl önce Cancavid milislerinin ortaya çıktığı ve daha sonra HDK ile birleştiği bir savaşa tanık olan Darfur bölgesinde yeni bir etnik çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkilisi Jean-Baptiste Gallopin, BM Güvenlik Konseyi'ni ‘fırsatı kaçırmakla’ suçladı ve silah ambargosunu tüm Sudan'ı kapsayacak şekilde ‘genişletmeye’ çağırdı.

Jdjjdjd
Darfur'da yerinden edilmiş insanlar için kurulan Zemzem Kampı yakınlarında bir kovaya su dolduran Sudanlı çocuk (Reuters)

Sudan halen BM yaptırımlarının kaldırılmasını talep ederken, Çin ve Rusya Mart 2023'te çekimser kaldıktan sonra dün ambargonun uzatılması lehinde oy kullandı.
Çin’in BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dai Bing, kararın ‘savaş alanına yönelik devam eden yasadışı silah akışını kısmen engelleyebileceği’ tahmininde bulundu, ancak yaptırımların ‘kendi başına bir amaç olmadığını’ ve ‘diplomasinin yerini alamayacağını’ kaydetti.
BM Güvenlik Konseyi tarafından süreci izlemekle görevlendirilen uzmanlar, Ocak ayında yayınladıkları yıllık raporlarında silah ambargosunun ihlal edilmesini kınamış ve HDK'ye silah gönderen bazı ülkeleri işaret etmişlerdi.
Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi el-Haris İdris el-Haris Muhammed ise ambargonun devamının Darfur'daki güç dengesinde ‘dengesizliğe’ yol açtığını söyledi ve dün Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) bir kez daha ‘bu krizin devamında kilit rol oynamakla’ suçladı. BAE'li mevkidaşı Muhammed İsa Hamad Buşehab ise suçlamayı reddederek, bunu ‘dikkatleri Sudan silahlı kuvvetlerinin zayıflığından başka yöne çekmek için yapılan kötü niyetli bir girişim’ olarak nitelendirdi.

Nxjxjjd
 Kuzey Darfur'da yerinden edilmiş insanların yaşadığı Zemzem Kampı (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Sudan Tribune’den aktardığı habere göre HDK, Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'in güneyinde yer alan ve savaş mağdurları için kurulan kalabalık Zemzem Kampı’nın etrafındaki ilmiği sıkılaştırdı.
HDK’ye bağlı platformlar, ‘kampa yakıt kaçakçılığı yapan grupların gözaltına alındığını ve 60 varilden fazla yakıt ele geçirildiğini’ gösteren bir video yayınladı.

HDK’de görevli Albay Cido Ali Mesbel, kuvvetlerinin ‘kampa ya da Darfur'un tarihi başkenti el-Faşir şehrine hiçbir şeyin geçmesine izin vermeyeceğini’ söyledi ve şehrin güney yönündeki tüm yolların kapatıldığını duyurdu.
Zemzem Kampı Sözcüsü Muhammed Hamis Duda Sudan Tribune'e yaptığı açıklamada, “HDK salı günü, insani krizin hafifletilmesine yardımcı olmak için hayatlarını riske atarak Zemzem Kampı’na mal taşıyan onlarca tüccarı tutukladı, mallara el koydu ve tüccarları açıklanmayan bir yerde gözaltına aldı” şeklinde konuştu