Lübnan’da pul krizi

Vatandaşlar pulu karaborsada arıyor

Pul eksikliği, devlet dairelerinde işlemlerin aksamasına neden oluyor (NNA)
Pul eksikliği, devlet dairelerinde işlemlerin aksamasına neden oluyor (NNA)
TT

Lübnan’da pul krizi

Pul eksikliği, devlet dairelerinde işlemlerin aksamasına neden oluyor (NNA)
Pul eksikliği, devlet dairelerinde işlemlerin aksamasına neden oluyor (NNA)

Lübnanlıların çektikleri sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. Pul krizi resmi dairelerde işlemlerin durmasına ve resmi belgelerin tamamlanamamasına sebep oluyor. Özellikle de yurt dışında eğitim gören öğrenciler ve gurbetçiler durumdan mustaripken, evlilik ya da yurt dışında doğan çocuklarla ilgili evraklarda sıkıntılar yaşanıyor.

Pullar karaborsaya düştü. Bir miktar pula sahip olanlar, insanları zor durumda bırakıyor ve bunları resmi fiyatının 20 katının üzerinde satıyor.

Kriz bu pullara son derece ihtiyaç duyan yeminli tercümanları da etkiledi. Adını vermek istemeyen tercümanlardan biri “Bir işlemi tamamlamak, bunu tercüme ettirmek ve Adalet ve Dışişleri bakanlıkları ile notere tasdik ettirmek zorunda kalan vatandaşlar, karaborsadan pul satın alıyor” dedi. Şarku’l Avsat’a konuşan tercüman “Normalde 10 ila 15 ABD doları arasında maliyeti olan bir işlemin maliyeti artık minimum 80 dolar” dedi.

Bu krizin çözülmesi için çaba harcanırken, Şarku’l Avsat’a konuşan milletvekili İbrahim Kenan, Başbakan Necib Mikati ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek ya yeni pul basılması ya da çalışmaların askıya alınmasını istendi. Kenan, Mikati’den bu konuyu Bakanlar Kurulu’nun ilk oturumunda gündeme getirme sözü aldı.



Irak Başbakan Sudani orduyu hazırlıklı, tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (DPA)
TT

Irak Başbakan Sudani orduyu hazırlıklı, tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (DPA)

Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya es-Sudani dün akşam yaptığı açıklamada Irak ordusuna özellikle ülkenin toparlanma, büyüme, ilerleme ve refaha tanıklık ettiği bir dönemde hazırlıklı, tedbirli, dikkatli ve temel ilkelere bağlı kalmaları çağrısında bulundu.

Irak hükümetinden yapılan açıklamaya göre Sudani, disiplin, bağlılık, profesyonellik ve fedakarlığa hazır olmanın önemini vurgulayarak, askeri değerlerin mevcut olması ve komutanların, subayların ve astsubayların ordu personeli karşısındaki davranışlarında bunları aşılaması gerektiğini söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Ordu personelinin çeşitli zorluklara karşı hazır olma düzeyini ve hazırlık durumunu arttırmak için sürekli eğitim yapılmasına ve müfredatının modernize edilmesine ihtiyacımız var. Hükümet, Irak ordusunu tüm komutanlıklarında, oluşumlarında ve rütbelerinde, özellikle de silahlanma alanında güçlendirme konusunda önemli ilerleme kaydetti.”

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ordunun silahlandırılmasının, askeri üsler ve kışlalar gibi altyapının rehabilitasyonunun yanı sıra tamamlamak için çalıştığımız çeşitli projeler aracılığıyla yapılacak. Şehit ailelerine ve gazilere kanunların ve kararların öngördüğü tüm hakları teslim etmek bizim görevimizdir.”

Irak Başbakanı Sudani, Irak'ın kardeşlik, uyum, birlik ve tüm Iraklılar için birleşik bir ulusal söylem açısından doğru yönde ilerlediğini de sözlerine ekledi.