Kuzey kıyısındaki Ras el-Hikme’nin Mısır sosyal medyasında trend olmasının nedeni

Hükümetin büyük yatırımları açıklaması ardından takipçiler bölgenin adını değiştirdi.

Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
TT

Kuzey kıyısındaki Ras el-Hikme’nin Mısır sosyal medyasında trend olmasının nedeni

Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)

Mısır hükümeti, büyük kuruluşlar ile yatırım ortaklığı yoluyla en kapsamlı doğrudan yatırım anlaşması olarak tanımladığı anlaşmayı onayladığını duyurmasının hemen ardından Mısır'daki sosyal medya kullanıcıları, Mersa Matruh’a bağlı ve Akdeniz kıyısında yer alan Ras el-Hikme şehrinin adını açıklanan anlaşma üzerinden tartışmaya başladı.

Dün Mısır, Ras el-Hikme bölgesini geliştirmek için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafıyla Mısır tarihindeki en büyük doğrudan yatırım anlaşmasının imza törenini duyurdu. İmza, Mısır ve Emirliklerin Kalkınma için Ortaklık - Ras el-Hikme başlığı altında atıldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mısır'ın kuzeybatı kıyısındaki Ras el-Hikme şehrini geliştirme projesinin, tüm standartlara göre, Mısır tarihindeki en büyük doğrudan yabancı yatırım anlaşması olduğunu vurguladı.

Açıklamanın ardından ‘Yatırım Mısır ve Mısırlılar için iyidir’, ‘Mısır küresel bir yatırım destinasyonu’ ve ‘Mısır ve BAE arasındaki kapsamlı ortaklık’ gibi hashtaglerin başında yer alan ‘Ras el-Hikme’ hashtagi son saatlerde yoğun etkileşim aldı. Sosyal medya kullanıcıları anlaşmanın detaylarını tartıştı. Bunun en büyük doğrudan yabancı yatırım anlaşması olduğu ve Ras el-Hikme’deki yatırımın getirisi ve ekonomik önemi vurgulandı.

Mısır Bakanlar Konseyi'nin perşembe günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın niteliği, değeri veya anlaşmaya dahil olan kuruluşlar hakkındaki ayrıntıları netleştirmemesi, bu konunun daha çok konuşulmasına sebep oldu.

Mısır Temsilciler Meclisi üyesi Mustafa Bekri, X hesabında yaptığı açıklamada, “Ras el-Hikme’deki yatırım projelerine ilişkin sözleşmelerin imzalanması tamamlanarak etkileşim hacmi artırıldı” dedi.

Fotoğraf Altı: Son adım, kalkınma planı kapsamında atıldı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)
Son adım, kalkınma planı kapsamında atıldı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)

‘İman Daker’ adlı sosyal medya kullanıcısı, BAE ortaklığına övgüde bulunarak “Kardeşler omuz omuza, Allah onları korusun” ifadelerini kullandı.

Ras el-Hikme projesi 11,5 milyon metrekare alan üzerinde yer alıyor. Proje kapsamında şehrin küresel turizm haritasına çıkması, Akdeniz'in ve dünyanın en prestijli turizm destinasyonlarından biri olması hedefleniyor.

Kuzeybatı kıyı bölgesine büyük önem veren Mısır hükümeti, burayı gelecek vaat eden bir turizm ve yatırım alanı olarak görüyor. El-Alameyn şehrinin inşaatının bir kısmını tamamlamak için çalışmaya devam ediyor.

Eşref Sadık adlı bir sosyal medya kullanıcısı görüşlerini şöyle ifade etti:

“Ras el-Hikme, bölgeye yönelik yatırım planının hedeflediği devasa ve benzeri görülmemiş bir kalkınma patlaması olan Kuzey Sahili'nin gelişimindeki en önemli mücevherdir.”

Mısır hükümeti geçtiğimiz ağustos ayında 55 bin dönümlük alan üzerinde ‘Yeni Ras el-Hikme’ adında bir şehir kurmaya karar vermişti. Mısır Konut Bakanı Asım el-Cezar, o dönemde şehrin uluslararası bir turizm merkezi olacağını vurguladı.

Muhammed Said adlı bir sosyal medya kullanıcısı Ras el-Hikme aracılığıyla dolar yatırımını çekme yönündeki adımın, üzerine inşa edilecek sadece bir başlangıç ​​olması gerektiğini belirtti.

Mısır'daki dijital medya ve sosyal ağ siteleri uzmanı Muhammed Fethi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Perşembe günü yayınlanan hükümet açıklamasındaki bilgisizlik durumu ve etrafındaki belirsizlik, büyük sektörleri sosyal medya platformlarına itti. Mısırlılar Ras el-Hikme ismine dair endişelerini dile getirdi. Bu bilgisizlik dolayısıyla sosyal medya kullanıcıları konuyu ele aldı. Hatta iş insanı Necip Saviris gibi etkili şahsiyetler bile bu konuda yorumda bulundu.”

Fethi, üç hafta önce Ras el-Hikme'ye yatırım yapılacağı yönünde çıkan söylentilerin, ardından hükümetin bunu reddetmesinin Ras el-Hikme meselesinin yoğun bir şekilde ele alınmasında bir diğer etken olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf Altı: Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)

Hükümet açıklamaları, bu planı büyük getiri sağlayan en kapsamlı doğrudan yabancı yatırım anlaşması olarak değerlendirdi. Fethi ise ‘Mısır ve BAE arasındaki kapsamlı ortaklık’ hashtagi kapsamında X’te bir saat içerisinde bin 900, ‘büyük yatırım anlaşması’ hashtagi kapsamında ise 3 bin 500’ten fazla yorum yapıldığını bildirdi.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.