Kuzey kıyısındaki Ras el-Hikme’nin Mısır sosyal medyasında trend olmasının nedeni

Hükümetin büyük yatırımları açıklaması ardından takipçiler bölgenin adını değiştirdi.

Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
TT

Kuzey kıyısındaki Ras el-Hikme’nin Mısır sosyal medyasında trend olmasının nedeni

Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası Web Sitesi)

Mısır hükümeti, büyük kuruluşlar ile yatırım ortaklığı yoluyla en kapsamlı doğrudan yatırım anlaşması olarak tanımladığı anlaşmayı onayladığını duyurmasının hemen ardından Mısır'daki sosyal medya kullanıcıları, Mersa Matruh’a bağlı ve Akdeniz kıyısında yer alan Ras el-Hikme şehrinin adını açıklanan anlaşma üzerinden tartışmaya başladı.

Dün Mısır, Ras el-Hikme bölgesini geliştirmek için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafıyla Mısır tarihindeki en büyük doğrudan yatırım anlaşmasının imza törenini duyurdu. İmza, Mısır ve Emirliklerin Kalkınma için Ortaklık - Ras el-Hikme başlığı altında atıldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mısır'ın kuzeybatı kıyısındaki Ras el-Hikme şehrini geliştirme projesinin, tüm standartlara göre, Mısır tarihindeki en büyük doğrudan yabancı yatırım anlaşması olduğunu vurguladı.

Açıklamanın ardından ‘Yatırım Mısır ve Mısırlılar için iyidir’, ‘Mısır küresel bir yatırım destinasyonu’ ve ‘Mısır ve BAE arasındaki kapsamlı ortaklık’ gibi hashtaglerin başında yer alan ‘Ras el-Hikme’ hashtagi son saatlerde yoğun etkileşim aldı. Sosyal medya kullanıcıları anlaşmanın detaylarını tartıştı. Bunun en büyük doğrudan yabancı yatırım anlaşması olduğu ve Ras el-Hikme’deki yatırımın getirisi ve ekonomik önemi vurgulandı.

Mısır Bakanlar Konseyi'nin perşembe günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın niteliği, değeri veya anlaşmaya dahil olan kuruluşlar hakkındaki ayrıntıları netleştirmemesi, bu konunun daha çok konuşulmasına sebep oldu.

Mısır Temsilciler Meclisi üyesi Mustafa Bekri, X hesabında yaptığı açıklamada, “Ras el-Hikme’deki yatırım projelerine ilişkin sözleşmelerin imzalanması tamamlanarak etkileşim hacmi artırıldı” dedi.

Fotoğraf Altı: Son adım, kalkınma planı kapsamında atıldı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)
Son adım, kalkınma planı kapsamında atıldı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)

‘İman Daker’ adlı sosyal medya kullanıcısı, BAE ortaklığına övgüde bulunarak “Kardeşler omuz omuza, Allah onları korusun” ifadelerini kullandı.

Ras el-Hikme projesi 11,5 milyon metrekare alan üzerinde yer alıyor. Proje kapsamında şehrin küresel turizm haritasına çıkması, Akdeniz'in ve dünyanın en prestijli turizm destinasyonlarından biri olması hedefleniyor.

Kuzeybatı kıyı bölgesine büyük önem veren Mısır hükümeti, burayı gelecek vaat eden bir turizm ve yatırım alanı olarak görüyor. El-Alameyn şehrinin inşaatının bir kısmını tamamlamak için çalışmaya devam ediyor.

Eşref Sadık adlı bir sosyal medya kullanıcısı görüşlerini şöyle ifade etti:

“Ras el-Hikme, bölgeye yönelik yatırım planının hedeflediği devasa ve benzeri görülmemiş bir kalkınma patlaması olan Kuzey Sahili'nin gelişimindeki en önemli mücevherdir.”

Mısır hükümeti geçtiğimiz ağustos ayında 55 bin dönümlük alan üzerinde ‘Yeni Ras el-Hikme’ adında bir şehir kurmaya karar vermişti. Mısır Konut Bakanı Asım el-Cezar, o dönemde şehrin uluslararası bir turizm merkezi olacağını vurguladı.

Muhammed Said adlı bir sosyal medya kullanıcısı Ras el-Hikme aracılığıyla dolar yatırımını çekme yönündeki adımın, üzerine inşa edilecek sadece bir başlangıç ​​olması gerektiğini belirtti.

Mısır'daki dijital medya ve sosyal ağ siteleri uzmanı Muhammed Fethi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Perşembe günü yayınlanan hükümet açıklamasındaki bilgisizlik durumu ve etrafındaki belirsizlik, büyük sektörleri sosyal medya platformlarına itti. Mısırlılar Ras el-Hikme ismine dair endişelerini dile getirdi. Bu bilgisizlik dolayısıyla sosyal medya kullanıcıları konuyu ele aldı. Hatta iş insanı Necip Saviris gibi etkili şahsiyetler bile bu konuda yorumda bulundu.”

Fethi, üç hafta önce Ras el-Hikme'ye yatırım yapılacağı yönünde çıkan söylentilerin, ardından hükümetin bunu reddetmesinin Ras el-Hikme meselesinin yoğun bir şekilde ele alınmasında bir diğer etken olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf Altı: Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)
Ras el-Hikme şehir planı. (Mısır Projeleri Haritası internet sitesi)

Hükümet açıklamaları, bu planı büyük getiri sağlayan en kapsamlı doğrudan yabancı yatırım anlaşması olarak değerlendirdi. Fethi ise ‘Mısır ve BAE arasındaki kapsamlı ortaklık’ hashtagi kapsamında X’te bir saat içerisinde bin 900, ‘büyük yatırım anlaşması’ hashtagi kapsamında ise 3 bin 500’ten fazla yorum yapıldığını bildirdi.



BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
TT

BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün (Çarşamba) Sudan'ın Darfur bölgesine yönelik silah ambargosunu bir yıl süreyle uzattı.
BM Güvenlik Konseyi oybirliğiyle kabul ettiği kararla, 2005 yılından bu yana yürürlükte olan ve Darfur'a yönelik silah ambargosu ile şu anda sadece üç kişiyi etkileyen bireysel yaptırımları (mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları) 12 Eylül 2025 tarihine kadar uzattı.
ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Robert Wood şu açıklamayı yaptı: “Darfur halkı tehlike ve umutsuzluk içinde yaşamaya devam ediyor (...) Bu karar onlara, uluslararası toplumun içinde bulundukları kötü durumla yakından ilgilendiğine dair önemli bir mesaj göndermektedir.”

Jjxjxj
Batı Darfur eyaletinin başkenti el-Cuneyne yıllardır bölgenin savaştan en çok etkilenen şehri (AFP)

Wood, “Yaptırımlar tüm ülkeyi kapsamasa da, bunların yenilenmesi Darfur'a silah akışını kısıtlayacak ve Sudan'ın istikrar ve güvenlik yoluna geri dönmesine yardımcı olacaktır” dedi.
Sudan’da Nisan 2023'ten bu yana Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir savaş sürüyor.
BM'ye göre çatışma on binlerce kişinin ölümüne ve 10 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Uluslararası örgütler ve insani yardım çalışanları, savaşın, yirmi yıl önce Cancavid milislerinin ortaya çıktığı ve daha sonra HDK ile birleştiği bir savaşa tanık olan Darfur bölgesinde yeni bir etnik çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkilisi Jean-Baptiste Gallopin, BM Güvenlik Konseyi'ni ‘fırsatı kaçırmakla’ suçladı ve silah ambargosunu tüm Sudan'ı kapsayacak şekilde ‘genişletmeye’ çağırdı.

Jdjjdjd
Darfur'da yerinden edilmiş insanlar için kurulan Zemzem Kampı yakınlarında bir kovaya su dolduran Sudanlı çocuk (Reuters)

Sudan halen BM yaptırımlarının kaldırılmasını talep ederken, Çin ve Rusya Mart 2023'te çekimser kaldıktan sonra dün ambargonun uzatılması lehinde oy kullandı.
Çin’in BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dai Bing, kararın ‘savaş alanına yönelik devam eden yasadışı silah akışını kısmen engelleyebileceği’ tahmininde bulundu, ancak yaptırımların ‘kendi başına bir amaç olmadığını’ ve ‘diplomasinin yerini alamayacağını’ kaydetti.
BM Güvenlik Konseyi tarafından süreci izlemekle görevlendirilen uzmanlar, Ocak ayında yayınladıkları yıllık raporlarında silah ambargosunun ihlal edilmesini kınamış ve HDK'ye silah gönderen bazı ülkeleri işaret etmişlerdi.
Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi el-Haris İdris el-Haris Muhammed ise ambargonun devamının Darfur'daki güç dengesinde ‘dengesizliğe’ yol açtığını söyledi ve dün Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) bir kez daha ‘bu krizin devamında kilit rol oynamakla’ suçladı. BAE'li mevkidaşı Muhammed İsa Hamad Buşehab ise suçlamayı reddederek, bunu ‘dikkatleri Sudan silahlı kuvvetlerinin zayıflığından başka yöne çekmek için yapılan kötü niyetli bir girişim’ olarak nitelendirdi.

Nxjxjjd
 Kuzey Darfur'da yerinden edilmiş insanların yaşadığı Zemzem Kampı (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Sudan Tribune’den aktardığı habere göre HDK, Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'in güneyinde yer alan ve savaş mağdurları için kurulan kalabalık Zemzem Kampı’nın etrafındaki ilmiği sıkılaştırdı.
HDK’ye bağlı platformlar, ‘kampa yakıt kaçakçılığı yapan grupların gözaltına alındığını ve 60 varilden fazla yakıt ele geçirildiğini’ gösteren bir video yayınladı.

HDK’de görevli Albay Cido Ali Mesbel, kuvvetlerinin ‘kampa ya da Darfur'un tarihi başkenti el-Faşir şehrine hiçbir şeyin geçmesine izin vermeyeceğini’ söyledi ve şehrin güney yönündeki tüm yolların kapatıldığını duyurdu.
Zemzem Kampı Sözcüsü Muhammed Hamis Duda Sudan Tribune'e yaptığı açıklamada, “HDK salı günü, insani krizin hafifletilmesine yardımcı olmak için hayatlarını riske atarak Zemzem Kampı’na mal taşıyan onlarca tüccarı tutukladı, mallara el koydu ve tüccarları açıklanmayan bir yerde gözaltına aldı” şeklinde konuştu