Bölge sakinleri endişeli: İsrail’in Lübnan’ın doğusuna yönelik saldırıları eğitime darbe vurdu

Temmuz 2006 savaşının başlangıcına dair anıları canlandırdı.

Pazartesi günü İsrail’in Baalbek’e düzenlediği saldırıların ardından iki çocuk, okul bitmeden eve dönüyor (Şarku’l Avsat)
Pazartesi günü İsrail’in Baalbek’e düzenlediği saldırıların ardından iki çocuk, okul bitmeden eve dönüyor (Şarku’l Avsat)
TT

Bölge sakinleri endişeli: İsrail’in Lübnan’ın doğusuna yönelik saldırıları eğitime darbe vurdu

Pazartesi günü İsrail’in Baalbek’e düzenlediği saldırıların ardından iki çocuk, okul bitmeden eve dönüyor (Şarku’l Avsat)
Pazartesi günü İsrail’in Baalbek’e düzenlediği saldırıların ardından iki çocuk, okul bitmeden eve dönüyor (Şarku’l Avsat)

Geçtiğimiz Pazartesi günü İsrail’in Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kenti yakınlarındaki Aadous kasabasına düzenlediği saldırı, Aber’in Baalbek şehri yakınındaki Ayn Bourday bölgesinde bulunan bir okulda eğitim gören iki çocuğuyla ilgili korkularını artırdı. Aber, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, o anda Temmuz 2006’daki Lübnan savaşının ilk saldırılarını hatırladığını söylerken, bu yüzden en kötü senaryoya karşı iki çocuğunu okuldan almak için hızla okula doğru gittiğini belirtti.

Bu kadar hızlı hareket etmek, Temmuz 2006 savaşında yaşananların tekrarlanacağı korkusundan kaynaklanıyor. O dönemde İsrail, Baalbek’i bombalamaya Bodai kasabasındaki Hüseyinleri ve Al-Manar TV ile Al-Nour radyosunun yayın antenini hedef alan iki saldırıyla başladı. Aber, “Bodai, Pazartesi günü İsrail saldırılarının hedef aldığı ve Baalbek’in batısında iki Hizbullah savaşçısının öldürüldüğü Aadous’a bir kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hizbullah’ın sözcüsü olan Al-Manar kanalının yeniden bombalanmasından korkuyordum. Bu yüzden o anda çocuklarımı okuldan almak için acele ettim” dedi.

Pazartesi günü düzenlenen en az iki saldırı, Hizbullah’ın Bekaa bölgesindeki ana kalesi olan Baalbek kenti yakınlarında Hizbullah'a ait bir bina ve depoyu hedef aldı. İsrail’in Baalbek’e yönelik saldırıları, Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaşın ardından iki taraf arasında karşılıklı saldırıların başlamasından bu yana İsrail'in güney dışında Hizbullah’ı hedef aldığı ilk saldırı oldu.

6umök
İsrail'in Baalbek’te inşaat halindeki bir gıda deposunu hedef alan iki saldırısı sonucu dumanlar yükseliyor (AFP)

Baalbek’e yapılan saldırılar, halk arasında yaşanan panik sonucunda eğitim sektörünü felç etti. Aber, İsrail uçaklarının saldırıları gerçekleştirdiği sırada, resmi işlerin bitimine iki saat kala, iki çocuğu Reda (8 yaşında) ve Danny’yi (6 yaşında) okuldan almak için arabasına koştu. İki oğlunu, Hıristiyan ve Müslümanların yaşadığı Talya kasabası olarak seçtiği ‘güvenli bir yere’ taşıdı.

Aber, iki çocuğunu okuldan almak için acele eden tek kişi değildi. Dehşete kapılan onlarca öğrenci velisi de aynı şeyi yaptı. Bu durum, okulun öğrencileri okuldan çıkarmasına ve kapılarını kapatmasına neden oldu. Baalbek’teki resmi kaynaklar, İsrail saldırılarının ardından onlarca kamu ve özel okulun öğleden sonra resmi saatleri bitmeden kapılarını kapattığını söyledi. Çoğu okul, pazartesi öğleden sonra eğitime ara verdi.

Taybeh kasabasında yerinden edilmiş bir Suriyelinin velisi olan Hüseyin eş-Şamsani, ‘güvenlik durumunun kötüleşmesi korkusuyla’ Pazartesi günü öğleden sonra okul yönetiminden, iki oğlu Yazan (9 yaşında) ve Remas’ı (7 yaşında) okula göndermemesini içeren bir mesaj aldı.

Bir güvenlik kaynağı, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ebeveynlerin aceleyle çocuklarını dışarı çıkarmaya çalışmasından sonra Baalbek ve banliyölerindeki okulların yüzde 90’ının eğitime ara verdiğini söyledi. Dün ise bazı veliler durumun kötüleşeceği korkusuyla çocuklarını okula göndermekten kaçındı.



Kızılhaç, Sudan'ın Kordofan kentinde 5 gönüllünün hayatını kaybettiğini duyurdu

Sudan'ın Darfur bölgesindeki El Faşir sokaklarında Hızlı Destek Kuvvetleri savaşçıları kutlama yapıyor (AFP)
Sudan'ın Darfur bölgesindeki El Faşir sokaklarında Hızlı Destek Kuvvetleri savaşçıları kutlama yapıyor (AFP)
TT

Kızılhaç, Sudan'ın Kordofan kentinde 5 gönüllünün hayatını kaybettiğini duyurdu

Sudan'ın Darfur bölgesindeki El Faşir sokaklarında Hızlı Destek Kuvvetleri savaşçıları kutlama yapıyor (AFP)
Sudan'ın Darfur bölgesindeki El Faşir sokaklarında Hızlı Destek Kuvvetleri savaşçıları kutlama yapıyor (AFP)

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), dün yaptığı açıklamada, 5 Sudanlı Kızılay gönüllüsünün Kuzey Kordofan Eyaleti, Bara'da görev başındayken öldürüldüğünü, üç gönüllünün ise hala kayıp olduğunu duyurdu.

IFRC, "Tam koruma sağlaması gereken Kızılay yelekleri giydikleri" ve "Federasyonun yerel şubesi tarafından verilen kimlik kartlarını taşıdıkları" belirtilerek, insani yardım çalışanı olduklarının açıkça görüldüğünü belirtti. Açıklamada, "insani yardım ekiplerine yönelik herhangi bir saldırının kabul edilemez olduğu" ifade edildi.

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) el Faşir'de sivillere yönelik yaygın ihlallerle ilgili suçlamaları, Batı Sudan'daki bu stratejik şehrin kontrolünü ele geçirmesinden üç gün sonra bugün yoğunlaştı. Darfur'daki en karanlık dönemleri anımsatan, uydu görüntüleriyle desteklenen çok sayıda ihlale dair rahatsız edici haberler ortaya çıktı.

Sudan ordusuyla ittifak halindeki Ortak Görev Gücü, dün HDK'yi pazar gününden bu yana El Faşir'de 2 binden fazla silahsız sivili, "çoğu kadın, çocuk ve yaşlı" olmak üzere infaz etmekle suçladı.

18 aydan uzun süren acımasız kuşatmanın ardından El Faşir, pazar günü Darfur bölgesindeki ordunun son kalesi olan HDK’nin eline geçti.Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu gelişme, HDK’nin Sudan'ın yaklaşık üçte birini oluşturan geniş bölge üzerinde tam kontrol sağlamalarına olanak sağladı.


Gazze’de İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında 35 Filistinli öldü, Hamas iki rehinenin daha cesedini bulduğunu duyurdu

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi girişinde, İsrail'in hava saldırısında ölen bir yakını için ağlayan yaşlı bir Filistinli adam (Reuters)
Han Yunus’taki Nasır Hastanesi girişinde, İsrail'in hava saldırısında ölen bir yakını için ağlayan yaşlı bir Filistinli adam (Reuters)
TT

Gazze’de İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında 35 Filistinli öldü, Hamas iki rehinenin daha cesedini bulduğunu duyurdu

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi girişinde, İsrail'in hava saldırısında ölen bir yakını için ağlayan yaşlı bir Filistinli adam (Reuters)
Han Yunus’taki Nasır Hastanesi girişinde, İsrail'in hava saldırısında ölen bir yakını için ağlayan yaşlı bir Filistinli adam (Reuters)

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü bu sabah Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hedef alan hava saldırılarında en az 35 Filistinlinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını duyurdu.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Basal, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 35 Filistinlinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını, sivil savunma ekiplerinin halen enkaz altından ölü ve yaralıları çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Öte yandan önemli bir gelişme olarak Hamas, Gazze Şeridi'nde iki rehinenin daha cesedinin bulduğunu açıkladı. Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları, salı gecesi Telegram kanalında yayınladığı açıklamada, cesetleri bulduğunu ve iki rehinenin isimlerini yayınladığını belirtti, ancak cesetlerin gece boyunca İsrail'e teslim edilip edilmeyeceği konusunda net bir açıklama yapılmadı. İsrail basını genellikle cesetler resmi olarak teşhis edilip ailelerine haber verilene kadar rehinelerin isimlerini yayınlamıyor.

Hamas, Gazze Şeridi'nde şiddetin yeniden tırmanması üzerine başka bir rehinenin cesedini teslim etmeyi erteleyeceğini açıklamıştı. Kassam Tugayları, bu ertelemenin ‘işgalci İsrail’in ihlallerine’ yanıt olarak yapıldığını açıkladı. Cesedin Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir tünelde yapılan aramalar sırasında bulunduğunu ekleyen Kassam Tugaylar, İsrail'in yeni saldırılarının cesedin aranmasını ve teslim edilmesini engellediğini belirtti.

İsrail, Hamas’ı ateşkesi ihlal etmekle suçladıktan sonra dün Gazze'ye hava saldırıları düzenledi. Bu saldırı, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu ayın başlarında arabuluculuğunu yaptığı kırılgan anlaşmayı sınayan en son gelişme oldu.

Görgü tanıkları, İsrail’in hava saldırılarının çarşamba sabahı erken saatlere kadar bölgenin genelinde devam ettiğini söyledi. İsrail ordusu, üç haftadır süren ateşkesin son şiddet olayı olan bu saldırılar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Saldırılar, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, Başbakan’ın derhal ‘şiddetli saldırılar’ başlatılması emrini verdiğini belirten bir açıklama yayınlamasının ardından gerçekleşti. Açıklamada saldırıların nedeni açıklanmadı, ancak İsrailli bir askeri yetkili, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde İsrail kontrolü altındaki bir bölgede İsrail güçlerine saldırarak ateşkesi ihlal ettiğini öne sürdü. Yetkili, “Bu saldırı, ateşkesi bir kez daha açıkça ihlal eden bir eylemdir” diye ekledi.

ABD destekli ateşkes 10 Ekim'de yürürlüğe girerek, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarla başlayan ve Gazze Şeridi’nin geniş çaplı yıkıma uğramasına yol açan iki yıllık savaşı sona erdirdi. Her iki taraf da birbirlerini ihlallerle suçladı.

Geçtiğimiz hafta ABD yönetiminden bazı yetkililerle birlikte İsrail'i ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmasının son zamanlardaki gerginliğe rağmen hala geçerli olduğunu söyledi. Vance gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu anlaşma, burada ve orada küçük çatışmalar olmayacağı anlamına gelmez. Hamas veya Gazze'deki başka bir grubun İsrailli bir askere saldırdığının farkındayız. İsraillilerin buna karşılık vereceğini bekliyoruz, ancak ABD Başkanı’nın (Donald Trump) ilan ettiği barışın buna rağmen devam edeceğine inanıyorum” dedi.

İsrail basını bu sabah, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde Hamas üyeleriyle çatışmaya girdiğini bildirdi. İsrail ordusu yorum talebine yanıt vermezken Hamas, Refah'ta İsrail güçlerine düzenlenen saldırıdan sorumlu olmadığını açıkladı. Hamas ayrıca yaptığı açıklamada Gazze'deki ateşkes anlaşmasına bağlı kalmaya devam ettiğini vurguladı.

İsrail’in Gazze şehrine yönelik hava saldırıları, cumartesi günü Gazze’nin merkezinde İsrail askerlerine saldırı planladığı iddia edilen bir kişiye yönelik ‘hedefli saldırı’ olarak nitelendirdiği olayın ardından gerçekleşti.


İsrail bombardımanı altında Gazze anlaşması

Gazze'de dün İsrailli rehinelerin cesetlerini bulmak için çalışanlar (Reuters)
Gazze'de dün İsrailli rehinelerin cesetlerini bulmak için çalışanlar (Reuters)
TT

İsrail bombardımanı altında Gazze anlaşması

Gazze'de dün İsrailli rehinelerin cesetlerini bulmak için çalışanlar (Reuters)
Gazze'de dün İsrailli rehinelerin cesetlerini bulmak için çalışanlar (Reuters)

Gazze'deki ateşkes anlaşması, İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'ndeki çeşitli noktalara hava saldırıları düzenlemesiyle birlikte İsrail bombardımanı altında. Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıların "acil ve etkili" olmasını istedi.

Hamas'ın pazartesi günü İsrail'e iade edilen bir tutuklunun cenazesinin naaşını teslim etmesiyle ilgili kriz, İsrail'in Hamas'ı naaşları yeniden gömmek ve çıkarmakla suçlamasının ardından anlaşmaya gölge düşürdü. Refah'ta, İsrail'in Hamas'la bağlantılı olduğunu iddia ettiği kişilerle İsrail askerleri arasında çatışmalar çıktı ve bir asker ağır yaralandı.

Netanyahu, güvenlik toplantısı düzenledikten sonra saldırıya devam etme kararı aldı. Haberlere göre Netanyahu, Trump'ın İsrail ordusunun konuşlandırılması için belirlediği "sarı çizgi"nin batısındaki bölgeler üzerinde İsrail kontrolünü genişletmek için Washington'u ikna etmeye çalışıyordu.

Kassam Tugayları ise dün teslim edilmesi planlanan rehinenin cenazesinin teslimini, "İsrail ihlalleri" nedeniyle ertelediklerini duyurdu.