Hamas'ın teknolojik yetenekleri İsrail'i şoke etti

Rapor: Hamas iki bin 100 üye topladı ve ‘askeri istihbarat’ kurdu.

Hamas'ın teknolojik yetenekleri İsrail'i şoke etti
TT

Hamas'ın teknolojik yetenekleri İsrail'i şoke etti

Hamas'ın teknolojik yetenekleri İsrail'i şoke etti

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki siyasi sağın, 7 Ekim'deki başarısızlıklarda hükümet ve cumhurbaşkanının değil, ordu ve istihbaratın parmağı olduğunu kanıtlamak için bir mücadele yürütüyor. Bu mücadelenin bir parçası olarak Israel Hayom gazetesi, istihbaratın, Hamas ve onun askeri ve siber güvenlik alanında çalışan unsurlarının sahip olduğu yüksek teknolojik yetenekler karşısında yaşadığı şoku ortaya çıkardı.

Sağcı Amerikalı milyarder Sheldon Adelson tarafından özellikle Netanyahu'nun sözcülüğünü yapmak üzere kurulan gazete, Hamas'ın Han Yunus'taki ‘askeri karargâhı’ olarak tanımladığı yere ve Gazze Şeridi'ndeki diğer kasabalara girmeyi başaran İsrail ordu güçlerinin ‘Hamas tarafından yeraltında kullanılan sunucular ve bilgisayarlar’ bulduğunu belirtti.

Gazetede şu ifadeler yer aldı: “Hamas üyelerinin istihbarat alanındaki gerçek yeteneklerinin boyutunu ortaya çıkaran şey, İsrail istihbarat yetkililerini suskun ve şaşkına çevirdi.”

Israel Hayom'un askeri muhabiri Itay Ilnai, özeti dün (perşembe) yayınlanan ve yarınki (cumartesi) ekte tamamı yayınlanacak olan ayrıntılı raporunda “Sorun, İsrail ordusu ve istihbaratının son yıllarda bu kabiliyetler hakkında pek çok bilgiye sahip olmasına rağmen, yönetimin bunları göz ardı ederek ve kibirle hareket etmesinde yatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rapora göre Hamas, İsrail askeri dilinde ‘askeri istihbarat departmanı’ anlamına gelen ‘Modats’ olarak bilinen bir birim kurdu. Söz konusu birim, eğitim ve uzmanlığı İran ve Hizbullah’tan aldıklarını gösteren yöntem ve teknolojiyle çalışan yaklaşık iki bin 100 üyeyi içeriyor. Bu birim ve faaliyetleri, geçtiğimiz ekim ayında savaşın ilk günlerinde suikasta kurban giden Eymen Nofal'ın sorumluluğundaydı.

Raporda, “İsrail istihbaratı, Hamas'ın bilgi toplama kabiliyetini doğru bir şekilde izlediğini düşünüyordu. Ancak 7 Ekim saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar Hamas'ın bu konudaki kabiliyetlerinin beklentileri aştığını ortaya koydu” denildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Örneğin Hamas, İsrail'in birçok gözetleme kamerasına sızmayı başardı ve ordu bu konudaki başarısızlığını itiraf etti. Zira sorunlar kendisine bildirildiğinde olması gerektiği kadar hızlı bir şekilde müdahale edilmedi. Şarku’l Avsat’ın Hayom’dan aktardığı habere göre bir başka örnek de Hamas'ın insansız hava araçlarına (İHA) yerleştirdiği, düğün kameraları gibi basit görünen ancak eğik açılardan fotoğraf çekebilen, alışılmadık gelişmiş kameralar. Bunları Gazze semalarında uçurdular ama Gazze'yi çevreleyen kasabalarda ve İsrail ordusunun kamplarında fotoğraf çekiyorlardı.”

Rapora göre Hamas'ın ‘gerçek yeteneklerinin’ ortaya çıktığı bir diğer alan da ‘siber savaş’. Rapor şöyle devam ediyor: “Son yıllarda İsrail ordusu, Hamas'ın Güney Tugayı'nda görev yapan İsrailli askerlerin cep telefonlarını hackleme girişimlerini fark etti. Bu girişim, hareketin önemli istihbarat bilgilerine erişmesini sağladı. Bu bilgi, İsrail ordusunun bilgisayar sunucularının kontrol edilmesi ve içindeki bilgilerin analiz edilmesi sonrasında doğrulandı.”

Bar-Ilan Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü'nde araştırmacı olan Dr. Netneil Filmer gazetede yer alan açıklamasında şu değerlendirmede bulundu: “İsrailli askeri ve istihbarat liderlerinin Hamas'ın kabiliyetleri hakkında sahip oldukları bilgileri ele almaları çok ciddi bir hataydı. Bu bilgilerin ihmal edilmesi ve hafife alınması, Hamas'ın yüksek kaliteli istihbarat aygıtına sahip olduğu, ancak tehdit İsrail'in güvenlik sistemleri tarafından yeterince dikkate alınmadı.”



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.