Hizbullah'ın İsrail'e karşı kullandığı yeni silahlar neler?

İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
TT

Hizbullah'ın İsrail'e karşı kullandığı yeni silahlar neler?

İran'ın Elmas füzesi (arşiv)
İran'ın Elmas füzesi (arşiv)

Hizbullah İsrail ile çatışmalarında zaman zaman yeni silahlar duyuruyor. Son olarak perşembe günü, hedeflerinin üzerine saldırmadan önce füze fırlatan bir insansız hava aracını (İHA) yedi ay önce başlayan gerginlikten beri ilk kez kullandı. Peki, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarında kullandığı bu yeni silahların en öne çıkanları hangileri?

Silahlı saldırı SİHA’ları

Hizbullah, perşembe günü İsrail'in Metula kentindeki bir askeri alana iki adet S-5 füzesi ile donatılmış ‘silahlı saldırı SİHA’sı’ ile operasyon düzenlediğini ve ardından SİHA’nın infilak ettiğini duyurdu. Hizbullah, SİHA’nın tankların bulunduğu bölgeye doğru uçuşunu, iki füze ateşlemesini ve ardından patlamasını belgeleyen bir video yayınladı.

​​Hizbullah’ın ‘Sarallah’ tanksavar füze sistemi. (Hizbullah’ın yayınladığı bir videodan)

Hizbullah’ın ‘Sarallah’ tanksavar füze sistemi. (Hizbullah’ın yayınladığı bir videodan)

Hizbullah, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında başlayan savaşın ardından, İsrail ile karşılıklı bombardıman yapılmasından bu yana ilk kez böyle bir silah kullandığını duyurdu. İsrail ordusu perşembe günü SİHA patlaması sonucu üç askerin yaralandığını açıkladı.

Hizbullah medyası tarafından verilen bilgiye göre SİHA'nın savaş başlığı 25 ila 30 kilogram ağırlığında yüksek patlayıcı içeriyordu.

Askeri analist emekli Tuğgeneral Halil el-Hilu AFP'ye yaptığı açıklamada, bu SİHA’nın öneminin İsrail toprakları içinden saldırı düzenleyebilmesi olduğunu belirterek, Hizbullah'ın ‘kolayca kontrol edilebilen ve radarlar tarafından tespit edilmeden alçak irtifada yavaşça uçabilen İHA’lar’ gönderebilme kabiliyetinden faydalandığını kaydetti.

Hizbullah çarşamba günü, Lübnan sınırına 30 kilometreden fazla uzaklıktaki Tiberya kentinin batısında bulunan bir İsrail üssüne ‘bir dizi saldırı SİHA’sı” ile saldırı düzenlediğini duyurdu. Analistlere göre bu, karşılıklı bombardımanın başlamasından beri İsrail toprakları içinde düzenlenen en derin saldırı oldu.

Güdümlü ve ağır füzeler

Hizbullah son haftalarda, askeri mevzileri ve araçları hedef almak için İHA’lar ve güdümlü füzeler kullandığı ‘karmaşık’ olarak tanımladığı saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah ayrıca son zamanlarda İran yapımı Burkan ve Elmas ile adını 2015 yılında Suriye'de öldürülen bir Hizbullah komutanından alan Cihad Muğniye gibi güdümlü ve ağır füzeler kullandığını da açıkladı.

 İran'ın Burkan füzesi (Tahran'ın müttefiki Yemenli Husilere bağlı medya kuruluşları)

İran'ın Burkan füzesi (Tahran'ın müttefiki Yemenli Husilere bağlı medya kuruluşları)

Hilu ayrıca, Hizbullah'ın halen ağırlıklı olarak 5 ila 8 kilometre menzile sahip Kornet tanksavar füzelerine güvendiğini ve bunları daha uzak mesafelerde de kullanabileceğini belirtti.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre Hizbullah diğer yandan Demir Kubbe'yi atlatan ve sadece tanklar tarafından durdurulabilen bir başka zırh delici güdümlü füze olan Rus Konkurs füzesini de kullanıyor.

Hizbullah'ın büyüklüğü tam olarak bilinmemekle birlikte son yıllarda gelişen devasa bir silah cephaneliği bulunuyor. Hizbullah birçok kez İsrail'in derinliklerine ulaşabilen çok sayıda gelişmiş silah ve füzeye sahip olduğunu açıkladı.

Son yedi aydır Hizbullah ve İsrail, analistlerin deyimiyle, her iki tarafın da birbirlerinin saldırı yöntemlerini ve askeri taktiklerini test ettiği günlük bir yıpratma savaşı yürütüyor.



Gazze’de Hamas karşıtı protestolar: İsrail, eylemcilere mesaj attı

İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
TT

Gazze’de Hamas karşıtı protestolar: İsrail, eylemcilere mesaj attı

İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)

Gazze Şeridi’nde yüzlerce Filistinli, Hamas karşıtı protestolar düzenledi.

Beyt Lahiya'da dün düzenlenen bir cenaze töreni sırasında başlayan eylemler, yakındaki Cibaliya mülteci kampına yayıldı. Akşam saatlerinde Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta da Filistinliler sokağa döküldü.

Guardian’ın aktardığına göre Gazzeliler, “Savaşı durdurun” ve “Barış istiyoruz” yazılı pankartlarla yürüyüş düzenledi.

Fransız haber ajansı AFP de Cibaliye’deki göstericilerin lastik yaktığını ve “Hamas defol” sloganları attığını aktarıyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir gösterici, eylemleri kimin örgütlediğini bilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Halk adına bir mesaj göndermek için eyleme katıldım: Bu kadar savaş yeter.

Eylemci, sivil Hamas güvenlik gücü görevlilerinin protestoları dağıttığını gördüğünü de ifade etti.

Adının açıklanmasını istemeyen başka bir protestocu da “halkın savaştan yorulduğunu” söyledi.

New York Times’ın görüştüğü Filistinlilerden Ahmed Masri, "Akan kan durana ve Hamas, Filistin’i terk edene dek eylemleri sürdürmek istiyoruz” dedi.

Diğer yandan Wall Street Journal, eylemler başladıktan kısa süre sonra İsrailli yetkililerin, Gazzelilere mesaj gönderdiğine dikkat çekiyor. Mesajlarda, “Çözüm sizin elinizde ve Hamas sizi cehenneme götürmekte ısrar ediyor" ifadelerine yer verildiği aktarılıyor.

Hamas karşıtı gösterilere sosyal medyada tepki de gösterildi. Bazı Facebook kullanıcıları, eylemlerin “İsrail’in çıkarına hizmet ettiğini” yazdı. Filistinli örgüt protestolara dair henüz açıklama yapmadı.

Gazze’de 2019’da da Hamas karşıtı protestolar düzenlenmişti. “Yaşamak İstiyoruz” adlı hareket, Gazze’deki ekonomik krize tepki göstererek örgüte karşı yürüyüşler düzenlemişti. Hamas’a bağlı güvenlik güçleri eylemlere müdahale etmiş, en az bin kişi gözaltına alınmıştı. Örgüt, protestoların rakibi Fetih Hareketi tarafından düzenlendiğini savunmuştu.

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Wall Street Journal