Esma Esed'in kanserle yolculuğu bitmedi... ‘lösemi’ teşhisi konuldu

Esma Esed (Reuters)
Esma Esed (Reuters)
TT

Esma Esed'in kanserle yolculuğu bitmedi... ‘lösemi’ teşhisi konuldu

Esma Esed (Reuters)
Esma Esed (Reuters)

Suriye'nin First Lady'si Esma Esed'in kanserle olan yolculuğu sona ermiş gibi görünüyor.

Suriye Devlet Başkanlığı bugün (Salı) Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in eşi Esma Esed'e lösemi teşhisi konulduğunu açıkladı.

Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Klinik semptom ve bulguların ortaya çıkmasının ardından bir dizi tıbbi muayene ve test sonucunda First Lady Esma Esed'e lösemi teşhisi konuldu. First Lady, uygun sosyal mesafe ile izolasyon koşulları gerektiren özel bir tedavi protokolüne tabi tutulacaktır” denildi.

gtrhy
Suriye Devlet Başkanlığı Esma Esed'e lösemi teşhisi konulduğunu duyuran bir açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre Esma Esed, ‘tedavi planının bir parçası olarak doğrudan çalışmaktan ve etkinlik ve faaliyetlere katılmaktan uzak duracak.’

Meme kanseri

Suriye Devlet Başkanlığı 2018 yılında, Esma Esed'in Ağustos 2018'de kötü huylu bir hastalığa yakalandığına dair haberlerin yayılmasının ardından, erken teşhis edilen kötü huylu bir meme tümörü için tedavinin ilk aşamasına başlandığını açıkladı.

Esma Esed 2019 yılında meme kanseri nedeniyle ameliyat oldu.

Devlet Başkanlığı o dönemde Esma Esed'in mavi bir kazakla masasında çalışırken çekilmiş bir fotoğrafını “Suriye Devlet Başkanlığı Esma Hanım’a acil şifalar diler” ifadesiyle paylaşmıştı. Fotoğrafın hangi tarihte çekildiği ise belirtilmemişti.

sdcvr
Esma Esed'in Suriye Devlet Başkanlığı tarafından yayınlanan 2019 tarihli fotoğrafı

48 yaşındaki Esma Esed aslen Humuslu. İngiltere'de doğup büyüyen Esma Esed, Beşşar Esed ile tanıştıktan sonra Suriye'ye döndü. İkili 24 yıldır evli ve Hafız, Zeyn ve Kerim adında üç oğulları var.

Babası İngiltere'de çalışan bir kardiyolog olan Favaz el-Ahras, annesi ise Seher Itri adında bir diplomat. Esma Esed, King's College London'dan üniversite diplomasına sahip.

Lösemi nedir?

Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistem de dahil olmak üzere vücuttaki kan oluşturan dokuların kanseridir.

Löseminin birçok türü vardır ve bazı türleri çocuklarda daha yaygındır. Diğer lösemi türleri genellikle yetişkinleri etkiler.

Lösemi genellikle vücudun enfeksiyona karşı ilk savunma hattı olan ve vücudun ihtiyaçlarına bağlı olarak düzenli bir şekilde büyüyen ve bölünen beyaz kan hücrelerini içerir.

Ancak lösemili hastalarda kemik iliği, düzgün çalışmayan aşırı miktarda anormal beyaz kan hücresi üretir.

Lösemi tedavisi, löseminin türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak karmaşık olabilir. Bununla birlikte, tedavinin başarılı olmasına yardımcı olmak için kullanılabilecek stratejiler ve kaynaklar vardır.

Lösemi belirtileri löseminin türüne bağlı olarak değişir. Tipik belirti ve semptomlar arasında ateş, yorgunluk ve halsizlik, sık enfeksiyonlar, kilo kaybı, büyümüş lenf düğümleri, kolay kanama veya morarma, sık burun kanaması, ciltte küçük kırmızı lekeler, aşırı terleme, kemik ağrısı veya hassasiyeti yer alır.



WSJ: Türkiye, Halep'in düşmesiyle İsrail'in hoşuna gitmeyecek bir rolü üstlenebilir

Muhalifler Halep Kalesi önünde kendi bayraklarını açtı (AFP)
Muhalifler Halep Kalesi önünde kendi bayraklarını açtı (AFP)
TT

WSJ: Türkiye, Halep'in düşmesiyle İsrail'in hoşuna gitmeyecek bir rolü üstlenebilir

Muhalifler Halep Kalesi önünde kendi bayraklarını açtı (AFP)
Muhalifler Halep Kalesi önünde kendi bayraklarını açtı (AFP)

Suriye'de Esad rejimine bağlı güçlerle 5 gündür çatışan örgütler ilerleyişini sürdürürken Amerikan medyası da neler olduğunu anlamaya ve anlatmaya çalışıyor.

Wall Street Journal (WSJ), ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Aslı Aydıntaşbaş'ın yorumlarına yer verdi:

Rusya zayıfladı, İran zayıfladı, Hizbullah hırpalandı ve tüm bunlar Türkiye'nin hızlıca değerlendirebileceği muazzam bir fırsat yarattı.

WSJ, son gelişmelerle birlikte Suriye'den Türkiye'ye yönelik göçün artacağını tahmin ederken bunun "kayda değer bir siyasi sorun" olduğunu belirtti. 

Esad yönetiminin Halep'i kaybetmesinin Suriye'nin geleceği konusunda Ankara'nın daha dominant bir rol oynamasını sağlayabileceği ve bu ihtimalin İsrail'in hoşuna gitmeyebileceği bildirildi. 

dfv
Esad rejimine bağlı güçlerle silahlı örgütler arasında çatışma 27 Kasım'da Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında başladı (AFP)

ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford şu yorumu yaptı:

Militanlar bir süredir hazır. Tahminime göre Türkler onları zapt ediyordu. Ancak Lübnan'daki ateşkes, Halep saldırısının İsrail'in düşmanlarından biriyle Türkiye arasındaki bir çatışma gibi görünmemesini sağladı.

İsrail'in eski istihbarat yetkililerinden Nadav Pollak da Halep operasyonunun Tel Aviv için yararlı olduğunu söyledi. 

6ju
Rusya'yla Suriye örgütlere hava saldırılarıyla yanıt verirken siviller de yaralanıyor (AFP)

Son aylarda yıpranan İran-Hizbullah-Suriye ekseninin bir başka cephede daha önemli bir darbe aldığına işaret ederek odak noktasının İsrail dışına kaydığını vurguladı.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Andrew Tabler ise "10 yıldan uzun süre önce bölgesel ve uluslararası güçler Suriye'ye müdahale etmişti. Şimdiyse Ukrayna, Gazze ve Lübnan'daki çatışmalar üst üste gelerek Halep'te kesişti" dedi. 

"Her şeyin bir sonu vardır"

CNN'in bugün yayımladığı analizde "Rusya, İran ve Hizbullah gardını indirince Esad'ın Suriye'yi kontrol ettiği illüzyonu dağıldı" başlığı kullanıldı. 

1980 ve 1990'lı yıllarda Halep'te görev yapmış CNN International muhabiri Ben Wedeman'ın imzasını taşıyan yazıda o dönemlerde Suriye lideri olan Hafız Esad için "Sonsuza kadar liderimiz" sloganlarının atıldığı hatırlatıldı. 

Hafız Esad'ın 2000'de ölmesiyle yerine geçen Beşar Esad'ın Arap Baharı'nda devrilmeyince bölge ülkelerinden yeniden saygı görmeye başladığı aktarıldı.

Türkiye destekli Sünni örgütler, ABD, YPG'nin ağırlıkta olduğu ABD destekli milislerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yanı sıra İran, Lübnan Hizbullahı ve Rusya'ya bağlı güçlerin Suriye topraklarında yer aldığı vurgulandı. Tüm bunlara rağmen Esad'ın ülkeyi kontrol ettiği görüntüsünün sağlandığı belirtildi.

Ben Wedeman, Heyetu Tahriru'ş Şam'ın liderliğindeki son operasyonla birlikte bu manzaranın illüzyondan ibaret olduğunun görüldüğünü savundu.

Silahlı örgütlerin Halep ve İdlib'in ardından Hama'ya ilerlediği ifade edilirken Hafız Esad'ın 1982'de Müslüman Kardeşler'in başlattığı ayaklanmayı bastırma amacıyla burada katliam yaptığı anımsatıldı. 

Esad'ın en büyük destekçileri Rusya, İran ve Hizbullah'ın çatışmalarla boğuşmasının en bariz açıklama olduğu bildirildi. Esad ailesinin 1971'den beri iktidarı elinde tutmasına işaretle "Her şeyin bir sonu vardır" dendi.

Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal