Mısır: Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu öldürülen asker toprağa verildi

Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin tabutunu taşıyan vatandaşlar. (EPA)
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin tabutunu taşıyan vatandaşlar. (EPA)
TT

Mısır: Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu öldürülen asker toprağa verildi

Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin tabutunu taşıyan vatandaşlar. (EPA)
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin tabutunu taşıyan vatandaşlar. (EPA)

El-Feyyum vilayetindeki Mısırlılar bugün (salı), Refah Sınır Kapısı’nda meydana gelen çatışmada öldürülen bir askerin cenazesinin yasını tuttu.

Mısır Ordu Sözcüsü dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, ‘Refah Sınır Kapısı bölgesinde meydana gelen çatışmada bir güvenlik personelinin şehit olduğunu’ belirterek, “Mısır ordusu yetkili makamlar aracılığıyla olayı soruşturuyor” dedi.

Gsgg
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin yakınları el-Feyyum vilayetindeki cenaze törenine katıldı. (EPA)

Haber ajansları, Mısırlı asker Abdullah Ramazan Hacı'nın cenaze töreninden fotoğraflar yayınladı. Askerin kimliği henüz resmi olarak açıklanmadı.

Ffgg
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin yakınları el-Feyyum'daki cenaze töreninde gözyaşı döktü. (EPA)

Fotoğraflarda cenaze namazının bir bölümü görülüyor ve askerin bazı yakınları ağlayarak yas tutuyor. Cenaze törenine Mısır'ın başkenti Kahire'nin yaklaşık 100 kilometre güneybatısında yer alan el-Feyyum vilayeti sakinleri katıldı.

Bu sabah gerçekleşen cenaze töreninden paylaşılan videolarda, tabutu taşıyanların ‘La ilahe illallah’ (Allah'tan başka ilah yoktur) sloganları attığı duyuldu.

Mısırlı sosyal medya kullanıcıları, asker Abdullah Ramazan'ın ölüm ilanını paylaşırken, Mısır'ın el-Feyyum vilayetinde yaşayan bazı kişiler de yerel gruplar aracılığıyla ‘görev şehidi’ olarak nitelendirdikleri askerin fotoğrafının yer aldığı bir ölüm ilanı yayınladı.

Bir güvenlik kaynağı dün Mısır'ın Kahire el-İhbariyye televizyonuna yaptığı açıklamada, Refah olayıyla ilgili ön soruşturmaların İsrail güçleri ile Filistinli savaşçılar arasında bir çatışma yaşandığını gösterdiğini belirtti. Kaynak, “Ön soruşturmalar birkaç yönden ateş açıldığını ve Mısır güvenlik unsurlarının koruyucu önlemler alarak ateşin kaynağına müdahale ettiğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Ddafafa
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin tabutunu taşıyan vatandaşlar. (EPA)

Kaynak, Mısır'ın ‘sınırda görev yapan güvenlik personelinin güvenlik ve emniyetinin tehlikeye atılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu’ ve İsrail'i Philadelphia Koridoru’ndaki askeri operasyonlarının yansımaları konusunda uyardığını belirterek, uluslararası topluma ‘Gazze sınırındaki gergin güvenlik durumu karşısında sorumluluklarını üstlenme’ çağrısında bulundu.

Sddd
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin cenazesi havadan görüntülendi. (EPA)

Kanal daha sonra resmi bir güvenlik kaynağının, İsrail'in Philadelphia Koridoru’na yönelik saldırısının ‘kontrol edilmesi zor ve tırmanması muhtemel saha ve psikolojik koşullar yarattığını’ söylediğini aktardı. Şarku’l Avsat’ın Kahire el-İhbariyye televizyonundan aktardığına göre kaynak, “Fitne, kışkırtma ve ajitasyon çağrısı yapanların planlarının farkındayız. Ulusal sorumluluklarımız her türlü düşüncenin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

Ssdd
Dün (pazartesi) Refah Sınır Kapısı’nda açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Mısırlı askerin cenaze töreninden (EPA)

İsrail bu ayın başlarında Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafının kontrolünü ele geçirirken, bölgedeki askeri saldırılarını yoğunlaştırdı ve Mısır'ın eleştirilerine hedef oldu.

Mısır ile İsrail 1979 yılında bir barış anlaşması imzaladı. İki ülke, Mısır'ın Sina Yarımadası ve Gazze Şeridi arasındaki sınırla ilgili güvenlik konularında yakın iş birliği içinde oldu. İsrail, Hamas'ın 2007'de bölgenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'ne abluka uygularken Mısır da sınırdaki önlemleri sıkılaştırdı.



Şam ile SDG arasındaki toplantı ‘somut sonuçlar’ alınamadan sona erdi

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) liderliği arasında daha önce gerçekleşen bir görüşmeden (Arşiv)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) liderliği arasında daha önce gerçekleşen bir görüşmeden (Arşiv)
TT

Şam ile SDG arasındaki toplantı ‘somut sonuçlar’ alınamadan sona erdi

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) liderliği arasında daha önce gerçekleşen bir görüşmeden (Arşiv)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) liderliği arasında daha önce gerçekleşen bir görüşmeden (Arşiv)

Şam’da dün yapılan ve 10 Mart Anlaşması kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, tarafların kamuoyuna ilerleme içeren olumlu bir gelişme açıklayacak durumu olmadığı belirtildi. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Şam’daki Suriye yönetimi arasında, SDG unsurlarının ulusal orduya entegrasyon sürecinin ele alındığı toplantı, mart ayında imzalanan ve uygulanması için tanınan sürenin 2025 yılı sonunda dolması nedeniyle kritik önem taşımasına rağmen, ortak bir açıklama yapılmadan sona erdi.

Hükümetten bir kaynak, Mazlum Abdi’nin de katılımıyla Şam’da yapılan ve 10 Mart Anlaşması’nın uygulanmasının takibini amaçlayan toplantıların, sahadaki uygulamayı hızlandıracak somut sonuçlar üretmediğini açıkladı.

Kaynak, Suriye devlet televizyonu el-İhbariyye’ya yaptığı açıklamada, ilerleyen dönemde yeni toplantılar düzenlenmesi konusunda mutabakata varıldığını, ancak bu toplantılar için herhangi bir takvim belirlenmediğini söyledi.

Öte yandan SDG, Şam’da hükümet yetkilileriyle yapılan ve DEAŞ’la mücadele kapsamında faaliyet gösteren Birleşik Ortak Görev Gücü – Doğal Kararlılık Operasyonu’nun (CJTF–OIR) Komutanı Tuğgeneral Kevin Lambert’in de katıldığı görüşmenin sona erdiğini duyurdu. SDG’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada, görüşmeye ilişkin ayrıntıların daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

cdfgt
(soldan sağa) Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Genel Komutanlık üyesi Sozdar Derik, SDG lideri Mazlum Abdi ve SDG Genel Komutanlık Üyesi Sipan Hemo (Hawarnews)

SDG dün sabah yaptığı açıklamada, askeri entegrasyon sürecini ele almak üzere üst düzey bir heyetinin Şam’da merkezi hükümet yetkilileriyle görüştüğünü duyurdu. Kuzeydoğu Suriye’nin geniş bir bölümünü kontrol eden SDG, açıklamasında heyette Mazlum Abdi’nin yanı sıra genel komuta üyeleri Sozdar Derik ve Sipan Hemo’nun da yer aldığını bildirdi.

Verimsiz toplantı

Suriye hükümetine yakınlığıyla bilinen araştırmacı Bessam es-Süleyman, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Toplantı yapıcı değildi; çünkü SDG hâlâ oyalama taktiği izliyor” dedi. Süleyman, Suriye devletinin farklı seçenekleri değerlendirdiğini belirterek, bu tutum karşısında nasıl bir yaklaşım izleneceği sorusuna, “Büyük olasılıkla başka görüşmeler yapılacak. Devlet, müzakere baskısının sürdürülmesi de dahil olmak üzere seçenekleri açık tutmak istedi, ancak şu aşamada net bir tablo yok. Oyalama devam ederse izlenecek yaklaşım daha sonra belirlenecek” yanıtını verdi.

frgthy
Şam’daki Polis Akademisi, ‘ilk memur eğitim kursu’ için başvuruları kabul etmeye başladı. (Suriye devlet televizyonu el-İhbariyye)

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) ise cumartesi günü yapılan diplomatik konseyinin yıllık toplantısında, 10 Mart Anlaşması’na bağlı kalınması ve anlaşmanın tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yönetim ayrıca, anlaşma hükümlerinin sahada uygulanmasını hedefleyen diyalog ve müzakerelerin sürdürülmesi yönündeki tutumunu yineledi.

Hatırlanacağı üzere, SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera tarafından 10 Mart 2025’te imzalanan anlaşma, başta KDSÖY’ye bağlı sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar ulusal kurumlara entegre edilmesi olmak üzere birçok madde içeriyor. Ancak taraflar arasındaki görüş ayrılıkları, Washington öncülüğündeki baskılara rağmen, anlaşmanın uygulanmasında somut ilerleme sağlanmasını engelledi.

SDG için sınırlı seçenekler

Jusoor Araştırma Merkezi’nden Abdulvahhab Assi, SDG’nin hükümetle yürüttüğü müzakerelerde bir dizi kozu elinde tuttuğunu belirterek, bunların başında ülke topraklarının dörtte birinden fazlasını kontrol etmesi, DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun (DMUK) ortağı olması, Irak sınırının büyük bölümünü ve birçok sınır kapısını denetlemesi ve en önemli petrol ve doğal gaz sahalarını elinde bulundurmasının geldiğini söyledi.

Ancak Assi’ye göre SDG, bu kozlardan en önemlilerinden birini, yani DMUK’la ortaklığını kaybetti. Bu alanda Suriye hükümeti DMUK’un başlıca muhatabı haline gelirken, SDG ile yürütülen ortak operasyonlar azaldı ve Şam ile DMUK arasındaki koordinasyon arttı.

Assi, tarafların mevcut tutumları dikkate alındığında, ABD’den bu yönde bir baskı olmadığı sürece entegrasyonun yakın zamanda gerçekleşmesinin zor göründüğünü ifade etti. Assi’ye göre SDG, elinde bulundurduğu diğer baskı unsurlarıyla, özellikle saflarında bazı eski unsurların bulunması, Halep’te tansiyonu yükseltmesi ve Suveyda’da Ulusal Muhafızlar ile koordinasyonu üzerinden hükümet üzerindeki baskıyı sürdürmeye devam edecek.

dscfvgh
Suriye halkı Şam'daki bir döviz bürosunda eski paralarını yeni paralarla değiştiriyor. (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye devlet televizyonu el-İhbariyye’den aktardığına göre, Cumhurbaşkanlığı Medya Danışmanı Ahmed Muvaffak Zeydan, SDG ile ilgili seçeneklerin artık sınırlı hale geldiğini belirterek, 10 Mart’ta Türkiye ve ABD gibi etkili ülkelerin huzurunda imzalanan anlaşmaya uyulmamasının sorumluluğunun SDG’ye ait olduğunu söyledi.

Zeydan, 25 Aralık’ta X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, “Herkes yeni dönemin etrafında oluşan iç birlikteliği, zaferin birinci yıl dönümü kutlamalarında açıkça görüyor. Buna, ‘yeni Suriye’nin’ uluslararası düzeyde gördüğü destek de eşlik ediyor. Bu yeni Suriye’nin temel başlığı ise inşa ve kalkınmaya yönelik gerçek yatırımdır” ifadelerini kullandı.


Hamas, Gazze’deki çetelerle ilk kez sahada çatıştı

Hamas, Gazze’deki çetelerle ilk kez sahada çatıştı
TT

Hamas, Gazze’deki çetelerle ilk kez sahada çatıştı

Hamas, Gazze’deki çetelerle ilk kez sahada çatıştı

Hamas Hareketi dün, Gazze şehrinin doğusundaki et-Tuffah Mahallesi’nde faaliyet gösteren silahlı çete üyeleriyle ilk kez doğrudan ve sahada çatışmaya girdi. İsrail’in kontrolündeki bölgelerde bulunan Filistinli Rami Halas liderliğindeki bir grup, Filistinlilere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı ve son günlerde en az iki kişiyi öldürdü.

Şarku’l Avsat’a konuşan sahadaki kaynaklar, Halas çetesinin üyeleri Sarı Hattın batısındaki et-Tuffah Mahallesi’ndeki Sanfur Kavşağı’na doğru ilerlediklerini, burada Hamas üyeleriyle karşılaştıklarını ve 20 dakikadan fazla süren bir çatışmanın yaşandığını, ardından saldırganların geri çekildiğini söyledi.

Kaynaklar, çatışmaların İsrail’e ait insansız hava araçları (İHA) bölgenin üzerinde uçarken meydana geldiğini belirterek, ‘çatışmaların sona ermesinin hemen ardından İHA’ların aynı bölge ve çevresindeki evlere bomba attığını’ da kaydetti.


Hadramut ve el-Mehra, yeniden Yemen'in meşru hükümetinin kontrolünde

Vatan Kalkanı Operasyonu kapsamında dün Mukalla şehrine meşru güçler konuşlandırıldı (Reuters)
Vatan Kalkanı Operasyonu kapsamında dün Mukalla şehrine meşru güçler konuşlandırıldı (Reuters)
TT

Hadramut ve el-Mehra, yeniden Yemen'in meşru hükümetinin kontrolünde

Vatan Kalkanı Operasyonu kapsamında dün Mukalla şehrine meşru güçler konuşlandırıldı (Reuters)
Vatan Kalkanı Operasyonu kapsamında dün Mukalla şehrine meşru güçler konuşlandırıldı (Reuters)

Yemen'in doğusundaki Hadramut ve el-Mehra illeri, Hadramut Valisi Salim el-Hanbaşi liderliğindeki Vatan Kalkanı Güçleri tarafından yürütülen ‘askeri mevzilerin ele geçirilmesi’ operasyonu sonrasında, yeniden uluslararası toplum tarafından tanınan hükümetin kontrolüne geçti. Bu operasyon, Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin rekor sürede geri çekilmesiyle sonuçlandı.

Yemen Cumhurbaşkanı, Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Dr. Reşad el-Alimi, Hadramut ve el-Mehra illerinin halkını, yerel yetkililerin liderliğini ve Vatan Kalkanı Güçlerini tebrik etti. Her iki ilde askeri mevzilerin ele geçirilmesinin, beklentileri aşan, hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi, güvenliğin ve istikrarın pekiştirilmesine ve sivil barışın korunmasına katkıda bulunması nedeniyle tebrik etti.

Bu başarının, yerel toplulukların devlet ve kurumları etrafında bir araya geldiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Alimi, yeni bir birlikte yaşama aşaması, hizmetlerin yeniden başlaması ve vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için temel oluşturduğunu belirtti.

Alimi ayrıca, Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu'na bağlı ortak güçlerin çabalarını büyük bir övgüyle karşıladı.

Alimi, bu güçlerin, askeri mevzilerin ele geçirilmesi, gerilimin azaltılması, sivillerin korunması ve operasyonun uluslararası hukuk ve normlar çerçevesinde başarıyla gerçekleştirilmesinde belirleyici bir rol oynadığını vurguladı.

Sahada ise vatandaşlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Vatan Kalkanı Güçleri, Hadrami Elit Güçlerinin desteğiyle Mukalla şehrinde konuşlandırıldı. Vatan Kalkanı Güçleri, burada Merkez Bankası, yerel yönetim binası ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi hayati öneme sahip kurumların güvenliğini sağladı.

Hadramut Valisi Salim el-Hanbaşi, askeri mevzilerin ele geçirilmesinin çok sınırlı kayıplarla verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. Stratejik öneme sahip Sayun şehrine gelen Vali Hanbaşi, burada yaptığı basın açıklamasında, “Zarar çok sınırlıydı ve sorunu siyasi yollarla çözmeyi umuyorduk, ancak onları rekor sürede uzaklaştırmak için zorlayıcı güç kullanmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.