Hamas'ın Gazze lideri Sinvar: İsrail'i tam istediğimiz konuma getirdikhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5029859-hamas%C4%B1n-gazze-lideri-sinvar-i%CC%87sraili-tam-istedi%C4%9Fimiz-konuma-getirdik
Hamas'ın Gazze lideri Sinvar: İsrail'i tam istediğimiz konuma getirdik
İsrail, 61 yaşındaki Yahya Sinvar'ın Gazze'deki yer altı tünellerinde saklandığını savunuyor (AFP)
Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın, örgütün Katar'daki liderleriyle iletişime geçerek "İsrail'i tam istediğimiz konuma getirdik" dediği bildirildi.
Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynakların Amerikan gazetesi Wall Street Journal'la (WSJ) paylaştığı mesajlarda, Sinvar'ın "kendi çıkarları doğrultusunda Gazze'deki savaşı uzattığının görüldüğü" iddia edildi.
Sinvar'ın, Katar'ın başkenti Doha'daki Hamas liderlerine gönderdiği bir mesajda, Filistinli sivillerin kayıplarını "gerekli bir fedakarlık" diye nitelediği savunuldu.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, üç oğlu ve dört torununun İsrail'in 10 Nisan'da Gazze'ye düzenlediği saldırıda öldürüldüğünü söylemişti.
Sinvar'ın bunun ardından 11 Nisan'da Haniye'ye gönderdiği mesajda, bu kayıpların “Filistin'in damarlarına hayat aşılayarak, ona şan ve şeref kattığını" söylediği öne sürüldü.
Sinvar'ın mesajları arasında İsrail ordusunun Refah operasyonuna dair değerlendirmeler de yer aldı.
İsrail askerleri, Gazze'nin güneyindeki Refah'a geçen ay kara harekatı başlattıktan sonra Sinvar'ın Hamas liderleriyle iletişime geçerek bu baskıya boyun eğmemelerini ve direnişi artırmalarını istediği yazıldı.
Sinvar'ın bir mesajında "İsrail'in Refah'taki yolculuğu parkta bir yürüyüş olmayacak” dediği savunuldu.
Diğer yandan Sinvar'ın Gazze'deki mücadeleyi Kerbela Savaşı'na benzettiği de aktarıldı. Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı birliklerle Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında yaşanan savaşta, Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştü.
Sinvar'ın Hamas yetkililerine gönderdiği yakın tarihli bir mesajda şunları söylediği ileri sürüldü:
Başladığımız yolda ilerlemek zorundayız. Ya da durum yeni bir Kerbela'ya dönüşür.
Haberde, Sinvar'ın son ateşkes görüşmeleri sırasında Hamas yetkililerinden taleplerinden vazgeçmemelerini istediği de savunuldu.
Buna göre Hamas'ın Gazze'deki lideri, örgütün diğer isimlerine gönderdiği mesajda "İsrail'i tam istediğimiz konuma getirdik" ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Sinvar'ın, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı sırasında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın çocukları ve kadınları rehin almasına dair şunları söylediği de savunuldu:
İşler kontrolden çıktı. İnsanlar bu duruma düşmemeliydi, bu olmamalıydı.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, Jerusalem Post
Kaynaklar: Kaani, Iraklı grupları ‘Amerikalıları kışkırtmamaları’ konusunda uyardı
İran, Iraklı gruplara Amerikalılara ve İsraillilere karşı silahlı eylemleri durdurmalarını söyledi. (Reuters)
Güvenilir kaynaklar Şarku’l Avsat'a, İran'ın Irak'taki Şii grupların liderlerine gönderdiği ve Amerikalılar ile İsraillileri kışkırtmamaları yönünde kesin talimatlar içeren mektubun içeriğini açıkladı. Mektupta Bağdat'a, Yemen'deki Husileri hedef alan saldırılara benzer saldırılar düzenlenebileceği uyarısında bulunuldu.
Tahran'a bağlı Iraklı grupların, uluslararası baskı ve ABD'nin Husilere yönelik saldırıları nedeniyle haftalardır düşmanca faaliyetlerinde gözle görülür bir azalma yaşandı.
Kaynaklar, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin Irak'a yaptığı son ziyaret sırasında İran yönetiminden bir mesaj taşıdığını söyledi.
Kaani, hizip liderlerini ‘ABD ordusunun Husi tesislerine yönelik saldırılarının Bağdat'ta hızla geri tepebileceği’ konusunda uyardı.
Iraklı gruplara ‘bu hassas aşamada herhangi bir askeri faaliyette bulunmamaları’ çağrısında bulunan Kaani, ‘silahlı gösterileri durdurmak ya da azaltmak için daha fazla önlem alınması’ gerektiğini belirtti.
Bir Şii örgüt komutanının “Tek bir kıvılcım Irak'ta bir cephe açabilir” dediğini aktaran kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Kaani, İran yönetiminden Iraklı taraflara, Amerikalılara ya da İsraillilere yönelik her türlü provokasyondan kaçınmaları yönünde kesin talimatlar iletti. Iraklı grupların liderleri aylardır karşı karşıya kaldıkları baskıların yoğunluğu nedeniyle bu mesajla rahatladılar.”
Kaynaklar, “Tahran, grupların Husileri desteklemek için sahada tepki göstermesi halinde Amerikalıların Irak içindeki hedeflere saldırı düzenlemekten çekinmeyeceğini değerlendiriyor” dedi.
Kaani'nin geçen hafta Bağdat'ı ziyaret ettiği ve Koordinasyon Çerçevesi'ndeki siyasetçiler ve silahlı grupların liderleriyle görüştüğü bildirildi.
Kaani'nin Bağdat ziyaretleri genellikle gizlilikle yürütülüyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu seferki görüşmelerinin merkezinde Tahran yanlısı grupların temsilcileri ve iktidardaki koalisyonun önde gelen liderleri yer aldı.
ABD ordusu, Yemen'de Husileri ortadan kaldırmaya yönelik operasyonun devam ettiğini doğruladı. (Reuters)
Haberlerde Kaani'nin ‘Tahran'ın Bağdat'taki müttefiklerinin ABD tarafından baskı görmesi halinde onları destekleme taahhüdünü’ yenilediği iddia edildi.
Husiler Bağdat'taki karargâhlarını kapattı
Eş zamanlı bir gelişme olarak kaynaklar Yemenli Husilerin Bağdat'ın merkezinde, Yeşil Bölge yakınlarındaki lüks bir mahallede bulunan stratejik bir karargâhı boşalttığını doğruladı.
Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar, Koordinasyon Çerçevesi'nden Şii bir partinin Husilere kolaylık sağlama görevini üstlendiğini ve karargâhı 2023'ün başlarında açmalarına yardımcı olduğunu söyledi.
Karargâhta örgütün lideri Abdulmelik el-Husi lehine sloganlar ve pankartlar asıldığını belirten kaynaklar, ‘karargâhın Bağdat'taki ticari ve medya faaliyetlerini denetlediğini ve Aksa Tufanı Operasyonu’ndan sonra etkinliğinin arttığını’ bildirdi.
Son olarak, uluslararası baskının artması ve ABD'nin Husilere yönelik saldırılarının başlamasıyla birlikte, grup Bağdat'taki bu karargâhı ‘Şii bir gruptan sert bir tonda gelen tavsiye üzerine’ kapattı.
Kaynaklar, ‘örgütün, Bağdat'ta herhangi bir provokatif faaliyetin durdurulması için Şii bir konsensüs olduğunu tespit ettikten sonra karargâhın kapatılması ve boşaltılması talebine yanıt verdiğini’ kaydetti.
Kaynaklar, Koordinasyon Çerçevesi'nden gelen baskıların yoğunlaşmasının ardından Husilerin Bağdat'ta ve Irak'ın güneyindeki başka bir şehirde bulunan diğer iki karargâhını da kapatabileceğini doğruladı.
Irak hükümeti, Foreign Policy dergisinin bir haberine cevaben, Husilerin Diyala vilayetindeki (Irak'ın doğusu) el-Halis bölgesinde üyelerini eğitmek için bir kamp kullandığı yönündeki haberleri yalanladı.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth 18 Mart 2025 tarihinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ‘ABD ticaretine yönelik Husi tehdidini ortadan kaldırmayı ve seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etmeyi’ amaçlayan askeri operasyonları görüştü.
Yemen hükümeti ise ‘Husi milisleriyle bağlantılı unsurların herhangi bir ülkedeki hareketlerinin izlendiğini ve Arap ulusal güvenliğine zarar veren faaliyetlerinin takip edildiğini’ bildirdi.
Şarku’l Avsat'a açıklama yapan Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, Yemen hükümetinin ‘Iraklı kardeşlerinin endişe ve ilgisini takdir ettiğini’ söyledi.
El-İryani, Irak hükümetine ‘Husi milislerinin Irak topraklarındaki her türlü medya, siyasi ya da lojistik faaliyetine karşı kararlı bir şekilde durma ve Irak'ın Yemen'in ya da bölgenin güvenliğini tehdit eden hiçbir oluşum için bir platform ya da sığınak olarak kullanılmamasını sağlamak için net adımlar atma’ çağrısında bulundu.
El-İryani, Yemen hükümetinin ‘Irak'ın, İran'ın bölgedeki vekil güçleri aracılığıyla dayatmaya çalıştığı kaos denkleminin bir parçası olmasına izin vermeyeceğinden emin olduğunu’ belirtti.
Geçen hafta başından bu yana ABD uçakları, başkent Sana ile Saada, el-Beyda ve el-Cevf vilayetlerinde Husi mevzilerini hedef alan bir dizi saldırı düzenledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Husileri tamamen yok etme sözü verdi ve İran'ı onları desteklemeye devam etmemesi konusunda uyardı. Ancak örgüt Kızıldeniz'deki ABD savaş gemilerini hedef almaya devam edeceğini söylüyor.