Hamas kalıcı ateşkes olmadan müzakerelere başlamayı kabul etti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği baskınlardan kaynaklanan yıkımdan (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği baskınlardan kaynaklanan yıkımdan (AFP)
TT

Hamas kalıcı ateşkes olmadan müzakerelere başlamayı kabul etti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği baskınlardan kaynaklanan yıkımdan (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği baskınlardan kaynaklanan yıkımdan (AFP)

Bir Hamas yetkilisi dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Hamas’ın "kalıcı bir ateşkes olmaksızın" rehine müzakerelerine başlamayı kabul ettiğini söyledi.

Yetkilinin açıklaması, ABD, Katar ve Mısır'ın İsrail ile Hamas'ı dokuz aydır devam eden savaşı sona erdirmek üzere görüşmeler yapmaya ve Hamas'ın elindeki rehineler ile İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması için bir anlaşmaya varmaya teşvik etmek amacıyla yeniden arabuluculuk çabalarına giriştiği bir dönemde geldi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, rehine müzakerelerine başlayabilmek için "(Hamas'ın) daha önce İsrail'in tam ve kalıcı bir ateşkesi kabul etmesini şart koştuğunu" hatırlattı.

Yetkili, "Arabulucuların tutuklu müzakereleri devam ettiği sürece ateşkesin de devam edeceğine dair söz vermesi nedeniyle bu adım atlandı. (Hamas) kalıcı ateşkes olmadan müzakerelerin başlayacağını kabul ederek, kalıcı ateşkes koşulundan geri adım attı" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, İsrail'in daha önce Hamas'ın kalıcı ateşkes taleplerine şiddetle karşı çıktığını belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas ortadan kaldırılana kadar savaşa devam edeceklerini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail tarafından önerildiğini söylediği, ilk aşamada altı haftalık bir ateşkes ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir plan sundu.

Mossad Başkanı Barnea, Katarlı arabulucularla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir plan üzerinde yaptığı görüşmelerin ardından önceki gün Doha'dan ayrıldı.

Netanyahu'nun ofisinden bir sözcü, İbrani devletinin Gazze'de ateşkes müzakerelerini yeniden canlandırmak için "önümüzdeki hafta" Doha'ya döneceğini söyledi ve "iki taraf arasında fikir ayrılıkları" olduğuna işaret etti.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, CIA Direktörü William Burns'ün önümüzdeki Çarşamba günü Doha'ya geleceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre Hamas lideri ajansa yaptığı açıklamada, Mısır ve Türkiye'nin "bir anlaşmaya varmak için" çaba sarf ettiğini söyledi.

"Hamas, İsrail'in geçmişte yaptığı gibi müzakere sürecini kesintiye uğratmaması halinde, müzakerelerin iki ila üç hafta sürmesini bekliyor. Top İsrail'in sahasında, eğer bir anlaşmaya varmak istiyorlarsa bunu gerçekleştirmek çok mümkün" ifadelerini kullandı.

"Hamas arabuluculara, anlaşmanın ilk aşamasında günde 400 tıra varan miktarlarda yardım girmesini ve İsrail ordusunun Philadelphia ekseninden ve Refah sınır kapısından çekilmesini istediğini bildirdi."

AFP'nin İsrail'in resmi rakamlarına dayanarak elde ettiği veriye göre savaş 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil 1.195 kişinin ölümüne yol açan eşi benzeri görülmemiş bir saldırının ardından patlak verdi.

İsrail ordusuna göre, saldırı sırasında kaçırılan 251 kişiden 116'sı halen Gazze'de rehin tutuluyor ve bunlardan 42'si hayatını kaybetti.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.